31/7/09

ΑΚΕΛ - Σογέρ αποφάσισαν να πολεμήσουν τον Ταλάτ!

Αντιπροσωπίες του ΑΚΕΛ και του Τουρκικού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος συναντήθηκαν προχθές και συζήτησαν το Κυπριακό. Πρόκειται, ως γνωστό, για δύο "αδελφά", ιδεολογικώς, κόμματα, τα οποία συνδέονται και με μακρόχρονους δεσμούς. Ανήκουν και τα δύο στην Αριστερά, και ο Πρόεδρος Χριστόφιας επένδυσε σε αυτή την ιδεολογική φιλία με τον πρώην αρχηγό του Τουρκοκυπριακού κόμματος, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, όλη την πολιτική του για εξεύρεση λύσης.


Μετά τη συνάντηση, οι αρχηγοί των δύο κομμάτων προέβησαν σε δηλώσεις και, μεταξύ άλλων, εξέφρασαν την αποφασιστικότητα των κομμάτων τους να αγωνιστούν εναντίον εκείνων στις δύο κοινότητες που δεν θέλουν λύση.
Ο κ. Κυπριανού δήλωσε σχετικώς: "Έχουμε συμφωνήσει ότι θα αντιμετωπίσουμε με αποφασιστικότητα τις όποιες προσπάθειες καταβάλλονται να υποσκαφθεί η προσπάθεια που καταβάλλεται από τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων για τη συνέχιση του διαλόγου και την επίτευξη συμφωνίας στο Κυπριακό". Ο δε κ. Σογέρ συμφώνησε και υπερθεμάτισε.
Δεν γνωρίζουμε ποιες δυνάμεις συγκαταλέγουν οι κ. Κυπριανού και Σογέρ σε εκείνες που δεν θέλουν λύση. Τουλάχιστον στην ελληνοκυπριακή πλευρά δεν υπάρχουν, ή, εάν υπάρχουν, είναι αμελητέες οι δυνάμεις που δεν επιθυμούν λύση. Αυτό που υπάρχει και συνιστά πλειοψηφία στην ελληνοκυπριακή πλευρά, είναι οι δυνάμεις εκείνες που δεν θέλουν κακή λύση, η οποία θα επιφέρει νέες τραγωδίες σε ολόκληρο τον κυπριακό λαό. Και σε αυτές τις δυνάμεις που δεν θέλουν κακή λύση, συγκαταλέγονται ασφαλώς και ο Πρόεδρος Χριστόφιας και το ΑΚΕΛ. Κίνδυνο, συνεπώς, δεν αποτελούν οι αμελητέες δυνάμεις στην ελληνοκυπριακή πλευρά που δεν θέλουν λύση. Κίνδυνο πραγματικό συνιστούν οι δυνάμεις εκείνες που θέλουν την οποιαδήποτε λύση. Εναντίον αυτών καλείται να αγωνισθεί ο κ. Κυπριανού και το ΑΚΕΛ και όχι να σκιαμαχούν και να κυνηγούν ανεμομύλους.
Στην άλλη πλευρά, όμως, ο πρώτος που δεν επιθυμεί λύση είναι ο πρώην ηγέτης του Τουρκικού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ! Αυτός, με τις προτάσεις που υποβάλλει, με τη φιλοσοφία της λύσης των δύο κρατών που προωθεί και με την εμμονή του στη διατήρηση των επεμβατικών δικαιωμάτων της Τουρκίας, στην παραμονή των εποίκων και στις ακραίες προτάσεις που υποβάλλει, αποκλείει την εξεύρεση λύσης.
Αντί, λοιπόν, το ΑΚΕΛ και ο κ. Κυπριανού να ετοιμάζονται για αγώνα εναντίον όσων δεν θέλουν λύση, πιο εποικοδομητικό θα ήταν να εξήγγελλαν αγώνα εναντίον του κ. Ταλάτ που, φύσει και θέσει, παρεμποδίζει τη λύση. Αντ' αυτού, το ΑΚΕΛ και ο κ. Κυπριανού στηρίζουν τον Ταλάτ και τις προσπάθειές του, οι οποίες κατατείνουν είτε στη διχοτομική λύση είτε στη μη λύση, και κηρύσσουν πόλεμο κατά των ανεμομύλων!
Επιτέλους, ολιγότερος εμπαιγμός του λαού και ελάχιστη ρεαλιστική προσέγγιση της κατάστασης, δεν βλάπτουν την εθνική υπόθεση.

ΣΗΜΕΡΙΝΗ 30/07/2009 | Με τον Κωστάκη Αντωνίου
Ηλ. διεύθυνση: antoniouc@simerini.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.