17/6/09

«Αντάρτικο» μέσω Twitter και Facebook


Οι Ιράνοι μεταρρυθμιστές βρήκαν μέσω της τεχνολογίας γέφυρα επικοινωνίας...

Τετάρτη, 17.06.09
Η Τεχεράνη εξακολουθεί να ζει στο ρυθμό της μεγαλύτερης λαϊκής εξέγερσης από την επανάσταση του 1979.

Αν και ο μεταρρυθμιστής Μιρ Χοσεΐν Μουσαβί, εγκλωβισμένος και ο ίδιος στο δίλημμα της ανάληψης ρόλου ηγέτη της αντιπολίτευσης ή μιας συμβιβαστικής λύσης, κάλεσε χθες τους υποστηρικτές του να μη συμμετάσχουν σε αντικυβερνητική διαδήλωση, «για να προστατεύσει τις ζωές τους», εκείνοι πραγματοποίησαν τη συγκέντρωση. Σχεδόν ταυτόχρονα, σε άλλες συνοικίες της Τεχεράνης διαδήλωσαν οι οπαδοί του Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, κρατώντας πορτρέτα του ηγέτη τους.

Η διαδήλωση εναντίον του συντηρητικού καθεστώτος έγινε έπειτα από μεγάλη εκστρατεία μέσω ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Twitter και το Facebook, που αποτελούν ένα ακόμη όπλο της αντιπολίτευσης. Για να καταπνίξουν το κίνημα αντίστασης που διογκώνεται, οι ιρανικές αρχές απαγόρευσαν στους ξένους δημοσιογράφους και φωτορεπόρτερ να καλύπτουν τις «παράνομες» διαδηλώσεις των αντιπάλων του Αχμαντινετζάντ. Αυτόπτης μάρτυρας ανέφερε ότι η διαδήλωση έφτανε το ενάμισι χιλιόμετρο.

Οι επτά νεκροί της μεγάλης διαδήλωσης της Δευτέρας έχουν προκαλέσει σοκ εντός και εκτός του Ιράν. Δυτικοί ανταποκριτές ανέφεραν πως στο μακελειό της Δευτέρας πρωταγωνίστησαν οι ένοπλοι πολιτοφύλακες Μπασίζι, σκληροπυρηνικοί πιστοί στον Αχμαντινετζάντ. Η αστυνομία έχει συλλάβει περισσότερους από 100 μεταρρυθμιστές, περιλαμβανομένου ενός αδελφού του πρώην προέδρου της χώρας Μοχαμάντ Χαταμί και του κορυφαίου μεταρρυθμιστή Μοχάμεντ Αλί Αμπταχί.

Σε μία προσπάθεια εκτόνωσης της κρίσης, το κορυφαίο νομοθετικό σώμα του Ιράν, το Συμβούλιο των Φρουρών, απέρριψε το αίτημα των μεταρρυθμιστών για ακύρωση των αμφιλεγόμενων προεδρικών εκλογών, ανακοινώνοντας ότι θα ορίσει μερική ανακαταμέτρηση ψήφων στα εκλογικά τμήματα όπου σημειώθηκαν παρατυπίες. Σε όλες τις προηγούμενες εκλογικές διαδικασίες, τα αποτελέσματα μεταδίδονταν ανά επαρχία. Σε αυτές τις εκλογές όμως, τα αποτελέσματα μεταδόθηκαν όλα μαζί, μόνο σε ποσοστά ψήφων. Ο Αχμαντινετζάντ έλαβε σχεδόν ίσα ποσοστά σε πόλεις και αγροτικές περιοχές, ενώ οι άλλοι μεταρρυθμιστές υποψήφιοι δεν έλαβαν τα αναμενόμενα κέρδη ούτε στις περιοχές καταγωγής τους. Η «πράσινη» εξέγερση στο Ιράν διαφέρει, ωστόσο, σε πολλά σημεία από εκείνη των φοιτητών του 1999 στο Πανεπιστήμιο της Τεχεράνης. Το σημερινό κίνημα έχει καθολική συμμετοχή φοιτητών και λαού, αποτέλεσμα χρόνων αντιπαράθεσης μεταξύ των σκληροπυρηνικών του θεοκρατικού καθεστώτος και των μεταρρυθμιστών.

Ο Λευκός Οίκος παρακολουθεί τις εξελίξεις τηρώντας αποστάσεις. Ο Μπαράκ Ομπάμα άργησε εσκεμμένα να μιλήσει για τις εκλογές, κάνοντας μία ανώδυνη τοποθέτηση, ενώ οι δηλώσεις του μετά τα γεγονότα της Δευτέρας περιορίζονταν στην ανησυχία του για τα βίαια επεισόδια.


ΚΟΤΖΙΑ ΑΛΙΚΗ

Ελεύθερος Τύπος


2 σχόλια:

  1. Άλλη μια "πορτοκαλί επανάσταση" της Δύσης...

    Ακόμα και αν τελικά επικρατήσει η νόμιμη κυβέρνηση των Αντι-Δυτικών, ύστερα από αυτά τα επεισόδια και την πολιτική κρίση, θα μπορέσει άραγε να κυβερνήσει κανονικά ή θα είναι ένα κράτος με "κομμένα φτερά";

    Και μόνο ότι η Δύση κατάφερε να οδηγήσει ένα κράτος σε τέτοια πολιτική κρίση, θεωρείται εν μέρη νίκη για την Δύση, ανεξάρτητα από την έκβαση της πολιτικής κρίσης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Polu sosta file East. Mporeis na mou exhghseis pos ginetai panta apo tis energeies ths Dushs na epofeleitai panta to kathestos tou Israil? Mhpos prepei na exetasoume th domh ths politikhs `Dushs`...?
    Oso gia to Iran, prospathoun na riksoun ta teixh ek ton eso.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.