30/7/09

Βομβαρδισμός με..."αβλαβείς" παραβιάσεις

Αλωνίζουν οι Τούρκοι στο Αιγαίο κλιμακώνοντας καθημερινά τις προκλήσεις τους από το Καστελόριζο μέχρι το Κεντρικό Αιγαίο, με στόχο να δημιουργήσουν στοχευμένα γκρίζες ζώνες, με τη μέθοδο των επαναλαμβανόμενων προκλήσεων τόσο στον αέρα όσο και στη θάλασσα.

Χθες νωρίς το πρωί τουρκική ακταιωρός και τουρκικό πολεμικό πλοίο πραγματοποίησαν ταυτόχρονη πρόκληση με τη διείσδυση στα χωρικά μας ύδατα στην περιοχή μεταξύ Αγαθονησίου και Καλύμνου και στη Ρόδο. Το απόγευμα τουρκικά αεροσκάφη πέταξαν και πάλι πάνω από το Αγαθονήσι.
Βομβαρδισμός με... αβλαβείς παραβιάσεις

Τα δύο θαλάσσια περιστατικά εκδηλώθηκαν σχεδόν ταυτόχρονα, γύρω στις οκτώ το πρωί, γεγονός που προκαλεί πολλά ερωτηματικά. Συγκεκριμένα, η ακταιωρός, που ανήκει στην τουρκική ακτοφυλακή, ξεκίνησε περίπου στις οκτώ το πρωί να κινείται δύο με τρία μίλια μέσα στα χωρικά μας ύδατα, από την περιοχή του Αγαθονησίου προς τον νότο, και στις εννέα παρά τέταρτο βρισκόταν σχεδόν έξω από την «μπούκα» του λιμανιού της Καλύμνου.

Μπροστά σε κόσμο
Το σκάφος έγινε αντιληπτό από πολύ κόσμο που κινούνταν με σκάφη στην περιοχή. Στη συνέχεια και αφού είχε κάνει αντιληπτή την παρουσία του, κινήθηκε ανατολικά και μπήκε στα τουρκικά ύδατα.

Την ίδια ακριβώς ώρα ένα πολεμικό τουρκικό σκάφος μπήκε 1,5 μίλι μέσα στα χωρικά μας ύδατα στην περιοχή της Ρόδου, και έγινε επίσης αντιληπτό από τα παραπλέοντα σκάφη.

Οι Τούρκοι, προφασιζόμενοι αβλαβή διέλευση, χαράσσουν πορείες μέσα στα χωρικά μας ύδατα, για να δηλώνουν καθημερινά την παρουσία τους στην περιοχή. Ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος, αντιναύαρχος Θ. Ρεντζεμπέρης, μόλις πληροφορήθηκε το περιστατικό στην Κάλυμνο, αναζήτησε στο τηλέφωνο τον Τούρκο ομόλογό του (με τον οποίο είχαν πρόσφατα συνάντηση) προκειμένου να του θέσει υπόψη το συμβάν.

Ο Τούρκος ναύαρχος έλειπε διακοπές και ο διευθυντής του στρατιωτικού του γραφείου, ο οποίος γνώριζε το περιστατικό, υποστήριξε προς τον Ελληνα αξιωματικό ότι η τουρκική ακταιωρός έχασε τον προσανατολισμό της και από λάθος εισήλθε στα χωρικά μας ύδατα, φθάνοντας έξω από το λιμάνι της Καλύμνου.

Εμπειροι αξιωματικοί του Πολεμικού Ναυτικού ωστόσο υποστήριζαν ότι η εξήγηση που δόθηκε είναι ασταθής, αφού είναι συνήθεια των Τούρκων να χαράσσουν τέτοιες πορείες, ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα που έχουν πληθύνει και οι παραβιάσεις του εθνικού μας εναέριου χώρου.

Υποστήριζαν επίσης ότι η ακταιωρός δεν ακολούθησε ευθεία πορεία ώστε να δικαιολογεί αβλαβή διέλευση και πως ειδικά στη συγκεκριμένη περιοχή που έχει ένα σημείο ανοιχτής θάλασσας, το πιο λογικό για τέτοια σκάφη αν θέλουν να αποφύγουν τον κυματισμό της θάλασσας είναι να κινούνται πλησίον της ακτής και η πλησιέστερη ακτή είναι η τουρκική.

Δεύτερη πρόκληση
Το απόγευμα, για να μην υπάρχει καμία αμφιβολία για τις τουρκικές προθέσεις, σημειώθηκε κι άλλη πρόκληση στον αέρα, όταν σχηματισμός οκτώ τουρκικών F-16 μπήκε στον εθνικό μας εναέριο χώρο από την περιοχή της Χίου, κινήθηκε προς το Αγαθονήσι, όπου τέσσερα από τα αεροσκάφη εκτέλεσαν υπέρπτηση πάνω από το νησί στα 10.000 πόδια, και στη συνέχεια με την άνεσή τους εξήλθαν από τον ελληνικό εναέριο χώρο νότια της Σάμου.

Η κλιμάκωση των τουρκικών προκλήσεων στη θάλασσα, είναι εμφανής και από τα θαλάσσια συμβάντα παραβιάσεων που δημοσιεύει πλέον το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Αμυνας, σύμφωνα με τα οποία οι Τούρκοι παραβίασαν 25 φορές τα χωρικά μας ύδατα μέσα στο 2009.

ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΓΕΩΦΥΣΙΚΕΣ ΕΡΕΥΝΕΣ
Ζητεί εξηγήσεις από το ΥΠΕΞ

Εξηγήσεις από την υπουργό Εξωτερικών Ντ. Μπακογιάννη ζητεί το ΠΑΣΟΚ σχετικά με τις δηλώσεις του εκπροσώπου του τουρκικού ΥΠΕΞ, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι τον περασμένο Νοέμβριο πραγματοποιήθηκαν γεωφυσικές έρευνες στη θαλάσσια περιοχή του Καστελόριζου που βρίσκεται, σύμφωνα με τα λεγόμενά του, εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας.

Υπενθυμίζεται ότι το ελληνικό ΥΠΕΞ είχε διαβεβαιώσει τότε ότι οι έρευνες αυτές, που θα διενεργούνταν από νορβηγικό πλοίο για λογαριασμό της τουρκικής κρατικής εταιρείας πετρελαίου, τελικά δεν πραγματοποιήθηκαν κατόπιν αντιδράσεων της Αθήνας, αφού η συγκεκριμένη περιοχή βρίσκεται εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Χθες, ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα εξωτερικής πολιτικής Α. Λοβέρδος χαρακτήρισε «ψευδείς και απαράδεκτες» τις δηλώσεις του Τούρκου αξιωματούχου και κάλεσε την κ. Μπακογιάννη να ξεκαθαρίσει με δήλωσή της τα γεγονότα του Νοεμβρίου και «να άρει αμέσως κάθε ενδεχόμενη παρεξήγηση».

ΙΩΑΝΝΑ ΗΛΙΑΔΗ
ioanna.iliadi@esiea.gr
ΕΘΝΟΣ

3 σχόλια:

  1. Στο Διπλωματικό Σώμα υπάρχουν έμπειροι Διπλωμάτες, όπως επίσης στις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας υπάρχουν έμπειροι Αξιωματικοί.
    Πρέπει ΑΜΕΣΑ να συσταθεί ευέλικτη ομάδα, από τους προαναφερομένους,η οποία να χειρισθεί τα Ελληνοτουρικά και έγκαιρα να καταγγελθεί η Τουρκία στους Διεθνείς Οργανισμούς.
    Ή Ε.Ε. ύστερα βεβαίως από Ελληνικό αίτημα, να μας ενισχύσει με πολεμικά πλοία και αεροσκάφη, για την διαφύλαξη τόσο της Ελληνικής κυριαρχίας, όσο και αυτής της Ε.Ε.
    Εάν συμβεί αυτό, τι θα κάνει η Τουρκία, θα κυρήξει τον πόλεμο στην Ευρωπαική Ένωση?
    Πρέπει όλη η Ευρώπη να απορρίψει την υποψηφιότητα της Τουρκίας στην Ε.Ε., δεν της αξίζει αυτή η τιμή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτό το άρθρο, όπως και πολλά άλλα που ήδη έχουν αναρτηθεί και έχουν σχέση με τα Ελληνοτουρκικά, πρέπει να σταλλουν στις αρμόδιες υπηρεσίες της Ε.Ε. και παράλληλα σε όλους τους Ευρωβουλευτές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλά οι πολιτικοί, αυτοί που φοράνε στολή δεν έχουν αξιοπρέπεια;Τόσο υποτελείς είναι;
    Τί περιμένουν άλλο; Να γίνουν Υφυπουργοί σαν τον άλλο τον ξεφτιλισμένο;
    Δεν διαισθάνονται το νέο Γουδί που τους περιμένει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.