31/7/09

Εκλογικό αλαλούμ στη Μολδαβία



Γράφει ο Γιώργος Δελαστίκ

Είναι δυνατόν ένα κόμμα να βγαίνει στις βουλευτικές εκλογές πρώτο με διαφορά... τριάντα (!) εκατοστιαίων μονάδων από το δεύτερο και παρ όλα αυτά να μην κατορθώνει να σχηματίσει κυβέρνηση και να παίρνει την εξουσία το δεύτερο κόμμα, με ποσοστό που μόλις ξεπερνάει το... 15%;

Στο εξωφρενικό αυτό ερώτημα η απάντηση είναι «ναι», όταν πρόκειται για μια χώρα σαν τη Μολδαβία. Αυτό τουλάχιστον υποδηλώνει το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών που έγιναν στη χώρα προχθές. Εκλογών πρόωρων σε τραγικό βαθμό, αφού οι προηγούμενες βουλευτικές εκλογές έγιναν μόλις προ... τριμήνου, τον Απρίλιο. Εκλογών που οφείλονται σε κατά... μία (1) ψήφο αδυναμία του Κοινοβουλίου να εκλέξει τον νέο πρόεδρο της χώρας, με αποτέλεσμα να διαλυθεί η Βουλή και η πλειοψηφούσα παράταξη, η οποία είχε 60 βουλευτές στο αποτελούμενο από 101 βουλευτές διαλυθέν Κοινοβούλιο (χρειάζονται 61 για την εκλογή προέδρου), τώρα να πάρει μόνο 48 και να κινδυνεύει να χάσει και την κυβέρνηση.

Πρώτο βγήκε το - μόνο κατ όνομα-Κομμουνιστικό Κόμμα Μολδαβίας, το οποίο θα λέγαμε ότι σάρωσε, κρίνοντας με ευρωπαϊκά κριτήρια: πήρε το 45,1% των ψήφων και 48 από τις 101 έδρες. Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες, το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, πήρε μόλις 16,4% και 17 έδρες. Τρίτοι ήρθαν οι Φιλελεύθεροι με 14,4% των ψήφων και 15 έδρες και τελευταία η Συμμαχία για τη Μολδαβία μας, με 7,4% και 8 έδρες.
Πήραν λοιπόν 48 έδρες οι κομμουνιστές και 40 έδρες τα κόμματα της δεξιάς αντιπολίτευσης. Φιλορωσικής κατεύθυνσης οι πρώτοι, φιλορουμανικής οι δεύτεροι. Ούτε οι πρώτοι όμως ούτε οι δεύτεροι μπορούν να σχηματίσουν μόνοι τους κυβέρνηση, αφού κανένα στρατόπεδο δεν διαθέτει τους 51 βουλευτές που είναι απαραίτητοι για να σχηματιστεί κυβέρνηση - πόσω μάλλον τους 61 που είναι αναγκαίοι για να εκλεγεί πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Βάσει του εκλογικού αποτελέσματος, η τύχη της χώρας, ο σχηματισμός κυβέρνησης, εν μέρει η εκλογή προέδρου και τελικά ο διεθνής προσανατολισμός της Μολδαβίας βρέθηκαν στα χέρια ενός και μόνο ανθρώπου και δη... «αποστάτη»!
Ο άνθρωπος αυτός λέγεται Μάριαν Λούπου. Πρόκειται για έναν χαρισματικό διανοούμενο, στέλεχος του Κ.Κ. Μολδαβίας, ο οποίος ήταν πρόεδρος της Βουλής. Μετά τις εκλογές του Απριλίου εγκατέλειψε το κόμμα του, έφτιαξε ένα δικό του, το κατέβασε στις εκλογές και πήρε 12,5% και 13 έδρες!
Με όποιο στρατόπεδο πάει ο Λούπου, αυτό θα σχηματίσει κυβέρνηση. Είναι προφανές πως βρίσκεται σε θέση ισχύος και μπορεί να απαιτήσει τα πάντα - ακόμη και την πρωθυπουργία, την οποία και οι δύο είναι υποχρεωμένοι να του τη δώσουν.
Επιπροσθέτως, αν πάει με τους κομμουνιστές στο θέμα της εκλογής προέδρου, οι 13 βουλευτές που έχει προστιθέμενοι στους 48 των κομμουνιστών δίνουν τον μαγικό αριθμό 61 που αναδεικνύει τον νέο πρόεδρο. Με τα δεξιά κόμματα μπορεί φυσικά να αναδείξει κυβέρνηση, αφού θα έχουν συνολικά 53 από τους 101 βουλευτές, είναι αδύνατον όμως να εκλέξουν πρόεδρο.

Το τραγελαφικό σε αυτήν την περίπτωση είναι ότι αν δεν βρεθούν οι 61 βουλευτές για την εκλογή νέου προέδρου, τότε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας θα παραμείνει για ακόμη έναν χρόνο, έως τις 15 Ιουνίου 2010, ο νυν πρόεδρος Βλαντιμίρ Βορόνιν, που είναι ακριβώς αυτός που μισεί θανάσιμα η δεξιά αντιπολίτευση.
Με στόχο την απομάκρυνση του Βορόνιν από την άμεση ή έμμεση άσκηση της εξουσίας κάνει όλη τη φασαρία η αντιπολίτευση.
Ο ίδιος ο Βορόνιν δεν μπορεί να ξαναγίνει πρόεδρος γιατί ήδη κυβέρνησε δύο τετραετίες και τρίτη απαγορεύεται, αλλά η αντιπολίτευση αρνήθηκε κάθε συμβιβασμό με τους κομμουνιστές προκειμένου να μην εκλεγεί νέος πρόεδρος άνθρωπος του Βορόνιν.
Ξαφνικά όμως διαγράφεται ο κίνδυνος να παραμείνει ο ίδιος ο Βορόνιν πρόεδρος για ακόμη έναν χρόνο, συνωμοτώντας να ανατρέψει στο διάστημα αυτό και την κυβέρνηση συνασπισμού της Δεξιάς με τον Λούπου, αν όντως σχηματίσουν τέτοια! Απερίγραπτες καταστάσεις...

ΔΥΣΚΟΛΟ ΔΙΛΗΜΜΑ
Με τη Ρουμανία ή με τη Ρωσία;

Σχεδόν είκοσι χρόνια τώρα από την εποχή της διάλυσης της Σοβιετικής Ενωσης, της οποίας αποτελούσε Δημοκρατία, η Μολδαβία βασανίζεται από το δίλημμα αν θα απορροφηθεί από τη Ρουμανία ή αν θα υπαχθεί στην επιρροή της Ρωσίας. Εθνικά οι Μολδαβοί είναι πολύ κοντά στους Ρουμάνους (με εξαίρεση ένα ποσοστό περίπου 15% που είναι Ρώσοι και Ουκρανοί), οικονομικά όμως είναι απολύτως εξαρτημένοι από τους Ρώσους. Επιπροσθέτως, στο έδαφος της μικρής αυτής χώρας, που έχει έκταση ίση με το ένα τέταρτο της Ελλάδας και πληθυσμό μικρότερο από 4 εκατομμύρια κατοίκους, έχει αποσχισθεί μια περιοχή που κατοικείται από Ρώσους και με το όνομα Υπερδνειστερία έχει αυτοανακηρυχθεί ανεξάρτητη.
Κυβερνήσεις της μίας ψήφου διαφοράς είναι προφανώς αδύνατον να λύσουν τέτοια τεράστια ζητήματα.

Πηγή www.ethnos.gr

3 σχόλια:

  1. φυσικα και ειναι δυνατον, θυμαστε την πρωτη κυβερνηση του Χιτλερ στην Γερμανια....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Υπάρχει ανάλογη περίπτωση στην Ελλάδα με κόμμα 6 βουλευτών.Γιατί όπως λέει και ο φίλος αν η λήθη είναι αρετή η μνήμη είναι χρέος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αγαπητοί φίλοι, γιατί σας παραξενεύουν τα όσα συμβαίνουν στη Μολδοβα? Οι καλοί Δυτικοί (βλ. SOROS and CIA) προσπαθούν ωστε να πνευσει δημοκρατικός άνεμος στη μικρή αυτή χώρα (μια άλλη έγχρωμη επαναστασούλα).
    Μα και βέβαια το δυτικο κατεστημένο πιστεύει στη δημοκρατια: Μονον όταν βγαίνουν οι υποψηφιοι που έχει επιλέξει. Τωρα αν ο "κυριαρχος" λαος κάνει λάθος, φιδι που τον έφαγε.

    ΖΕΥΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.