28/7/09

Νέα διένεξη Ινδίας-Πακιστάν για πυρηνικούς εξοπλισμούς

Το Πακιστάν επέκρινε σήμερα την παρουσίαση από την Ινδία του πρώτου της πυρηνικού υποβρυχίου, χαρακτηρίζοντάς την «επιζήμια» για την ειρήνη στην περιοχή και τονίζοντας πως το Ισλάμαμπάντ θα λάβει τα «κατάλληλα μέτρα» για να διατηρήσει «μια στρατηγική ισορροπία» με την γειτονική και αντίπαλο χώρα.

"Η παραγωγή νέων φονικών όπλων από την Ινδία συνεχίζεται και είναι επιζήμια για την ειρήνη και την σταθερότητα της περιοχής", επισήμανε σε ανακοίνωσή του το πακιστανικό υπουργείο Εξωτερικών. Η Ινδία παρουσίασε το πρώτο πυρηνικό υποβρύχιο, το οποίο κατασκεύασε μόνη της και φέρει το όνομα INS Arihant (σ.σ. καταστροφέας των εχθρών), την Κυριακή στο λιμάνι του Βισακαπατνάμ, στο κρατίδιο Άντρα Πραντές.

Το INS Arihant με αντιδραστήρα 85 μεγαβάτ, ζυγίζει 6.000 τόνους και μπορεί να φτάσει την ταχύτητα των 44 χλμ/ώρα μέσα στο νερό. Το πυρηνικό υποβρύχιο μπορεί να μεταφέρει πλήρωμα 95 ανθρώπων, ενώ είναι οπλισμένο με βαλλιστικούς πυραύλους 12Κ- 15, ικανούς να μεταφέρουν 500 κιλά πυρηνικής κεφαλής σε απόσταση 750 χιλιομέτρων.

Το Πακιστάν θεωρεί πως είναι σημαντικό για την ειρήνη και την σταθερότητα της Νότιας Ασίας να διατηρήσει την στρατηγική ισορροπία", υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση. "Χωρίς να θέλει να συναγωνιστεί την Ινδία στο θέμα των εξοπλισμών, το Πακιστάν θα λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για να προστατεύσει την ασφάλειά του", καταλήγει η ανακοίνωση.

(Πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

2 σχόλια:

  1. Τι δουλεμα,θεε μου.Η κικη και η κοκο που ψωνιζουν απο το ιδιο μαγαζι.Φτιαξε μακακα λαε τα ρουχα σου μπογαλακι και τραβα για την ξενητια σαν λαθρομεταναστης για ενα καλλιτερο μελλον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΣΥΜΦΩΝΩ ΑΠΟΛΥΤΑ ΝΑΙΑΣ.
    ΤΕΛΙΚΑ ΠΟΣΑ ΚΙΛΑ ΜΑΚΑΚΕΣ ΕΙΜΑΣΤΕ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.