19/6/09

«Αναβάθμιση» των τουρκικών προκλήσεων


ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Λουκάς Δημάκας
ΣΕ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ των προκλήσεων στο Αιγαίο και σε ευρωπαϊκό, πλέον, επίπεδο προχώρησαν χθες οι Τούρκοι που προέβησαν παράλληλα σε μπαράζ υπερπτήσεων τριών ελληνικών νησιών, δύο μόλις ημέρες πριν από την άφιξη Ερντογάν στην Αθήνα για τα εγκαίνια του Νέου Μουσείου Ακρόπολης. Οι νέες τουρκικές κινήσεις προκαλούν προβληματισμό σε επιτελείς του «Πενταγώνου», καθώς αποκαλύπτουν καθαρά τον νέο στόχο της Άγκυρας στο Αιγαίο, που δεν είναι πλέον το «γκριζάρισμα» μιας περιοχής ως μη προσδιορισμένης κυριαρχίας, αλλά ευθεία πρόκληση ότι πρόκειται για τουρκική επικράτεια! Πρόκειται δε για το τρίγωνο «Φούρνοι, Αγαθονήσι, Φαρμακονήσι ». «Παραβιάζετε τον τουρκικό εναέριο χώρο, εγκαταλείψτε την περιοχή!», ήταν το απειλητικό μήνυμα που στις 6 το πρωί δέχθηκε στον ασύρματο το πλήρωμα του αεροσκάφους της ευρωπαϊκής δύναμης FRΟΝΤΕΧ το οποίο πετούσε για εντοπισμό τυχόν παράνομων μεταναστών μεταξύ Φαρμακονησίου και Αγαθονησίου. Το πλήρωμα τού σλοβακικής εθνικότητας αεροσκάφους Τσέσνα- που εκτελεί μαζί με άλλα πλωτά και εναέρια μέσα της Ε.Ε. την επιχείρηση Ποσειδών- δεν υπάκουσε στην «οδηγία» του τουρκικού ραντάρ και συνέχισε την περιπολία, παρ΄ ότι σύμφωνα με αξιόπιστη στρατιωτική πηγή υπήρξε απειλή για λήψη «τακτικών μέτρων»- πιθανόν αναχαίτισης.
Το μοντέλο που οι Τούρκοι εφήρμοσαν κατά τουΤσέσνα είχε δοκιμαστεί πριν μερικούς μήνες κατά στρατιωτικών ελικοπτέρων που κατευθύνονταν στο Φαρμακονήσι, ενώ τις προάλλες το ίδιο έκαναν και σε δύο πυροσβεστικά Κανανταίρ, τα οποία προσέγγιζαν τη Σάμο για προσγείωση- κάτι που από την κυβέρνηση επιχειρήθηκε να κρατηθεί μυστικό...
Η συνέχεια της προκλητικής συμπεριφοράς δόθηκε λίγες ώρες αργότερα- στις 11 π.μ.- με διαδοχικές υπερπτήσεις συνολικά 8 τουρκικών F-16 και Φάντομ σε Φαρμακονήσι και Αγαθονήσι και σε ύψος από 500 έως 800 μέτρα! Ακολούθησε δε λίγο μετά τις 17.00 και άλλη παράνομη είσοδος 8 τουρκικών μαχητικών, δύο εκ των οποίων πέταξαν αυτήν τη φορά περίπου 2.300 μέτρα πάνω από τους Φούρνους.

«Ενοποίηση»
Για την αξιωματική αντιπολίτευση η αύξηση της τουρκικής προκλητικότητας σχετίζεται, όπως επισημαίνεται σε χθεσινή αποκαλυπτική ερώτηση βουλευτών του ΠΑΣΟΚ στη Βουλή, με τις εξελίξεις γύρω από το αεροπορικό υποστρατηγείο της Λάρισας- όπου θα εναλλάσσονται Έλληνας και Τούρκος διοικητής- καθώς και με τον έλεγχο εναέριου χώρου στο Αιγαίο.
Οπως αποκαλύπτουν έξι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ με επικεφαλής την κ. Βάσω Παπανδρέου, η Ελλάδα, πιεζόμενη από την Άγκυρα για το θέμα του υποστρατηγείου της Λάρισας (CΑΟC-4), έχει προχωρήσει σε κατ΄ αρχήν συμφωνία με την Τουρκία, μέσω ΝΑΤΟ, να διασυνδεθεί ο έλεγχος των εναέριων χώρων Ελλάδας και Τουρκίας χωρίς να έχουν προηγηθεί ρυθμίσεις για τις περιοχές όπου θα έχει η κάθε πλευρά ευθύνη αφενός για εναέρια αστυνόμευση και αφετέρου για κάλυψη των ραντάρ της.
Ο κίνδυνος απ΄ αυτήν τη συμφωνία είναι, όπως εξηγούν με απλά λόγια έμπειροι επιτελείς, ότι με την «ενοποίηση» των εναέριων χώρων οι δύο πλευρές θα ανταλλάσσουν on time τις εικόνες των ραντάρ τους. Αν αυτό συμβεί χωρίς προϋποθέσεις, λένε, η Άγκυρα θα υποστηρίζει ότι κακώς θα αναγνωρίζουμε τα μαχητικά της στο Αιγαίο, με το επιχείρημα ότι θα βλέπουμε εγκαίρως πως δεν είναι «μη συμμαχικά». Τονίζουν ακόμη ότι τέτοια ανταλλαγή στοιχείων δεν έχει γίνει ποτέ από το 1974 και μετά.
NEA

11 σχόλια:

  1. Οι Τούρκοι όπως λέει το άρθρο αναβαθμίζουν τις προκλήσεις τους.

    Στο Αιγαίο σε καθημερινή πια βάση κάνουν παραβιάσεις. Στον Έβρο έχουν αγοράσει ήδη τα άρματα εκείνα που θα τους επιτρέψουν περάσουν απένταντι και να μην "κολλήσουν".

    Την ίδια ώρα οι Ελληνικές ένοπλες δυνάμεις είναι χωρίς ανταλλακτικά, και υπό καθεστώς μείωσης της θητείας αλλά και διακοπής των εξοπλιστικών προγραμμάτων.

    Με μαθηματική ακρίβεια βαδίζουμε σε ένα σενάριο ίδιο με αυτό του 1974, στη Κύπρο. Ειλικρινά θλίβομαι για αυτά που συμβαίνουν και όσο και να προσπαθώ δεν μπορώ να δω φως στο τούνελ...

    Κάθε μέρα που ανοίγω τη τηλεόραση, τον υπολογιστή, ή μια εφημερίδα, γνωρίζω από πριν πως το ίδιο πολιτικό χέρι θα μου ρίξει ένα δυνατό χαστούκι.

    Αυτό το πολιτικό χέρι που είναι δήθεν "Ελληνικό" το γνωρίζω καλά αλλά δεν έχω μαχαίρι να το κόψω.

    Ίσως αν ΜΑΖΕΥΤΟΥΜΕ ΠΟΛΛΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΜΑΖΙ και το κοπανήσουμε να σπάσει μην χρησιμοποιώντας μαχαίρι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Θέλουν να μπουν και αυτοί στο μουσείο της ακρόπολης... δεν μπορούμε να διαφυλάξουμε τον οίκο μας... δεν μπορούμε να βγάλουμε τα πετρέλαιά μας...δεν μπορούμε να πάμε στα νησιά μας... ρεζίλι των σκυλιών έχουμε γίνει παγκοσμίως, μπαίνεις στο facebook και όταν λες σε οποινδήποτε ότι είσαι από ελλάδα στην καλύτερη εισπράττεις συγκαταβατικό χαμόγελο...οι γιορτές και τα πανηγύρια μας έλειπαν...για να βγάζουν μούρη στις φωτο οι βεζυροπούλες και οι τοποτηρητές... η κατηφόρα που έχουμε πάρει είναι πολύ μεγάλοι...άντε βγείτε τώρα καθυσηχαστές ΕΛΙΑΜΕΠηδες να μας πείτε υπεροβολικούς...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ενα δίκανο δεν έχει κανένας;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Συμφονώ και τάσομαι υπέρ και δίπλα με τον loukas .
    Υπάρχει όμως ένα πρόβλημα.
    Κάτω απο τις διαταγές ποιού ?
    του Μειμαράκη , η του Κυριάκου?
    Νομίζω πως οι Ελληνες χρειζόμαστε άμεσα Ηγέτη που να μην μιλά πολύ
    αλλά να ακούει και να πράτει.
    Εάν φανεί έστω και λίγο από μακρυά
    πολλοί θα πάμε να τον συναντήσουμε.
    Στο κάτω κάτω δεν ζητάμε και πολλά ρε γαμώτο.
    Εναν άνθρωπο που να μην είναι βλαμένος ζητάμε.
    Να μην ειναι βλαμένος και προδότης.

    ευχαριστω για την φιλοξενια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. το σχεδιο ειναι σαφες,

    οι δικοι μας ανοιγουν τρυπες συνεχεια ,
    τους τουρκους τους βολευει αυτο το καθεστως αφου προχωρουν σιγα σιγα οι διεκδικησεις τους,

    ακομη και αν φτασει στο αμην
    θα πουν οι δικοι μας των διαφορων κοματαων,

    δεν σας αρσει , ας αναλαβει κανενας καλυτερος,

    αν αυτος που αναλαβει δεν ειναι στο κολπο , οι τουρκοι θα χρησιμοποιησουν τα αλλα μεσα ,

    μειονοτητες , εβρο, νησια , θερμα επεισοδια,
    εμεις με αρματα χωρις πυρομαχικα, με υποβρυχια που γερνουν , αεροπλανα χωρις ανταλακτικα , αλλα με περισευμα κουφετων απο τους γαμους στο παρισι,
    θα στειλουμε καμια 300 θυματα απο αυτους που δεν κολλονουν απλως να πιστοποιησουν οτι με την διοικητικη μεριμνα που εχει προηγηθει αυτα τα 15 χρονια δεν μπορουμε να κανουμε τιποτα

    τοτε θα ερθει καποιο αεροπλανο απο τη δυση ,
    θα φερει το γνωστο DNA εξουσιας που θα εχει φροντισει να μη χαθει αυτο το διαστημα και απλως να το εμπλουτισει

    θα ακολουθησουν παλι καποια χρονια χαζης χαρας μεχρι να γινει το ιδιο ή ο κοσμος τελικα πειστει οτι ειναι ματαιη καθε προσπαθεια και πρεπει να προσαρμοσθει στη νεα ταξη πραγματων

    .........

    α ρε γερο που τοβρισκες το κουραγιο !!!!!!!


    h

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Φίλε ανώνυμε (1:40 μμ),

    που συμφωνείς μαζί μου, τα γράφω πολύ πιο απλά ώστε να καταλάβεις εσύ και φυσικά οι υπόλοιποι τι εννοούσα.

    Το μαχαίρι που έλεγα είναι η βία.
    Εννοώ δεν την έχω επάνω μου ώστε να γίνω τρομοκράτης και να φοβερίσω τους πολιτικούς που μας ξεπουλάνε.

    Το ότι αν μαζευτούμε όλοι μαζί που είπα και τελικά μπορεί να σπάσουμε το χέρι...εννοούσα ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ.
    Λογικά μέσα στο έτος θα γίνουν εκλογές. Αν εγώ προσωπικά δω τη Ντόρα, τον Παυλόπουλο και τον Μεϊμαράκη να εκλέγονται από τον Ελληνικό λαό...τότε ΚΑΛΑ ΝΑ ΠΑΘΟΥΜΕ.

    Έτσι θα τους το σπάσουμε το χέρι. Και τότε θα δείτε για ΠΟΤΕ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΗΓΕΤΕΣ. Όσο βλέπουν ότι στη κάθε υποχωρητικότητα και στις διάφορες γκάφες τους (τούρκος στη Λάρισα, οι "Μακεδονικές αερογραμμές στη Κέρκυρα, λάθος με την υφαλοκρυπίδα...κλπ) δεν αντιδρούμε, ΤΟΣΟ ΘΑ ΜΑΣ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ.

    Και λένε. Έτσι όπως το καταντήσαμε το μαγαζί αν γίνει πόλεμος θα τον χάσουμε. Οπότε κάνε το βλάκα και άστους να φωνάζουν. Σιγά μην πάρω εγώ την ευθύνη της ήττας ενός πολέμου...

    Μόνο...φωνάζουν, δεν ΚΑΤΑΨΗΦΙΖΟΥΝ ομως...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Λυπάμαι, αλλα βρισκομαστε ακριβως στην ιδια κατασταση συψης του Βυζαντιου στα τελευταια χρονια του...

    Οι ιδιοι Δυτικοφιλοι που τελικα εκαναν το οικτρο λαθος να πιστευουν οτι η σωτηρια θα ερθει απο την Ευρωπη εναντι στις ορδες των Τουρκων.

    Η κοινωνια απεριπτε οτιδηποτε Ελληνοβυζαντινο και ασπαζοταν τον Ευρωπαϊκο "πολιτισμο". Αυτο λογω ενος ρευματος των πνευματικων ανθρωπων της εποχης..

    Ο Στρατος καταργησε το δοκιμασμενο μεχρι τοτε σωμα απο εφεδρους για εναν "Επαγγελματικο" στρατο.. (Αν σας θυμιζει κατι..)

    Ζουμε το ιδιο επεισοδιο?

    Δυστηχως πλεον διαβρωθηκε και η τελευταια ελπιδα μας, ο Στρατος..

    Δεν ξερω πως θα ξεφυγουμε απο την λαβιδα αλλα με καποιο τροπο θα γινει..

    Το εθνος ειναι ενας ζωντανος οργανισμος, κανενας οργανισμος δεν αδρανει μπροστα στον κινδυνο.. Το δικο μας εθνος εχει παμπολλά παραδειγματα οτι εχει καλα αντισωματα.. Ας ελπισουμε οτι παρεμειναν ζωντανα...

    Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Το ΚΑΛΑ ΝΑ ΠΑΘΟΥΜΕ δεν είναι ανάγκη να το πείς μετα από τις επόμενες εκλογές.
    Ισχύει από το 1945 και δώθε.

    Είμαστε περίπτωσάρα λαού τελεία.
    Ένας λαός που ψηφίζει με κριτήρια "ΝΔ για να μην ξαναβγεί το ΠΑΣΟΚ", "ΠΑΣΟΚ γιατί η ΝΔ κάνει τα ίδια και χειρότερα" , "ΝΔ γιατί 20 χρόνια μας έκλεβε το ΠΑΣΟΚ".

    Αλήθεια βλέπει κανείς τα προγράμματά τους και το τι πρεσβεύουν;
    Ο άλλος λέει ψηφίζω ΠΑΣΟΚ γιατί δίνει +100ευρώ σύνταξη.
    Ε, γιατί δεν ψηφίζεις Παπαρήγα που θα δώσει +500ευρώ;

    Εκεί φαίνεται η φαιδρότητα του έλληνα, η οποία δυστυχώς αντίθετα με ότι έλπιζα περνάει και στη νέες γενιές όπως η δική μου.

    Αλλά και η στρατιωτική ηγεσία γιατί σιωπά. Δεν υπάρχει ένας αξιοπρεπής στο Πεντάγωνο να αγανακτήσει , να τρίξει τα δόντια , να παραιτηθεί ρε αδερφέ.
    Αλλά και εκεί πλέον υπάρχουν καρεκλοκένταυροι που απλά αυγατίζουν το εφάπαξ και την σύνταξη τους.

    -Halo-

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Νομίζω οτι οι εκλογές δεν είναι η σωστή λύση για το πρόβλημά μας κι αυτό γιατί οι δύο τρείς οικογένειες που ασχολούνται με την πολιτική τα τελευταία χρόνια έχουν συσωρεύσει τόσο χρήμα στους λογαριασμούς τους που μπορούν και εξαγοράζουν σχεδόν τα ποσοστά των δύο μεγάλων κομάτων.
    Ειναι ένας καλοστημένος οικονομικός μηχανισμός ο οποίος δεν έχει να κάνει με την πολιτική συνείδηση του λαού αλλά με την διαιώνηση του status quo .
    Ολο αυτό βέβαια συντηρείτε και χρηματοδοτείτε και απο το εξωτερικό
    εδώ και δεκαετίες΄.
    Ακόμα κι αν τα δύο μεγάλα κόματα
    (πράγμα απίθανο) υποστούν μεγάλη ήτα σε κάποιες εκλογές,σίγουρα θα βρούν τρόπο να είναι νικητές.
    Είτε με άλλο όνομα ,είτε εξαγοράζοντας τον νικητή΄
    Απο την άλλη ούτε και μια μορφή πραξικοπήματος θα είχε επιτυχία διότι οι ''σύμμαχοί μας '' δεν θα επέτρεπαν να μην έχουμε ''δημοκρατία''.

    Πρόσφατο παράδειγμα το Ιράν στο οποίο η κρατική οργάνωση είναι παραδειγματική.
    Πραγματικά δεν ξέρω τι μπορεί να μας βοηθήσει, ....
    Ειμαστε σε αδιέξοδο.

    ευχαριστω για την φιλοξενία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ε και; Δεν οανε να αναβαθμίζουνε; Κι εμείς αναβαθμίζουμε το τούρλωμά μας και την επίκυψή μας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Καλά δεν υπάρχει στρατός στα νησάκια αυτά;Περνάνε οι Μογγόλοι στα 500 μέτρα και δεν τους ρίχνουν;
    Αυτός ο Μειμαράκης μόνο για τη μείωση της θητείας ενδιαφέρεται και για τη ΝΔούλα;
    Μην τολμήσουν μόνο να αποστρατικοποιήσουν τα νησιά?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.