30/7/09

Ο επερχόμενος "εφιάλτης" του Δωρεάν


του Α. Ανδριανόπουλου

Οι πάντες ομολογούν πως βρισκόμαστε σε μια εντελώς καινούργια εποχή. Σπάνια όμως σχολιαστές και δημόσια πρόσωπα συνειδητοποιούν το ουσιαστικό νόημα μια τέτοιας διαπίστωσης. Τουλάχιστον οι αντιδράσεις απέναντι σε προβλήματα και ο τρόπος αντιμετώπισης της καθημερινότητας κάτι τέτοιο υποδηλώνει. Μέτρα από το χθές χρησιμοποιούνται για τις ανάγκες και τις απαιτήσεις του σήμερα και του αύριο.

Πριν από λίγες ημέρες προκάλεσε διεθνή αίσθηση μια αναφορά ενός έφηβου δόκιμου εργαζόμενου στην γνωστή τράπεζα Morgan Stanley. O Matthew Robson εκτοξεύθηκε άξαφνα στα ύψη της διεθνούς δημοσιότητας επειδή συγκέντρωσε σε μια κόλα χαρτί πράγματα αυτονόητα για παιδιά της ηλικίας του. Που όμως προφανώς εξακολουθούν να αποτελούν «άγνωστο έδαφος» ακόμη και για τους πιο φωτισμένους μεγάλους.

Η τράπεζα είχε ζητήσει από τον Robson να καταγράψει τον τρόπο με τον οποίο οι συνομήλικοί του «καταναλώνουν» πληροφορίες. Η μαρτυρία του υπήρξε αποκαλυπτική. Τα παιδιά δεν διαβάζουν εφημερίδες. Γιατί είναι ογκώδεις, έχουν πολλά άχρηστα κείμενα και κοστίζουν χρήματα. Είναι ευκολότερη η συλλογή πληροφοριών μέσω του Ιντερνέτ, και πάμφθηνη. Ο καθένας μπορεί να λαμβάνει μηνύματα από τις διάφορες ιστοσελίδες (εφημερίδες, περιοδικά, κόμβοι ενημέρωσης) με τα νέα και τα θέματα που τον ενδιαφέρουν δίχως καθόλου κόστος.

Βλέπουν ελάχιστη τηλεόραση (εκτός ορισμένων σειρών σε συγκεκριμένες χρονικές περιόδους) διότι δεν ανέχονται τις διαφημίσεις και σπάνια προτιμούν να ακούν μουσική από το ραδιόφωνο γιατί δεν τους αρέσει κάποιος άλλος να διαλέγει γι αυτούς τα κομμάτια που θα ακούσουν. Προτιμούν να κατεβάζουν μουσική από το Ιντερνέτ, συνήθως δίχως και πάλι κόστος, αποθηκεύοντάς την σε κινούμενες δικές τους συσκευές (κινητά, I Pod).

Πηγαίνουν αρκετά στον κινηματογράφο, αν και πάλι το Διαδίκτυο τους προσφέρει ταινίες για δωρεάν κατέβασμα αν και φοβούνται αρκετά την ποιότητά τους και την ενδεχόμενη παρουσία ιών. Το Ιντερνέτ το χρησιμοποιούν κατ΄ αρχήν για διασκέδαση στο σπίτι (U-Tube, games) και επικοινωνία με τους φίλους τους (skype, messenger) ενώ για δουλειά (text downloading, history, Wikipedia, open source software) σχεδόν μόνο στο σχολείο (δυστυχώς αυτό δεν ισχύει για τα ελληνικά σχολεία). Περιέργως περιφρονούν το Twitter προτιμώντας το Fcebook διότι δεν έχει κόστος το ανέβασμα των κειμένων και των μηνυμάτων τους.



Το χαρακτηριστικό των συνηθειών των νέων είναι η κατανάλωση προιόντων της ψηφιακής εποχής που κατά κύριο λόγο επιτρέπουν μεγάλο εύρος ατομικών επιλογών και που διατίθενται δωρεάν η σε πολύ χαμηλό κόστος. Η έκρηξη της διάθεσης προιόντων δωρεάν, και όχι μόνο μέσω του Διαδικτύου, αρχίζει να επεκτείνεται και στον υπόλοιπό πληθυσμό. Αυτό εξ’ άλλου είναι και το αντικείμενο της εξαιρετικής νέας δουλειάς του διευθυντή του κυβερνο-περιοδικού Wired, Chris Anderson. Στο βιβλίο του, Free: The Future of a Radical Price, περιγράφει τις διαστάσεις που σε όλα τα είδη σχεδόν εμπορικών συναλλαγών η έννοια του δωρεάν έχει αρχίσει να κυριαρχεί.

Ενδεικτικές είναι οι αναφορές του στις παροχές προιόντων / υπηρεσιών που πληρώνονται από την διαφήμιση (τηλεόραση γενικής λήψης, κάποια έντυπα, ραδιόφωνο, εξειδικευμένες σελίδες στο Διαδίκτυο), στις έμμεσες επιδοτήσεις (πουλάς την σύνδεση - δίνεις δωρεάν την συσκευή, πουλάς την λεπίδα - δωρεάν ο μηχανισμός, πουλάς το αυτοκίνητο - δωρεάν τα έξτρα κλπ), στα λεγόμενα freemiums (κάποιοι πληρώνουν κάτι για την πρώτη έκδοση και διάθεση ενός προιόντος, ώστε η πλειοψηφία των υπολοίπων να το απολαμβάνει μετά ελεύθερα) και στις μη χρηματικές συναλλαγές (λ.χ. Wikipedia, ελεύθερα λογισμικά, ανοιχτά συστήματα ηλεκτρονικής πλοήγησης).

Είναι αυτονόητο πως η σταδιακή επικράτηση παρόμοιων συνηθειών θα επηρεάσει μεγάλους τομείς της κοινής μας ζωής. Η δραστική μείωση σε φορολογικά έσοδα, η αλλαγή συνηθειών σε μετακινήσεις και ωράρια απασχόλησης, η ενδεχόμενη δημιουργία ακόμη και ηλεκτρονικού χρήματος μη ανιχνεύσιμου από κρατικές υπηρεσίες και τόσα άλλα θα μεγαλώσουν τις εντάσεις πάνω σε ένα σύστημα υποχρεωμένο να συντηρεί παλιών συνηθειών υποχρεώσεις (δημόσια γραφειοκρατία, συγκοινωνίες, ελεγκτικοί μηχανισμοί εξαφανιζόμενων δραστηριοτήτων κλπ) με στήριγμα όμως ένα πληθυσμό που θα έχει διαφορετικές αντιλήψεις και επιλογές (βλ. λ.χ. το εξαιρετικό βιβλίο των John Palfrey και Urs Gasser, Born Digital: Understanding the First Generation of Digital Natives,(2009).

Η αντίφαση αναπόφευκτα θα δημιουργήσει σοβαρότατα προβλήματα. Κυρίως όσο θα περνούν τα χρόνια και οι νέες γενιές θα ενηλικιωθούν και θα αναλάβουν υποχρεώσεις που θα τους είναι δύσκολο να καταλάβουν και να δεχθούν. Όπως λ.χ. σήμερα η περίπτωση ελεύθερων επαγγελματιών που πληρώνουν υψηλές ασφαλιστικές εισφορές για την εξασφάλιση δελτίου παροχής υπηρεσιών, ενώ δεν πρόκειται ποτέ να πάρουν έστω και ένα ευρώ σύνταξη από τον αρμόδιο φορέα. Θα περιμένουμε και πάλι να φτάσει το μαχαίρι στο κόκκαλο, πριν σκεφθούμε σοβαρά για το μέλλον που ανοίγεται μπροστά μας;

Πηγή andrianopoulos.gr

11 σχόλια:

  1. Κι ἐγώ ἐάν ἤμουν βολεμένος σάν κι ἐσᾶς κύριε Ἀνδριανόπουλε, ἴσως νά ἔλεγα τέτοιες μποῦρδες. Ἰσωπεδώνετε ὅλους τούς νέους. Μπράβο! Ὅσο γιά μᾶς τούς ἐλεύθερους ἐπαγγελματίες δέν περιμένουμε νά φτάσει στό κόκκαλο τό μαχαίρι.

    Ἱόλαος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Financial Times
    Intern in the News: Matthew Robson

    http://www.ft.com/cms/s/0/22666a46-72fb-11de-ad98-00144feabdc0.html

    London teenager becomes City sensation with his thoughts on Twitter

    http://www.telegraph.co.uk/finance/newsbysector/mediatechnologyandtelecoms/digital-media/5815406/London-teenager-becomes-City-sensation-with-his-thoughts-on-Twitter.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. μονο ενας τετοιος αισχρος καπιταλιστης θα μπορουσε να διατυπωσει τετοια αποψη..δυστυχως αυτον τον ανθρωπο καποιο τον εξελεγαν βουλευτη..και καποιοι σε σοσιαλιστικο κομμα συνεργαστηκαν μαζι του..για αυτο ειναι και οι δυο τωρα εκει που ειναι...
    οχι θα πρεπει κυριε ανδριανοπουλε να καταργησουμε το δωρεαν και να πληρωνουμε για τα παντα!!!!ακομα και για τον αερα που αναπνεουμε!!!
    ακου τιτλο" ο επερχομενος εφιαλτης του δωρεαν!!!!!
    αισχος και παλι αισχος!!!
    κυριε καλεντεριδη αυτο το αρθρο τι λογο εχει να αναρτηθει σε αυτη την ιστοσελιδα???εκτος αν ειστε των αποψεων του και θελετε να τους δωσετε ακομα περισσοτερη ωθηση μεσα απο την δικια σας υπερ..επισκεψιμη σελιδα...
    γιατι στο κατω κατω και στην δικια σας σελιδα ΔΩΡΕΑΝ μπαινουμε και δωρεαν εκφραζουμε/ποσταρουμε την γνωμη μας...αλλα και σε αυτο μαλλον θα διαφωνει ο κυριος ανδριανοπουλος με βαση τα λεγομενα του...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. 1:19 To ότι ασχολείται μεγάλο μέρος του έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου με το άρθρο ενός 15χρονου δεν σου λέει τίποτα;

    προφανώς και δεν έχεις κατανοήσει το άρθρο. Αφήνεις την πολιτική διαφωνία σου με το άτομο να καταστείλει την σκέψη σου;
    Αν δεν είχε όνομα το άρθρο, τι θα έγραφες;

    Στο τέλος τέλος, αφαιρούμε τον Ανδριανόπουλο από την Εξεταστέα Υλη για το Σεπτέμβριο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πολύ κατατοπιστικό το άρθο περί του τι φοβούνται και πάνε να ελέγξουν τα λατσόνια του είδους...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. αγαπητε andrik...το αρθρο αυτο ειναι αναπαραγωγη της ειδησης για τον εφηβο διανθισμενο με τα σχολια του κυριου ανδριανοπουλου..ακομα και στην ιστοσελιδα του ο ανδριανοπουλος δεν αναφερει πηγη..αρα εξυπακουεται οτι ειναι σχολια δικα του...αρα οδηγουμαστε στο συμπερασμα οτι ορμωμενος απο μια ειδηση ο κυριος ανδριανοπουλος εξεφρασε μια γνωμη και αυτην κατεκρινα...
    δεν κατεκρινα τα συμπερασματα του 15χρονου...
    μην μπερδευεσαι...
    κατα δευτερο αν εγω εχασα το δασος που ειναι ο 15 χρονος και ασχοληθηκα με το δεντρο που ειναι ο ανδριανοπουλος..τοτε ο ιδιος τι εχει κανει αν σε αυτο το αρθρο του εχει βαλει αυτον τον τιτλο???
    δικαιολογει εστω και σε ενα σημειο το αρθρο αυτον τον τιτλο...??
    οσον αφορα την πολιτικη διαφωνια το σχολιασα καυστικα γιατι οπως προειπα..μεσα απο ενα παραδειγμα, αυτο με τον εφηβο, προσπαθησε να οδηγησει σε συμπερασματα που χρονια τωρα συντροφευουν τον συγκεκριμενο πολιτικο...τοσο παραπλανητικο το κολπο οσο και ο τιτλος του...
    ΥΣ αν το αρθρο δεν ειχε ονομα θα ελεγα οτι αυτος που το εγραψε επεσε εξω,,,τωρα απλως ξερω οτι δεν "επεσε" εξω......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. πολυ daily show και colbert report βλεπει αυτος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. όταν έφεραν τους καινούργιους σπόρους στο χωρίο όλοι ήταν διστακτικοί,
    γιατί? μια χαρά κάνουμε τη δουλειά μας, κόβουμε τις πατάτες και τις φυτεύουμε.
    Ο καινούργιος σπόρος όμως ήταν καλύτερος: φτηνός, δεν χρειαζόταν φάρμακα, έδινε περισσότερη παραγωγή, μόνο καφέ δεν έκανε.
    Σε λίγα χρόνια όλοι πείστηκαν, πού να μαζεύεις, να κόβεις, κλπ κλπ, άσε που ο «σπόρος» είναι και καλύτερος.
    Σε λίγα χρόνια ο «σπόρος» ήταν ακριβότερος, περιορισμένος, και δεν μπορούσε να ξαναφυτευτεί, ήταν «καυτηριασμένος».
    Και αναρωτιέμαι, αφού τόσα πολλά είναι τζάμπα! γιατί δεν έχουμε λεφτά ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. THE FUTURE SHOCK.ΟΣΟΙ ΔΕΝ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΟΥΝ ΣΤΗΝ C C C P CHRISDOC

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. "THE FUTURE SHOCK.ΟΣΟΙ ΔΕΝ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΟΥΝ ΣΤΗΝ C C C P CHRISDOC"


    Τωρα δεν καταλαβαίνουμε και εσένα.Τι εννοείς με το παραπάνω;


    Μίνως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Αν δεν σας αρέσει ο Ανδριανόπουλος μην τον βρίζετε.
    Καπιταλιστές είμαστε όλοι διότι όλοι καταναλώνουμε και αυτό είναι η ουσία του καπιταλισμού.Για ομολογήστε,πόσες φορές δεν επιθυμήσατε το κότερο του τάδε ή τη γυναίκα του απαχθέντος (που δε μπορείτε να συντηρήσετε)ή τα ταξείδια του άλλου ή τον τρόπο που αντιμετωπίζει τα πράγματα ο δείνα εφοπλιστής και ας φαίνεται βουτυρόπαιδο.Αυτοί που αντιστάθηκαν στο σύστημα είναι μετρημένοι (και είχαν τη δυνατότητα να μην το πράξουν παρά να κάτσουν να απολαύσουν)
    Δεν τον γουστάρετε γιατί είναι νεοφιλελεύθερος και σας βγαίνει απ΄το χάκι.
    Και εγώ δεν τον γουστάρω.Έχει ένα ύφος υπερβολικά οννεδ,του έχει μείνει.
    Τον διαβάζω πότε πότε.
    Δεν είναι της δικής μας νοοτροπίας ,θα έλεγα δεν είναι έλληνας.
    Εμείς όμως φίλοι μου έχομε θέσεις ή απλά εκτονονώμαστε;
    Τα ξαναλέμε πάει 2και20 και είναι ώρα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.