4/7/09

Θεατής της εισόδου των Αμερικανών στη Βαγδάτη ήταν ο Σαντάμ

Ο Σαντάμ Χουσεΐν βρισκόταν στη Βαγδάτη, τη μέρα που έφτασαν τα αμερικανικά στρατεύματα και δεν μπόρεσε να αποδράσει παρά μόνο ένα ή δύο 24ωρα αργότερα. Το παραπάνω είναι ένα από τα στοιχεία που ήρθαν στο φως, μετά από τη δημοσιοποίηση της ανάκρισης του πρώην δικτάτορα του Ιράκ.
Όπως είπε στον ανακριτή του, πριν φύγει από την πόλη συνάντησε για τελευταία φορά των εσωτερικό κύκλο των συνεργατών του και τους είπε πως από εδώ και πέρα θα πολεμούν μυστικά. Στη συνέχεια αποχώρησε από τη Βαγδάτη, διώχνοντας τμηματικά τους άνδρες της προσωπικής του φρουράς, για να μην προκαλέσει την προσοχή των διωκτών του. Ο Σαντάμ μίλησε και για την κρυψώνα που τον ανακάλυψαν, οκτώ μήνες αργότερα, λέγοντας ότι δεν ήταν η πρώτη φορά που την είχε χρησιμοποιήσει. Στο αγρόκτημα Αλ Νταούρ, σε απόσταση 30 χιλιομέτρων από το Τικρίτ, είχε κρυφτεί και το 1959, μετά από αποτυχημένο πραξικόπημα των Μπα'άθιστων.

Συνολικά έγιναν 27 συνεδρίες ανάκρισης του Σαντάμ Xουσεΐν από το FBI, την περίοδο Ιανουαρίου - Ιουνίου 2004. Ο Σαντάμ συνελήφθη στις 13 Δεκεμβρίου του 2003 και εκτελέστηκε από τις ιρακινές αρχες στις 30 Δεκεμβρίου του 2006.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.