28/7/09

Η Αγκυρα ανησυχεί ότι η Ελλάδα και η Κύπρος Θα εκμεταλλευτούν το σύστημα FRONTEX για έρευνες πετρελαίου

Πολεμικά πλοία της Γαλλίας και της Ιταλίας, μετά από έκκληση της Ελλάδας, ανέλαβαν καθήκοντα προστασίας της «χερσαίας έκτασης της ΕΕ» στα διεθνή ύδατα του Αιγαίου για την παρεμπόδιση της λαθρομετανάστευσης, αναφέρει σε δημοσίευμά της η τουρκική εφημερίδα Ακσιάμ.


Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στο πλαίσιο του συστήματος «FRONTEX», που δημιουργήθηκε για τον αγώνα της ΕΕ κατά της λαθρομετανάστευσης, η Ελλάδα προέβη σε έκκληση προς τη Γαλλία, την Ιταλία και το Λουξεμβούργο, καλώντας τις να περιπολούν στα δικά της χωρικά ύδατα.

Από τα μέσα του Ιουνίου, τορπιλάκατοι αυτών των χωρών άρχισαν να περιπολούν στο Αιγαίο. Η εξέλιξη αυτή, αναφέρεται, ενόχλησε την Αγκυρα, η οποία υποστήριξε προς την ΕΕ ότι η περιοχή των περιπολιών δεν αποτελεί χωρικά ύδατα της Ελλάδας, αλλά διεθνή περιοχή.

Προστίθεται ότι η Αγκυρα, στις διερευνητικές συνομιλίες που έγιναν στις αρχές Ιουλίου, αλλά και απευθείας προς το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, προειδοποίησε ότι αυτό που γίνεται δεν θα βοηθήσει στη λύση.



Πηγές του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, σύμφωνα με την Ακσιάμ, δήλωσαν ότι το να περιπολούν οι τρεις χώρες στα διεθνή ύδατα δεν θα επιφέρει ζημία στην Τουρκία, αλλά προέβησαν στην αξιολόγηση ότι η Ελλάδα με τον τρόπο αυτό ξεγελάει τον ίδιο της τον εαυτό.

Η Αγκυρα, αναφέρεται, αισθάνεται μεγάλη οργή για την Ελλάδα, λόγω της συμπεριφοράς της αυτής, αν και τα πλοία της Γαλλίας και της Ιταλίας δεν έχουν μπει ακόμη στα τουρκικά χωρικά ύδατα. Υψηλά ιστάμενος αρμόδιος του τουρκικού ΥΠΕΞ ανέφερε στην τουρκική εφημερίδα ότι η ενέργεια αυτή της Ελλάδας αποσκοπεί στο να στρέψει την κατάσταση αυτή στο Αιγαίο υπέρ της.

Ο ίδιος αρμόδιος επέστησε την προσοχή στο γεγονός ότι η Αθήνα με την ενέργειά της αυτή προσπαθεί να επιβαρύνει, κατά κάποιο τρόπο, την κατάσταση στο Αιγαίο προσθέτοντας και το θέμα της λαθρομετανάστευσης.

Η Αγκυρα, προστίθεται στο δημοσίευμα, ανησυχεί ότι μετά την Ελλάδα και η Κυπριακή Δημοκρατία θα εκμεταλλευτεί το σύστημα FRONTEX για τις έρευνες πετρελαίου στην ανατολική Μεσόγειο. Αναφέρεται στο δημοσίευμα ότι η Τουρκία είχε υποστηρίξει ότι από τις 10 περιοχές, που είχε ανακοινώσει η Κυπριακή Δημοκρατία ότι θα προκηρύξει διαγωνισμούς, τουλάχιστον οι 5 είναι τουρκικά χωρικά ύδατα.

Ομως, αναφέρεται, η ΕΕ αντί για τους Ε/κ, προειδοποίησε την Τουρκία και υποστήριξε πως η περιοχή είναι χωρικά ύδατα της ΕΕ. Τώρα είναι πιθανό, στην περίπτωση που εισέλθουν πολεμικά πλοία των χωρών-μελών της ΕΕ σε μια από τις περιοχές που ανακοίνωσε η Τουρκία ότι είναι δικές της, να αντιμετωπιστεί μεγάλο διπλωματικό πρόβλημα, αναφέρεται στο δημοσίευμα της Ακσιάμ.

iKypros

27/07/2009

5 σχόλια:

  1. Βεβαίως και θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί εφ’ όσον οι φυσικοί πόροι των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανήκουν σ’ αυτή. Αν αυξήσουμε τις οικονομικές μας δυνατότητες θα αυξηθεί και η εισφορά μας στα κοινοτικά ταμεία. Άρα η Ε.Ε. έχει κάθε συμφέρον να προστατέψει τους φυσικούς πόρους των μελών της. Η Frontex βέβαια είναι μια δύναμη αστυνομικών καθηκόντων στην περιφέρεια της Ευρώπης και σαν τέτοια μπορεί να χρησιμοποιηθεί και εναντίων πολιτών τρίτων κρατών που προβαίνουν σε παράνομες ενέργειες μέσα στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της, την οποία η Τουρκία φυσικά μας εξωθεί να ανακηρύξουμε μονομερώς σύμφωνα με το δίκαιο της θάλασσας. Αλλά το τονίζω ακόμα μια φορά. Είναι ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ δύναμη που κάνει αστυνόμευση έναντι πολιτών. Αν στην περιοχή επέμβει με στρατιωτικά μέσα η Τουρκία τότε υποχρεούμαστε να προστατεύσουμε τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το κοινοτικό αστυνομικό προσωπικό που επιχειρεί εκεί επίσης με στρατιωτικά μέσα. Φυσικά γι’ αυτό το έργο είναι αρκετά τα ελληνικά μέσα. Αλλά πολύ θα ήθελα να δω τι θα συμβεί αν κινδυνεύσουν Γάλλοι και Ιταλοί ακτοφύλακες από παράνομες ενέργειες του τουρκικού ναυτικού.-

    Ελευθέριος Β.

    Υ.Γ. Να υπενθυμίσουμε στους φίλους τούρκους που απ’ ότι φαίνεται δεν έχουν το μάθημα της γεωγραφίας σε πρώτη προτεραιότητα. Όταν αναφέρονται στο Λουξεμβούργο θα πρέπει να γνωρίζουν ότι είναι μια περίκλειστη χώρα που δεν διαθέτει ούτε θάλασσα και φυσικά ούτε ακτοφυλακή. Άρα σίγουρα η Ελλάδα δεν έχει ανάγκη από τις πολύτιμες σε άλλους τομείς υπηρεσίες του Λουξεμβούργου στον τομέα της φύλαξης των θαλασσίων συνόρων της. Βέβαια οι τούρκοι επειδή είναι εκτός Ε.Ε. δεν γνωρίζουν πως ακριβώς λειτουργούν τα πράγματα. Ας γνωρίζουν λοιπόν ότι δεν τους καλέσαμε λόγω αδυναμίας αλλά ήμασταν από τις πρώτες χώρες που ζητούσαμε δομές ασφαλείας στην κατά τα άλλα μόνο οικονομική μας ένωση. Δομές ασφαλείας που είναι μονόδρομος να επεκταθούν και σε όποιον αρέσει. Δεν γίνεται να μην υπάρχουν δομές ασφαλείας κοινές όταν υπάρχει κοινός οικονομικός χώρος. Για να μπαίνει ο κάθε ένας που διαθέτει αρκετά κεφάλαια στον πειρασμό να κερδοσκοπεί με το ευρώ δημιουργώντας αστάθεια στην Χ χώρα της ευρωζώνης και εξάγοντας μέσω του κοινού νομίσματος αυτή την αστάθεια στην Γερμανία ή την Γαλλία… Ας πούμε ξέρω πολύ καλά ότι: Βρετανία, Πολωνία, Σουηδία μελλοντικά ίσως και η Τουρκία αλλά και από τις τωρινές χώρες πολλές νεοφώτιστες της Ανατολικής Ευρώπης δεν θα δεχτούν κάτι τέτοιο. Δεν πειράζει είτε με το καλό είτε με την δημιουργία νέων επάλληλων Ευρωπαϊκών Ενώσεων όπως τώρα με τον «κύκλο του Ευρώ» αυτό θα συντελεστεί επειδή είναι φυσικό επακόλουθο.-

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μήπως ήρθε η στιγμή να επεκτείνουμε τα χωρικά μας ύδατα στα 12 μίλια;

    Τώρα πια έχουμε και μιαν αφορμή.

    Μήπως;

    Και να μην ξεχνάμε.
    Πέρα από τα 12 μίλια, έχουμε το δικαίωμά σε ΑΛΛΑ 12 μίλια, συνορεύουσας ζώνης, όπου τα ύδατα είναι μεν διεθνή, αλλά διατηρούμε το δικαίωμα για έλεγχο λαθρομεταναστών. Στα 24 μίλια το Αιγαίο κλείνει και ο έλεγχος γίνεται πλήρης.
    Άρα αποτελεσματικότερος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η τουρκία νομίζει ότι κανείς δεν γνωρίζει ιστορία στην ευρώπη. Μόνο οι τούρκοι γνωρίζουν. Ενημερώστε όλο τον κόσμο τώρα το καλοκαίρι. Να ενημερώσετε όσους περισσότερους τουρίστες γνωρίσετε. Καλό καλοκαίρι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τι στεναχωριέστε βρε Τουρκά; Έτσι και τολμήσουν να σας παρενοχλήσουν Γάλλοι κλπ θα τους σταματήσει το Pavlopoulos και το Dora!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Από την εφημερίδα:
    "Η Αγκυρα, αναφέρεται, αισθάνεται μεγάλη οργή για την Ελλάδα"

    Αισθάνεται μεγάλη οργή για την Ελλάδα...
    Λες και είμαστε ανδρόγυνο, μόνο που εμείς στα μάτια τους παριστάνουμε την γυναίκα κατά τα Ισλαμικά πρότυπα.

    Είναι κατάσταση αυτή;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.