29/6/09

Συνάντηση Μάρκου Κυπριανού με τον ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ

Οι εξελίξεις στο Κυπριακό βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε ο Υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού με τον ομόλογό του της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, στο περιθώριο της άτυπης Υπουργικής Συνόδου του ΟΑΣΕ, που πραγματοποιείται στην Κέρκυρα.
Ο κ. Κυπριανού, μιλώντας στους δημοσιογράφους, αφού επεσήμανε ότι η Ρωσία είναι από τους πιο βασικούς υποστηρικτές της Κύπρου στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, είπε ότι είχε την ευκαιρία να ανταλλάξει απόψεις με τον κ. Λαβρόφ για το Κυπριακό.

«Τον ενημέρωσα και για την απόφαση που λήφθηκε για το Λιμνίτη και συζητήσαμε και τις σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας», είπε ο κ. Κυπριανού και απαντώντας σε ερώτηση τόνισε πως η Κύπρος υποστηρίζει ότι η Ρωσία είναι στρατηγικός εταίρος της ΕΕ.
Κληθείς να σχολιάσει εκτιμήσεις δημοσιογράφων, ότι μέχρι τον Ιανουάριο θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία των συνομιλιών για το Κυπριακό και θα είναι έτοιμες οι δύο πλευρές να πάνε σε δημοψηφίσματα, ο κ. Κυπριανού, είπε ότι είναι πρόωρο να πει κανείς κάτι τέτοιο.
«Αν κρίνει κανείς με την πρόοδο μέχρι σήμερα, αποκλείεται μέχρι το Γενάρη», εκτίμησε ο κ. Κυπριανού, τονίζοντας πως «αυτό όμως οφείλεται στο ότι η άλλη πλευρά, αντί να φέρει προτάσεις που να συνάδουν με τη μορφή λύσης που επιδιώκεται, δηλαδή τη διζωνική δικοινοτική Ομοσπονδία, φέρνει προτάσεις που στην ουσία έχουν συνομοσπονδιακό χαρακτήρα, δηλαδή συνύπαρξης δύο ανεξαρτήτων κρατών».
Ο κ. Κυπριανού παρατήρησε πως «αυτό προκαλεί όλη την καθυστέρηση και ακόμα και το πιο απλό πράγμα θέλει περισσότερη συζήτηση».
Εκτίμησε πάντως πως «εάν γίνει πιο εποικοδομητική η άλλη πλευρά, μπορεί να προχωρήσουμε με πιο γρήγορα βήματα, αλλά αυτή τη στιγμή που μιλάμε δεν μπορούμε να κρίνουμε».
«Εκείνο που λέμε εμείς είναι ότι αυτό που συμφωνήθηκε πέρυσι, είναι ότι δεν θα υπάρχουν τεχνητά χρονοδιαγράμματα και ότι δεν θα υπάρξει επιδιαιτησία στο τέλος», είπε ο κ. Κυπριανού και πρόσθεσε πως «αν η τουρκική πλευρά αντιμετωπίζει κάποιες δικές της προθεσμίες, αυτό εμείς δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να μετατραπεί σε χρονοδιάγραμμα για τις διαπραγματεύσεις και να έχουμε πάλι αρνητική κατάληξη όπως το 2004».
Στο περιθώριο της Υπουργικής Συνόδου του ΟΑΣΕ, ο κ. Κυπριανού συναντήθηκε επίσης με τους ομόλογους του της Κροατίας Gordan Jandrokovic και του Καναδά Lawrence Cannon, με τους οποίους συζήτησε διμερή θέματα. Με τον Κροάτη ομόλογό του συζήτησε και την ενταξιακή πορεία της χώρας του.
Σε παρέμβασή του στην άτυπη συνάντηση των ΥΠΕΞ του ΟΑΣΕ, ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι η Συνάντηση της Κέρκυρας αποτελεί μια καλή ευκαιρία έναρξης ενός ανοικτού και εποικοδομητικού διαλόγου με όλους τους εταίρους του ΟΑΣΕ για το θέμα της ασφάλειας στην Ευρώπη.
Ως μικρό κράτος, συνέχισε, του οποίου η ασφάλεια έχει παραβιασθεί, και το οποίο βασίζει την ίδιά του την επιβίωση στο σεβασμό του διεθνούς δικαίου και των αρχών των Ηνωμένων Εθνών, του ΟΑΣΕ και της ΕΕ, η Κύπρος υποστηρίζει την αναθεώρηση και βελτίωση των δομών ασφαλείας της Ευρώπης. "Θα χαιρετίζαμε το να έχει νομικά δεσμευτικό χαρακτήρα το αποτέλεσμα του διαλόγου για την ευρωπαϊκή ασφάλεια", πρόσθεσε ο κ. Κυπριανού.
Ο Κύπριος ΥΠΕΞ έκανε συγκεκριμένες εισηγήσεις, όπως δημιουργία ομάδων εργασίας στον ΟΑΣΕ και διμερείς συναντήσεις της ελληνικής Προεδρίας του ΟΑΣΕ με τα άμεσα ενδιαφερόμενα μέρη, με στόχο την κατάλληλη προετοιμασία των αποφάσεων που θα πρέπει να υιοθετηθούν κατά την Υπουργική Διάσκεψη της Αθήνας τον ερχόμενο Δεκέμβριο. Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε τη σημασία του διαλόγου και με τους μεσογειακούς μας εταίρους.
iKypros
28/06/2009

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.