10/7/09

Σε εξέλιξη η χωροθέτηση του «Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη»

Μέσα στις επόμενες μέρες αναμένεται να κατατεθεί η προκαταρκτική μελέτη χωροθέτησης του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη στο ΥΠΕΧΩΔΕ, προς έγκριση, από τη διεθνή κοινοπραξία Trans Balkan Pipeline (TBP). Στη συνέχεια, η μελέτη θα σταλεί στην Επιτροπή Διαβούλευσης, στο νομαρχιακό συμβούλιο Έβρου και σε φορείς του νομού, προκειμένου να γνωμοδοτήσουν και να κάνουν τις παρατηρήσεις τους.
Αυτό τονίσθηκε από το διευθύνοντα σύμβουλο του ελληνικού τμήματος της TBP, Χρήστο Δήμα, οποίος μίλησε για το συγκεκριμένο θέμα στο νομαρχιακό συμβούλιο Έβρου, που συνεδρίασε με διευρυμένη σύνθεση, ενώ ήταν παρόντες και εκπρόσωποι τοπικών φορέων, αλλά και οικολογικών οργανώσεων.
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, οι εκπρόσωποι των κομμάτων και των φορέων στον Έβρο και τη Ροδόπη είχαν την ευκαιρία να εκφράσουν τις δικές τους ανησυχίες για το έργο, να καταθέσουν τις προτάσεις τους και να ζητήσουν την τήρηση των αυστηρών όρων προστασίας του περιβάλλοντος, που προβλέπει η ευρωπαϊκή νομοθεσία.
Από την πλευρά του ο κ. Δήμας χαρακτήρισε ιδιαίτερα γόνιμο και παραγωγικό το διάλογο που έγινε και τόνισε πως, «οι κανονισμοί που θα υπάρχουν στο λιμάνι θα ξεπερνούν τις συνθήκες και τις συμβάσεις που έχει υπογράψει η Ελλάδα». Ταυτόχρονα, ανέφερε πως «δε θα γίνονται δεκτά, στις λιμενικές εγκαταστάσεις, πλοία που δε θα συμμορφώνονται με τους κανονισμούς».
Πρόσθεσε ακόμη πως, τόσο στο στάδιο της κατασκευής, όσο και στη φάση της λειτουργίας του αγωγού, θα καταγράφεται, σε ετήσια βάση, η χλωρίδα και η πανίδα της θάλασσας, ώστε να παρακολουθούνται οι τυχόν επιπτώσεις από το έργο.
Σημειώνεται ότι η προκαταρκτική μελέτη περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την εγκατάσταση δεξαμενών στην περιοχή του Άβαντος και την κατασκευή ενός μικρού λιμανιού στον Απαλό. Επίσης, εξετάζεται το ενδεχόμενο χρήσης κι ενός τμήματος του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης για τις ανάγκες ελλιμενισμού ειδικών σκαφών, που θα υποστηρίζουν τον αγωγό.
Από την πλευρά του, ο νομάρχης Έβρου και πρόεδρος της Επιτροπής Διαβούλευσης των τοπικών φορέων, Νίκος Ζαμπουνίδης, δήλωσε πως από την επιτροπή θα προκηρυχθεί διεθνής διαγωνισμός «για την πρόσληψη ενός επιστημονικού συμβούλου, ο οποίος θα δίνει απαντήσεις έγκαιρα, σε όλα τα ζητήματα που θα τεθούν».
Ανέφερε ακόμη πως εκτιμά ότι μέσα στις επόμενες μέρες θα εγκριθεί και ο προϋπολογισμός, «ώστε να μπορεί η Επιτροπή Διαβούλευσης να αξιοποιεί ερευνητικά κέντρα, πανεπιστήμια και ό,τι άλλο απαιτείται, ώστε να μπορούμε να τεκμηριώσουμε τις όποιες απόψεις μας και να μπορούμε να απαντούμε με επιστημονική γνώση, τόσο στην εταιρεία κατασκευής του αγωγού και τους μελετητές, αλλά και στα ερωτήματα της τοπικής κοινωνίας και του κάθε φορέα».
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

11 σχόλια:

  1. Ελπίζω να μην μπλέξουμε με Αρειους Πάγους, ΣΤΕ και τελειώσουμε σε καμιά δεκαετία....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. φαίνεται φίλε ανώνυμε 6.18 ότι κάθεσαι κάπου μακριά από την Αλεξανδρούπολη και έτσι θα γλυτώσεις την βρωμιά και την ρύπανση που θα έρθει μαζί με τον αγωγό και άρα γι΄ αυτό βιάζεσαι να γίνει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μπααα...Θα αναλάβει καποια ΜΚΟ προστασίας του ταδε κολεόπτερου, θα πλακώσει και η WWF (αλήθεια, ποιός είναι ο καραγκιοζοπαίχτης και χρηματοδότης όλων τούτων?).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μα ποιος θέλει να πάει τον αγωγό στον Άρειο Πάγο ΣτΕ κτλ;ο ΣΥΡΙΖΑ και οι "Οικολογοι"-Πράσινοι,το γιατί;μόνο για τους λόγους που προβάλουν δεν είναι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ὁ σκοπός ἁγιάζει τά μέσα... Οἱ μέν ΣΥΡΙΖΑ, ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ καί οἱ διάφορες τοπικές ὀργανώσεις θά κάνουν τά πάντα νά μή γίνει τό ἔργο. Ἀπό τήν ἄλλη, ὅλοι θέλουμε νά ἔχουμε ἀνέσεις, δηλαδή γρήγορο ίντερνετ, πληθώρα προϊόντων, φτηνό ἠλεκτρικό, καλοπέραση κτλ. Ἀλλά ὄλα τά κακά πού φέρνουν τά παραπάνω μακριά ἀπό τό σπίτι μας. Ἔ, δεν γίνονται ὅλα. Ἐξάλλου, πολλές φορές ἔχουν γίνει προσφυγές γιά περιβαλλοντικά θέματα στά ἑλληνικά δικαστήρια... ἀλλά μέ πρόσχημα τό περιβάλλον. Κλασικό παράδειγμα τό γήπεδο τοῦ Παναθηναϊκοῦ. Ὁ κ. Τσίπρας δέν πῆρε τήν ἐργολαβία γι' αὐτό καί κίνησε ὅλη τήν διαδικασία. Παρ' ὅτι πολλές φορές ἐγείρουν τεράστια προβλήματα περιβαλλοντικῆς φύσεως τέτοιου εἴδους ἔργα. Θεωρῶ ὅτι τά ὀφέλη γιά τή χώρα μας θά εἶναι μεγάλα ὅταν ὁλοκληρωθεῖ.

    Ἰόλαος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Παιδιά της Θράκης,
    Ο αγωγός σημαίνει πολλά και κυρίως ενίσχυση των συνόρων.
    Δεν είναι ένας σωλήνας πεταμένος στην εξοχή.
    Από μόνο του το έργο επιβάλλει ένα status στην περιοχή που δεν επιτρέπει ταρζανιές και αποκοτιές.
    Είναι δε πολύ πιθανό ότι κάτω από τραπέζι υπάρχουν και παράγραφοι που θα λένε τι πρέπει να γίνει σε περίπτωση που κινδυνεύει η ασφαλής και απρόσκοπτη λειτουργία του εν λόγω σωλήνος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Το εύχομαι Ιόλαε, να είναι μεγάλα τα οφέλη για τη χώρα μας. Αλλά για να γίνει αυτό θα πρέπει να το εκμεταλλευτούν σωστά αυτοί που διαχειρίζονται την εξωτερική μας πολιτική, πράγμα για το οποίο δυστυχώς αμφιβάλλω. Από την άλλη τυχαίνει να είμαι από την Αλεξανδρούπολη και σας βεβαιώνω οτι αυτοί που ανησυχούν για τις πιθανές επιπτώσεις είναι οι Συριζαίοι και οι κατά φαντασίαν Οικολόγοι αλλά οι απλοί κάτοικοι της πόλης που φοβούνται οτι στο τέλος θα τους μείνει μόνο η ρύπανση. Να προσθέσω ακόμα οτι δίπλα ακριβώς βρίσκεται ένας από τους μεγαλύτερους υγροβιότοπους της Ελλάδας, το Δέλτα του Έβρου.
    Την ανησυχία των πολιτών, λοιπόν, την βρίσκω δικαιολογημένη όσο κι αν καταλαβαίνω οτι γεωπολιτικά θα είναι συμφέρουσα η κατασκευή για την Ελλάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. VLEPO KALA THN FOTOGRAFIA !PIGI "ELLINIKA PETRELEA"KAI TA SKOPIA EINE
    -MACEDONIA- ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Συγνώμη αλλά μου ξέφυγε μία λέξη πιό πριν που αλλοιώνει το νόημα του προηγούμενου σχολίου μου ΄΄... αυτοί που ανησυχούν ΔΕΝ είναι οι Συριζαίοι και οι ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ούτε ίχνος οικολογικού προβλήματος δεν υφίσταται ούτε με τον αγωγό ούτε με την υποθαλασσια (άσχετο αλλά εκεί να δείτε συριζαϊκή νοοτροπία)!οι άνθρωποι αυτοί είτε αντιδρούν για να αντιδρούν είτε τα πήραν χοντρά από κάπου,μάλλον για κάποιους συμβαίνει το ένα και για κάποιους το άλλο.Οι πεμπτοφαλαγγίτες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Aνώνυμε 12:04 και λοιποί φίλοι, ζητούμε συγνώμη για την παράβλεψη. Το όνομα έφυγε από το χάρτη και θα το σβήνουμε εις τους αιώνας των αιώνων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.