30/7/09

Γενική αμνηστία το «κουρδικό κλειδί»


Το περιεχόμενο του σχεδίου του τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την επίλυση του κουρδικού προβλήματος αποκάλυψε η «Χουριέτ». Σύμφωνα με την εφημερίδα, το σχέδιο θα προσφέρει γενική αμνηστία σε όσους μαχητές του ΡΚΚ παραδώσουν τα όπλα τους, ενισχυμένα πολιτικά, οικονομικά και κυρίως πολιτιστικά και εκπαιδευτικά δικαιώματα για την κουρδική μειονότητα, επαναφορά των παλαιών κουρδικών ονομασιών στις πόλεις και στα χωριά της Νοτιοανατολικής Τουρκίας και αναθεώρηση του άρθρου 5 του αντιτρομοκρατικού νόμου, βάσει του οποίου συχνά δικάζονται και φυλακίζονται ανήλικοι Κούρδοι επειδή πετούν πέτρες στους αστυνομικούς κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων.

Ισχυρά κίνητρα δίνει ο Ερντογάν για παράδοση του οπλισμού στους μαχητές τού ΡΚΚ
Πέμπτη 30 Ιουλίου 2009 ΒΗΜΑ

ΑΓΚΥΡΑ Το περιεχόμενο του σχεδίου του τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την επίλυση του κουρδικού προβλήματος αποκάλυψε η «Χουριέτ». Σύμφωνα με την εφημερίδα, το σχέδιο θα προσφέρει γενική αμνηστία σε όσους μαχητές του ΡΚΚ παραδώσουν τα όπλα τους, ενισχυμένα πολιτικά, οικονομικά και κυρίως πολιτιστικά και εκπαιδευτικά δικαιώματα για την κουρδική μειονότητα, επαναφορά των παλαιών κουρδικών ονομασιών στις πόλεις και στα χωριά της Νοτιοανατολικής Τουρκίας και αναθεώρηση του άρθρου 5 του αντιτρομοκρατικού νόμου, βάσει του οποίου συχνά δικάζονται και φυλακίζονται ανήλικοι Κούρδοι επειδή πετούν πέτρες στους αστυνομικούς κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων.

Το πρωτοσέλιδο της «Χουριέτ» και τα αντίστοιχα δημοσιεύματα άλλων τουρκικών εφημερίδων, όπως ήταν αναμενόμενο, προκάλεσαν την έντονη αντίδραση κεμαλιστών και εθνικιστών- με πρώτο τον ακροδεξιό Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ο οποίος δήλωσε ότι «ο Ερντογάν αποτελεί πλέον σοβαρό κίνδυνο για την Τουρκία (...) καθώς ετοιμάζεται να διασπάσει τη χώρα υπό την καθοδήγηση του “Χασάπη του Ιμραλί”» , δηλαδή του έγκλειστου ηγέτη του ΡΚΚ Αμπντουλάχ Οτσαλάν . Πιο συγκρατημένος, ο ηγέτης της κεμαλικής αξιωματικής αντιπολίτευσης Ντενίζ Μπαϊκάλ τόνισε ότι ο κ. Ερντογάν ετοιμάζεται να υποκύψει στις πιέσεις της ΕΕ και των ΗΠΑ και στις ανησυχίες για τη σταθερότητα στο Βόρειο Ιράκ.

Απαντώντας σε αυτή την ολομέτωπη επίθεση, σε συνέντευξη Τύπου που μεταδόθηκε ζωντανά από την τηλεόραση, ο υπουργός Εσωτερικών Μπεσίρ Αταλάι παραδέχτηκε χθες ότι η κυβέρνηση εξετάζει «διάφορες παραχωρήσεις» προς την κουρδική μειονότητα, αλλά απέφυγε να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει τα δημοσιεύματα.

Κάλεσε ωστόσο τους αντάρτες σε διάλογο: « Ελάτε να πάρετε μέρος στη διαδικασία διαλόγου, ελάτε να λύσουμε το πρόβλημα που μας έχει κοστίσει τόσο πολύ και έχει στοιχειώσει το μέλλον μας... Είμαστε διατεθειμένοι να λάβουμε αποφασιστικάκαι θαρραλέα μέτρα», τόνισε ο τούρκος υπουργός- ο οποίος ζήτησε από τα κόμματα της αντιπολίτευσης να επιδείξουν «εθνική ομοψυχία» και να μην προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν το θέμα πολιτικά.

Oι περισσότεροι αναλυτές συμφωνούν ότι η κυβέρνηση Ερντογάν επιταχύνει την παρουσίαση των προτάσεών της, προκειμένου να προλάβει την κατάθεση της νέας δέσμης συμβιβαστικών προτάσεων από τον έγκλειστο ηγέτη του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (ΡΚΚ) Αμπντουλάχ Οτσαλάν- έναν νέο «οδικό χάρτη» για το χρονίζον πρόβλημα που αναμένεται να δημοσιοποιηθεί από την απομόνωση της «Νήσου των Σκύλων» τον ερχόμενο Δεκαπενταύγουστο, ανήμερα της 25ης επετείου από την πρώτη ένοπλη επίθεση του ΡΚΚ εναντίον τουρκικών δυνάμεων το 1984.

Επειτα από δέκα χρόνια στην απομόνωση ο Οτσαλάν φέρεται διατεθειμένος να προσφέρει οριστική κατάπαυση πυρός με αντάλλαγμα πλήρη αμνηστία για τους αντάρτες και αυτονομία για τις κουρδικές περιοχές- εγκαταλείποντας οριστικά τον στόχο της ίδρυσης ενός κουρδικού κράτους. Η τουρκική ηγεσία, όμως, δεν θέλει ούτε να ακούσει για απευθείας διάλογο με τον έγκλειστο ηγέτη.

Η κατάσταση περιπλέκεται λόγω της διαμάχης του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ με τον στρατό και το λοιπό «βαθύ κράτος» της χώρας, που έχει φθάσει στο αποκορύφωμα λόγω του παρακρατικού δικτύου των εθνικιστών της Εργκενεκόν, αλλά και λόγω της επικίνδυνης, για τα τουρκικά συμφέροντα, πολιτικής κατάστασης στο ιρακινό Κουρδιστάν, που παραμένει καταφύγιο και ορμητήριο για τους αντάρτες του ΡΚΚ.

Στην τριμερή συνάντηση αξιωματούχων της Τουρκίας, του Ιράκ και των ΗΠΑ, που υποτίθεται ότι έχει συστηθεί με σκοπό την εξάλειψη του ΡΚΚ, ο ιρακινός υπουργός Εθνικής Ασφαλείας Σιρβάν αλ Βαϊλί επετέθη στον κ. Αταλάι- ο οποίος ζητούσε σε άγριο ύφος επιπλέον μέτρα κατά του ΡΚΚ, κατηγορώντας την Αγκυρα ότι υποθάλπει τρεις σουνιτικές «τρομοκρατικές» οργανώσεις που έχουν σκοπό τη διάλυση του ιρακινού κράτους.

3 σχόλια:

  1. Καλὰ ἂς δοῦμε τὸ νομοσχέδο καὶ βλέπουμε.
    Ὅποιοι πάντως παραδώσουν τὰ ὅπλα τους νὰ δεῖτε τί θὰ πάθουν σὲ 1 ἔτος.
    σίγουρα τὸ νομοσχέδιο θὰ ἔχη τρύπες π.χ. ποινικὰ ἀδικήματα κ.λπ.
    Δὲν νομίζω ὅτι οἱ τοῦρκοι θὰ μπορέσουν νὰ ξανακάνουν συμμάχους τοὺς κούρδους, τοὺς ἔχουν κακοποιήσει - σκοτώσει πολύ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλά εμείς τους παραδώσαμε και τα όπλα μας και τη χώρα μας, γιατί δεν επανέφεραν τα Ελληνικά τοπωνύμια; Ντόρα; Αλλά πάλι ίσως θα ανοίξουν την Χάλκη... Πω πω.... λύθηκαν τα προβλήματά μας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Είναι φως φανάρι πως το σχέδιο είναι βρετανικής προέλευσης. Τα ίδια συμφωνήθηκαν και για τον αφοπλισμό στη Βόρεια Ιρλανδία. Επίσης, η Σκωτία απέκτησε μεγαλύτερα διοικητικά προνόμια. Μιλάμε για καρμπόν κατάσταση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.