18/6/09

Παιδιά και Ένοπλες Συρράξεις

Πάνω από ένα δισεκατομμύριο παιδιά σε όλο τον κόσμο ζουν σε χώρες ή περιοχές που πλήττονται από ένοπλες συρράξεις, σχεδόν το ένα έκτο του παγκόσμιου πληθυσμού, από αυτά περίπου 300 εκατομμύρια είναι κάτω των 5 ετών.Τα παραπάνω στοιχεία περιλαμβάνονται στη 10ετή Στρατηγική Αναθεώρηση της Μελέτης Graca Machel, που παρουσιάστηκε από τη UNICEF και τον Ειδικό Εκπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για τα Παιδιά και τις Ένοπλες Συρράξεις
, καλώντας κυβερνήσεις, οργανώσεις του ΟΗΕ και την πολιτισμένη κοινωνία να πολλαπλασιάσουν επειγόντως τις προσπάθειες για την προστασία όλων των παιδιών που πλήττονται από ένοπλες συρράξεις.
Η έκθεση αυτή δίνει έμφαση στο γεγονός ότι ο πόλεμος παραβιάζει τα δικαιώματα των παιδιών: το δικαίωμα στη ζωή, στην οικογενειακή ενότητα, στην υγεία και την εκπαίδευση, στην προστασία από τη βία και την κακομεταχείριση και στο δικαίωμα στην ανθρωπιστική βοήθεια.

Τα παιδιά που ζουν σε χώρες ή περιοχές που πλήττονται από ένοπλες συρράξεις υποφέρουν τόσο από τις άμεσες συνέπειες των συρράξεων, όσο και από τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην ανάπτυξη και την ευημερία τους. Με τη μεταβαλλόμενη φύση των ένοπλων συρράξεων, οι επιπτώσεις του πολέμου στα παιδιά και τους νέους είναι πιο στυγνές από ποτέ.

· Υφίστανται τις συνέπειες από την ανεξέλεγκτη εξάπλωση των ελαφρών όπλων και των ένοπλων ομάδων, των ναρκών, των πυρομαχικών και οβίδων που δεν έχουν εκραγεί, καθώς και από την τρομοκρατία και τα μέτρα κατά της τρομοκρατίας.

· Στρατολογούνται ως μαχητές, γίνονται στόχος επιθέσεων σε σχολεία και νοσοκομεία, θύματα αεροπορικών βομβαρδισμών ή συλλαμβάνονται και κρατούνται παράνομα.

· Κορίτσια και αγόρια αντιμετωπίζουν επίσης σεξουαλική βία, συμπεριλαμβανόμενων των βιασμών που χρησιμοποιούνται ως όπλο πολέμου.

· Τα παιδιά που ζουν σε χώρες που υπάρχουν συρράξεις είναι επίσης περισσότερο πιθανό να μην πηγαίνουν σχολείο και να απειλούνται από τη φτώχεια, τον υποσιτισμό, την προσφυγιά και τις ασθένειες.

Με την πρωτοπόρο μελέτη της Graca Machel για τις επιπτώσεις των ενόπλων συρράξεων στα παιδιά το 1996, η διεθνής κοινότητα πέτυχε να θέσει αρκετά ορόσημα για την ανάπτυξη ενός δικτύου νομικής προστασίας και διεθνών προτύπων για την πρόληψη της στρατολόγησης παιδιών και την εξασφάλιση της επανένταξής τους στην κοινωνία. Η φωνή και οι απόψεις των παιδιών επίσης τώρα λαμβάνεται πιο συχνά υπόψη στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις και συμφωνίες, καθώς και στις θεμελιώδεις αρχές των ειρηνευτικών αποστολών.

«Τα παιδιά που έχουν χάσει την παιδική τους ηλικία εξαιτίας των πολέμων δεν πρέπει να χάσουν και το μέλλον τους» δήλωσε η Εκτελεστική Διευθύντρια της UNICEF, Αν Βένεμαν.

Η έκθεση συστήνει σε όλα τα κράτη να αρθούν στο ύψος της ευθύνης που έχουν αναλάβει για να προστατέψουν τα νεότερα μέλη της κοινωνίας τους επιταχύνοντας τις προσπάθειες για την ανάπτυξη νομοθεσίας, πολιτικών και δράσεων για λογαριασμό των παιδιών σε εθνικό επίπεδο.

Η Εβδομάδα 15-21 Ιουνίου είναι και Παγκόσμια Εβδομάδα Δράσης Ενάντια στη Βία από Πυροβόλα Όπλα και κατά των ελαφρών όπλων και της ένοπλης βίας.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.