5/6/09

Gazprom-Srbijagas: Μελέτη σκοπιμότητας για τον «South Stream»


Στην εκπόνηση μελέτης σκοπιμότητας για το τμήμα του αγωγού μεταφοράς ρωσικού φυσικού αερίου «South Stream» στη σερβική επικράτεια, θα προχωρήσουν σύντομα η ρωσική Gazprom και η ρωσική εταιρεία διακίνησης φυσικού αερίου Srbijagas, αλλά και για την κατασκευή αποθηκευτικών υποδομών φυσικού αερίου στην περιοχή Μπανατσκί Ντβορ, σύμφωνα με δηλώσεις των διευθυντών των δύο εταιρειών Αλεξέι Μίλερ και Ντούσαν Μπαγιάτοβιτς.
Στο μεταξύ, κανονικά προχωρούν οι διαδικασίες για τη συγκρότηση κοινοπραξίας μεταξύ των δύο εταιριών, ενώ η κοινή τεχνική επιτροπή που έχει συγκροτηθεί αναμένεται να συνεδριάσει την επόμενη εβδομάδα.
Οι διαβουλεύσεις για την κατασκευή του αγωγού συνεχίστηκαν στο περιθώριο οικονομικής διάσκεψης, η οποία πραγματοποιείται στην Αγία Πετρούπολη.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Tanjug, Ναυτεμπορική

1 σχόλιο:

  1. Η Crescent εξετάζει και άλλες εξαγωγικές οδούς για φυσικό αέριο από το Ιράκ πέραν του αγωγού Nabucco

    Και άλλες εξαγωγικές οδούς για φυσικό αέριο από το Ιράκ πέραν του σχεδιαζόμενου αγωγού Nabucco, τον οποίο οι εμπνευστές του προορίζουν για περιορισμό της ενεργειακής εξάρτησης της Ευρώπης από τη Ρωσία, εξετάζει η Crescent Petroleum, σύμφωνα με δηλώσεις του εκτελεστικού διευθυντή της, κ. Ματζίντ Τζαφάρ, στο συνέδριο Reuters Global Energy Studies, στο Λονδίνο.

    Η εταιρία από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, μαζί με τη θυγατρική της, Dana Gas ένωσαν, τον προηγούμενο μήνα, τις δυνάμεις τους με την αυστριακή OMV και την ουγγρική MOL σε ένα σχέδιο ύψους 8 δισ. δολαρίων με στόχο την ανάπτυξη δύο κοιτασμάτων στο ιρακινό Κουρδιστάν με στόχο τη μεταφορά φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω του Nabucco.

    "Εξετάζουμε πολλές σημαντικές εξαγωγικές οδούς. Ο Nabucco, προφανώς, είναι μια σημαντική εξαγωγική οδός φυσικού αερίου προς την Ευρώπη", είπε ο κ. Τζαφάρ.

    Τα αποθέματα στα κοιτάσματα Χορ Μορ και Σεμσέμαλ στο ιρακινό Κουρδιστάν ανέρχονται, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το αμερικανικό υπουργείο Ενέργειας, σε 3,6 τρισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, λίγο πάνω από το 3% των εκτιμούμενων συνολικών αποθεμάτων του Ιράκ (112 τρισ. κυβικά μέτρα).

    "Παράνομα" έχει χαρακτηρίσει το ιρακινό υπουργείο Πετρελαίου τα συμβόλαια που έχει υπογράψει η Crescent με την Κουρδική Περιφερειακή Κυβέρνηση και έχει πει ότι σχεδιάζει να τροφοδοτήσει τον Nabucco από άλλο πεδίο άντλησης. Ο εκτελεστικός διευθυντής της εταιρίας από τα ΗΑΕ δήλωσε, ωστόσο, πεπεισμένος για "την νομική, τεχνική και ηθική ορθότητά τους".

    Ο ίδιος διευκρίνισε, τέλος, ότι η κάλυψη των τοπικών αναγκών έχει προτεραιότητα έναντι πιθανής τροφοδοσίας της Ευρώπης με φυσικό αέριο, καθώς και ότι η Μόσχα δεν πλησίασε την Crescent σχετικά με ενδεχόμενο αγοράς ποσοτήτων φυσικού αερίου από τα εν λόγω κοιτάσματα.

    Το Ιράν μπορεί να τροφοδοτήσει τον Nabucco μετά την εξομάλυνση των σχέσεων με τις ΗΠΑ

    Το Ιράν μπορεί να συμμετάσχει στον αγωγό Nabucco, τον οποίο υποστηρίζουν οι Βρυξέλλες, εάν η Ουάσινγκτον προχωρήσει σε εξομάλυνση των σχέσεών της με την Τεχεράνη, δήλωσε χθες ο ειδικός απεσταλμένος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών για την Ενέργεια στην Ευρασία, κ. Ρίτσαρντ Μόρνινγκσταρ.

    Η Τουρκία, η οποία συμμετέχει στο κονσόρτσιουμ για το Nabucco, εδώ και καιρό υποστηρίζει τη συμμετοχή του Ιράν, καθώς δεν έχουν ακόμη διασφαλιστεί οι πηγές προσφοράς που θα δώσουν σάρκα και οστά στο όραμα της ενεργειακής απεξάρτησης της Ευρώπης από τη Ρωσία.

    Ο κ. Μόρνινγκσταρ είπε, επίσης, ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν την τροφοδοσία της Ευρώπης με φυσικό αέριο από το βόρειο Ιράκ μέσω του Nabucco.
    ΑΠΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.