31/7/09

Κυκλώματα δουλεμπόρων τούς πέρασαν στις ελεύθερες περιοχές μέσα από ναρκοπέδιο

Ένα από τα μεγαλύτερα κυκλώματα μεταφοράς λαθρομεταναστών στις ελεύθερες περιοχές αποκάλυψε στον «Π» ο απόστρατος Ιρακινός στρατηγός Flaih Jihad. Λίγο πριν έρθει στην εφημερίδα μας, είχε μιλήσει στην Αστυνομία δίνοντας ονόματα και στοιχεία

Ένας στρατηγός λαθρομετανάστης

Γλίτωσε από τους βομβαρδισμούς της αμερικανικής αεροπορίας, διέφυγε της εκτέλεσης από το νέο καθεστώς του Ιράκ και τραυματίστηκε από νάρκη... στη Λευκωσία. Ο απόστρατος στρατηγός Flaih Jihad αναζήτησε μια καινούργια ζωή για τον ίδιο και τα μέλη της οικογένειάς του στην Κύπρο και μοναδική οδός ήταν η παράνομη μετανάστευση. Σήμερα είναι αιτητής πολιτικού ασύλου και η εμπειρία τού επεισοδιακού ταξιδιού του στο νησί μας, έγινε πραγματικός εφιάλτης, καθώς τα κυκλώματα των δουλεμπόρων απειλούν την ζωή του ιδίου, της συζύγου του και των τριών ανήλικων παιδιών τους.
Ο Flaih Jihad ήταν στρατηγός του καθεστώτος Σαντάμ Χουσεΐν και μετά την εισβολή των ΗΠΑ, βρέθηκε κυνηγημένος και υπό την απειλή εκτέλεσης. Δύο γιοι του εκτελέστηκαν εν ψυχρώ, ενώ μια κόρη του δολοφονήθηκε από βόμβα που είχε τοποθετηθεί στο αυτοκίνητο που επέβαινε. Για να γλιτώσει ο ίδιος, η γυναίκα του και τα υπόλοιπα τρία παιδιά τους, αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το Ιράκ βρίσκοντας προσωρινό καταφύγιο στη Συρία. Το ότι είναι Σουνίτης Μουσουλμάνος και πρώην στρατηγός δεν του άφηνε πολλά περιθώρια παραμονής στη χώρα του.

Η ταρίφα
Ο Flaih Jihad αποκάλυψε στον «Π» την οδύσσεια του ταξιδιού του στην Κύπρο και την επαφή του με τους δουλέμπορους στη Συρία, την Τουρκία, τα κατεχόμενα και τις ελεύθερες περιοχές. Στη Συρία, σε καφενείο που συναντώνται οι Ιρακινοί, τον προσέγγισε ένας Παλαιστίνιος Ιρακινός και του είπε ότι είχε τη δυνατότητα να τον στείλει στην Κύπρο. Του έδωσε το τηλέφωνο ενός Ιρακινού που βρίσκεται στην Κύπρο με την οικογένειά του ως αναγνωρισμένος πολιτικός πρόσφυγας και έτσι έγινε η πρώτη επαφή με το κύκλωμα των δουλεμπόρων. Ο δουλέμπορος στην Κύπρο ζήτησε ως αμοιβή 5.000 ευρώ «το κεφάλι» και άρχισαν τα παζάρια. Τελικώς η συμφωνία έκλεισε στις 15.000 ευρώ για τον Flaih Jihad, τη σύζυγό του και τα τρία ανήλικα παιδιά τους 10, 8 και 4 ετών. Ο στρατηγός έδωσε στο συνεργάτη του δουλέμπορου στη Συρία, 9.000 ευρώ ως προκαταβολή και ανέμενε οδηγίες για το μεγάλο ταξίδι. Ο Flaih Jihad μάς αποκάλυψε όλα τα ονόματα και τα στοιχεία των εμπλεκομένων, τα οποία επίσης έχει δώσει και στην Αστυνομία, η οποία και διεξάγει έρευνα.

Στο κελί
Ο Flaih Jihad και η οικογένειά του, αφού εξασφάλισαν βίζες από την τουρκική πρεσβεία στη Συρία, πήγαν οδικώς στην Τουρκία, όπου σύμφωνα με τη συνεννόηση θα τους ανέμενε ένας από τους μεγαλύτερους Τούρκους δουλέμπορους. Ο στρατηγός, για σκοπούς αναγνώρισης, είχε αναφέρει το χρώμα του κουστουμιού που θα φορούσε, περιέγραψε την γραβάτα του, όπως επίσης ότι είχε και μούσι. Ο Τούρκος δουλέμπορος, αφού τους παρέλαβε, τους μετέφερε σε σπίτι όπου έμειναν ένα βράδυ και την επόμενη ημέρα τους συνόδευσε στο αεροδρόμιο από όπου θα ταξίδευαν προς τα κατεχόμενα. Μαζί με την οικογένεια του Flaih, στο αεροπλάνο επιβιβάστηκαν ακόμα δύο Ιρακινοί και ένας συνεργάτης του δουλέμπορου ως συνοδός.
Με την άφιξή τους στο παράνομο αεροδρόμιο Τύμπου, ερωτήθηκαν για τους σκοπούς του ταξιδιού τους. Όταν ανέφεραν ότι ήταν ?τουρίστες? συνελήφθησαν και κρατήθηκαν σε ?αστυνομικά? κρατητήρια. Λίγο αργότερα εμφανίστηκαν στα κρατητήρια δύο μέλη του κυκλώματος των δουλεμπόρων και με συνοπτικές διαδικασίες τους απελευθέρωσαν και τους οδήγησαν στο ξενοδοχείο Saray στην κατεχόμενη Λευκωσία.
Στις 4/12/2008 γύρω στις 9:00 το βράδυ, συναντήθηκαν στα κατεχόμενα με τον δουλέμπορο που μένει στις ελεύθερες περιοχές και με τον οποίο είχαν κάνει τις διευθετήσεις όταν βρίσκονταν στη Συρία. Του έδωσε ακόμα 3.000 ευρώ και του υποσχέθηκε ότι τις υπόλοιπες 3.000 θα του τις έδινε μόλις περνούσαν στις ελεύθερες περιοχές.

Σε ναρκοπέδιο
Ο δουλέμπορος τούς είπε να ετοιμαστούν και τους επιβίβασε σε ένα αυτοκίνητο, το οποίο, όπως μας ανέφερε ο Flaih, είχε διπλωματικές πινακίδες και όπως πληροφορήθηκε, ανήκε σε πρεσβεία αραβικής χώρας και το οδηγούσε ο σωματοφύλακας του Πρέσβη ο οποίος είναι μέλος του κυκλώματος μεταφοράς λαθρομεταναστών στις ελεύθερες περιοχές. Η οικογένεια του Flaih Jihad, μαζί με ακόμα δύο Ιρακινούς μεταφέρθηκαν σε χωριό έξω από τη Λευκωσία και από Άκει περπάτησαν για 2½ ώρες, μέχρι το σημείο που τους υπέδειξαν ως πέρασμα για τις ελεύθερες περιοχές. Σε εκείνο το σημείο, τους ανέμενε ένας Πακιστανός, συνεργάτης του κυκλώματος. Όπως μας είπε, οι δουλέμποροι τον εξαπάτησαν γιατί τον είχαν διαβεβαιώσει ότι είχαν κάνει διευθετήσεις, για να περάσουν «νόμιμα» από το οδόφραγμα του Λήδρα Πάλλας. Ο Flaih Jihad, μαζί με την οικογένειά του και τους δύο άλλους Ιρακινούς, ενώ περπατούσαν προς τις ελεύθερες περιοχές, πάτησε σε νάρκη, η οποία τον τραυμάτισε σοβαρά στο δεξί πόδι, ενώ ελαφρότερα τραύματα υπέστησαν η σύζυγος και ο τετράχρονος γιος του. Ο στρατηγός έδεσε το πόδι του με τη γραβάτα που φορούσε και συνέχισε να σέρνεται προς τις ελεύθερες περιοχές με τα χέρια. Όπως μας είπε, χρειάστηκε τρεις ώρες για να διανύσει απόσταση 600 μέτρων, λόγω της αδυναμίας του από την αιμορραγία. Αυτό που του έκανε εντύπωση είναι ότι παρά την έκρηξη της νάρκης, στο σημείο δεν εμφανίστηκαν ούτε Τούρκοι ούτε Ελληνοκύπριοι στρατιώτες, αλλά ούτε και ειρηνευτές του ΟΗΕ. Οι μόνοι που αλώνιζαν στην περιοχή ήταν οι δουλέμποροι.

Μόλις ο Flaih κατάφερε να περάσει βαριά τραυματισμένος στις ελεύθερες περιοχές, συνεργάτες των δουλεμπόρων φόρτωσαν την οικογένεια σε ένα άσπρο βαν ψυγείο και αντί να μεταφέρουν τους τραυματίες στο Νοσοκομείο Λευκωσίας, τους μετέφεραν στη Λάρνακα και τους πέταξαν έξω από την είσοδο του Νοσοκομείου, με την προειδοποίηση να μην τολμήσουν να ανοίξουν το στόμα τους. Ο Flaih Jihad υπεβλήθη σε αλλεπάλληλες εγχειρίσεις τόσο στο Νοσοκομείο όσο και σε ιδιωτική κλινική στη Λευκωσία, όπου μεταφέρθηκε για εξειδικευμένη θεραπεία. Ενώ ακόμα βρισκόταν στο Νοσοκομείο, τον επισκέφθηκε ο δουλέμπορος και τον απείλησε, πως αν τον ενέπλεκε με κατάθεσή του στην Αστυνομία, είχε τον τρόπο να τον δολοφονήσει με ένεση, ενώ θα απήγαγε τα παιδιά και την γυναίκα του και θα τους εκτελούσε. Οι ίδιες απειλές διατυπώθηκαν και από άλλα μέλη της οικογένειας του δουλέμπορου. Ο Flaih Jihad ανέφερε πως αποφάσισε να μιλήσει, γιατί δεν μπορεί να βρίσκεται υπό διαρκή απειλή. Χθες μετέβη στο Υπουργείο Δικαιοσύνης όπου μίλησε σε αρμόδιο αξιωματικό και στη συνέχεια μετέβη στο Αρχηγείο Αστυνομίας, και κατέθεσε όλα τα στοιχεία που γνωρίζει για το κύκλωμα που μεταφέρει λαθρομετανάστες μέσω των κατεχομένων. Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε και στο όνομα συγκεκριμένου αστυνομικού που υπηρετεί στην ΥΑΜ και φέρεται μαζί με άλλους συναδέλφους του να συνεργάζεται με τους δουλεμπόρους. Εξάλλου πληροφορίες του «Π» από έγκυρη πηγή αναφέρουν ότι μέλη δουλεμπορικών κυκλωμάτων, συνεργάζονται ταυτόχρονα με την Αστυνομία την οποία δήθεν βοηθούν, καρφώνοντας μέλη άλλων κυκλωμάτων. Για τις «υπηρεσίες» τους τυγχάνουν απαράδεκτης ασυλίας αν και υπάρχουν πληροφορίες για την παράνομη δράση τους, η οποία τους αποφέρει τεράστια έσοδα με την εκμετάλλευση του ανθρώπινου πόνου χιλιάδων ανθρώπων που αναζητούν μια καλύτερη τύχη.

ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΛΑΤΖΗΣ
Κωδικός άρθρου: 887638
ΠΟΛΙΤΗΣ - 31/07/2009, Σελίδα: 41

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.