31/7/09

Έποικοι: Έγκλημα Πολέμου ή Ανθρωπιστικό Θέμα;

«Το ζήτημα των εποίκων, έχει την ανθρωπιστική του διάσταση», λέει η τουρκική πλευρά. Ναι, αλλά, από πού ως πού έχει ανθρωπιστική χροιά, διερωτάταιο Λοΐζος Πίπης.
«΄Εξεστι δηλαδήτοις κουβαλητοίς» της Άγκυρας ή σε όποιους κουβαλητούς, να μπαίνουν στη χώρα,να ξεσπιτώνουν δικαιούχουςκαι νοικοκυραίους, να κατακρατούν τις περιουσίες ή τα σπίτια τους, να καρπούνται τους καρπούς ή τους θησαυρούς τους, να παντρεύονται και να γεννοβολούν και ζώντες «άχθος αρούρης» να πολλαπλασιάζονται.


Πέρυσι γύρω στις 20 Ιουλίου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας σε δηλώσεις του στο ΡΙΚ πριν αρχίσουν οι συνομιλίες είχε υπογραμμίσει ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά αποδέχεται την εκ περιτροπής προεδρία καθώς και την παραμονή 50 χιλιάδων εποίκων. Τότε ο Πρόεδρος Χριστόφιας είχε δεχθεί έντονη κριτική και για λόγους ουσίας αλλά και για λόγους τακτικής - δηλαδή ότι πριν ακόμα αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις προέβαινε σε ουσιαστικές παραχωρήσεις και μάλιστα άνευ ανταλλαγμάτων. Ο ίδιος προσπάθησε να διασκεδάσει τις αρνητικές εντυπώσεις σημειώνοντας ότι οι θέσεις αυτές είχαν γίνει αποδεκτές και προηγουμένως. Όμως η θέση αυτή αναιρείται από μια βασική αρχή της διαπραγμάτευσης: ότι τίποτα δεν είναι δεσμευτικό εάν δεν υπάρχει ολοκληρωμένο και συμφωνημένο πλαίσιο.
Πέραν τούτου δεν μπορεί να αγνοηθεί το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, το οποίο κατ’ ουσίαν ανέτρεψε τη συγκεκριμένη φιλοσοφία, η οποία αποδεχόταν τις προαναφερθείσες θέσεις. Και δεν μπορεί να λησμονηθεί ότι στις Προεδρικές εκλογές του 2008 οι τρεις κύριοι υποψήφιοι Δ. Χριστόφιας, Ι. Κασουλίδης και Τ. Παπαδόπουλος είχαν κατέλθει τονίζοντας ότι το Σχέδιο Ανάν αποτελεί παρελθόν. Ο υποψήφιος Κ. Θεμιστοκλέους που κατήλθε στις εκλογές με λάβαρο το Σχέδιο Ανάν, έντιμα και ειλικρινά, πήρε λιγότερους από 1.000 ψήφους.
Και φέτος με αφορμή τη συζήτηση του θέματος των εποίκων στις συνομιλίες γίνεται αναφορά πάλι στην ανθρωπιστική διάσταση του ζητήματος. Η τουρκοκυπριακή πλευρά προσπαθεί να υποβαθμίσει το όλον ζήτημα αναφέροντας ότι ο αριθμός των εποίκων είναι πολύ μικρός και ότι το θέμα θα πρέπει να αντικρισθεί με ανθρωπιστικά κριτήρια. Και από ελληνοκυπριακής πλευράς αναγνωρίζεται η ανθρωπιστική διάσταση του ζητήματος. Η ουσία όμως είναι ότι ενώ όλοι αποδέχονται -χωρίς όμως να το προτάσσουν- ότι υπάρχει μία ανθρωπιστική διάσταση σε αυτό το θέμα κατανοείται πάνω απ’ όλα ότι ο εποικισμός είναι κατ’ εξοχήν πολιτικό ζήτημα, το οποίο στο διεθνές δίκαιο θεωρείται ως έγκλημα πολέμου. Υπογραμμίζεται συναφώς ότι οι ομόφωνες προτάσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς του 1989 αντικρίζουν το θέμα του εποικισμού ως μείζον θέμα ασφάλειας. Άλλωστε ελλοχεύει ο κίνδυνος μετατροπής των Ελληνοκυπρίων σε μειονότητα στην πορεία του χρόνου!
Αξίζει να σημειωθεί ότι σε πολλές χώρες επανεξετάζεται το θέμα της μετανάστευσης. Ακόμα και χώρες όπως οι ΗΠΑ και η Γερμανία θέτουν πολύ αυστηρά κριτήρια για νομιμοποίηση των παράνομων μεταναστών. Και υπάρχουν περιπτώσεις που προωθείται ο επαναπατρισμός τους. Στην περίπτωση της Κύπρου το πρόβλημα είναι πολύ πιο σοβαρό καθώς δεν πρόκειται περί παρανόμων μεταναστών αλλά εποίκων - η παρουσία των οποίων εξυπηρετεί συγκεκριμένους στόχους. Πέραν τούτου δεν υπάρχει προηγούμενο σε καμιά χώρα να καταλαμβάνουν οι παράνομοι μετανάστες στους οποίους τελικά δίδεται άδεια παραμονής την περιουσία των πολιτών της χώρας που τους αποδέχεται. Και ούτε υπάρχει προηγούμενο να μην επιτρέπεται στους πολίτες/κατοίκους της χώρας που αποδέχονται παράνομους μετανάστες να διαβιούν σε συγκεκριμένες περιοχές!
Εν κατακλείδι η ουσία είναι ότι θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί με αυτά τα ζητήματα. Και τούτο αποκτά ιδιαίτερη σημασία καθώς ήδη γίνεται μία προσπάθεια απoενοχοποίησης της Τουρκίας από διάφορες πλευρές. Η ουσία είναι ότι η Κυπριακή Δημοκρατία πρέπει να προτάσσει το θέμα του εποικισμού ως έχει, ως έγκλημα πολέμου και ως μείζον θέμα ασφάλειας. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει υποχρέωση να πείσει τους μεσολαβητές, τους Ευρωπαίους εταίρους μας αλλά και τη διεθνή κοινότητα γενικότερα για την ορθότητα αυτής της θέσης. Η ανθρωπιστική διάσταση του όλου ζητήματος είναι δευτερευούσης σημασίας. Και ούτως ή άλλως και ανεξάρτητα από τις ευαισθησίες που υπάρχουν το ζήτημα αυτό δεν μπορεί να επιλυθεί εις βάρος του κυπριακού λαού στο σύνολό του.
*Ο Ανδρέας Θεοφάνους είναι καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και διευθυντής του Κυπριακού Κέντρου Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων.

Έποικοι: Να πάρουν την κατιούσα προς την Ανατολία


«Το ζήτημα των εποίκων, έχει την ανθρωπιστική του διάσταση», λέει η τουρκική πλευρά. Ναι, αλλά, από πού ως πού έχει ανθρωπιστική χροιά, διερωτάταιο Λοΐζος Πίπης.
«΄Εξεστι δηλαδήτοις κουβαλητοίς» της Άγκυρας ή σε όποιους κουβαλητούς, να μπαίνουν στη χώρα,να ξεσπιτώνουν δικαιούχουςκαι νοικοκυραίους, να κατακρατούν τις περιουσίες ή τα σπίτια τους, να καρπούνται τους καρπούς ή τους θησαυρούς τους, να παντρεύονται και να γεννοβολούν και ζώντες «άχθος αρούρης» να πολλαπλασιάζονται.
Μεγάλο πρόβλημαοι έποικοι.
Αναστατώνουν το περιβάλλον, μεταβάλλουν τη γεωγραφική υφή της χώρας, χαλούν την υπάρχουσα κουλτούρα της, επιφέρουν αλλαγές στο δημογραφικό χαρακτήρα της. Και εισβάλλοντες ανεξέλεγκτα, πλειοψηφούνμε κίνδυνο ή σκοπό να γίνουνοι κυρίαρχοι και οι αφέντες μας.
Είναι κρίμα ή αυταπάτη, μεγάλης ολκής που οι όποιοι προστάτες τους, δέχονται να κτυπούν βάναυσα αρχές και θεσμούς, αρνούμενοι ή προσποιούμενοι πως δεν καταλαβαίνουν πως κτυπούν τους ίδιους τουςεαυτούς τους και τη χώρα τους.
Έγκλημα πολέμου χαρακτηρίζεται ο εποικισμός κι εγκληματίες είναι όσοι λόγω ή έργω, προωθούν, διαπράττουν ή ανέχονται να υφίσταται το ειδεχθές τούτο φαινόμενο. Γιατί, σαν πράξησχετίζεται με τη βαρβαρότητα, την ταπείνωση και τον εξευτελισμό και δεν επιδέχεται ή δεν χωράεικατανόηση ή ανθρωπισμό.
Εμείς έχουμε ευθύνη απέναντι στους εαυτούς μας και στα παιδιά μας, να κρατήσουμεσφικτά και να υπερασπίσουμεμε σθένος τα νόμιμα δικαιώματά μας, χωρίς εκπτώσεις, παραχωρήσεις ή άλλες υποχωρήσεις.
Για τους εποίκους μια είναι η λύση: Νυμφευμένοι ή ανύμφευτοι να πάρουν την κατιούσα προς την Ανατολία.
Γιατί ηΚύπρος δεν είναι και δεν μπορεί να είναιο χώρος εκτροφής εποίκων.
ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

2 σχόλια:

  1. Όλοι να γυρίσουν στην Ανατολία.Κι η καλή Τουρκία που σκέφτεται ανθρωπιστικά, να τους δώσει εκεί σπίτια και δουλειές.Έχει χρήματα η Τουρκία, ας τα ξοδέψει μια φορά για τον φτωχό λαό της κι όχι για να βλάπτει τις γειτονικές της χώρες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μα νόμιζα ότι ο παράνομος εποικισμός συνιστά Εγκλημα του Διεθνούς Δικαίου!

    Ευμένης ο Καρδιανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.