17/6/09

Η τουρκική οικονομία στους G-20

Γιώργος Κωνσταντινίδης*
Στις 15 Νοεμβρίου 2008 πραγματοποιήθηκε στην Ουάσινγκτον των Η.Π.Α. η Σύνοδος των 20 μεγάλων βιομηχανικών και αναδυόμενων χωρών (G-20), στην οποία συμμετείχε και η γειτονική Τουρκία την οποία αντιπροσώπευσε ο Υπουργός των Οικονομικών και ο Κυβερνήτης της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας. Ενημερωτικά παραθέτουμε τις υπόλοιπες συμμετέχουσες χώρες στη Σύνοδο των G-20, που είναι οι εξής: Η.Π.Α., Μεγάλη Βρετανία, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ρωσία, Ιαπωνία, Κίνα, Ινδία, Αυστραλία, Καναδάς, Βραζιλία, Αργεντινή, Μεξικό, Ινδονησία, Σαουδική Αραβία, Νότια Κορέα, Νότια Αφρική και η Ευρωπαϊκή Ένωση (αντιπροσωπεύεται από την εκάστοτε Προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα).
Το γεγονός αυτό προσδίδει αναμφισβήτητα αυξημένο κύρος και γόητρο στην αναδυόμενη οικονομία της Τουρκίας. Άλλωστε, κατά τα τελευταία 7 έτη η οικονομία της Τουρκίας έχει αναπτυχθεί αισθητά, κυρίως στο βιομηχανικό τομέα. Ειδικότερα, η βαριά βιομηχανία, (heavy industries) όπως π.χ. η αυτοκινητοβιομηχανία, οι αμυντικές βιομηχανίες ή βιομηχανίες που ανήκουν στο στρατοκρατικό κεφάλαιο (defense industries), οι κατασκευές, ο τουρισμός, οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες και ειδικά οι τράπεζες, ο κλάδος των τροφίμων και της ένδυσης αποτελούν τους κλάδους αιχμής της σύγχρονης τουρκικής οικονομίας, η οποία έχει χαρακτηριστεί ως μια από τις αναδυόμενες αγορές (emerging markets) για τα επόμενα 10 χρόνια. Η επισήμανση αυτή έχει γίνει από διεθνώς αναγνωρισμένους οργανισμούς, όπως η Παγκόσμια Τράπεζα (World Bank, W.B.), το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (International Monetary Fund, I.M.F.), αλλά και από αμιγώς αμερικανικούς και ευρωπαϊκούς οργανισμούς - φορείς με διεθνή αναγνώριση.
Η δυναμική της Τουρκίας σε παγκόσμιο επίπεδο αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς, διότι η γειτονική χώρα διαθέτει αποκρυσταλλωμένους και ισχυρούς στόχους (objectives) για τη διεθνή οικονομική της πολιτική, οι οποίοι αντικατοπτρίζουν μια γενικότερη διεθνή στρατηγική, υψηλής στάθμης, ποιότητας και περιεχομένου, που σχεδιάζεται με ιδιαίτερα υψηλές απαιτήσεις και στρατηγικές επιδιώξεις, με γνώμονα πρωτίστως το εθνικό συμφέρον.
Η βιομηχανική παραγωγή της Τουρκίας βελτιώνεται διαρκώς, η παραγωγική ικανότητα (production capacity) που διαθέτει ολοένα και αυξάνεται και η παραγωγικότητα (productivity) της οικονομίας της συνολικά αναβαθμίζεται. Τα προαναφερθέντα επιτυγχάνονται με την εισαγωγή στην τουρκική παραγωγική διαδικασία δοκιμασμένων προτύπων παραγωγής και ποιότητας (production and quality standards), τα οποία συσσωρεύουν διαρκώς περισσότερο τουρκικό κεφάλαιο, που είναι διαθέσιμο για κατανάλωση, αποταμίευση και εξαγωγές προϊόντων της Τουρκίας στους εμπορικούς της εταίρους. Η πλειοψηφία των τουρκικών προϊόντων κρίνονται ως ποιοτικά, ορισμένα δε από αυτά ως ιδιαίτερα ποιοτικά και άμεσα ανταγωνιστικά σε διεθνές επίπεδο.
Τα τουρκικά holdings και οι τουρκικοί όμιλοι εταιρειών που ανήκουν σε πετυχημένους και αναγνωρισμένους Τούρκους επιχειρηματίες, όπως είναι οι Κοτς, Σαμπαντσί, Καραμεχμέτ, Ορέν, Ντογάν, Ζορλού, Τσουκούροβα κ.ά. έχουν σταδιακά και με σχεδιασμένες στρατηγικές κινήσεις δημιουργήσει ένα ισχυρό και αποτελεσματικό πλέγμα τουρκικών επιχειρηματικών σχεδίων (business projects), τα οποία δρομολογούνται σε όλους τους κλάδους της οικονομικής δραστηριότητας και σε όλους τους τομείς της οικονομίας (πρωτογενή, δευτερογενή, τριτογενή). Η Τουρκία διαμορφώνει με συστηματικό τρόπο, ενεργοποιώντας όλες τις διαθέσιμές της δυνάμεις, τα φυσικά, πολιτικά, οικονομικά και γεωστρατηγικά πλεονεκτήματά της, την εικόνα της περιφερειακής οικονομικής υπερδύναμης, με σημαντικά αποτελέσματα διάχυσης της ανάπτυξής της στις γειτονικές της χώρες.
Ο γεωπολιτικός και οικονομικός ρόλος της αναβαθμίζεται διαρκώς, αφενός με τη στοχευμένη και αποδοτική διπλωματία της ενεργητικής ουδετεροφιλίας που εφαρμόζει και αφετέρου με την οικονομική της μεγέθυνση. Μια ουσιαστική παράμετρος που έχει διαφοροποιήσει την κατεύθυνση της οικονομικής ανάδυσης της Τουρκίας συνιστά η ενεργειακή της πολιτική, η οποία αναπροσαρμόζεται στις εκάστοτε συνθήκες που επικρατούν διεθνώς για το συγκεκριμένο ζήτημα. Οι ενεργειακοί δίοδοι των διαφόρων μορφών ενέργειας (πετρέλαιο, φυσικό αέριο κ.ά.) διαδραματίζουν πρωταγωνιστική σημασία στην εξέλιξη της γεωστρατηγικής και της γεωπολιτικής στην ευρύτερη περιοχή της Υπερκαυκασίας, της Μέσης Ανατολής και στην ευρωπαϊκή ήπειρο (αγωγός South - Stream, Nabucco κ.ά.). Η Τουρκία δείχνει να γνωρίζει πώς να διαχειριστεί αυτήν τη σύνθετη κατάσταση με τα ποικίλα αντικρουόμενα συμφέροντα. Έτσι καταφέρνει να αποκομίσει οφέλη και με τους κατάλληλους ελιγμούς επιδιώκει να αναδειχθεί σε ρυθμιστή και διαμεσολαβητή των προστριβών που ανακύπτουν στις προαναφερθέντες περιοχές. Χρησιμοποιεί τα ενεργειακά θέματα ως διαπραγματευτικό όπλο, ώστε να προωθήσει όχι μόνο τα οικονομικοπολιτικά της συμφέροντα, αλλά και την υποψηφιότητά (candidacy) της ως κράτος – μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.). Επιπλέον η οικονομική της ανάπτυξη, κυρίως από το 2002 έως τις μέρες μας, με ρυθμούς αύξησης του τουρκικού Α.Ε.Π. που κυμαίνονται περισσότερο από 5% ετησίως και παράλληλα η ισχυρή βιομηχανική της βάση και η υψηλή παραγωγική της ικανότητα αξιοποιούνται διπλωματικά από την Τουρκία ως εχέγγυα της υποψηφιότητάς της για την είσοδό της στην Ε.Ε.
Η οικονομική διάσταση της Τουρκίας προβάλλεται ολόενα και περισσότερο με την πάροδο των ετών, καθώς η ίδια έχει επενδύσει τεράστιο πνευματικό και υλικό κεφάλαιο σε αυτόν τον τομέα. Η στρατιωτική της ηγεσία παίζει σημαίνοντα ρόλο σε αυτήν την επίπονη και αντίξοη προσπάθεια. Εκτός από τις πολύ δραστήριες στρατιωτικές βιομηχανίες της πρόσφατα στις 19 Δεκεμβρίου του 2008 η Τουρκία υπέγραψε σύμβαση με τη φημισμένη ιταλική εταιρεία Telespazio για την ανάπτυξη εγχώριας βιομηχανίας, η οποία θα της παράσχει την τεχνογνωσία (know-how) για να κατασκευάσει μελλοντικά δορυφόρο παρατηρήσεως, τον επονομαζόμενο Göktürk.
Σε γενικές γραμμές τo γεγονός ότι η Τουρκία συγκαταλέγεται πλέον στις 20 πιο ανεπτυγμένες οικονομίες παγκοσμίως αποτελεί χαρακτηριστική απόδειξη ότι η ίδια μεταλλάσσεται από μια αναδυόμενη οικονομική δύναμη σε ισχυρή βιομηχανική χώρα. Οι προοπτικές της για τα επόμενα έτη αξιολογούνται από θετικές έως πολύ θετικές από τους διεθνείς χρηματοπιστωτικούς οίκους, όπως είναι η Morgan Stanley, η Moody’s, η Standard & Poor’s κ.ά. Η Τουρκία δύναται να πρωταγωνιστήσει στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Υπερκαυκασίας, ειδικά στη σημερινή εποχή, όπου η διεθνής χρηματοπιστωτική κρίση έχει καθηλώσει τις παραδοσιακά δυναμικές οικονομίες των Η.Π.Α., της Ε.Ε., της Ιαπωνίας, της Ρωσίας και ταυτόχρονα ασκεί έντονα αρνητικές επιδράσεις στις οικονομίας της Κίνας, της Ινδίας και των υπόλοιπων ανερχόμενων οικονομιών, όπως είναι η Βραζιλία, η Αργεντινή, το Μεξικό κ.ά. Η Τουρκία καταβάλλει σοβαρές και στρατηγικά σχεδιασμένες προσπάθειες για να αναδειχθεί στο επίκεντρο των οικονομικών εξελίξεων κατά την περίοδο της ανάκαμψης μετά τη λήξη της τρέχουσας κρίσης και αποσκοπεί στην ενδυνάμωσή της, μέσω οικονομικών και επιχειρηματικών συνεργασιών (business projects), συμπράξεων (consortiums) και στρατηγικών συμμαχιών (strategic alliances), με τις Η.Π.Α., την Ιαπωνία, την Αγγλία, τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ολλανδία, τη Ρωσία, τα νεοσύστατα κράτη της Υπερκαυκασίας, τις γειτονικές της χώρες στη Μέση Ανατολή και κυρίως με το Ισραήλ, στα πλαίσια άλλωστε των διμερών στρατηγικών πολιτικών και οικονομικών - εμπορικών συμφωνιών που υπέγραψε η Τουρκία με το Ισραήλ το 1996.
Απαιτείται, βέβαια, η συστράτευση όλων των οικονομικών δυνάμεων της Τουρκίας, γεγονός το οποίο επιβεβαιώνεται από την πλήρη ενεργοποίηση των οικονομικών της φορέων, που διαθέτουν την αμέριστη στήριξη της πολιτικής ηγεσίας της Τουρκίας. Ο ίδιος ο Ταγίπ Έρντογαν καθώς και πλήθος οικονομικών παραγόντων της κυβέρνησής του επιδιώκουν να παρευρίσκονται και να παρεμβαίνουν επικοινωνιακά σε εγκαίνια και έναρξη γραμμών παραγωγής βιομηχανικών συγκροτημάτων που ανήκουν σε τουρκικούς ομίλους εταιρειών ή σε πολυεθνικές επιχειρήσεις. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα των εγκαινίων του βιομηχανικού συγκροτήματος της ιαπωνικής Toyota Motor Corporation που έγινε στην πόλη Adapazarı της βορειοδυτικής Τουρκίας πριν από μερικά χρόνια. Στη λαμπρή εκδήλωση έλαβε μέρος ο Τούρκος Πρωθυπουργός, χαιρετίζοντας την έναρξη των λειτουργιών του εργοστασίου και υπογραμμίζοντας την περίοπτη θέση που κατέχει διεθνώς η Τουρκία ως χώρα υποδοχής άμεσων ξένων επενδύσεων. Παρόμοια επικοινωνιακή στρατηγική εφαρμόστηκε και στην έναρξη των λειτουργιών της πίστας της φόρμουλα 1 στην Κωνσταντινούπολη (F1 Istanbul Park). Η προβολή του αθλητικού γεγονότος που έγινε από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, όχι μόνο της Τουρκίας αλλά και τα διεθνή υπήρξε εντονότατη και συνεχής. Η Κωνσταντινούπολη και γενικότερα η Τουρκία προβλήθηκε ως μια χώρα που μπορεί να διοργανώσει άρτια και επιτυχημένα μεγάλα αθλητικά γεγονότα που προσελκύουν το παγκόσμιο ενδιαφέρον.
Με δραστηριότητες όπως οι προαναφερθείσες η τουρκική οικονομία αναδεικνύεται αισθητά και ο ρόλος της διευρύνεται σε τέτοιο βαθμό, ώστε να δημιουργούνται οι κατάλληλες προϋποθέσεις για τη μεγέθυνση και την αναγνώρισή της σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο. Έτσι διαπραγματεύεται με ίσους όρους με τα υπόλοιπα κράτη που συναποτελούν την ομάδα των G-20, αυξάνοντας σημαντικά την οικονομική ισχύ της και διαμορφώνοντας την οικονομική της υπεροχή.
Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα του περιοδικού PRESSCODE (www.presscode.gr), τεύχος Μαϊου 2009.
(*) Ο Γιώργος Κωνσταντινίδης είναι οικονομολόγος, Διδάκτωρ Παντείου Πανεπιστημίου και ειδικευμένος στην τουρκική οικονομία. Το βιβλίο του με τίτλο "Συσσώρευση Κεφαλαίου και Παγκοσμιοποίηση στην Τουρκία Διαχρονικά" κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Παπαζήση.

12 σχόλια:

  1. οσο και να θελουμε να ειμαστε αισιοδοξοι ,
    οσο και να στρουθοκαμηλιζουμε μην αντεχοντας να δουμε την πραγνματικοτητα ,

    το γεγονος ειναι ενα

    Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΣΥΝΕΧΩΣ ΑΝΑΒΑΘΜΙΖΕΤΑΙ

    εμεις ανταγωνιζομαστε την τουρκια και παρολα αυτα δεν μπορουμε ουτε να αντιγραψουμε τις στρατηγικες της

    το μονο που υποστηριζουν οι πολιτικοι μας ,
    με ολους τους τροπους ,σε ολους τους τονους με καθε ευκαιρια ειναι :

    Η ΒΑΡΙΑ ΜΑΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΜΑΣ

    λες και ειμαστε οι μαλδιβες ενας εξωτικος προορισμος και γυρω γυρω ωκεανος,

    δεν πρεπει να ξεχναμε στιγμη

    ΕΙΜΑΣΤΕ ΒΑΛΚΑΝΙΑ ΚΑΙ ΣΥΝΟΡΕΥΟΥΜΕ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

    ακομη και τον τουρισμο τον ξεφτυλισαμε σε παροχες υπηρεσιων χωρις να τον αξιοποιουμε σαν ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΟΠΛΟ που επιδιωκουν να κανουν τοσο η τουρκια οσο και τα σκοπια

    απο την αλλη επρεπε να στηριζουμε τοσο την πρωτογενη παραγωγη αλλα να επιδιωκουμε και αναπτυξη της αμυντικης και γενικα βιομηχανιας

    πως γινεται να διαπραγματευτουμε οταν σε ολα εξαρτωμαστε απο αλλους ?

    εισαγουμε τα παντα ,
    καλαμποκια απο ουκρανια,
    χειρινα απο γερμανια ,
    πατατες απο αιγυπτο κρεμυδια απο ιταλια

    μεχρι και οδοντογλυφιδες απο ισπανια,

    τι να λεμε ?
    εχουμε σφαιρες και f-16 και δεν πετανε ουτε τα πυροσβεστικα απο συντηρηση ?

    ενας κρατος χωρις οικονομια το οποιο και χωρις πολεμο μπορει να λειμοκτονησει ανα πασα στιγμη ή να ξεμεινει απο ανταλακτικα χωρις εστω προσωρινη λυση

    με τετοιο περιβαλλον πως να κανεις πολιτικη

    ΕΔΩ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ

    δεν δημιουργουν υποδομες , δεν τις στηριζουν
    κατα συνεπεια

    θα συνεχισουμε να ειμαστε εξαρτωμενοι και να βλεπουμε την πλατη της τουρκιας

    ή μαλλον η τουρκια να βλεπει την δικη μας με την κακη εννοια

    h

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ακολουθεί απόσπασμα της διπλωματικής εργασίας του κου καθηγητή υπό την επίβλεψη του Καθηγητή Νεοκλή Σαρρή. Αυτό το απόσπασμα είναι χαρακτηριστικό για τις απόψεις του κου Κωνσταντινίδη. Έχει υποβληθεί το 2007 και οφείλω να πω ότι είναι μια αναπαραγωγή των «ελπίδων» της ελλαδικής πολιτικής ελίτ η οποία συμπτωματικά κατά το έτος 2007 και εν μέσω ρεύματος λαθρομετανάστευσης που ανερχόταν σε αριθμό 150.000 ατόμων έκανε ότι δεν καταλάβαινε το πρόβλημα που αφορούσε και αφορά ακόμα άμεσα τους έλληνες πολίτες. Εγώ έχω να επισημάνω επίσης ότι τα όρια όχι μόνο στην συγκεκριμένη εργασία αλλά και στην πολιτική σκέψη στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη τίθενται από την Αμερική και εμείς είμαστε υποχρεωμένοι πολιτικοί, ακαδημαϊκοί και πολίτες να κινηθούμε εντός ορίων. Ρωτάω δεν θα έπρεπε να ανοίξει συζήτηση για ποιο απτά οφέλη από μια πιθανή διεύρυνση; (αν την χρειαζόμαστε αυτή την στιγμή) Όπως θα ήταν η πρόσβαση στις πρώτες ύλες της Κεντρικής Ασίας αν γινόταν διεύρυνση στην Ρωσία; Δεν μας ενδιαφέρει μια αγορά φτηνών εργατικών χεριών με κουλτούρα σχεδόν ενός αιώνα βιομηχανοποίησης που είναι διπλάσια της τουρκικής και μας ενδιαφέρει μια αγορά που παρά την ενδογενή «ανάπτυξή» της χρειάζεται ακόμα μεταφορά τεχνογνωσίας, κεφαλαίων αλλά και παραγωγικών πόρων κατά τον κύριο καθηγητή; Από ποιους λαούς της βιομηχανοποιημένης Δύσης θα αφαιρεθούν αυτοί οι «παραγωγικοί πόροι» για να μεταφερθούν στην Τουρκία; Όλα αυτά είναι πολύ συντεταγμένα μέσα στα πλαίσια της πολιτικής ορθότητας που μας έχει υποβληθεί από την Αμερική για να γίνουν πιστευτά ότι γίνονται μόνο για το δικό μας συμφέρον. Εξ’ άλλου τα γεγονότα των ημερών συνηγορούν ότι όλο το ευχολόγιο του κου καθηγητή (αλλά και της πολιτικής ελίτ μας) είναι μια εντελώς νοητική κατασκευή και όχι η σκληρή αλλά απτή πραγματικότητα. Που την καταλαβαίνουν πολύ καλά οι Ευρωπαίοι πολίτες γι’ αυτό και ψήφισαν όπως ψήφισαν πρόσφατα.-

    Ακολουθεί απόσπασμα της διπλωματικής εργασίας ως προς τις προοπτικές της τουρκικής οικονομίας (έτος 2007):

    «Τα οφέλη – πολιτικά και οικονομικά – της Τουρκίας από την πλήρη ένταξή της ως μέλος της Ε.Ε. σχετίζονται με την αύξηση των επενδύσεων και τη μεταφορά τεχνολογίας (technology transfer) από την Ε.Ε. στην Τουρκία καθώς και με την ανακατανομή των παραγωγικών πόρων (reallocation of resources) και τη βελτίωση του κατά κεφαλήν της εισοδήματος, εφόσον η ίδια θα αποκτήσει καινούρια πορεία πλεύσης. Από την άλλη πλευρά η Ε.Ε. θα διεισδύσει στη δυναμική και μεγάλη αγορά της Τουρκίας και ιδιαιτέρως της Κωνσταντινούπολης, η αύξηση των τουρκικών εισοδημάτων θα πολλαπλασιάσει τα έσοδα από το εμπόριο, θα διασφαλιστεί η σταθερότητα και η ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, ενώ τέλος θα ελαττωθεί η πόλωση μεταξύ Ισλαμισμού και Χριστιανισμού και θα προαχθεί παράλληλα η κοινωνική ευημερία και η οικονομική ανάπτυξη στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Οικονομικές μελέτες στην Ελλάδα και σε άλλα κράτη διαπιστώνουν ότι η Τουρκία με την Τελωνειακή Ένωση (1996) ωφελήθηκε και θα ωφεληθεί περαιτέρω από την απελευθέρωση του εμπορίου είτε και όποτε γίνει τελικά πλήρες μέλος της Ε.Ε. είτε όχι. Ειδικότερα από την ολοκλήρωση της Τελωνειακής Ένωσης προβλέπεται αύξηση της παραγωγής των προϊόντων της κλωστοϋφαντουργίας κατά 18% περίπου και του κλάδου της ένδυσης κατά 15% περίπου με χρονικό ορίζοντα έως το έτος 2025. Η είσοδός της στην Ε.Ε. θα ισοδυναμούσε σε όρους αντίστοιχου μεγέθους με τη διεύρυνση των δέκα νέων κρατών – μελών που πραγματοποιήθηκε το 2004.»

    Ελευθέριος Β.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αν φταίνε για κάτι οι πολιτικοί μας είναι ότι κατάφεραν να κάνουν την Ελλάδα ένα παράδεισο της γραφειοκρατίας, χωρίς υποδομές, χωρίς μηχανοργάνωση, εντελως αναξιόπιστο απο πλευράς οικονομικής πολιτικής.

    Κανένας δεν θέλει να μπλέκει με τέτοιες καταστάσεις

    Το θέμα δεν είναι πόσους έκτακτους θα μονιμοποιήσει το δημόσιο, αλλά πόσες θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα θα βοηθήσει να δημιουργηθούν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. " πετυχημένους και αναγνωρισμένους Τούρκους επιχειρηματίες, όπως είναι οι Κοτς, Σαμπαντσί, Καραμεχμέτ, Ορέν, Ντογάν, Ζορλού, Τσουκούροβα κ.ά. "

    Θυμάμαι μια ομιλία του εξαιρετικού κ.Νεοκλή Σαρρή, όπου έλεγε παραθέτοντας στοιχεία,ότι κάθε μεγάλη τουρκική επιχείρηση (αν θυμάμαι καλά είχε αναφέρει Κοτς και Σαμπαντζί μεταξύ άλλων) στηρίζεται σε μια κλεμμένη ελληνική ή αρμενική επιχείρηση ! Αναφερόταν στην οικονομική πολιτική (ας το πω έτσι ουδέτερα) που είχε εφαρμόσει η τουρκική κυβέρνηση τη δεκαετία του 1940, εναντίον της ελληνικής μειονότητας της K/πολης,προφανώς κ άλλων χριστιανών , στο πλαίσιο πάντα του κεμαλισμού - κατασκευής τουρκικού έθνους.
    Δηλαδή,μιλάμε για ένα ολόκληρο "έθνος",ένα ολόκληρο κράτος, σήμερα πια αναδυόμενης ισχύος, φτιαγμένο, κυριολεκτικά, από κλεμμένες περιουσίες και κλεμμένους ανθρώπους(εφόσον οι περισσότεροι δεν έχουν τουρκική καταγωγή και βιαίως κατέληξαν να είναι Τούρκοι).
    Να, λοιπόν, ένας τρόπος να φτάσεις στους G20 !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μα το εκλαϊκευμένο συμπέρασμα αν προσπεράσει κανείς τα φολκορικά στοιχεία της ανάλυσης που έγινε στο περιοδικό και παρατίθεται εδώ. Αν διαβάσει κανείς την διπλωματική εργασία είναι ότι η Τουρκική οικονομία έχει αναπτύξει έντονους δεσμούς αλληλεξάρτησης με το Ισραήλ και την Αμερική και αυτά τα δύο κράτη θέλουν να αυξήσουν την οικονομική επικυριαρχία τους στις οικονομίες της ηπειρωτικής Ευρώπης μέσω της Τουρκίας και μάλιστα έχουν το θράσος να το ζητούν αυτό στο όνομα μιας δήθεν προσέγγισης «Ισλάμ – Χριστιανισμού» την στιγμή που ο χριστιανισμός δεν αντιπαρατίθεται με το Ισλάμ αλλά το πολιτικοβιομηχανικό κατεστημένο των ΗΠΑ και ο Σιωνιστικός Εθνικισμός είναι στην πραγματικότητα αυτοί που αντιπαρατίθενται με το Ισλάμ. Βέβαια χρησιμοποιώντας τους αμέτρητους ανεγκέφαλους του Ισλάμ για να εξάγουν το πρόβλημα από την Μέση Ανατολή στην Ευρώπη και την περιοχή του Καύκασου. Και αντί οι πολιτικές και ακαδημαϊκές ελίτ μας να αναλύουν την κατάσταση με πραγματικά κριτήρια που σαν λογικό επακόλουθο θα είχε την επιδίωξη μιας αντίρροπης ηπειρωτικής Ευρωπαϊκής πολιτικής που κύριο συστατικό της θα είχε την ενσωμάτωση με κάποιο τρόπο της Ρωσίας στις Ευρωπαϊκές οικονομικές δομές. Όλοι αυτοί αλληθωρίζουν σε μια κατεύθυνση που δεν έχει σχέση με τα συμφέροντά μας ως Ελλάδα και ως Ευρώπη αλλά με μια ιδεολογικοποιημένη αντίληψη προώθησης της Παγκόσμιας Αμερικανικής Ηγεμονίας. Αυτό πρέπει πρώτα απ’ όλα να μας τρομάζει και όχι η ίδια η Τουρκία. Η οποία ότι έχει πετύχει μέχρι τώρα που για ορισμένους είναι πολλά αλλά για τα αυστηρά κριτήρια ενώς κράτους που έχει τέτοιες φιλοδοξίες δεν έχει πετύχει απολύτως τίποτα. Γιατί ακριβώς συναρτά την ανάπτυξή της από τα κεφάλαια που θα εισρεύσουν από την Ε.Ε. από τις δουλειές που θα δημιουργηθούν από την Ε.Ε. (στερώντας τες από ποιους λαούς άραγε;) και ταυτόχρονα παίζοντας τον ρόλο του οικονομικού «Δούρειου ίππου» των ΗΠΑ στην Ευρώπη. Αυτό το ρόλο θέλω να αναδείξω εδώ και να καταλήξω ότι ένας τέτοιος ρόλος είναι ενάντια στα συμφέροντα και της Ευρώπης σαν ιδέα αλλά και του Ελληνικού Λαού. Πράγμα που το έχουν καταλάβει πολύ καλά οι ηγεσίες των σοβαρών χωρών της Ευρώπης αλλά και οι λαοί της. Είναι χαρακτηριστική η διάσταση που υπάρχει σήμερα στο κυβερνών κόμμα πάνω σ’ αυτό το θέμα και απλά δεν αναδεικνύεται ως κυρίαρχο γιατί γνωρίζουν και οι δύο πλευρές ότι θα ανατραπούν πολλές ισορροπίες αν μιλήσουν ανοιχτά. Πράγμα βέβαια που κάποια στιγμή οφείλουν να κάνουν για να μάθουμε τις απόψεις τους.-

    Ελευθέριος Β.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Εμ πως να μην αναβαθμίζονται τόσους λαθρομετανάστες περνάνε από τα σύνορά τους ή μήπως όλοι είναι με το σταυρό στο χέρι ή μαλλον το Κοράνι στο χέρι.Πως να μην πάει η οικονομία τους θετικά αφού έχουν ακόμα την αντιμετώπιση της δουλίας στο εργασιακό περιβάλλον τους (και δεν μιλάω για τους υπάλλήλους αν και δεν είναι πολύ μακριά όσο αφορά τα έσοδα) .Πως να μην αναβαθμιστούν όταν έχουν σαν χώρα πολύ υψηλή θέση σε διακίνηση λευκής ΄σαρκός , ναρκωτικών κλπ κλπ
    Τέλος πως να μη τα έχουν όλα αυτά τους Ελληνες που ζούσαν τους κατάκλεψαν εμ δεν είναι δύσκολο και όσοι δεν έφυγαν απο κει και έμειναν πίσω ούτε την γλώσσα τους δεν τους επιτρέπουν οι γείτονες και δημοκράτες Τούρκοι..Βρε καλά λέω ένας αρχηγός λείπε τίποτα άλλο από Ελληνες που το λέει η ψυχή τους έχουμε ένας αρχηγός στο Κράτος και ένας στο Στρατό.
    Καλημέρα Χριστίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μπορεί οι τουρκικές επιχειρήσεις να ήσαν παλαιότερα ελληνικές ή αρμενικές, μπορεί να βασίζονται οι επιχειρήσεις αυτές στην δουλική εργασία όλων των λαθρομεταναστών που αργότερα περνάνε στην Ελλάδα, μπορεί η βαριά βιομηχανία της Τουρκίας να βασίζεται στα ναρκωτικά που πουλάει η Τουρκία στην Ευρώπη, αλλά το αποτέλεσμα είναι ένα και πολύ συγκεκριμένο. Δεν ενδιαφέρει τη G20 ή G8 διότι το χρήμα είναι πάνω από ανθρώπους, πάνω από ένθη, χώρες και θρησκείες. Βγάζεις λεφτά είσαι αρεστός, δεν βγάζεις δεν είσαι. Η Ελλάδα μας δεν βγάζει λεφτά, δεν παράγει άρα όσα δίκαια να έχουμε, τελικώς, θα χάνουμε. Το δίκαιο του ισχυρού. Η Τουρκία θα μεγαλώνει, θα μεγαλώνει και άσε κάποιους αφελείς να λένε ότι η Τουρκία θα διαμελιστεί. Πρώτα εμείς θα έχουμε εξαφανιστεί και ίσως πολύ μετά η Τουρκία. Και παρακαλώ τον κ. Καλεντερίδη να πει την άποψη επί αυτού.

    Ιόλαος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Η βαρειά μας βιομηχανία είναι το τσιφτετέλι. Απομακρύνθηκαν οι Τούρκοι απ' αυτό, διακηρύττουν ότι είναι ξένο από την τουρκική κουλτούρα και είναι αραβικό, και μας το παρέδωσαν να το...διαφυλάξουμε... "Στην υγειά μας ρε παιδιά"-Παπαδόπουλος και "το πάρτυ της ζωής σου"-Παυλόπουλος, χώρια τα πρωινάδικα, εκπομπές τσιφτετελισμού εξαραβισμού και εξευτελισμού της ελλάδας......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Στους G20 συμμετέχουν χαριστικά θαυμαστές "οικονομίες" όπως της Ν.Αφρικής, της Αργεντινής και της Τουρκίας και δεν συμμετέχουν χώρες, όπως π.χ. το Ιράν το οποίο έχει ΑΕΠ μεγαλύτερο κατά 200 δισεκατομμύρια δολλάρια από την Τουρκία και έχει και μεγαλύτερες προοπτικές ανάπτυξης και περισσότερους πλουτοπαραγωγικούς πόρους παρά την απομόνωσή της και τα προβλήματα με την Δύση...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Turkey’s air force is planning to spend at least $200 million to buy and launch an electro-optical reconnaissance satellite with a resolution of 80 centimeters. They hope to have it in orbit and operational by 2011. They are apparently not going to impose the onerous “local content requirements” that have recently bedeviled so many Turkish military procurement programs. This suggests that this is being treated as a priority and the Turkish military is not going to allow local industrial politics to get in the way of their need for broad, persistent, and sovereign regional observation.

    http://www.thespacereview.com/article/774/1

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Τα βλέπεις;Τα βλέπω να λές...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Έλληνες εργάτες-μετανάστες δέχεται νόμιμα η τουρκία; Γιατί σε λίγο μας βλέπω να μπαίνουμε εμείς παράνομα εκεί και να δουλεύουμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.