12/7/09

Η διαφθορά


Το φαινόμενο της διαφθοράς στην Ελλάδα έχει αποκτήσει τρομακτικές διαστάσεις. Κάθε φορά που αποκαλύπτεται κάποιο σκάνδαλο ή μια εγκληματική συμμορία, έρχονται ταυτόχρονα στο φως της δημοσιότητος σοβαρά κρούσματα διαφθοράς πολιτικών, κομματικών παραγόντων, αστυνομικών, σωφρονιστικών υπαλλήλων, εφοριακών κ.λπ. κ.λπ.
Οποιος πιστεύει ότι η διαφθορά είναι αποκλειστικό χαρακτηριστικό ενός κόμματος, έχει άγνοια της πραγματικότητος. Οποιος, δε, θεωρεί ότι ένα κόμμα μόνο του μπορεί να λύσει αυτό το πρόβλημα, είναι αφελής ή αλαζών. Η αρρώστια της διαφθοράς είναι πλέον βαθύτατα ριζωμένη σε πολλές εκφάνσεις της ελληνικής κοινωνίας. Η αντιμετώπισή της μπορεί να γίνει ένας από τους μεγάλους εθνικούς στόχους της επόμενης δεκαετίας, αρκεί να συνεργαστούν επιτέλους οι πολιτικοί ηγέτες γι’ αυτό. Αν δεν συμβεί αυτό, θα την πληρώσουμε ακόμη πιο ακριβά τη διαφθορά, σε ανάπτυξη, εγκληματικότητα και διάβρωση αξιών.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

5 σχόλια:

  1. Και γιατί να εξαλείψουμε τη διαφθορά? Μια χαρά είμαστε έτσι.
    Βγάζουνε όποιους βουλευτές γουστάρουνε,ψηφίζουν ότι νόμο θέλουνε για να γίνονται οι δουλίτσες όμορφα κι ωραία,εμείς
    απο την μεριά μας πληρώνουμε το΄
    κάτιτίς μας πότε στην πολεοδομία,
    πότε στην εφορία, πότε στο νοσοκομείο, και η ζωή συνεχίζεται
    συντηρώντας 1000000 περίπου
    τεμπέληδες αργόσχολους δημοσίους
    υπαλλήλους μαζί με τους πολιτικούς,οι οποίοι έχουν σαν
    κύριο μέλημα να πίνουν απανωτά
    φραπόγαλα,και να μεγαλώνουν τις
    υπέρβαρες κοιλιές τους.
    Η διαφθορά στην Ελλάδα δεν είναι αρρώστια, είναι τρόπος ζωής,που έχει κληρονομηθεί απο τους Οθωμανούς και πια μόνο έτσι μπορεί ο λαός μας να πορευθεί τρώγωντας τις σάρκες του .
    Ειναι αδύνατο να μην λαδώσεις τον εφοριακό,όταν το πρόστιμο για μια απλή φορολογική παράβαση κοστίζει 300000 ευρώ.
    Οπως επίσης είναι αδύνατο να μην λαδώσεις την πολεοδομία διότι
    θα έπρεπε να κατεδαφιστεί σχεδόν όλη η Αθήνα.
    Οσο για τα νοσοκομεία ,αφού πληρώνουμε για τα παραπάνω δεν θα δώσουμε για να γίνουμε καλά?
    Ακούγονται γραφικοί όσοι πολιτικοί αχηγοί υποστηρίζουν πως θα την εξαλείψουν, για πολλούς λόγους.
    Αν την εξαλείψουν τι θα γίνουν οι υπεράριθμοι υπάλληλοι απο τις κενές θέσεις των υπουργείων και υπηρεσιών που θα δημιουργηθούν? και απο την άλλη ποιά κυβέρνηση θα αναλάβει το πολιτικό κόστος?
    Ας μην τρέφουμε λοιπόν ελπίδες για τα επόμενα 30 χρόνια κι άς ελπίσουμε τα παιδιά μας να είναι πιο συνειδητοποιημένα απο εμάς και κυρίως με περισσότερη παιδία ,
    μήπως και κάνουν την ζωή τους πιο ανθρώπινη

    ευχαριστώ για την φιλοξενία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. το ποσό που εισπρατει καποιος απο λαδωματα ειναι αντιστροφως αναλογο των ιδεολογικων του ανησυχιων (οχι κομματικων ετσι ? αλλο αυτο)

    γι'αυτο σας λεω

    ποιος να ασχοληθει για την Ελλαδα ?

    ολοι βλεπουν την διαφθορα ,
    ομως οπως αποτυπωνεται στις εκλογες ο κοσμος θελει να συντηρησει αυτο το διεφθαρμενο συστημα γιατι μονο ετσι μπορει ΝΑ ΕΛΠΙΖΕΙ σε μια γρηγοροτερη 'εξελιξη',

    στην υπαρξη αυτης της διαφθορας στηριζουν τα ποσοστα τους τα δυο μεγαλα κομματα,

    αυτη η κοινωνια δεν θελει αξιοκρατεια δεν θελει ιδανικα

    ΕΔΩ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ

    ΤΟΥ ΛΑΜΟΓΙΟΥ

    ΚΑΙ ΤΗς ΠΟΥΤΑΝΑς

    οποιος θελει να φτιαξει την κοινωνια

    να παει αλλου ...

    h

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Συμφωνώ με τον άγνωστο 12 Ιούλιος 2009 8:11 μμ .σε όλα αλλά περισσότερο στο ότι όλος ο κρατικός μηχανισμός είναι κατάλοιπο της οθωμανικής αυτοκρατορίας.
    Μαθηματικά αν μέχρι το 2015 δεν αλλάξει ριζικά το όλο σύστημα, και το δημόσιο δε σταματήσει να σκέφτεται δημοσιοϋπαλληλικά, και αποφασίσει να δουλέψει, θα σκάσει η επόμενη βόμβα όπως έγινε με αυτή των λαθρομεταναστών.
    Το 2015 θα είναι η χρονιά που για μια ακόμη φορά θα ακουστεί το ‘Δυστυχώς επτωχεύσαμε’.

    Δημάρατος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Το παράξενο είναι ότι όλοι μας περιμέναμε ότι με την οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας και της λειτουργίας της εντός του πλαισίου της ΕΕ, η πιό αδιάφθορη κι επαγγελματική λειτουργία των δημοσίων υπηρεσιών θα είχε αυξηθεί. Δυστυχώς, έχει παρατηρηθεί το αντίθετο φαινόμενο με παράλληλη ανάπτυξη πολιτικών κομματικών μηχανισμών που στελεχώνονται όχι από τα πιό μορφωμένα και ικανά στελέχη, σε αντίθεση με παρελθούσες δεκαετίες. Τότε, τόσο η πολιτική δεξιά όσο και οι κεντρο-αριστερές πολιτικές κομματικές δυνάμεις, ιδιαίτερα στην επαρχία, προσέλκυαν σκεπτόμενους πολίτες που ήταν η τοπική αφρόκρεμα κάθε τοπικής κοινωνίας. Παρά τις πολιτικές κομματικές διαφορές τους, αυτοί οι άνθρωποι και γνωρίζονταν μεταξύ τους (συνήθως είχαν επιζήσει τα δύσκολα χρόνια του Β' ΠΠ και του Εμφυλίου), και μέσα στην γενική οικονομική ανέχεια δεν αποζητούσαν τον εύκολο πλουτισμό. Τα ίδια άτομα συχνά σαν εκλεγμένοι βουλευτές ανελάμβαναν την διεύθυνση υπουργείων με κάποιο επίπεδο επαγγελματισμού. Υπήρχε και τότε διαφθορά; βεβαίως και υπήρχε αλλά συνήθως άρχιζε σε πιό ψηλά επίπεδα κι όχι στο επίπεδο υπαλλήλου δημαρχίας ή πολεοδομίας.

    Οι περιορισμένες μου αντιλήψεις από το εξωτερικό με οδηγούν στο συμπέρασμα ότι οι σημερινοί πολιτικοί κομματικοί οργανισμοί έχουν καθ' εαυτού μεταμορφωθεί σε όργανα θεσμικής διαφθοράς. Όταν άσχετα άτομα που υποτίθεται ότι ΕΡΓΑΣΤΗΚΑΝ ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΜΜΑ μετά γίνονται, π.χ., διευθυντές νοσοκομείων, στελέχη στην Γραμματεία Εξοπλισμών του ΥΕΘΑ, κ.λ.π., ενώ δεν έχουν ιδέα πως λειτουργεί ένα νοσοκομείο ή ποιές είναι οι τεχνικές διαφορές ανάμεσα στα μαχητικά Α/Φ F-16 και F-18, τότε ο/η Έλληνας/ίδα φορολογούμενος πληρώνει όχι μόνο την θεσμική ανικανότητα του κρατικού μηχανισμού, αλλά και γιά τα πιό κατώτερα επίπεδα της μίζας και της διαφθοράς.

    Λάμπρος Ε. Π. - εν Η.Π.Α. μετανάστης

    12-7-2009, τοπική ώρα 17:46, ώρα Ελλάδος 00:46 - 13/7/2009

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ο Πλούταρχος στους παράλληλους βίους αναφέρει για τον Ανάχαρση, το περίφημο παράδειγμα που χρησιμοποίησε τότε για τους νόμους του Σόλωνος και είναι πολύ επίκαιρο.

    ...ά μηδέν των αραχνίων διαφέρειν.

    Δηλ. αυτά δεν διαφέρουν απο τις αράχνες.

    Οι νόμοι μοιάζουν με τον ιστό της αράχνης. Συλαμβάνει (ο ιστός)τα μικρά έντομα και καταστρέφεται απο τα μεγάλα.

    Με λίγα λόγια πρέσβευε ότι οι νόμοι γίνονται για να εφαρμόζονται απο τους αδύναμους και να παραβιάζονται απο τους ισχυρούς.
    Στην βουλή της Αθήνας ακούγονταν σπουδαίες προτάσεις σοφών ανδρών, αλλά για την έγκρισή τους αποφάσιζαν οι αμαθείς.

    Θα επαναλάβω κάπως διαφορετικά αυτό που είπα σε παλαιότερη ανάρτηση για τους βουλευτές.
    ...εμείς τους δίνουμε εξουσία, κι εμείς υποφέρουμε απο την εξουσία τους...

    Αργικέραυνος

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.