2/7/09

Στο Φανάρι ο επίτροπος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης


Την ελπίδα ότι θα γίνουν περαιτέρω βήματα ώστε η Κωνσταντινούπολη να γίνει «πολυπολιτισμική πόλη», εξέφρασε ο επίτροπος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης κ. Τόμας Χάμενμπεργκ, μετά την επίσκεψη του στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στο Φανάρι.
«Ελπίζω πως θα γίνουν περαιτέρω βήματα. Έχουν ήδη γίνει κάποια, αλλά χρειάζονται περισσότερα από την κυβέρνηση εδώ στην Τουρκία ώστε η Κωνσταντινούπολη να γίνει μια αυθεντικά πολυπολιτισμική πόλη», είπε.
«Είμαι ευτυχής διότι το δικαστήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Στρασβούργου έχει επιληφθεί συγκεκριμένων προβλημάτων εδώ στην Τουρκία, σχετικά με τη δυνατότητα της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας να λειτουργήσει και να αναγνωρίζεται ως Οικουμενική εκκλησία εδώ», προσέθεσε.
Αναφερόμενος στην προσωπικότητα του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, ο κ. Χάμενμπεργκ είπε πως «Είναι πολύ σημαντικό ότι υπάρχουν φωτισμένοι θρησκευτικοί ηγέτες, όπως ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος, οι οποίοι υψώνουν το ανάστημά τους και κηρύττουν σοφία και σεβασμό προς τους ανθρώπους και τα ανθρώπινα δικαιώματα», και κατέληξε: «Εμπνεόμαστε από τον ίδιο και τη σοφία του και εκτιμώ ιδιαιτέρως τον εν εξελίξει διάλογο».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

1 σχόλιο:

  1. Επειδή και οι λέξεις έχουν την δική τους σημασία και δεν θα κουραστώ να επιμένω αν και κάποιοι θα σκεφτούν ότι είμαι «κολλημένος»… Όχι δεν είναι «Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία». Είναι «Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως και Νέας Ρώμης» ελληνόφωνο μεν αλλά ΟΡΘΟΔΟΞΟ και πάνω απ’ όλα ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ… Ας το κατανοήσουν καλά και οι ευρωπαίοι και οι τούρκοι και οι αμερικανοί αλλά και ορισμένοι έλληνες αυτό το θέμα γιατί απ’ ότι φαίνεται πολλοί θεωρούν ότι είναι ένα ασήμαντο περιφερειακό ζήτημα που απαιτεί μια όπως – όπως διευθέτηση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Ενώ είναι ξεκάθαρα ένα κεντρικό θέμα λειτουργίας των θρησκευτικών ελευθεριών σε μια χώρα υποψήφια προς ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση που έχει την σπάνια τύχη να φιλοξενεί ένα οικουμενικό θεσμό σεβαστό μεταξύ όλων των χριστιανών ανεξαρτήτως ομολογίας, στην μεγαλύτερη πόλη της και δεν μπορεί να κατανοήσει τα διπλωματικά οφέλη για την ίδια. Υποβιβάζοντας αυτό το θεσμό σε μια απλή τοπική εκκλησία μιας μειονότητας που αποτελείται τώρα πια από 1500 – 2000 υπερήλικες. Αντ’ αυτού ζητάει ανταλλάγματα για πράγματα που η ίδια τη τουρκική κυβέρνηση μονομερώς θα έπρεπε να διευθετήσει.-

    Ελευθέριος Β.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.