15/6/09

Μουμπάρακ: Η έκκληση να αναγνωριστεί το Ισραήλ ως εβραϊκό κράτος καταστρέφει τις πιθανότητες της ειρήνης

Ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ δήλωσε σήμερα πως το γεγονός ότι καλούνται οι Παλαιστίνιοι να αναγνωρίσουν τον εβραϊκό χαρακτήρια του Ισραήλ "καταστρέφει τις πιθανότητες της ειρήνης", αναφερόμενος στην ομιλία που εκφώνησε χθες Κυριακή ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου.

"Η έκκληση να αναγνωρισθεί το Ισράηλ ως εβραϊκό κράτος περιπλέκει περισσότερο τα πράγματα και καταστρέφει τις πιθανότητες για ειρήνη", δήλωσε ο Μουμπάρακ στη διάρκεια στρατιωτικής τελετής, σύμφωνα με το πρακτορείο MENA.

"Ουδείς θα υποστηρίξει αυτή την έκκληση, ούτε στην Αίγυπτο ούτε αλλού", προσέθεσε.

Στο μεταξύ, στη Μόσχα, πηγή του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών υπογράμμισε πως η δήλωση του Νετανιάχου, με την οποία αποδέχθηκε υπό όρους την αρχή της δημιουργίας ενός παλαιστινιακού κράτους, "δεν ανοίγει το δρόμο για μια διευθέτηση" της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή.

"Η δήλωση αυτή δείχνει χωρίς καμιά αμφιβολία ότι η ισραηλινή κυβέρνηση είναι έτοιμη για διάλογο, αλλά δεν ανοίγει το δρόμο για μια διευθέτηση του ισραηλινο-παλαιστινιακού προβλήματος", δήλωσε η πηγή, την οποία επικαλείται το πρακτορείο Ria Novosti.

Ο Νετανιάχου έθεσε μια "προϋπόθεση απαράδεκτη για τους Παλαιστίνιους" για τη δημιουργία ενος παλαιστινιακού κράτους, προσέθεσε η πηγή αυτή.

Δεχόμενος ισχυρές διεθνείς πιέσεις, ο ισραηλινός πρωθυπουργός αποδέχθηκε χθες την αρχή της δημιουργίας ενός παλαιστινιακού κράτους, θέτοντας ωστόσο προϋποθέσεις όπως την αποστρατιωτικοποίησή του, οι οποίες απορρίφθηκαν αμέσως απ΄τους Παλαιστινίους. Ταυτόχρονα ο Νετανιάχου αρνήθηκε να παγώσουν οι εβραϊκοί οικισμοί στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, όπως ζητεί η διεθνής κοινότητα.

Ωστόσο ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ και αρχηγός του Εργατικού Κόμματος δήλωσε σήμερα πως η υπό όρους αποδοχή ενός παλαιστινιακού κράτους από τον Νετανιάχου αντιπροσωπεύει "ένα μείζον βήμα προς τα εμπρός".
"Είναι ένα μείζον βήμα προς τα εμπρός, προς τη σωστή κατεύθυνση", δήλωσε ο Μπαράκ στο περιθώριο της αεροπορικής έκθεσης που επισκέφθηκε σήμερα το πρωί στο Μπουρζέ, στην περιφέρεια του Παρισιού. "Το Ισραήλ θα ενώσει τις προσπάθειές του μ' αυτές των ΗΠΑ για να επεξεργαστεί μια περιφερειακή αρχιτεκτονική για την ειρήνη", προσέθεσε.
iKypros

1 σχόλιο:

  1. η μόνη 'ειρήνη' πού θά μπορούσε νά συμβή εκεί κάτω είναι η ειρήνη τών τάφων...μόνον αυτό επιδιώκουν δυστυχώς.όλα τά άλλα είναι νά είχαμε νά λέγαμε.
    Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.