6/7/09

Αιματηρά επεισόδια με 140 νεκρούς στην Κίνα


Περισσότεροι από 140 οι νεκροί και τουλάχιστον 800 οι τραυματίες από τα αιματηρά επεισόδια που σημειώθηκαν στην πόλη Ουρούμτσι της δυτικής Κίνας.
Ο αριθμός των νεκρών από τα αιματηρά επεισόδια που σημειώθηκαν χθες Κυριακή στην πόλη Ουρούμτσι της επαρχίας Σιντζάν της δυτικής Κίνας ανέρχεται ήδη σε τουλάχιστον 140 και «εξακολουθεί να αυξάνεται», ενώ οι τραυματίες ξεπερνούν τους 800, όπως μετέδωσαν σήμερα τα κρατικά ΜΜΕ επικαλούμενα την τοπική αστυνομία.
Οι ταραχές ξέσπασαν ανάμεσα σε πολίτες της εθνότητας Χαν και ουιγούρους.
Η αστυνομία συνέλαβε εκατοντάδες διαδηλωτές και αναζητεί περισσότερους από 90, που θεωρούνται «άνθρωποι-κλειδιά», μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα.

"Αποτροπιασμός» της Άγκυρας και συλλήψεις στην Ολλανδία
Τον αποτροπιασμό της εξέφρασε σήμερα η Τουρκία για τα αιματηρά επεισόδια που στοίχισαν χθες, Κυριακή, τη ζωή σε 140 ανθρώπους στην κινεζική επαρχία Σιντζάν-στην οποία η πλειοψηφία των κατοίκων είναι τουρκόφωνοι μουσουλμάνοι--και κάλεσε την κινεζική κυβέρνηση να φροντίσει να μην επαναληφθούν.
«Αναμένουμε να απονεμηθεί δικαιοσύνη όταν βρεθούν αυτοί που ευθύνονται για τα γεγονότα», σημειώνει το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του.
Παράλληλα σήμερα στη Χάγη 60 διαδηλωτές συνελήφθησαν για ανυπακοή στις εντολές της αστυνομίας την ώρα που πραγματοποιούσαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας μπροστά από την κινεζική πρεσβεία στην ολλανδική αυτή πόλη για τα εθνοτικά επεισόδια στην Σιντζάν.
Στη διαδήλωση μετείχαν περίπου 200 άτομα που είχαν ανταποκριθεί στο κάλεσμα της ολλανδικής «Ένωσης Ουιγούρων του ανατολικού Τουρκεστάν», σύμφωνα με την αστυνομία.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από AΠΕ-ΜΠΕ

2 σχόλια:

  1. Κύριε sapphire πέτα την κομματική σου ταυτότητα αλλιώς θα μείνεις μόνος.
    Οι Ουιγούροι ενισχύονται από τους φίλους μας(βρήκε ο Τούρκος τη γενιά του) και ότι πονάει τους φίλους μας δεν πονάει και εμάς αναγκαστικά..

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.