14/7/09

Αιχμηρή απάντηση Κίνας στην Τουρκία για τους Ουιγούρους.Κάνει λόγο για ανάμιξη στα εσωτερικά της


Κινεζική εφημερίδα κάλεσε σήμερα τον τούρκο πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν να ανακαλέσει τις δηλώσεις του ότι στην μουσουλμανική περιοχή της Κίνας, Σιντζιάνγκ, όπου από τις αιματηρές συγκρούσεις έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 184 άνθρωποι, διαπράττεται γενοκτονία.


enet.gr, 08:49 Τρίτη 14 Ιουλίου 2009
Κάνει λόγο για ανάμιξη στα εσωτερικά της
Αιχμηρή απάντηση Κίνας στην Τουρκία για τους Ουιγούρους

Στα πλέον αιματηρά επεισόδια που γνώρισε η Σιντζιάνγκ εδώ και δεκαετίες, ουιγούροι επιτέθηκαν εναντίον κινέζων Χαν- η μεγαλύτερη εθνοτική ομάδα στη χώρα- στην πρωτεύουσα της Σιντζιάνγκ, Ουρούμτσι, στις 5 Ιουλίου, όταν η αστυνομία προσπάθησε να διαλύσει διαδήλωση διαμαρτυρίας κατά των φονικών επιθέσεων εναντίον ουιγούρων εργατών σε εργοστάσιο της νότιας Κίνας. Δύο ημέρες αργότερα οι κινέζοι Χαν εξαπέλυσαν επιθέσεις ως αντίποινα.

Σε άρθρο υπό τον τίτλο "Μη Διαστρεβλώνετε τα Γεγονότα", η αγγλόφωνη εφημερίδα China Daily γράφει ότι το γεγονός πως 137 από τα 184 θύματα ήταν κινέζοι Χαν "λέει πάρα πολλά για τη φύση του συμβάντος".

Ο απολογισμός περιελάμβανε 46 ουιγούρους- μία τουρκόφωνη μειονότητα, ως επί το πλείστον μουσουλμανική.

Η εφημερίδα καλεί τον Ερντογάν να "ανακαλέσει τα σχόλιά του...που συνιστούν παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας".

Σε δηλώσεις του που μεταδόθηκαν ζωντανά από το τηλεοπτικό δίκτυο NTV την περασμένη Παρασκευή ο Ερντογάν είπε στους δημοσιογράφους: "Τα επεισόδια στην Κίνα είναι, ας το πούμε απλά, γενοκτονία. Δεν υπάρχει λόγος να το χαρακτηρίσουμε διαφορετικά".

Ο ίδιος κάλεσε τις κινεζικές αρχές να επέμβουν ώστε να μη σημειωθούν και άλλοι θάνατοι. Οι τούρκοι εθνικιστές θεωρούν την Σιντζιάνγκ ως το ανατολικότερο σύνορο της τουρκικής εθνότητας.

Χιλιάδες ουιγούροι ζουν στην Τουρκία.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από AΠΕ-ΜΠΕ

7 σχόλια:

  1. Είμαι περίεργος τί θα ανταπαντήσει ο Ερντογάν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συμφωνα με πληροφοριες , την ωρα τουτη το τουρκικο ΥΠΕΞ μαγευει στοιχεια , που ενοχοποιούν την Μουλαν για τον ρολο της στην σφαγη των μογγολων , μια που και αυτη η ιστορια απασχολει εντονα την γειτονα και φιλη χωρα. Η συνεχεια στις οθονες σας συντομα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΛΕΜΕ ΟΤΙ Η ΠΡΑΤΙΝΑ ΠΟΥ ΞΙΩΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΓΚΛΙΤΣΑ ΤΟΥ ΒΛΑΧΟΥ ΧΑΛΕΥΕΙ ΞΥΛΟ.
    ΤΩΡΑ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΘΕΜΑ ΠΙΣΤΕΥΩ ΚΑΤΑΛΑΒΕΝΕΤΕ ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΡΟΒΑΤΟ ΚΑΙ ΠΟΙΟΣ Ο ΒΛΑΧΟΣ !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ρε τους Αμερικλάνους...Θα τους πάρουν στον λαιμό τους τους Μογγόλους.
    Αυτό που δεν τους έχουν εξηγήσει όμως είναι πως θα τους αφήσουν όπως τους Γεωργιανούς να βγάλουν το φίδι απο την τρύπα μόνοι τους..Καλό δικό μας θα είναι αυτό βέβαια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Η Τουρκία στο θέμα των Ουιγούρων υπέπεσε σε σοβαρά λάθη.

    Κατ΄ αρχήν η διπλωματία της έχει τρωθεί σοβαρά καταρρίπτοντας τον μύθο ότι μπορεί να ακροβατεί στην κόψη του ξυραφιού και να βγαίνει πάντα κερδισμένη ή με τις λιγότερες απώλειες.

    Η Κινεζική κυβέρνηση πνέει τα μένεα εναντίον της Τουρκίας, η οποία όχι μόνον είχε ενεργή συμμετοχή στα γεγονότα, αλλά ίσως και τα προκάλεσε, αφού πράκτορές της εδώ και καιρό τώρα αλώνιζαν την περιοχή ως έμποροι και με άλλες ιδιότητες.

    Καταρίφθηκε ο μύθος που εξύφαιναν εδώ και πολύ καιρό ότι είναι απόγονοι των Βυζαντινών κι ακόμη των αρχαίων Ελλήνων γηγενών κατοίκων της Μικράς Ασίας.
    Επένδυσαν τόσα στην αλλοίωση της ιστορίας -ακόμα και στο πρόσφατο ταξίδι της τριήρους στην Μασσαλία- που μόνοι τους έβγαλαν τα μάτια τους, παραδεχόμενοι την Μογγολική καταγωγή τους.

    Υπερεκτίμησαν τον ρόλο που τους ανατέθηκε απο την Αμερική, ως αναβαθμισμένη περιφερειακή δύναμη και σίγουρα με την προτροπή των ΗΠΑ, θέλησαν να αποσταθεροποιήσουν εσωτερικά την Κίνα.

    Η αντίδραση του Ερντογάν και η αναφορά σε γενοκτονία, είναι καταγέλαστη απο τους πρώτους διδάξαντες την τέχνη της Γενοκτονίας δασκάλους Κεμαλιστές.

    Η παρέμβαση στα εσωτερικά μιας υπερδύναμης, εκτελώντας στην ουσία διατεταγμένη υπηρεσία απο τις ΗΠΑ, ήταν τουλάχιστον άστοχη και άκαιρη ενέργεια.
    Εκείνες έχουν συμφέρον να δημιουργήσουν έκρυθμη κατάσταση στην Κίνα, γιατί η οικονομία βρίσκεται σε κατακόρυφο άνοδο, γιατί της χρωστούνε τόσα δισεκατομμύρια δολλάρια, γιατί αναπτύσσει τεχνολογία, γιατί είναι μέλος της BRIC, γιατί κατασκευάζει οπλικά συτήματα μεγάλης ισχύος, γιατί αναπτύσσεται στην διαστημική τεχνολογία κ.λ.π

    Η νέκρωση της κινητής και σταθερής τηλεφωνίας ήταν η πρώτη δυναμική αντίδραση της Κίνας πριν την δυναμική καταστολή της εξέγερσης.

    Εμάς μας δίνεται η κατάλληλη ευκαιρία να χρησιμοποιήσουμε ως διπλωματικό χαρτί, τις τεταμένες σχέσεις Κίνας - Τουρκίας προς όφελός μας. Η Κίνα έχει κάθε λόγο να συσφίγξει τις σχέσεις με την χώρα μας και να επενδύσει τα τεράστια πλεονάζοντα ρευστά που διαθέτει, έχοντας μια πύλη εισόδου για την Ε.Ε και προώθησης των προϊόντων της.

    Στο χέρι μας είναι να "εκμεταλευθούμε" αυτήν την ευνοϊκή συγκυρία.
    Θα το κάνουμε ; Είναι το κύριο ερώτημα.
    Ας αναλάβει προσωπικά ο Καραμανλής
    την όλη υπόθεση γιατί η...ακατανόμαστη ΥΠΕΞ, δεν εμπνέει εμπιστοσύνη, ούτε και θα ασχοληθεί.

    Αργικέραυνος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αργικέραυνε, το τι πρέπει να κάνουμε είναι τόσο φανερό όσο και το νιάου νιάου στα κεραμίδια, αλλά εδώ έχουμε ακριβώς αυτούς που χρειάζονται για να μην κάνουμε τίποτε, αυτούς που είναι ταγμένοι να κρατάνε πίσω τ' άλογα και να λένε ότι νιάου στα κεραμίδια κάνει ο σκύλος που μιλάει ξένες γλώσσες...
    ΙοΠ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αγρικέραυνε,οι σημερινοί Τούρκοι πράγματι είναι απόγονοι σε μεγάλο ποσοστό και Ελλήνων,δεν είναι μύθος λοιπόν έχει αποδειχτεί και γενετικά.Αυτό φυσικάδεν έχει καμία σχέση με τις αηδίες περί Ομήρου...Ομέρ και Αγά-μέμνων και όλα αυτά τα γραφικά που διαδάσκονται!
    Εμάς όμως μας συμφέρει να νομίζουν ότι είναι μογγόλοι,που πράγματι οι πρώτοι τούρκοι που ήρθαν εδώ ήταν μογγόλοι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.