28/7/09

Η κυπριακή τραγωδία ως απότοκος του ελληνικού εθνικισμού

Φέτος τον Ιούλιο συμπληρώνονται 35 χρόνια από την κυπριακή τραγωδία. Οι περισσότεροι Έλληνες όμως νομίζουν ότι η κατακριτέα τουρκική εισβολή... προέκυψε εκ του μηδενός. Συνεπώς, είναι ευκαιρία να χυθεί κάποιο φως στην πραγματική ιστορία της Κύπρου και στις τεράστιες ευθύνες του ελληνικού εθνικισμού.
Και ενώ έχουμε ακούσει άπειρες φορές για τους 1619 Έλληνες αγνοούμενους, διαφεύγει της προσοχής μας ότι οι Ελληνοκύπριοι φονιάδες των αθώων Τουρκοκυπρίων δεν έχουν τιμωρηθεί και παραμένουν ελεύθεροι από το 1974. Με τα δεδομένα αυτά ο στερεότυπος ισχυρισμός της Ελλάδας ότι απειλείται από την Τουρκία καταντά εξωπραγματικός.

Του Νάσου Θεοδωρίδη*

Φέτος τον Ιούλιο συμπληρώνονται 35 χρόνια από την κυπριακή τραγωδία. Οι περισσότεροι Έλληνες όμως νομίζουν ότι η κατακριτέα τουρκική εισβολή... προέκυψε εκ του μηδενός. Συνεπώς, είναι ευκαιρία να χυθεί κάποιο φως στην πραγματική ιστορία της Κύπρου και στις τεράστιες ευθύνες του ελληνικού εθνικισμού.

Η ειρηνική συνύπαρξη διαφορετικών κοινοτήτων στην Κύπρο κράτησε τέσσερις ολόκληρους αιώνες. Κάθε κοινότητα είχε διαφορετική εθνική, θρησκευτική, γλωσσική και πολιτιστική κουλτούρα. Ποτέ κανείς δεν διανοήθηκε να τις συνενώσει ή να τις αφομοιώσει. Σε όλες τις πόλεις και σε πολλά μεικτά χωριά υπήρχαν ελληνικές και τουρκικές συνοικίες.

Το 1963, όμως, η ειρηνική αυτή διαβίωση κατέρρευσε. Υπαίτια ήταν η ελληνοκυπριακή πλευρά που με την υποκίνηση και στήριξη της Ελλάδας θέλησε να αφανίσει την τουρκοκυπριακή κοινότητα καταργώντας το Σύνταγμα του 1960. Πρωταγωνιστικό ρόλο έπαιξε η Κυπριακή Εκκλησία και το μίσος που καλλιέργησε κατά των Μουσουλμάνων. Η προσδοκώμενη προσάρτηση της Κύπρου στην Ελλάδα αποτελούσε ανέκαθεν μέρος του οράματος της Μεγάλης Ιδέας, η σταδιακή πραγματοποίηση του οποίου είχε ως αποτέλεσμα, από τη σύσταση του ελληνικού κράτους το 1830, να επεκταθεί η Ελλάδα 8 φορές, αυξάνοντας τα εδάφη της κατά 278% σε βάρος της Τουρκίας.

Στην περίοδο 1950-1974, η Κύπρος εμφανίζει εικόνα θεοκρατικού κράτους βυζαντινού τύπου. Η ανεξάρτητη Κύπρος που ιδρύθηκε το 1960 επιβίωσε μόλις 3 χρόνια. Οι Ελληνοκύπριοι δεν είδαν ποτέ τους Τουρκοκύπριους ως ισότιμους εταίρους. Δεν αποδέχθηκαν ποτέ το καθεστώς ίσων δικαιωμάτων που τους δόθηκε το 1960 από το Σύνταγμα της ενιαίας Κυπριακής Δημοκρατίας. Το 1963, το Σύνταγμα καταλύθηκε από τους ίδιους τους Έλληνες με το Συνταγματικό πραξικόπημα του Μακαρίου, την εκδίωξη των Τουρκοκύπριων από την κρατική διοίκηση και την τρομοκρατική δραστηριοποίηση της ΕΟΚΑ Β, η οποία επεδίωκε την πλήρη εθνοκάθαρση της Κύπρου από τους Τουρκοκύπριους.

Την περίοδο 1963-1974 δολοφονήθηκαν 500 Τουρκοκύπριοι, 103 τουρκικά χωριά κάηκαν, 110 μουσουλμανικά τεμένη υπέστησαν βανδαλισμό και 27.000 Τουρκοκύπριοι αναγκάστηκαν να γίνουν πρόσφυγες στην ίδια τους την πατρίδα. Τον Ιούλιο του 1974 το πραξικόπημα του Σαμψών συσσώρευσε πολύ περισσότερα δεινά. Το 1963, η τρομοκρατική κυπριακή οργάνωση ΕΟΚΑ Β εφαρμόζει το συνωμοτικό σχέδιο ΑΚΡΙΤΑΣ με σκοπό την προσάρτηση της Κύπρου στην Ελλάδα και την εξολόθρευση των Τουρκοκυπρίων. Εξαπολύθηκε κύμα τρομοκρατικών επιθέσεων που δημιούργησε λουτρό αίματος.

Η κατάσταση επιδεινώθηκε το 1967 με τη δικτατορία των συνταγματαρχών στην Ελλάδα, η χαριστική όμως βολή ήλθε το 1974 με το πραξικόπημα του Σαμψών και τη χούντα του Ιωαννίδη. Όπως σημειώνει η εφημερίδα France Soir, (24 Ιουλίου 1974), "οι Ελληνοκύπριοι πυρπολούσαν τουρκικά τζαμιά και έβαζαν φωτιά με μπαζούκας σε σπίτια Τούρκων στα χωριά γύρω από την Αμμόχωστο. Πανικόβλητοι και ανυπεράσπιστοι Τούρκοι χωρικοί εγκατέλειπαν τα σπίτια τους και έτρεχαν να κρυφθούν στα γύρω δάση. Οι πράξεις των Ελλήνων αποτελούν ντροπή για την ανθρωπότητα".

Στα τέλη Αυγούστου του 1974 άρχισαν να ανακαλύπτονται ομαδικοί τάφοι Τουρκοκύπριων στον βόρειο τομέα της νήσου, στα χωριά Sandalar, Atlilar και Taskent. Η εκταφή των πτωμάτων γινόταν δημόσια κάτω από το βλέμμα παρατηρητών του ΟΗΕ. Ομαδικοί σφαγιασμοί Τουρκοκύπριων διαπράχθηκαν και στην ελληνοκρατούμενη ζώνη.

Οι φασίστες δικτάτορες Σαμψών και Ιωαννίδης είχαν θέσει σε εφαρμογή σχέδιο ολικής εξόντωσης των Τουρκοκυπρίων και άμεσης προσάρτησης της Κύπρου στην Ελλάδα. Και ενώ έχουμε ακούσει άπειρες φορές για τους 1619 Έλληνες αγνοούμενους, διαφεύγει της προσοχής μας ότι οι Ελληνοκύπριοι φονιάδες των αθώων Τουρκοκυπρίων δεν έχουν τιμωρηθεί και παραμένουν ελεύθεροι από το 1974. Με τα δεδομένα αυτά ο στερεότυπος ισχυρισμός της Ελλάδας ότι απειλείται από την Τουρκία καταντά εξωπραγματικός.

* Ο Νάσος Θεοδωρίδης είναι μέλος του Κοκκινοπράσινου Δικτύου του ΣΥΝ και της Αντιεθνικιστικής Κίνησης
ΑΥΓΗ
* Η Δημοσίευση δεν συνιστά και αποδοχή.Βασικό στοιχείο της Δημοκρατίας αποτελεί η ανάπτυξη της κριτικής συνείδησης των Πολιτών.Ετσι δημοσιεύω αυτο το θέμα και μην κλείνουμε τα μάτια μας, η αντίληψη αυτή ειναι υπαρκτή.

16 σχόλια:

  1. Το μόνο που έχω να συμπληρώσω είναι η έλλειψη κάθε αναφοράς σε Ξένες Δυνάμεις και σε Αμυντικούς Σχηματισμούς που έπαιξαν καταλυτικό ρόλο στην Κυπριακή Τραγωδία.Πιστευω οτι (δεν)ειναι ΤΥΧΑΙΑ ΣΥΜΠΤΩΣΗ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μπορεσα και ο διαβασα ολο.
    Για τον Σαντα-Ντενκτας ομως δεν αναφερει τιποτα,που τον πυροβολησαν νυκτα χριστουγεννων οι εθνικιστες.
    Ουτε και για τους ερανους της ΤΜΤ για τα γηροκομεια.
    Αδιαβαστος ο φιλος μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Polu kala kaneis kai anarteis auta!

    Etsi gia na katalabainoume oti polles fores oi maxes pou prepei na dwsoums arxizoun apo polu konta!

    Paprepiptontws eimai sigouros oti stin antie8nikistiki Kinisi uparxei daktulos tis MIT!

    Epeisis mia bolta sto www.tvxs.gr mporei na sas pisei oti apopseis san kai autes einai ooi No 1 do3asies pollwn pou autoprosdiorizwntai ws proodeutikoi. Proswpika pisteuw oti tetoies apopsei (kai parakladia) ston ena i ton allo ba8mo ginontai pisteutes isw apo ena 10-15% tou pli8ismou apo tin e3wkoinobouleutiki aristera ws ena ka8olou eukatafrinto kommati kosmou tou PASOK

    Apo tin aposi auti einai epibeblimeno kai na gnwrizoume ti pisteuoun kai to kuriwtero pou akribws kanoun la8os kai pws ta antepixeirimata mas mporoun na o3un8oun kai na stamatisei i gagraina

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Το κείμενο αυτό είναι "Ρεπούσιο", και ως εκ τούτου ανάξιο κριτικής.

    Ο συντάκτης του δεν επιδιώκει καν να κρατεί ίσες αποστάσεις, δικαιώνοντας όσους ταυτίζουν τους "Ρεπούσιδες" με τους "Σόρους".

    Άλλωστε δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να πεις μερικά ψέματα, από το να τα ανακατέψεις με μερικές αλήθειες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μόνο και μόνο η σύνδεση της ΕΟΚΑ Β, με την λεγόμενη εθνοκάθαρση ενάντια στους Τ/κ και το σχέδιο Ακρίτας δείχνει πόσο άσχετος και εμπαθής με τον ελληνισμό είναι ο συγγραφέας. Είναι γνωστό ότι η ΕΟΚΑ Β ιδρύθηκε από το Γρίβα πολύ μετά το 63, και φυσικά σκοπός της ήταν η εξόντωση του Μακαρίου και όχι η "εθνοκάθαρση" των Τ/Κ. Απορώ που βρήκε τα 103 Τουρκικά χωριά, όταν το σύνολο των χωριών της Κύπρου είναι γύρω στα 500. Πραγματικά λυπάμαι που υπάρχουν τέτοιοι ανθρώποι, οι οποίοι άκριτα(?) υιοθετούν τις πιο ακραιες τουρκικές εθνικιστικές απόψεις. Τόσο λοβοτομημένοι είναι ή κάτι κρύβεται πίσω από αυτούς ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ένα σχόλιο μόνο :
    " Με τα δεδομένα αυτά ο στερεότυπος ισχυρισμός της Ελλάδας ότι απειλείται από την Τουρκία καταντά εξωπραγματικός."
    Τι άσχετο συμπέρασμα!Λες και η μόνη διαφορά Ελλήνων και Τούρκων είναι το κυπριακό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ευτυχως αναρτουνται και τετοια θεματα στο ιστολογιο γιατι με τετοιους παλιοχαρακτηρες που συναναστρεφομαι δεν θα ειχα την ευκαιρια να παραμορφωθω

    >>Στην περίοδο 1950-1974, η Κύπρος εμφανίζει εικόνα θεοκρατικού κράτους βυζαντινού τύπου. Η ανεξάρτητη Κύπρος που ιδρύθηκε το 1960 επιβίωσε μόλις 3 χρόνια<<

    για το κενο 1950-1960 θα ειχε ενδιαφερον να ακουσουμε πιο αναλυτικα την θεση του για να εχουμε μια ολοκληρωμενη αποψη και μην τον παρεξηγησουμε καταληγοντας σε βιαστικα συμπερασματα

    sub92 στην πινακιδα διορθωσε προς τουρκοποιημενη πληροφορηση,
    σε εχουμε καταλαβει τι φιλοτουρκος εισαι , δεν μπορεις να κρυφτεις αλλο

    h

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Η αριστερά στην αγωνία της να ξεπεράσει τα ποσοστά που της εξασφάλιζαν οι παλιές δυνάμεις που συγκροτούσαν την βάση της συμπεριέλαβε στις τάξεις της γραφικούς ανθρώπους με απόψεις οι οποίες είναι αντιγραφή των τουρκικών ισχυρισμών. Αν θέλει πραγματικά η αριστερά να κρατήσει κάποιο λόγο έστω και στοιχειώδη στα πολιτικά δρώμενα της πατρίδας μας θα πρέπει να αποβάλει τις γραφικές φωνές που μονοπωλούν την παραγωγή πολιτικού λόγου στις τάξεις της. Βέβαια αν η επιλογή της αριστεράς είναι συνειδητά να προβάλει απόψεις ξένων κύκλων όπως παραδείγματος χάριν η συγκεκριμένη ανάλυση που βασίζεται αποκλειστικά σε «στοιχεία» της τουρκικής οπτικής για τα γεγονότα της Κύπρου θα πρέπει να αναλάβει και το κόστος αυτής της πολιτικής της επιλογής. Φυσικά είναι απορίας άξιο πως ενώ υψηλόβαθμα στελέχη της παράταξης αυτής κάνουν επερωτήσεις για την αντιμετώπιση που επιφυλάσσει η κυβέρνηση σε μια απειλή προερχόμενη από την Τουρκία την ίδια ώρα συνιστώσες του χώρου αυτού δεν διαπιστώνουν απειλή αλλά θεωρούν ότι η οποιαδήποτε αντίδραση της Τουρκίας είναι αντίδραση στον ελληνικό εθνικισμό. Τι ισχύει λοιπόν; Απειλή ή αντίδραση στον κακό ελληνικό εθνικισμό; Ας αποφασίσουν να μας πουν για να ξέρουμε και πως θα συμπεριφερθούμε στις κάλπες. Βέβαια μια σιωπή τους σε αυτό το κείμενο θα έχει σαν αποτέλεσμα ο κάθε καλόπιστος πολίτης να πιστέψει ότι οι θέσεις του παρδαλού δικτύου είναι και θέσεις του ΣΥΝ. Άρα οποιεσδήποτε επερωτήσεις γίνονται για την αντιμετώπιση της υποτιθέμενης απειλής από άλλα στελέχη τους είναι άτοπες και αστείες και ως τέτοιες πρέπει να αντιμετωπίζονται.
    Σοβαρευτείτε κύριοι του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ. Υποθέτω ότι έχετε προ πολλού ξεπεράσει το 18ο έτος της ηλικίας σας και δεν μπορείτε πλέον να επικαλείστε το ελαφρυντικό της νεότητας.-

    Ελευθέριος Β.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Για πολλοστή φορά αποδεικνύεται ότι ο πραγματικός εχθρός είναι εντός των τειχών και είναι χειρότερος από το κάθε Τούρκο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Πως αφήνεις να γράφονται στο καλύτερο για μένα site τέτοια προδοτικά άρθρα Κε Καλιντερίδη;

    Εκτός αν είναι για ξεκάρφωμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Πως σχετιζεται η οργανωση ΑΚΡΙΤΑΣ ME THN EOKA B? Ο ανθρωπος ειναι ασχετος η απλα προβοκατορας.
    Ακομα χειροτερα μπορει να ειναι πρακτωρες ξενων υπηρεσιων.

    makis

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Δεν ήταν δικό μου άρθρο ήταν ανάρτηση Δημοσίευσης απο Ελληνικη Εφημερίδα.Οπως θα πρόσεξες επακολούθησε ανάρτηση με άρθρο του Κου Λουκά Αξελού. Ως επίσης και άρθρα περί Διζωνικότητας.Καλύφθηκε ένα πολύ σοβαρό θέμα απο όλες τις πλευρές. Τα συμπεράσματα δικά σας.Ο Κος Ευμένης έγραψε σε ένα Σχόλιο ότι Ο Ηλίας Ηλιού διάβαζε την Εστία.Αποδέχομαι τα φοβικά σύνδρομα πολλών εγω δεν έχω κανέναν ενδοιασμό να διαβάζω οτιδήποτε. Κάποτε πρέπει να μάθουμε να επιχειρηματολογούμε και όχι να κραυγάζουμε. Και απο ότι είδα οι κραυγάζοντες αρκέστηκαν σε κορωνες. Οσο για τον Φιλοτουρκισμό μου σας ευχαριστώ γιατί έμαθα όταν σε βρίζουν είσαι στο σωστό δρόμο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Αν εννοείς τον δρόμο για το σεράϊ του Σουλτάνου μαζί με Βαλιανάτο Βοσκόπουλο Τρεμόπουλο και όλα τα λαμπράπληκάρια ναι συμφώνώ είσαι στον σωστό.

    Κύτα μόνο μη πεταχτέι κανένας Κολοκοτρώνης από κανένα στενό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. επειδη διαβαζουν πολυ ανθρωποι με διαφορετικες ιδεολογικες αντιληψεις και δεν εχουν τις ιστορικες σας γνωσεις, καλο ειναι σε τετοια κειμενα να υπηρχει μια καλυτερη αναλυσει στους σχολιασμους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Προς sub92
    Οχι βέβαια, η έλλειψη αναφοράς που λέτε, δεν μοιάζει να είναι τυχαία!
    Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Μόνο στην Ελλάδα "προοδευτικοί" ασχολούνται με την αθώωση του εισβολέα. Ούτε ένας Τούρκος ομως δεν πρόκειται να αμφισβητήσει την ορθότητα της εισβολής στην Κύπρο. Και δεν είναι μόνο η αυτοπεποίθηση του "νικητή" και η ανασφάλειες των ηττημένων που οδηγούν σε αυτοκριτική. Στην Ελλάδα οι ηττημένοι του ψυχρού πολέμου παραδόθηκαν ολοκληρωτικά στην Αμερική και έχουν γίνει οι καλύτεροι υπερασπιστές της πολιτικής της.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.