29/7/09

Τουρκία: 18 δισ. δολάρια... αγνώστου προελεύσεως



Περισσότερα από 18 δισεκατομμύρια δολάρια εισέρευσαν τους τελευταίους οκτώ μήνες στην Τουρκία, χωρίς οι αξιωματούχοι της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας να είναι σε θέση να προσδιορίσουν την προέλευσή τους, αναφέρει σύμφωνα με τη Hurriyet δημοσίευμα της εφημερίδας Vatan.

Οι εισροές αυτές στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της Τουρκίας αντιστοιχούν στο 25% περίπου των συνολικών εξαγωγών της χώρας κατά το εν λόγω χρονικό διάστημα.

Ως πιθανές πηγές εκτιμώνται οι διασυνοριακές συναλλαγές σε ρευστό με το Ιράκ και τη Συρία, ο επαναπατρισμός κεφαλαίων από τουρκικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό, έσοδα από πωλήσεις χρυσού και ξένο συνάλλαγμα που «μπήκε» στη χώρα για λόγους φορολογικής ελάφρυνσης.

Αναλυτές χαρακτηρίζουν «πραγματικά δύσκολο» τον εντοπισμό της προέλευσης αυτών των 18 δισ. δολαρίων και σημειώνουν ότι σε κάποιο βαθμό πρόκειται για «χρυσό και συνάλλαγμα που έμεναν ‘κάτω από το μαξιλάρι’ πριν μπουν στο σύστημα».

«Τους προηγούμενους μήνες πωλήθηκαν από Τούρκους πολίτες μεγάλες ποσότητες χρυσού», προσθέτουν, σχολιάζοντας πάντως ότι «αυτές οι ‘μυστηριώδεις’ εισροές διαμόρφωσαν μια προστατευτική ασπίδα για την τουρκική λίρα, σε μία στιγμή που οι εισροές ξένων κεφαλαίων είχαν σταματήσει και η Τουρκία πλήρωνε μεγάλα ποσά για το χρέος της».

Πηγή capital.gr

4 σχόλια:

  1. ναρκωτικα , λαθρομεταναστες υπαρχει περιπτωση ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. όχι βρε...πώς τό σκέφτηκες αυτό; τςτςτςτςτς...κακοπροαίρετο παιδί...
    Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Λαθρομετανάστες δεν νομίζω φίλε μου.Ναρκωτικά σίγουρα αλλά δεν αυξήθηκε η κίνηση τους σε σχέση με πριν 8 μήνες εκτός και αν ξαφνικά ξεπλήναν χρήμα που μαζέυαν καιρό.Η μαφία είναι μεγάλη πηγή εσόδων αλλά και φοροδιαφυγής,κακά τα ψέματα.Εαν πραγματικά θέλουν να τα εντοπίσουν ωστόσο πιστεύω θα τα εντοπίσουν εκτός και αν παρεμβάλλονται offshore που μάλλον παρεμβάλονται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μπας κι έκανε καμιά δωρεά ο "ψηλός"; Αλλά τόσα πολλά πάλι, δύσκολο μου φαίνεται.

    Ειλικρινά, αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι γιατί το ανακοινώνουν. Μήπως για να δικαιολογήσουν κανένα νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα-μαμούθ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.