31/7/09

Ένα πάρκο για τους ήρωες της ΕΛΔΥΚ του 1974

Το Τουρκικό άρμα που βλήθηκε και καταστράφηκε από ΠΑΟ της Εθν.Φρουράς στην περιοχή Κόρνος (φωτο από την πίσω πλευρά του άρματος).

Φόρος τιμής το Ηρώο που θα τονίζει τη θυσία τους
ΤΟΥ ΠΑΜΠΟΥ ΒΑΣΙΛΑ
ΜΕΤΑαπό 35 χρόνια που έραναν με το αίμα τους το δέντρο της ελευθερίας στην Κύπρο, ξεκίνησαν στη λεωφόρο Αρτέμιδος πριν από το αεροδρόμιο και απέναντι από την Αλυκή της Ουμ Χαράμ, οι εργασίες για το πάρκο και ηρώο των Πεσόντων της ΕΛΔΥΚ το 1974 στην Κύπρο. Στο ίδιο ακριβώς σημείο που υψωνόταν μέχρι πριν λίγα χρόνια το πρόχειρο, μη αντάξιο της σημασίας της θυσίας τους, παλιό ηρώο.

Σύμφωνα με στοιχεία που εξασφαλίσαμε, το έργο, που αποτελούσε διακαή πόθο και στόχο του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών Λάρνακας, συγχρηματοδοτείται από το Κράτος και το Δήμο Λάρνακας και θα κοστίσει γύρω στις 500 χιλιάδες ευρώ. Θα είναι έτοιμο σε 15 περίπου μήνες και θα αποτελείται από πάρκο, το οποίο θα περιστοιχίζει το ηρώο των πεσόντων ηρωικώς για την προάσπιση της Κύπρου, Ελδυκάριων. Το πάρκο και το ηρώο θα φωτίζονται διακριτικά, ενώ ο χαρακτήρας που θα έχει το ηρώο, δηλαδή αν θα διακοσμηθεί με στήλη ή με κάποιο γλυπτό, δεν έχει ακόμη αποφασιστεί. Πάντως, το μνημείο θα έχει τέτοια όψη ώστε όσοι περνούν από την περιοχή, Κύπριοι ή ξένοι τουρίστες που θα ταξιδεύουν από το αεροδρόμιο προς τη Λάρνακα, θα μπορούν με μια ματιά, να αντιληφθούν το συμβολισμό και το μήνυμα που θα εκπέμπει ο χώρος. Στο πάρκο, στο οποίο θα τοποθετηθούν φυτά και δέντρα της κυπριακής γης καθώς και δάφνες, θα μπορούν οι μεγαλύτεροι να επισκέπτονται ένα ιδανικό μέρος που θα περιστοιχίζει το ηρώο- αναπόσπαστο κομμάτι της νεότερης κυπριακής Ιστορίας, αλλά και οφειλόμενη τιμή σ’ αυτούς που έμειναν στις φωτογραφίες και τη μνήμη μας πάντα νέοι, γιατί επέλεξαν το δρόμο της Αρετής, μαχόμενοι και ηρωικώς πεσόντες υπέρ πίστεως και πατρίδας. Αγωνιζόμενοι για την απόκρουση της τουρκικής εισβολής.
Σημειώνεται ότι η δημιουργία του πάρκου και ηρώου πεσόντων Ελδυκάριων, καθυστέρησε τουλάχιστον επτά χρόνια από τότε που πρωτοτέθηκε η κατασκευή του, για διάφορους λόγους, γεγονός που προκαλούσε διαμαρτυρίες και δυσφορία σε όσους γνώριζαν για το θέμα.
ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ
Οι φωτογραφίες είναι απο το ιστολόγιο του Κου. Κωστα Μαυροσκούφη
θεωρώ χρέος μου να το αναφέρω και συγνωμη που δεν το κάνω κάθε φορά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.