6/7/09

...«Λαχανί φως» από ΗΠΑ στο Ισραήλ για επίθεση στο Ιράν

Αλλάζει το τοπίο γύρω από την πολυσυζητημένη, ενδεχόμενη επίθεση του Ισραήλ στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν, καθώς οι ΗΠΑ φαίνεται να απομακρύνονται από τη σταθερή άρνησή τους, ενώ οι Ισραηλινοί φαίνεται να έχουν εξασφαλίσει τη συνεργασία της Σαουδικής Αραβίας ως προς τη χρήση του εναέριου χώρου της.

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν φάνηκε να ανάβει χθες το πράσινο φως σε μια ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση, λέγοντας ότι οι ΗΠΑ «δεν μπορούν να υπαγορεύσουν σε άλλο κυρίαρχο έθνος τι μπορεί να κάνει και τι δεν μπορεί». «Το Ισραήλ μπορεί να καθορίσει μόνο του -είναι κυρίαρχο κράτος- τι είναι προς το συμφέρον του και τι θα αποφασίσει να κάνει σχετικά με το Ιράν και οποιονδήποτε άλλον», δήλωσε ο Μπάιντεν στην εκπομπή «This Week» του ABC. «Είτε συμφωνούμε είτε όχι, είναι δική τους απόφαση το τι θα κάνουν. Κάθε κυρίαρχο κράτος δικαιούται να το κάνει αυτό. Αλλά δεν υπάρχει καμία πίεση από οποιοδήποτε έθνος που θα αλλάξει τη συμπεριφορά μας ως προς το πώς θα προχωρήσει», δήλωσε ο Μπάιντεν και κατέληξε: «Αν η κυβέρνηση Νετανιάχου αποφασίσει να πάρει πορεία δράσης διαφορετική από αυτή που ακολουθεί τώρα, είναι κυριαρχικό της δικαίωμα να το κάνει. Δεν είναι δική μας επιλογή». Ο αρχηγός του Κοινού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ, ναύαρχος Μάικ Μάλεν, ρωτήθηκε για τις δηλώσεις του Μπάιντεν και απάντησε ότι η αμερικανική στάση έναντι ενδεχόμενου χτυπήματος στο Ιράν είναι «πολιτική απόφαση».

Στο Ισραήλ, ο αρχηγός της Μοσάντ, της υπηρεσίας κατασκοπίας, διαβεβαίωσε τον πρωθυπουργό Νετανιάχου ότι η Σαουδική Αραβία θα «έκανε τα στραβά μάτια» στο ενδεχόμενο να πετάξουν ισραηλινά μαχητικά στον εναέριο χώρο της, στο πλαίσιο επιδρομής σε πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν.
(Πηγές: Ασοσιέιτεντ, Timesonline)
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

15 σχόλια:

  1. Διακρίνω στον αμερικανό αντιπρόεδρο ψήγματα φιλελληνισμού καθώς όπως όλα δείχνουν μελετά τουλάχιστον Θουκυδίδη.

    Ας γίνει μάθημα προς όλους λοιπόν.

    Μετάφραση των δηλώσεων Μπάιντεν στην κοινή ελληνική:

    «Μην ξεγελιέστε. Δεν υπάρχουν σήμερα, όπως δεν υπήρχαν ποτέ, διεθνής κοινότητα, διεθνείς οργανισμοί, διεθνές δίκαιο στα οποία να βασίζεται τόσο το η ειρηνική συμβίωση των λαών όσο και η αποκλιμάκωση κρίσεων. Ο ισχυρότερος έχει πάντα τα μέσα να επιβάλει τη θέληση του.»

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μην μπερδευόμαστε. Η αγάπη για τον Θουκιδίδη και τα έργα των Αρχαίων Ελλήνων γενικώς δεν σημαίνει και φιλο-νεοΕλληνισμό. Και οι Τούρκοι αγαπούν τον Θουκιδίδη και όλους τους αρχαίους και όλι οι λαοί παγκοσμίως δεν λέει όμως τίποτα αυτό. Μας αρέσει δεν μας αρέσει μας ξεχωρίζουν από τους Αρχαίους. Στο χέρι μας είναι να αποδείξουμε ότι κακώς το κάνουν. Αλλά βλέποντας προχτές την γυφταραπάδικη εκπομπή του Παυλόπουλου "το πάρτυ της ζωής σου" στον ΑΛΤΕΡ έχασα την ελπίδα. Όλο και πιο πολύ προς την αραπιά κλείνουμε...
    ΙοΠ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ελπίζω λοιπόν,ή Αμερική,νά έχη τήν τύχη τής Αθήνας μετά τόν Πελοποννησιακό πόλεμο,αλλά σίγουρα δέν θά αφήση πίσω της λάμψη πού νά διαρκέση τόσες χιλιάδες χρόνια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμε (2:15μμ) αυτό ακριβώς σκεφτόμουν και εγώ. Με πρόλαβες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. "Αγαπητέ" Σαμ.

    Ο παππούς μου ο Μένανδρος με παρακάλεσε απο τον Άδη να σου μεταφέρω δυο λόγια του :
    "Λές. Μα ότι κι αν λές το λές για να τσεπώνεις!"
    "Το πιο τρανό κακό για τους ανθρώπους είν΄ η πλεονεξία. Αυτοί που θέλουν των γειτόνων τ΄αγαθά αποτυχαίνουν και νικούνται ντροπιασμένοι. Ενώ στα ξένα προσθέτουνε και τα δικά τους."

    Σαμ, ήθελα επίσης να σου πω ότι όπως σε συμφέρει αναποδογυρίζεις τα πράγματα. Ώστε "οι ΗΠΑ δεν μπορούν να υπαγορεύσουν σε άλλο κυρίαρχο έθνος τι μπορεί να κάνει και τι δεν μπορεί!", και οι στρατιωτικές σου επεμβάσεις σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη τι ήταν ; Βιετνάμ, Γιουγκοσλαυϊα, Αυγανιστάν, Ιράκ κ.λ.π κουφέτα μοίραζες ;
    Φυσικά εδώ έχεις να κάνεις με το Ισραήλ και δεν σηκώνει τσαμπουκάς αμερικάνικος.
    Δικαίωμα λοιπόν και δικό μας να μην επιτρέπουμε την κλοπή του ονόματος Μακεδονία, δικαίωμά μας να αποκρούωμε κάθε επιβουλέα της ανεξαρτησίας μας, δικαίωμά μας να μην σε εμπιστευόμαστε ως επιδιαιτητή σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, δικαίωμά μας να διαφοροποιούμαστε στις αγορές οπλικών συστημάτων και τόσα άλλα δικαιώματά μας που εσύ καταπατείς συστηματικά εδώ και πολλά χρόνια.

    Σαμ αυτά είχα να σου πω κι αν σε πίκρανα πολύ δεν θα σου ζητήσω συγνώμη. Εσύ μας πίκραινες και μας πικραίνεις συνεχώς, χωρίς ποτέ να πεις μια καλή κουβέντα !

    Αργικέραυνος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ὅτι καὶ νὰ λέμε τὸ Ἰσραήλ εἶναι προκεχωρημένο φυλάκιο τῆς δύσεως στὴν Μέση Ἀνατολή.
    Τώρα τὸ ὑποστηρίζουν οἱ ΗΠΑ, ἀργότερα ἴσως ἡ Ρωσία ἢ ἡ ΕΟΚ καὶ γενικώτερα ὅποιος ἔχεισυμφέρον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ο κυνισμος των ισχυρων ειναι 'ωφελιμος' γιατι σε εθνη με Ηγετες και σοβαρες πολιτικες προς οφελος της πατριδας τους,εστω και αν τα εθνη ειναι πολυ μικροτερης ισχυος,χαρασσουν αξιοπρεπεις και συμφερουσες πολιτικες.Το χτυπημα στην πλατη και η ενδοτηκοτητα μονο σε αδιεξοδα οδηγουν.Οσο δινεις χωρις ανταλλαγμα,τοσο ανοιγει η ορεξη του αλλου και στο τελος σε πεταει σαν στιμενη λεμονοκουπα.Αυτο εχει παθει η χωρα μας στα τοσα χρονια ενδοτισμου των θλιβερων ηγετισκων.Ειδικα τωρα με την 'χαμογελαστη' ουτε τα προσχηματα δεν κρατιονται.Τσιφτετελι χωρις καν μουσικη χορευουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. "Αλλά βλέποντας προχτές την γυφταραπάδικη εκπομπή του Παυλόπουλου "το πάρτυ της ζωής σου" στον ΑΛΤΕΡ έχασα την ελπίδα. Όλο και πιο πολύ προς την αραπιά κλείνουμε...".

    Ούτε καν αραβικά δεν είναι αυτά τα σκυλάδικα,αυτά τα αίσχη,απλώς είναι υποκουλτούρα καμία σχέση δεν έχουν με τον πραγματικό αραβικό πολιτισμό

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. konie

    Το Ισραήλ δεν είναι προκεχωρημένο φυλάκιο, αλλά Στρατηγείο. Έχεις ξανακούσει ανάλογες δηλώσεις όπως αυτή του κ. Biden, και για άλλα κράτη;

    Δεν νομίζω....

    Και ο λόγος είναι πως εφόσον τα συμφέροντα του Ισραήλ προωθούνται με αυτήν την επίθεση, θα γίνει χωρίς να ενημερώσουν κανέναν.

    Και μετά θα λένε τα ΜΜΕ: "Μουδιασμένο ο Σ.Α. του ΟΗΕ" και άλλες τέτοιες ανοησίες...

    tzikisXL

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Οι Σταυροφορίες ξεκίνησαν σαν η ιδέα μίας ιερής εκστρατείας από μέρους των Δυτικών. Θεωρείται ότι ήταν η απάντηση της Δύσης στον ιερό πόλεμο, ή τζιχάντ, που κατά καιρούς κήρυττε το Ισλάμ.
    Η τελευταία αναλαμπή των σταυροφοριών ήταν η Ναυμαχία της Ναυπάκτου το 1571.
    Λάθος, οι Σταυροφορίες συνεχίζονται ακόμη και σήμερα είναι το όνειρο των Αγίων Τόπων.
    Η επιστροφή έγινε με τους Άγγλους με το δήθεν πρόσχημα των Πετρελαίων και τώρα την δουλειά των Σταυροφόρων την κάνει το Ισραήλ και μάλιστα χωρίς ούτε μία σταγόνα αίματος να χαθεί από μέρους των δυτικών.
    Ακόμη και το περί περιούσιου λαού είναι κερασάκι στη τούρτα για το Ισραήλ, όταν θέλεις να κάνει κάποιος τη βρόμικη δουλειά σου τότε πρέπει να του προσφέρεις τα αναγκαία εργαλεία γι’ αυτή αλλά και την αίσθηση ότι αυτός είναι ο εκλεκτός που επιλέγει από το Θεό για τη δουλειά αυτή.
    Όλοι οι άνθρωποι έχουν εθνικότητα. Οι Ιρλανδοί και οι Εβραίοι έχουν ψύχωση είπε ο (Brendan Behan).

    Δημάρατος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. ΤΙΠΟΥΚΕΙΤΟΣ είπε (για Ισραήλ/Μπάϊντεν¨: Ο πρωθυπουργος του Ισραήλ είχε δηλώσει πριν από τις εκλογές στο Ιράν: Δεν ξέρω τι θα εξαφανιστεί πρώτο, η κυβέρνηση (Αχμαντινεζάντ) ή το πυρηνικό του πρόγραμμα. Ελπίζω να είναι η κυβέρνηση. Άρα η "άδεια" επίθεσης στο Ιράν από το Ισραήλ ήταν ήδη σχεδιασμένη ως εναλλακτική λύση αν οι εκλογές (καιόσα ακολούθησαν) δεν ανέτρεπαν το σημερινό καθεστώς. Επίσης γίνεται σαφές τι περίμεναν από την επικράτηση των αντιπάλων του σημερινού καθεστώτος οι ΗΠΑ/Ισραήλ. Ωστόσο μια επίθεση δεν είναι (όπως ελπίζει κάθε λογικός άνθρωπος)η μοναδική εναλλακτική λύση. Ίσως αυξάνει η πίεση για υποχωρήσεις με την απειλή επίθεσης. Θα δούμε, τέλος, το ρόλο (και τα όρια) της ρωσικής πολιτικής. Δεν πρέπει να ειναι τυχαια η επιμονή του Ομπάμα ότι άλλο Μεντβέντεφ (με τον οποίο, λέει, μπορεί να τα βρει) και άλλο ο Πούτιν τον οποίο χαρακτηρίζει ψυχροπολεμικό. Η ευθύνη της εξωτερικής πολιτικής ανήκει ως γνωστόν στον Πρόεδρο της Ρωσίας, όχι στον πρωθυπουργό. Ίδωμεν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Είμαι περίεργος να δω "τι ψάρια θα πιάσει" στο Ιράν ο "καλύτερος στρατός του κόσμου".Διότι αν είναι του ιδίου τύπου μ'αυτά που "έπιασε" στον Λίβανο πριν απο τρία χρόνια εναντίον της Χεσμπολά,απο τώρα τον κλαίω.Και το Ιράν είναι μια τεράστια χώρα(ίση με την έκταση των τριών χωρών Ισπανίας,Γαλλίας,Γερμανίας)και διαθέτει και αντιαεροπορικά συστήματα.Για να δούμε θα υλοποιηθεί το όραμα του πρώτου προέδρου του Ισραήλ Μπεν Γκουριόν, που ήταν ενα "μεγάλο Ισραήλ" που θα εκτείνεται απο τον Νείλο έως τον Εφράτη, ή ήρθε η ώρα για να διαλυθεί "εις τα εξ ών συνετέθη" αυτό το εμβόλιμο κράτος της Μ.Ανατολής;


    Μίνως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Γιατί εμβόλιμο Μίνωα;και οι Εβραίοι δικαιούνται μία πατρίδα!όπως και οι Παλαιστήνιοι 'Αραβες φυσικά!Το αν τα καταφέρει το Ισραήλ δεν ξέρω,αλλά σίγουρα οι συνθήκες πολέμου με το Ιράν είναι διαφορετικές από τις συνθήκες "ανταρτοπολέμου",για τον οποίο δεν υπήρξε προετοιμασία,με την Χεζμπολλά.Ένα δημοκρατικό Ίράν δεν θα με πείραζε καθόλου,όμως ένας πόλεμος ποτέ δεν ξέρεις τι θα φέρει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Για τον ίδιο λόγο που αύριο-μεθαύριο οι ανα την Ελλάδα Αλβανοί(ξενόφερτοι και αυτοί σαν τους Εβραίους στην Παλαιστίνη)θα διεκδικούν(με την υποστήρηξη όοοοολων των δυτικών "δημοκρατικών" κυβερνήσεων)κάποια περιοχή της Ελλάδας(πιθανότατα την Ήπειρο)για να δημιουργήσουν το δικό τους εμβόλιμο κράτος.Η μήπως αμφιβάλεις οτι θα βρεθούμε μπροστά σε μια τέτοια εξέλιξη;


    Μίνως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Οι Αλβανοί έχουν κράτος,η περίπτωση αυτή δεν παρουσιάζει καμία αντιστοιχία με το γεγονός της δημιουργίας του Ισραήλ,το πρόβλημα δεν είναι η δημιουεγία του Ισραήλ αλλά αυτά που ακολούθησαν εκατέρωθεν και ηλιθιοδέστατα μάλιστα που δεν μπόρεσαν τόσα χρόνια να βρουν μια λύσει!
    Το πρόβλημα με τους Αλβανούς είναι εντελώς διαφορετικό,οι όποια κυβέρνηση δεν θα είναι το πρόβλημα αλλά μάλλον ο τότε ΣΥΡΙΖΑ και το τότε ΚΚΕ που και σε τέτοιου είδους πρακτικές και ρητορίες μας έχουν συνηθίσει.Για παράδειγμα στήριξη από ΣΥΡΙΖΑ στους Τσάμηδες και του ΚΚΕ στους λαθραίους

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.