16/7/09

Στο φως στοιχεία για δολοφονία Τούρκου συνταγματάρχη το 1997

Oι S-300 είχαν προκαλέσει και συνεχίζουν να προκαλούν πυρετό και πονοκέφαλο στους Τούρκους

του Σάββα Καλεντερίδη
Βρισκόμαστε στο Νοέμβρη του 1997, περίοδο που αναμένεται η μεταφορά και εγκατάσταση των πυραύλων S-300 στην Κύπρο. Οι δυνάμεις του στρατού κατοχής της Κύπρου διεξάγουν την άσκηση Toros-2, την τελική φάση της οποίας παρακολουθεί το σύνολο της πολιτικής και στρατιωιτκής ηγεσίας της Τουρκίας.
Για την παρακολούθηση της τελικής φάσης της άσκησης, στην οποία εξετάζεται η διείσδυση και προσβολή των πυραύλων S-300 από ομάδες της Διοίκησης Ειδικών Δυνάμεων (Özel Kuvvetler Komutanlığı), έχει στηθεί παρατηρητήριο-εξέδρα, στην οποία παρακάθηνται όλοι οι επίσημοι.
Στο παρατηρητήριο είναι παρόντες ο διοικητής των δυνάμεων του Στραοτύ Ξηράς της Τουκρίας, στρατηγός Hüseyin Kıvrıkoğlu, ο διοικητής των δυνάμεων κατοχής της Κύπρου, αντιστράτηγος Ali Yalçın, ο διοκητής των δυνάμεων ασφαλείας του ψευδοκράτους, ταξίαρχος Hasan Peker Günal, ο πρέσης της Τουρκίας στο ψευδοκράτος, Ertuğrul Apakan, ο αντιπρόεδρος του ψευδορκάτους και πρόεδρος της βουλής, Hakkı Atun, ο ψευδοπρωθυπουργός Derviş Eroğlu, ο βοηθός του ψευδοπρωθυπουργού, Serdar Denktaş, ο ψευδοϋπουργός εξωτερικών, Taner Etkin, ο ψευδοϋπουργός παιδείας, Günay Caymaz, ο ψευδοϋπουργός γεωργίας, Kenan Akın (ο δολοφόνος του Σολωμού)...
Την ώρα που διεξάγεται η άσκηση προσβολής των πυραύλων S-300, μια σφαίρα ξύνει στην κυριολεξία το αυτί του στρατηγού Κιβρίκογλου και τραυματίζει θανάσιμα ο συνταγματάρχης Vural Berkay, που καθόταν ακριβώς πίσω από τον αρχηγό του στραοτύ ξηράς, επόμενο αρχηγό ΓΕΕΘΑ, που διασώθηκε εκ θαύματος.
Σύμφωνα με στοιχεία που παραθέτει σε δυο συνεχόμενα άρθρα του ο δημοσιογράφος Behiç KILIÇ στην εθνικιστική εφημερίδα Γενί Τσαγ, την ημέρα εκείνη θα έπρεπε να παραβρίσκονται στο παρατηρητήριο, ως είθισται, ο πρόεδρος της δημοκρατίας Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ισμαήλ Χακί Καρανταγί και άλλοι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι, των οποίων η απουσία δεν είναι δυνατόν να θεωρηθεί σύμπτωση.
Σύμφωνα πάντα με τα άρθρα του εθνικιστή δημοσιογράφου, αλλά και άρθρο του πρώην υψηλόβαθμου στελέχους της ΜΙΤ, Μεχμέτ Εϋμούρ, η σφαίρα που σκότωσε τον δυστυχή συνταγματάρχη προορίζονταν για τον Χουσεΐν Κιβρίκογλου, τον μετέπειτα αρχηγό ΓΕΕΘΑ. Η σφαίρα εκτοξεύθηκε από όπλο της μονάδας της Διοίκησης Ειδικών Δυνάμεων που συμμετείχε στην άσκηση, η οποία διοίκηση, σημειωτέον, υπαγόταν στον Β' αρχηγό ΓΕΕΘΑ, αντιστράτηγο Τσεβίκ Μπιρ. Ο Τσεβίκ Μπιρ θεωρείται ότι είναι από τα ηγετικά στελέχη της ΕΡΓΕΝΕΚΟΝ και σύμφωνα πάντα με το σκεπτικό του Τούρκου δημοσιογράφου, με τη δολοφονία του Κιβρίκογλου επιχειρούσε να γίνει ο ίδιος αρχηγός ΓΕΕΘΑ και στη συνέχεια, εκ της θέσης εκείνης, να καθόριζε τη σειρά των επόμενων αρχηγών ΓΕΕΘΑ και τον έλεγχο των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων από την φασισιτκή-τρομοκρατική οργάνωση ΕΡΓΕΝΕΚΟΝ.
Μετά το "ατύχημα" έγιναν ανακρίσεις οι οποίες δεν έφθασαν ποτέ στον πραγματικό δράστη, αν και το πόρισμα της έρευνας έλεγε ότι η σφαίρα ανήκε σε όπλο της ομάδας των ειδικών δυνάμεων που συμμετείχε στην άσκηση προσβολής των S-300.
Το καλοκαίρι του 1998 ο Κιβρίκογλου έγινε αρχηγός ΓΕΕΘΑ και εκκαθάρισε τον Τσεβίκ Μπιρ και την ομάδα του. Παρ' όλα αυτά η ΕΡΓΕΝΕΚΟΝ συνέχισε τις προσπάθειες ελέγχου του στρατεύματος, φθάνοντας το 2003 να ελέγχει τους τρεις κλάδους των ενόπλων δυνάμεων, με μόνη αντιπολίτευση τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, στρατηγό Χιλμί Οζκιόκ.
Για την ιστορία, εμείς από την πλευρά μας σημειώνουμε ότι οι Τούρκοι έκαναν ασκήσεις προσβολής με ομάδες ειδικών δυνάμεων της βάσης που θα φιλοξενούσε τους πυραύλους S-300.
Ο νοών νοείτο...

15 σχόλια:

  1. ...την αξεχαστη εκεινη εποχη που καταφεραμε την αμυνα της κυπρου να την κανουμε...προεκλογικο πυροτεχνημα εβλεπες ισραηλιτες και αγγλους τουριστες με τουλαχιστον δυο φωτογραφικες μηχανες εκαστος.
    δεν υπηρχε ουτε για δειγμα να ενοικιασεις αυτοκινητο.
    μονιμως ...χαλασμενα...αυτοκινητα ενοικιασεως εξω απο ..υποπτα στρατοπεδα και απο ...υποπτα πιθανα σημεια διελευσεως των πυραυλων.
    επεφτε το γελιο της...αρκουδας....
    ουτε και οι μυστικες υπηρεσιες δεν πιστευαν το μεγεθος ..του ενδοτισμου μας.
    και εμεινε η κυπρος για αλλη μια φορα αοπλη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οπως λενε κ αλλοι ειναι παραπλανητικές οι προσβολές σε Φουρνους-Αγαθονήσι-Φαρμακονησι αλλα μαλλον για κατι μεγαλυτερο πανε τα "καρντασια" οι απεναντι να χτυπησουν. κ. Σάββα λες να πανε κατευθειαν για την Κρήτη δηλαδή; Ας κοπιασουν να δουν Κρητική φιλοξενία... Τα κοπέλια πάντως ακόμα βαστούν όπλα κ ας προσπαθησαν οι πολιτικοι μανιωδώς να τους αφοπλισουν.
    Ιδομεν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. το αλογακι στο σκακι παιζει στο κεντρο ,
    στις ακρες ειναι σχεδον αχρηστο ή εστω μειωμενης ισχυος,

    οι s-300 στη κρητη ουσιαστικα ειναι εκτος παιγχνιδιου και δεν θα χρειαστει να προβουν σε παραπανησιες ενεργειες ενος νησιου μεγαλης εκτασης και πληθυσμου που να μπορει να βοηθησει σε στρατιωτικες επιχειρησεις,

    οι ασκησεις με τα 52 ελικοπτερα ειναι για καταληψη νησιου κοντα σε τη τουρκια , με μικρο αριθμο ντοπιου πληθυσμου , και εξουδετερωσης πολυ γρηγορα της αμυνας ,
    πανε οι εποχες με τα αβακ

    52 ελικοπτερα με ανδρες ειδικων δυναμεων σαν πρωτο κυμα ειναι πραγματι καταστροφικο για σκεψου να χτυπησουν το κεντρο διοικησης με τις φρεσκοασπρισμενες πετρες απο την επιθεωρηση ρουτινας, ή τις μοναδες Α/Α καλυψης και πυροβολικου, ,
    μια τετοια επεμβαση λογικα θα εξουδετρωνε συντομα την αμυνα , μετα θα βρισκομαστε προ τετελεσμενων αφου οι συμμαχοι μας θα επενεβαιναν για αποφυγη της συγκρουσης με τον κλασικο διπλωματικο τροπο,

    τετοιες συγκρουσεις ειναι συντομες και απο αυτη την αποψη ειναι προς οφελος του επιτιθεμενου αφου αυτος εχει τον αφνιδιασμο και την επιλογη του σημειου ,

    μετα αναλαμβανει η διπλωματια και οι συζητησεις αλλα οπως ξερουμε η κατοχη του πεδιου ειναι βασικο πλεονεκτημα για καθε συζητηση

    * σε ποιο νησι του αιγαιου υπαρχει αμυνα που μπορει να ανταπεξελθει σε τετοια επιθεση συνοδευομενη απο αεροναυτικο αποκλεισμο της ευρυτερης περιοχης ?
    ουτε στα χαρτια δεν υπαρχει σχεδιασμος ποσο μαλλον εκπαιδευση και μοναδες με αντιστοιχο ηθικο



    h

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. 40º 27’ 06.29’’N - 25º 35’ 03.58’’E

    Δημάρατος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Είναι αδύνατον να φυλαχθούν όλα τα νησιά με φρουρές.Αν καταληφθεί ακατοίκητο, υπάρχει η αμφίβια μοίρα για να επέμβει και να το ανακαταλάβει με την αρωγή και άλλων μέσων.
    Αν καταληφθεί νησί με την εξουδετερωση της φρουράς του, συνιστά ένοπλη επίθεση με θύματα.
    Εγώ θα έστελνα 4 Α7 με ναπάλμ και θα τους έκαιγα.Έτσι ξεκινάς τη συζήτηση για το Αιγαίο και όχι με διαβήματα.

    ΑΚΡΙΤΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. EDO EXOUME XONDRI XYNA GALOPOULA TOURKEY THN LENE OI AGLOSAXONES .48 ORES GIA NA APOSIRTHOUNE .META PREPI NA XTIPISOUME EKEI VARIA VIOMYXANIA GEFIRES YDROYLEKTRIKA FRAGMATA KI ALA POLA .ME SKOPO NA KSEKATHARISOUME TIN KATASTASI ME TO OLIGOTERON KOSTOS GIA MAS. NA TO KSEPOUPOULISOUME TO PTYNO NA GYNH ANTHROPOS .PAN DYPODON KI APTERON ANTROPOS PIOS TO ELEGE .H APOGOITEFSI XORIS KSESPASMA GYNETE DYLITIRIO GIA TO ETHNOS.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Οι ναπάλμ έχουν καταργηθεί.Βρές άλλο σχέδιο ακριτα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Το ερώτημα είναι πόσο αξιόπιστο είναι το δημοσίευμα αυτό, ή ενδεχομένως εντάσσεται σε εσωτερικές διαμάχες ομάδων του τουρκικού κατεστημένου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ανώνυμε
    το δημοσίευμα είναι έγκυρο.
    Όλα όσα αναφέρονται είναι έγκυρα, τα έχω διασταυρώσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Αν, λοιπόν, το δημοσίευμα είναι έγκυρο, τότε το τουρκικό κεμαλικό κατεστημένο είναι αξιοθαύμαστο, είτε μας αρέσει είτε όχι, κι έχει τη στόφα πραγματικής εθνικής ηγετικής τάξης.

    Γιατί μόνο τέτοιας στόφας τάξη θα μπορούσε να έχει ταυτόχρονα έριδες που να φτάνουν σε σημείο ανοιχτών δολοφονικών ενεργειών, και ταυτόχρονα να έχει το μηχανισμό ασφαλείας (ΕΔ, Μυστικές Υπηρεσίες, αμαυτνική βιομηχανία, Διπλωματικό Σώμα κλπ) σε -πολύ παραπάνω από ικανοποιητική- λειτουργία...

    Η σύγκριση με τη δική μας επαρχιώτικη ηγετική τάξη είναι αποκαρδιωτική. Και δεν γνωρίζω πως αντιμετωπίζεται τέτοιας τάξεως δομικό πρόβλημα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Αν λοιπόν ο Μπιρ, ανήκοντας στην Εργκενεκόν, χαρακτηρίζεται σκληροπυρηνικός κεμαλιστής με διάθεση να διαιωνίσει τον έλεγχο του στρατού επί του τουρκικού κράτους, ο Κιβρίκογλου, που ήταν ο στόχος της απόπειρας, που εντάσσεται; Πως χαρακτηρίζεται;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Aνώνυμε έχεις δίκιο
    και ο Χουσεΐν Κιβρίκογλου υπήρξε ένας από τους σκληρούς κεμαλιστές, με λόγο που περνούσε στο βαθύ κράτος και στην ΕΡΓΕΝΕΚΟΝ.
    Απλά, ήταν θέμα κλίκας.
    Ο μόνος που αντιστάθηκε σθεναρά στις επιδιώξεις της ΕΡΓΕΝΕΚΟΝ ήταν ο Χιλμί Οζκιόκ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ελπίζοντας να μη γίνω κουραστικός, στην προσπάθειά μου να καταλάβω κάτι από την τουρκική πολιτική ηγεσία: Ο Οζκιόκ αντιπροσωπεύει κάποια τάση εντός των ΤΕΔ; Πως μπορεί να χαρακτηριστεί η τάση αυτή; Και τι ισχύ έχει (πλέον);

    Και μία παρεμπίπτουσα ερώτηση... Έχετε να προτείνετε κάποιο βιβλίο γενικής ιστορίας της τουρκίας;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Εδώ και αλλού έχει γραφεί ότι οι Σ300 δεν έχουν αναπτυχθεί και κάπου σκουριάζουν και απαξιώνονται, τώρα βλέπουμε ότι οι τούρκοι έχουν πυρετό και πονοκέφαλο μ' αυτούς. Τελικά υπάρχει περίπτωση να είναι ενεργοποιημένοι και να το κρατάμε κρυφό; Κι ακόμα έτσι να είναι δεν νομίζουν ότι δεν θα έπρεπε να πνοκεφαλιάζουν μια που για το κάθε οπλικό σύστημα πρέπει να υπάρχει πολιτική βούληση για την χρήση του και εμείς εδώ έχουμε αποδείξει τι έχουμε...;
    ΙοΠ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Οι S-300 κάνουν γρήγορα τη διαδρομή Κρήτη-Λήμνος.
    Και στην Κρήτη καλά είναι αλλά με σκουριά δεν πάνε πουθενά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.