30/7/09

Αλλαγή των όρων συμμετοχής της Βουλγαρίας στον πετρελαιαγωγό

Η τροποποίηση των όρων συμμετοχής της Βουλγαρίας στον πετρελαιαγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη και η ελαχιστοποίηση της οικονομικής επιβάρυνσης που θα υποστεί, βρίσκονται πίσω από την αρνητική στάση που τηρεί η νέα κυβέρνηση του Μπόικο Μπορίσοβ για το σχέδιο αυτό.

Τα παραπάνω προκύπτουν από την τοποθέτηση του εκπροσώπου της κοινοπρακτικής εταιρείας Trans-Balkan Pipeline, Vladimir Nemtsov, σχετικά με την οικονομική επιβάρυνση που θα υποστεί η Βουλγαρία.

Το υψηλόβαθμο στέλεχος της εταιρείας, και αντιπρόεδρος της ρωσικής Transneft, η οποία θα έχει και τη διαχείριση του αγωγού, δήλωσε στη ρωσική οικονομική εφημερίδα RBK, ότι η Ρωσία θα μπορούσε να αναλάβει την επιβάρυνση που προκαλεί στη βουλγαρική πλευρά η συμμετοχή της με 24,5% στην κοινοπρακτική εταιρεία του αγωγού. Συμπλήρωσε δε, ότι κάτι τέτοιο θα γίνει, εφόσον η Βουλγαρία το κρίνει απαραίτητο και επιτευχθεί η σχετική συμφωνία.

Σύμφωνα με τηλεγράφημα του βουλγαρικού πρακτορείου Novinite, το οποίο και μεταδίδει τις σχετικές πληροφορίες, με την κίνησή της αυτή η ρωσική εταιρεία επιχειρεί να διατηρήσει τη Βουλγαρία στο επενδυτικό σχέδιο. Η ανησυχία για τη συμμετοχή της γειτονικής χώρας στον πετρελαιαγωγό εντάθηκε μετά τις δηλώσεις του υπερυπουργού Οικονομίας και Ενέργειας, Simeon Djankov, σύμφωνα με τις οποίες η κυβέρνησή του θα προχωρήσει σε περικοπές δαπανών, ύψους περίπου 2 δισ. ευρώ, μέσω του περιορισμού της συμμετοχής της χώρας του σε επενδυτικά σχέδια αμφίβολης αποτελεσματικότητας και κερδοφορίας, μεταξύ των οποίων περιελάμβανε και τον πετρελαιαγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη.

Για την αρνητική τοποθέτηση της νέας κυβέρνησης της Βουλγαρίας στο συγκεκριμένο σχέδιο, είχε προϊδεάσει ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης, Rosen Plevnaliev, ο οποίος χαρακτήριζε μη βιώσιμο τον αγωγό.

Με τις κινήσεις της, η νέα κυβέρνηση της Βουλγαρίας, η οποία -μην έχοντας την πλειοψηφία στη Βουλή των 240 βουλευτών- στηρίζεται στις ψήφους μικρότερων κομμάτων, προσπαθεί να ικανοποιήσει τα νέα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο, δηλαδή την ύπαρξη αντιρωσικού κλίματος που επικρατεί σε σημαντικό μέρος της κοινής γνώμης και τα μεγάλα ελλείμματα που κληρονόμησε.

Ετσι, με δεδομένο ότι το κυβερνών κόμμα ΒΕRG, στηρίζεται από μικρότερα κόμματα, τα οποία επιδιώκουν τον περιορισμό της ρωσικής επιρροής στη Βουλγαρία, θα πρέπει να δείξει ότι κινείται σε μία τέτοια κατεύθυνση και κυρίως ότι επιδιώκει να βελτιώσει τη θέση της Βουλγαρίας, έναντι της Ρωσίας, σε όλα τα μεγάλα κοινά επενδυτικά σχέδια.

Η Ελλάδα

Από ελληνικής πλευράς, μέχρι στιγμής δεν διατυπώνεται καμία έντονη ανησυχία, καθώς οι θέσεις του κυβερνώντος κόμματος της Βουλγαρίας ήταν γνωστές στην ελληνική κυβέρνηση, πριν ακόμη από τις πρόσφατες εκλογές. Επιπλέον επαφές με υψηλόβαθμο στέλεχος του κόμματος GERB, είχε ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η προηγούμενη κυβέρνηση είχε εγκρίνει τη συμμετοχή της Βουλγαρίας στον αγωγό φυσικού αερίου Σάουθ Στριμ, ιταλορωσικών συμφερόντων, ενώ ανέθεσε σε ρωσικές εταιρείες και σε τράπεζες ελεγχόμενες από την Gazprom την κατασκευή και χρηματοδότηση του πυρηνικού σταθμού του Μπέλενε.

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΪΤΑΝΤΖΙΔΗΣ

12 σχόλια:

  1. Από ελληνικής πλευράς, μέχρι στιγμής δεν διατυπώνεται καμία έντονη ανησυχία...

    Οὔτε πρόκειται, τά μεγάλα ἀφεντικά τραβήξανε τό αὐτάκι τῶν ραγιάδων τῆς κυβέρνησής μας καί κάθονται τώρα ὅλοι φρόνιμοι. Ὅπως φαίνεται ἐπίσης κάθονται φρόνιμοι τώρα καί γιά τό θέμα τῆς λαθρομετανάστευσης. Ἀλοίμονο, εἶναι δυνατόν ἕνας κατώτερος ὑπαλληλάκος νά ἀμφισβητήσει τό ἀφεντικό του; Ντροπή.

    Ἰόλαος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ακόμα κι οι Βούλγαροι ξέρουν να μπλοφάρουν, να διεκδικούν, να απειλούν, να διαχειρίζονται τις διεθνείς σχέσεις με γνώμονα το συμφέρον τους, να είναι αξιοπρεπείς τέλος πάντων. Κι έτσι εδραιώνουν ένα υπόβαθρο σεβασμού σε διεθνές επίπεδο. Άκουσον, άκουσον, θα αναλάβουν οι Ρώσοι ένα μέρος του κόστους. Εμείς θα τα σκάσουμε κανονικά κι οι άλλοι τιμής ένεκεν.
    Οι δικοί μας βουτυρομπούληδες με βλέμμα μπούφου τι κάνουν?

    Είναι να μην εκτραπείς από τα όρια της κοσμιότητας και να αρχίσεις τα σιχτιρίσματα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ότι θα έκανε σε περίπτωση κυβέρνησης ο gefry το κάνει ο νέος βούλγαρος πρωθυπουργός.
    Η Τουρκία αναβαθμίζει τις σχέσεις της με την Βουλγαρία επικίνδυνα. Πιθανόν να συζητείται θέμα Θράκης. Αυτό πραγματοποιείται με τους Ρώσους εκτός περιοχής.
    Και για όσους πιστεύουν στις προφητείες "κραυγή πολέμου από μικρή αιτία στην Βουλγαρία". Παρακολουθούμε τα γεγονότα και το παιχνίδι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η Βουλγαρία είναι πολύτιμος εταίρος της Ελλάδας στα Βαλκάνια και την Ευρωπαϊκή Ένωση και κάθε πλευρά πρέπει να έχει όφελος από αυτόν τον συνεταιρισμό. Βέβαια μπορεί κυβερνητικοί παράγοντες της Βουλγαρίας να μην είναι βέβαιοι για τον συγκεκριμένο αγωγό αλλά αν ρωτηθούν οι βούλγαροι πολίτες σαν χρήστες υποδομών που έχουν δική τους αντίληψη κάθε Σαββατοκύριακο του καλοκαιριού για την ποιότητα των δημοσίων έργων στην Ελλάδα σίγουρα θα είναι βέβαιοι για τα άριστα αποτελέσματα μιας τέτοιας συνεργασίας στην αμοιβαία ωφέλεια των δύο κρατών. Αλλά αν κάποιοι στην Βουλγαρία θεωρούν ότι η χώρα τους θα πρέπει να διαχωρίσει τα συμφέροντά της από τα Ελληνικά συμφέροντα τότε τόσο το χειρότερο για τα Βουλγαρικά συμφέροντα. Και σε αυτή την περίπτωση ο βούλγαρος πρωθυπουργός μετά από κάποιο χρονικό διάστημα θα πρέπει να εξηγήσει στον βουλγαρικό λαό για ποιο λόγο δεν επιτρέπει να πραγματοποιηθεί ένα έργο που θα δώσει διέξοδο σε προϊόντα μιας χώρας που ουσιαστικά τον 19ο αιώνα ίδρυσε από το μηδέν την πατρίδα του αλλά και που περιφρονεί ένα συνεταιρισμό προς χάριν ανταλλαγμάτων ενός άλλου έργου που δεν έχει ακόμα εξασφαλισμένες πηγές τροφοδοσίας και απ’ ότι φαίνεται δεν πρόκειται να τις εξασφαλίσει.-

    Ελευθέριος Β.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Osa anafora ta Afentika deite ena Kommati tou Katalogou Proskeklimenon Bildenberg kai tha katalawete:

    http://www.zoiforos.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=1428&Itemid=147

    Thrakiotis

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ὅπως τώρα πληροφορήθηκα πώς ἡ Ρωσία, διά στόματος τοῦ ἀντιπροσώπου τῆς κοινοπραξίας, εἶναι πρόθυμη νά ἀναλάβει τό κόστος γιά τήν κατασκευή τοῦ βουλγαρικοῦ τμήματος. Ἐάν προκύψει κάτι ἀκόμα ἀπό τή βουλγαρική πλευρά ἡ Ρωσία θά πράξει ἀναλόγως. Ἡ εἴδηση προέρχεται ἀπό τό www.defencenet.gr Δέν ἔχω ἀκούσει γιά τήν ἀξιοπιστία τοῦ συγκεκριμένου ἱστοτόπου καλά λόγια. Διαφώτιστέ με ἐάν κάποιος ξέρει περισσότερα.

    Ἰόλαος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Τέτοιες βλακείες κάνουν και προσπαθούν να πνίξουν την Ρωσία . Η Ρωσία όμως δεν θα τους αφήσει να την πνίξουν , χωρίς μάχη .
    Μαύρο φίδι που τους έφαγε . Ή καλύτερα λευκή αρκούδα που τους έφαγε .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Δάκτυλος των Τούρκων σε συνενόηση των τουρκόφυλων κομμάτων της Βουλγαρίας.Το καταλαβαίνει αυτό η Ρωσία και γι αυτόσφύγγει τον κλειό γύρω απο την Τουρκία.Σε λίγες μέρες τα Ρωσικά πολεμικά θα ελιμενίζονται στην Συρία- Κύπρο-(Αιγαίο)- και φυσικά Μαύρη Θάλασσα.
    Απο που θα του σηκωθή!!!!του Ερντογάν (εννοώ αεροπλάνο), ποιό πλοίο θα προβάλει την πλώρη του αποτα λιμάνια της τουρκιάς?? Εμείς ούτε που θα τους χρειαζόμαστε. Απλοί παρατηρητές όπως πάντα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Μια απλή ερώτηση απο πότε θεωρούμε εμείς ως λαός του Βούλγαρούς ως φίλους ή σαν καλούς γείτονες ή σαν άτομα με τιμή και λόγο ?
    Χριστίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Έτσι είναι Χριστίνα η μόνιμη βλακεία που έχει ο Έλληνας στο κεφάλι.
    Ξεχνά τα πάντα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ρε παιδιά δεν μας φτάναν οι τούρκοι, θα ανοίξουμε κι άλλα μέτωπα; Δεν ξέρω να πήραν καμμια Κύπρο οι Βούλγαροι, ούτε ξέρω να διακδικούν κανα νησί μας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Αυτή η υποχώρηση των Βούλγαρων είναι δάκτυλος των Τούρκοαμερικάνων,στο μοναδικό στρατηγικής σημασίας έργο Ελληνικού ενδιαφέροντος.
    Το δικό μας ΥΠΕΞ έπρεπε να αντιδράσει μαζί με τη Ρωσία δυναμικά?
    Να χαιρόμαστε το χανουμάκι και το Χοντρό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.