23/7/09

Κόλαση στο Αιγαίο μέχρι το Δεκέμβρη

Του Δημήτρη Κωνσταντακόπουλου
konstantakopoulos.blogspot.com
Σε εν εξελίξει διαδικασία διαπραγμάτευσης-διαιτησίας για το Αιγαίο αναφέρθηκε, προκαλώντας απορίες του πολιτικού κόσμου και διάψευση του ελληνικού ΥΠΕΞ, ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ Μουράτ Ουζούργκεργκιν. Αν η δήλωσή του αληθεύει, θα επρόκειτο για μείζονα ανατροπή της πάγιας, πολυετούς και διακηρυγμένης επίσημης πολιτικής της Αθήνας, υπό διαφορετικές κυβερνήσεις, για μη διαπραγμάτευση του καθεστώτος του Αιγαίου και μη αποδοχή διαιτησίας.
Αναφερόμενος στο Αιγαίο, ο κ. Ουζούγκεργκιν δήλωσε τα εξής: «Καθόμαστε με καλή πρόθεση και συζητάμε τα μεταξύ μας προβλήματα, τα δε στοιχεία πάνω στα οποία δεν μπορούμε να καταλήξουμε σε συμφωνία τα πάμε σε τρίτες πλευρές». Στη δήλωση του Τούρκου αξιωματούχου δεν διευκρινίζεται ρητά ούτε στα πλαίσια ποίου φόρουμ ή σε ποιό επίπεδο γίνονται αυτές οι «συζητήσεις» για το Αιγαίο, ούτε ποιές είναι οι «τρίτες πλευρές». Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με πληροφορίες από αξιόπιστες διπλωματικές πηγές (βλ. άρθρο Δημ. Απόκη σε διπλανές στήλες) έχει συνομολογηθεί τριμερής (Ελλάδα, ΗΠΑ, Τουρκία), «άτυπος» μηχανισμός «αποφυγής εντάσεων» στο Αιγαίο. Οι «εντάσεις» όμως στο Αιγαίο είναι κυρίως προϊόν αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας και η «αποφυγή» τους παραπέμπει σε συζητήσεις για την κυριαρχία.
Ο εκπρόσωπος πάντως του ελληνικού ΥΠΕΞ, ερωτηθείς από τον «Κ.τ.Ε.», διέψευσε τον Τούρκο ομόλογό του, λέγοντας ότι δεν γίνεται διαπραγμάτευση και επιδιαιτησία και επιμένοντας ότι το μόνο ζήτημα είναι η υφαλοκρηπίδα και μόνη μέθοδος η Χάγη. Σε ερώτησή μας για το κατά πόσον τα Υπουργεία Εξωτερικών ή ‘Αμυνας έχουν συνομολογήσει λειτουργία κάποιου τριμερούς μηχανισμού αποφυγής εντάσεων είπε ότι δεν γνωρίζει οτιδήποτε τέτοιο. Από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκφράζεται απορία για τις τουρκικές δηλώσεις και έλλειψη ικανοποίησης από τις κυβερνητικές εξηγήσεις. Σημαντική σκλήρυνση της στάσης του στα ευρωτουρκικά εκδήλωσε και ο ΣΥΡΙΖΑ με ερώτηση του κ. Λαφαζάνη που ζητά να τεθεί ως απαίτηση συνέχισης ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας η άρση των διεκδικήσεών της. ‘Αλλες διπλωματικές πηγές υποστηρίζουν πάντως ότι είναι αδύνατο η κυβέρνηση ή το ΥΠΕΞ να έχουν μπει σε τέτοιου είδους διαδικασία μυστικής διαπραγμάτευσης με την Τουρκία.
Πάντως τα ζητήματα Αιγαίου είναι (μαζί με το κυπριακό) πολύ ψηλά στην ατζέντα της αμερικανικής πολιτικής, όπως καταδεικνύουν επανειλημμένες δημόσιες αναφορές του αμερικανού Πρέσβη στην Αθήνα, αλλά και του αμερικανού Υφυπουργού Εξωτερικών στην Κέρκυρα, που κάλεσε σε σχετικό ελληνοτουρκικό διάλογο. Η επίλυση των ελληνοτουρκικών «διαφορών» και του κυπριακού συνιστά για Ουάσιγκτον και Λονδίνο πρωταρχική επιδίωξη για τη διευκόλυνση της ενταξιακής προοπτικής της Τουρκίας, που αξιολογείται τον Δεκέμβριο, αλλά και πάγιων στρατηγικών τους επιδιώξεων. Κι όταν λένε «λύση» εννούν «ξανακοίταγμα» του καθεστώτος της Λωζάννης και παραλλαγή του σχεδίου Ανάν με άλλη ονομασία.
Οι πιέσεις βρίσκουν μια Αθήνα με έλλειψη στρατηγικής και διπλωματική ασάφεια απέναντι στην Τουρκία (αφού δεν ζητάει ρητά την άρση της πολεμικής απειλής και του μέσου της, όπως και των εδαφικών και λοιπών διεκδικήσεων, προ της προσφυγής στη Χάγη), αλλά και σύγχυση στον ίδιο τον πυρήνα της ελληνικής αμυντικής ποιλιτικής. Η τοποθέτηση Τούρκου πτεράρχου στη Λάρισα και οι συζητήσεις για διασύνδεση των ελληνικών και τουρκικών ραντάρ, τη στιγμή που δύο τεράστιοι στρατοί παρατάσσονται ο ένας απέναντι στον άλλο από τη Θράκη μέχρι την Κύπρο, εισάγει ένα επικίνδυνο στοιχείο παραφροσύνης στο κέντρο της ελληνικής άμυνας, σε μια άτεχνη προσπάθεια καταστροφής της «εικόνας του εχθρού» στις τάξεις των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων, εικόνας που οφείλει να είναι στο κέντρο οποιασδήποτε αμυντικής διάταξης, αν θέλει να επιτελέσει την αποστολή της! Η ένταση στο Αιγαίο είναι προϊόν των «διαφορών», όχι το αντίθετο!
«Πλήρης ένταξη, πλήρης συμμόρφωση» είναι η διακηρυγμένη πολιτική της Αθήνας απέναντι στην Τουρκία, προς το παρόν όμως πίεση ασκείται μάλλον επί Ελλάδος και Κύπρου να «συμμορφωθούν» εκείνες στις τουρκικές διεκδικήσεις.
‘Εγκυροι διπλωματικοί και αμυντικοί αναλυτές προβλέπουν ότι θα γίνει «κόλαση» τους επόμενους μήνες στο Αιγαίο, προκειμένου να πιεσθεί η Αθήνα. «Κόλαση» όμως, διευκρινίζουν, δεν σημαίνει σε καμιά περίπτωση σοβαρό «θερμό επεισόδιο», γιατί ένα τέτοιο επεισόδιο θα κινδύνευε να ανατρέψει και όχι να διευκολύνει τόσο την τουρκική, όσο και την αμερικανική πολιτική, με πολύ δυσάρεστες συνέπειες για την ‘Αγκυρα και την Ουάσιγκτον (η μόνη περίπτωση να γίνει τέτοιο επεισόδιο θα ήταν αν ήταν σίγουροι για μη αντίδραση της Αθήνας). «Θέλουν να τρομάξουν, δεν θέλουν να ξυπνήσουν τους ‘Ελληνες». Η διασπορά, από κυβερνητικές/κρατικές πηγές, εκτιμήσεων περί επικείμενου θερμού επεισοδίου (ή και εξέγερσης στη Θράκη!), αφενός αντανακλά έναν τρίτης κατηγορίας ψυχολογικό πόλεμο κατά της Ελλάδας, που δεν έχει αξιόπιστους/ανεξάρτητους μηχανισμούς ανάλυσης της τουρκικής πολιτικής, αφετέρου χρησιμοποιείται συχνά από τις ελληνικές κυβερνήσεις για να δικαιολογήσουν την πολιτική τους, υπονομεύοντας όμως την αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση της χώρας.
Κόσμος του Επενδυτή

16 σχόλια:

  1. >>«Θέλουν να τρομάξουν, δεν θέλουν να ξυπνήσουν τους ‘Ελληνες». <<

    >>αφενός αντανακλά έναν τρίτης κατηγορίας ψυχολογικό πόλεμο κατά της Ελλάδας, που δεν έχει αξιόπιστους/ανεξάρτητους μηχανισμούς ανάλυσης της τουρκικής πολιτικής, αφετέρου χρησιμοποιείται συχνά από τις ελληνικές κυβερνήσεις για να δικαιολογήσουν την πολιτική τους, υπονομεύοντας όμως την αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση της χώρας. <<

    >>Οι πιέσεις βρίσκουν μια Αθήνα με έλλειψη στρατηγικής και διπλωματική ασάφεια απέναντι στην Τουρκία<<


    για αλλη μια φορα μου αρεσουν οι τοποθετησεις του Κωνσταντακόπουλου
    και θεωρω οι εκτιμησεις του θα επρεπε να διαβαζονται και περα απο τους απλους αναγνωστες εφημεριδων

    h

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. «Θέλουν να τρομάξουν, δεν θέλουν να ξυπνήσουν τους ‘Ελληνες».

    Δλδ εμείς τι είμαστε δεν κατάλαβα , ποιοι είναι αυτοί;

    Μπορώ να κατανοήσω την στάση της Τουρκίας και της Αμερικής άλλωστε δεν άλλαξε καθόλου. Την στάση της Ελλάδος δεν μπορώ να κατανοήσω εκτός αν πιστέψω ότι είναι ένα καλοστημένο σχέδιο για να αγανακτήσει ο κόσμος με σκοπούς πολλαπλούς ανάλογα κατα το δοκούν του κυβερνώντος κόμματος , του εκάστοτε υπουργού και πάει λέγοντας.
    Χριστίνα :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μπορει καποιος να μας ενημερωσει αν << στα προβληματα που συζητιουνται και οπου δεν υπαρχει συμφωνια θα πηγαινουν σε τριτες πλευρες>> περιλαμβανονται:
    1. Τα δικαιωματα Ιμβριων και Τενεδιων.
    2. Αρση του casus belli
    3. Καθορισμος Αποκλειστικης Οικονομικης Ζωνης με βαση τα 12 μιλια .
    4. Καταργηση της Τουρκικης Στρατιας Αιγαιου

    Οσον αφορα την αποστρατιωτικοποιηση των νησιων μας, η ενισχυση των εκει μοναδων μας και η μετονομασια τους σε Εθνοφυλακη (National Guard οπως λενε και οι Αμερικανοι), ας τους ειναι αρκετη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δεν νομίζω πως αυτή είναι εκτίμηση μόνο του Κωνσταντακόπουλου. Η εικόνα του μιράζ που δείχνει τα όπλα του σ’ αυτή την ανάρτηση είναι χαρακτηριστική. Οι ισορροπίες όσο και αν θέλουμε σαν έλληνες μονίμως να κλαιγόμαστε δεν είναι καθόλου εις βάρος της Ελλάδας. Η πραγματική πρόκληση για την επιτυχία των τουρκικών χειρισμών είναι να εμπεδώσουν ένα αίσθημα ανασφάλειας στους έλληνες αλλά χωρίς να περάσουν την κόκκινη γραμμή της χρήσης των όπλων τους γιατί σε αυτή την περίπτωση δεν είναι καθόλου βέβαια η έκβαση και θα είναι ακόμα ποιο αβέβαιο το μέλλον όλου του συστήματος ασφαλείας που στήνουν οι ΗΠΑ. Βέβαια όλοι αυτοί οι «σύμμαχοι» βρίσκουν και τα κάνουν. Δηλαδή αν υπήρχαν τα κατάλληλα μηνύματα ότι η ανοχή μας έχει εξαντληθεί και ότι το επόμενο βήμα είναι η έκρηξη ενός πολέμου τότε όλοι (ακόμα και οι τούρκοι) θα ήταν ποιο συμμαζεμένοι. Αλλά τώρα νομίζουν ότι έχουν απέναντί τους μια φοβική χώρα και συμπεριφέρονται ανάλογα. Το εξαιρετικά περίεργο της υπόθεσης είναι ότι αν πάρει κανείς τον κατάλογο των οπλικών συστημάτων που υπηρετούν σήμερα στις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις δεν μπορεί να εδράσει πουθενά οποιοδήποτε φόβο. Τέλος πάντων θα δούμε. Ορισμένες φορές οι τακτικές κινήσεις έρχονται σε αντίθεση με τις στρατηγικές επιλογές. Ο Δεκέμβριος είναι κοντά αλλά το σίγουρο είναι ότι αυτή η κυβέρνηση δεν μπορεί να υπογράψει κανένα επώδυνο συμβιβασμό χωρίς εντυπωσιακά ανταλλάγματα. Π.χ. ας πούμε με πλήρη αποχώρηση της Τουρκίας απ’ την Κύπρο. Να και κάπου που είναι χρήσιμες οι αδύναμες κυβερνήσεις.-

    Ελευθέριος Β.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δε βαρυέστε...το Δεκέμβριο θα αναφωνήσουμε ένα στεντόριο "ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΩΜΕΝ..." και πέρα παν κι άλλοι...χωρίς κανέναν αντάλλαγμα φυσικά...εννοώ να δώσουνε...ό,τι είναι να δοθεί από μας θα δοθεί... και στοιχήματα δέχομαι...
    ΙοΠ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκφράζεται απορία για τις τουρκικές δηλώσεις και έλλειψη ικανοποίησης από τις κυβερνητικές εξηγήσεις.
    Πράγματι το ΠΑΣΟΚ πέφτει από τα σύννεφα, το ίδιο δεν συνομιλούσε γιά τα πάντα με τους απέναντι, δεν ήταν αυτό που δημιούργησε τις επιτροπές γιά όλα τα θέματα. Μα γιά πόσο μ@λ@κες μας περνάνε Θεέ μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ελευθέριε είσαι καλός στις εκτιμήσεις σου. Την υπάρχουσα ανασφάλεια (λόγω οικον. κρίσης, έκπτωσης των αξιών, διαφθορά, αναξιοπιστία των πολιτικών και της πολιτικής), οι Τούρκοι απλώς την επιτείνουν και την πολλαπλασιάζουν.

    Για μας στο Ανατολικό Αιγαίο ...η ζωή συνεχίζεται, με το ένα μάτι απέναντι και το άλλο στην δουλειά.

    Αργικέραυνος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Η απάντηση της ελληνικής πλευράς με κάνει και ανησυχώ σφόδρα, αφού η ελληνική πλευρά έχει απωλέσει κάθε ίχνος αξιοπιστίας σε κάθε επίπεδο. Και δεν μιλώ για παρατάξεις. Είναι αδύνατον να εμπιστευθώ κανέναν από οποιαδήποτε παράταξη. Αυτή τη στιγμή που ανταλάσσουμε απόψεις μπορεί να συζητούν οι πλέον άσχετοι την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών και το μόνο που να τους νοιάζει να είναι οι κομματικές επιπτώσεις ενός τέτοιου εγχειρήματος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Είναι πραγματικά τόσο αναξιόπιστη σαν κυβέρνηση που δεν θα δυσκολευόμουν να πιστέψω ότι πραγματικά έχουν ξεκινήσει διαδικασίες διαπραγμάτευσης !!!!
    Αλλωστε τα τελευταία 35 χρόνια, οι "αξιόπιστοι πολιτικοί" μας, πρώτα κάνουν και μετά ενημερώνουν (ότι και όσο θέλουν) γράφοντας μας στα παλαιότερα των υποδημάτων τους.
    Γιατί δεν ενημέρωσαν και νωρίτερα για την ύπαρξη και Τούρκου στρατιωτικού διοικητή στη Λάρισα ; Δεν ντράπηκαν τόσους και τόσους Έλληνες που θυσιάστηκαν για αυτή την πατρίδα και τους....πούλησαν όλους !!! Ακούς Τούρκος στρατιωτικός Διοικητής σε Ελληνικό έδαφος ;;;;;; Από τον πρώτο Βαλκανικό πόλεμο !!!!!
    Και μας ζητούν να το αποδεχτούμε !!!! Εγώ δεν μπορώ να αποδεχθώ τέτοιο πράγμα με τίποτα. Για μένα ισοδυναμεί με εσχάτη προδοσία !!!! Αιδώς Αργείοι.
    Τους "φίλους και συμμάχους" Αγγλους και Αμερικανούς από την άλλη τους έχουμε μάθει καλά. Αυτό έκαναν και θα κάνουν πάντα. Διαπραγματεύσεις, επιτροπές, άτυπες συμφωνίες, συζητήσεις κτλ, που πάντα όμως κατάληξη είχαν και θα έχουν την ...... διαρκή Ελληνική πίεση για υποχώρηση, για δείγματα καλής θέλησης.
    ΜΑ ΦΙΛΟΙ ΜΟΥ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΑΓΓΛΟΙ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΟΥ ΠΕΙΤΕ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΠΟΥ ΥΠΟΧΩΡΗΣΑΝ Ή ΕΔΕΙΞΑΝ ΔΕΙΓΜΑΤΑ ΚΑΛΗΣ ΘΕΛΗΣΗΣ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ; ΓΙΑΤΙ ΛΟΙΠΟΝ ΜΙΑ ΖΩΗ ΕΓΩ ΝΑ ΚΑΝΩ ΠΙΣΩ ;
    Και βέβαια συνεχώς οι Αμερικανοσκύψαντες πολιτικοί μας....συνεχίζουν το δόλιο έργο τους.
    ΤΙ ΚΑΝΕΙ ΑΥΤΗ Η ΚΟΥΤΑΛΑ !!!!

    "Σημαντική σκλήρυνση της στάσης του στα ευρωτουρκικά εκδήλωσε και ο ΣΥΡΙΖΑ με ερώτηση του κ. Λαφαζάνη που ζητά να τεθεί ως απαίτηση συνέχισης ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας η άρση των διεκδικήσεών της."

    Να δείτε που αυτοί κάτι έχουν πάθει. Δεν εξηγείτε αλλιώς !!! Ή μήπως εξηγείτε ;
    Είδατε τι κάνουν οι εκλογές και η ψήφος μας ;
    Μόλις μυρίστηκαν στον ΞΥΡΙΖΑ ότι έχει ψωμί και πουλάει το πατριωτικό στους Ελληνες, αμέσως άλλαξαν πολιτική και τα χώνουν κανονικά για τους Τούρκους.
    Αυτοί μέχρι πρότινος δεν είχαν κανένα πρόβλημα στο όνομα της παγκοσμιοποίησης-αδελφοποίησης των λαών, να σταματήσουμε να αγοράζουμε όπλα και να τους δεχθούμε ως φίλους. Αλλωστε αυτό πιστεύουν και για τους σκοπιανούς.
    ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΗΓΟΡΗΣΕΙ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΚΥΝΔΥΝΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥΣ ; ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ ΟΤΙ Ο ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΗΤΑΝ ΕΝΑΣ ΠΟΛΥΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟΣ ...... "ΜΑΚΕΔΩΝΑΣ" ΗΓΕΤΗΣ ;
    Α ΡΕ ΚΑΤΑΡΑΜΕΝΗ ΨΗΦΟ ΤΙ ΚΑΝΕΙΣ ; ΣΕ ΤΙ ΔΙΛΛΗΜΑΤΑ ΠΑΣ ΚΑΙ ΒΑΖΕΙΣ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ !!!!

    ΚΑΤΩ Η ΤΟΥΡΚΙΑ
    ΖΗΤΩ Η ΕΛΛΑΔΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ελευθέριε "η κυβέρνηση δεν μπορεί να υπογράψει κανένα επώδυνο συμβιβασμό χωρίς εντυπωσιακά ανταλλάγματα". Δυστυχώς διαφωνώ (και είναι υπεράνω κομμάτων η διαφωνία) π.χ.δεν θυμάμαι κάνένα αντάλαγμα για να υποστηρίξουμε τη Τουρκία στην ΕΕ αλλά κάποιοι κοπιάζουν χρόνια να μας πείσουν ότι μας συμφέρει. Την ξέρουν τη συνταγή, πάλι θα δώσουμε κάτι απτό και συγκεκριμένο και θα πάρουμε μια υπόσχεση π.χ.τύπου Ελσίνκι για λήξη όλων των διαφορών (ποιές διαφορές? διεκδικήσεις μόνο υπάρχουν) την οποία θα αποποιηθούμε αυθόρμητα και σιγανά τη κατάλληλη στιγμή. Ώρες ώρες σκέφτομαι πως η σημαντική διαφορά των δικών μας πολιτικών από π.χ. τους τούρκους είναι ότι μια χαρά ανταλάγματα πέρνουν αλλά είναι πάντα μόνο προσωπικά ενώ οι άλλοι ίσως πέρνουν και προσωπικά αλλά δεν ξεχνάν και να πάρουν και για τη χώρα τους. Γιατί όσο και να λέμε οι κακοί ξένοι μας αδικούν, δεν νομίζω ότι ποτέ κανείς μπαίνει να παζαρέψει και να ζητήσει χωρίς να έχει τίποτα να δώσει. Αφού όμως εμείς δε βλέπουμε ανταλάγματα σκέφτομαι ότι τα ανταλάγματα είναι σε προσωπικό επίπεδο. Αν τυχών ισχύει αυτός ο συλλογισμός, κάποιοι θα τους χαρακτήριζαν προδότες. Ελπίζω απλά να είναι άχρηστοι. Ξέρω είναι βαριοί χαρακτηρισμοί και δεν θέλω να τους κάνω. Aλλά και εσείς τέτοια εικόνα δεν πέρνετε? K@

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. ΤΙΠΟΥΚΕΙΤΟΣ είπε 9για κόλαση στο Αιγαίο)Ελευθέριε Β ως καλώς γνωρίζεις τα όπλα (και οι οπλικοί συσχετισμοί) χωρίς πολιτική βούληση είναι απλώς παλιοσίδερα.΄Το είδαμε στα Ίμια. Γενικότερα, ο Δεκέμβρης είναι κοντά και η Τουρκία έχει υποχρεώσεις απέναντι στην ΕΕ (να ανοίξει ταλιμάνια της στα Κυπριακά πλοία) τις οποίες η ΕΕ θα είναι πολύ δύσκολο να μην απαιτήσει την τήρησή τους...εκτός αν εμείς (και η Κύπρος)δεσμευτούμε να κάνουμε το κορόϊδο αποδεχόμενοι φόρμουλες αναβολής κλπ. Για τους ίδους λόγους πιέζεται η Κϋπρος να κλείσει το Κυπριακό ως το τέλος του έτους. Τέλος οι ΗΠΑ απειλούν με συνολική αναθεώρηση του status του Αιγαίου ενώ γνωρίζουν ότι αυτά δεν γίνονται από τη μια στιγμή στην άλλη καιότιη Λωζάνη είναι διεθνής (πολυεθνική) Συνθήκη και δεν αναθεωρείται τόσο απλά και εύκολα. Όμως η απειλή πέφτει στο τραπ'εζι και ενδεχομένως προκαλεί συζήτησεις και δεσμεύσεις για τις επόμενες κυβερνήσεις. Πχ έτσι στις Βρυξέλλες έλεγαν ότι τους ξεγέλασαν οι Έλληνες και μπήκε η Κύπρος στην ΕΕ (ότι θα γινόταν δεκτό το Ανάν). Τη δυλειά χάλασε ο απροσδόκητος Παπαδόπουλος. Τώρα ποιος Παπαδόπουλος; Βλέπουμε τι υπάρχει και τί επέρχεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ας ξαναθυμηθουμε αυτα που ειχε πει ο γενικος προξενος της αμερικης στην Ελληνικη Σμυρνη το 1922.Οτι εχει τρομαξει βλεποντας τι κανουν οι Ελληνες πολιτικοι,προκειμενου να κρατησουν την εξουσια και για ΜΕΡΙΚΕΣ ΗΜΕΡΕΣ μονο.Αυτα οι ξενοι τα εμπεδωνουν και πανω σ'αυτα σχεδιαζουν την μακροχρονια πολιτικη τους,ενω εμεις τα ξεχναμε το επομενο 24ωρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. ΜΑΚΡΑ ΔΙΚΗ ΚΑΡΑΤΖΙΤΣ ΒΛΕΠΕΙ Ο ΡΟΜΠΙΝΣΟΝ

    Την άποψη ότι η εισαγγελία του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την πρώην Γιουγκοσλαβία θέλει ο Ράντοβαν Κάρατζιτς να έχει μία μακρά δίκη, εξέφρασε ο νομικός σύμβουλος του πρώην ηγέτη των Σερβοβοσνίων Πίτερ Ρόμπινσον.
    «Η εισαγγελία παρουσιάζει περισσότερο από ένα εκατομμύριο έγγραφα για τον δρα Καρατζιτς», είπε ο Ρόμπινσον μιλώντας σήμερα στην προδικαστική συνάντηση μεταξύ των δικηγόρων και των δικαστών της υπόθεσης.
    «Θέλουν να τον προσαγάγουν για κάθε δυνατό συμβάν, θέλουν να αναπαραγάγουν την ιστορία του πολέμου στη Βοσνία και όχι να διεξάγουν μία ποινική δίκη», είπε ο Ρόμπινσον.
    Ο Κάρατζιτς, ο οποίος υπερασπίζεται τον εαυτό του στη δίκη που διεξάγεται στην Χάγη, κατηγορείται για γενοκτονία, εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, τα οποία φέρεται να διέπραξε ανάμεσα στο 1992 και στο 1995 στην πρώην Γιουγκοσλαβία.
    Το Δικαστήριο σχεδιάζει να αρχίσει να ολοκληρώνει τις εργασίες του το 2010 και ο Ρόμπινσον είπε ότι η εισαγγελία «ελπίζει και αναμένει» η εντολή του δικαστηρίου να επεκταθεί, εάν η δίκη του Κάρατζιτς κρατήσει περισσότερο από ότι είχε αρχικά σχεδιαστεί.
    Οι εκτιμήσεις που γίνονται τώρα αναφέρουν ότι πολλές υποθέσεις που εκδικάζει το δικαστήριο, συμπεριλαμβανομένης αυτής του Κάρατζιτς, ενδεχομένως να κρατήσουν μέχρι το 2012, γεγονός που σημαίνει ότι απαιτείται η επέκταση της εντολής του δικαστηρίου, το οποίο χρηματοδοτείται από τον ΟΗΕ.
    Στη σημερινή συνάντηση εξετάστηκε η πρόθεση της υπεράσπισης του Κάρατζιτς να καλέσει σε αντιπαράσταση μάρτυρες για τους 26 εμπειρογνώμονες που έχουν καλέσει ως μάρτυρες, οι εισαγγελικές αρχές.
    Ένα άλλο θέμα αφορά τους 230 μάρτυρες κατηγορίας, οι οποίοι δεν θα παρουσιαστούν στο δικαστήριο αλλά θα ληφθεί υπόψη η κατάθεση με τις απαντήσεις που έδωσαν στις ερωτήσεις που τους απηύθυνε η εισαγγελική έδρα.
    «Ο δρ Κάρατζιτς θέλει να ακούσει και αυτούς τους 230 μάρτυρες», είπε ο Ρόμπινσον.
    Ο Κάρατζιτς μεταφέρθηκε στην Χάγη στις 30 Ιουλίου 2008, εννέα ημέρες μετά τη σύλληψη του από τις σερβικές αρχές. Πολλές παρόμοιες συσκέψεις έχουν γίνει έκτοτε περισσότερο επί διαδικαστικών θεμάτων παρά επί του περιεχομένου της δίωξης.
    Ο προεδρεύων δικαστής Ιαν Μπόρομι έχει επανειλημμένα εκφράσει το φόβο του ότι η δίκη του Κάρατζιτς θα τραβήξει όσο και η δίκη του Μιλόσεβιτς, η οποία άρχισε το 2002 και δεν είχε ολοκληρωθεί όταν ο πρώην πρόεδρος της Σερβίας πέθανε κρατούμενος το 2006.
    Στην πρώτη εμφάνιση του στο δικαστήριο, στις 31 Ιουλίου, ο Κάρατζιτς υπέβαλε σχεδόν 100 προδικαστικές ενστάσεις και σημειώματα και περισσότερες από 300 επιστολές και απαντήσεις, που αποτελούν ρεκόρ για το δικαστήριο.
    Όμως ο Ρόμπινσον καταλόγισε στην εισαγγελία την ευθύνη για την καθυστέρηση καθώς, όπως είπε, «εάν επεκτείνεις το εύρος των κατηγοριών, επεκτείνεις και τη διάρκεια της δίκης».
    Προς το παρόν, αναμένεται ότι η δίκη θα αρχίσει το Σεπτέμβριο, το νωρίτερο, αλλά εκπρόσωπος του δικαστηρίου προειδοποίησε ότι το δικαστήριο, σε συνάρτηση με τις ενστάσεις της υπεράσπισης και της εισαγγελίας, θα μπορούσε να ορίσει και άλλες προδικαστικές συσκέψεις, γεγονός που θα καθυστερήσει τη δίκη, ακόμη περισσότερο.
    Σύμφωνα με τον Ρόμπινσον ο ίδιος ο Κάρατζιτς έχει τον πλήρη έλεγχο της υπεράσπισης του.
    «Αυτός ηγείται της υπόθεσης, είναι πλήρως αφοσιωμένος και έχει πολλές ιδέες, εμείς ως νομικοί του σύμβουλοι του παρέχουμε πληροφορίες όταν υπάρχουν ζητήματα του κοινού νόμου και μοιραζόμαστε μαζί του τη νομική εμπειρία μας», διευκρίνισε ο Ρόμπινσον, ο οποίος προσέθεσε ότι «ο Κάρατζιτς δεν είναι στενοχωρημένος και περιμένει με ανυπομονησία να πει στον κόσμο, τη δική του εκδοχή της ιστορίας».

    ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Βασίλης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ας τους την δώσουμε εμείς την Κόλαση αυτή τη φορά..Νομίζουν πως θα φοβηθεί ο Έλληνας ή απλά αυτό είναι το σχέδιο και των πολιτικάντηδων για να μοιράσουν τα οικοπεδάκια πάλι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Καμία κουβέντα με τα μογγόλια πιά....Εμείς να κηρύξουμε casus beli και μπέλι ντανς αν ξαναμπούν σε Ελληνικό εναέριο χώρο να κατεβάσουμε ακόμα και τους γλάρους που έρχονται απο μογγολία.Άντε πια ΑΡΚΕΤΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ο Νταβούτογλου προτείνει και συνιστά στους ομοεθνείς του οχι δύο αλλά τρία καρπούζια στην ίδια μασχάλη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.