28/7/09

Τούρκοι οι Φωκαείς, τουρκική και η τριήρης...

Η ελληνική, η κυπριακή και η αρμενική κοινότητες της Μασσαλίας έχουν κινητοποιηθεί προκειμένου να εμποδίσουν την άφιξη στο λιμάνι της Μασσαλίας ενός τουρκικού πλοίου αντίγραφου αρχαίας ελληνικής τριήρους.

Το πλοίο αναμένεται να φτάσει στη Μασσαλία για την έναρξη των εκδηλώσεων της «σεζόν της Τουρκίας στη Γαλλία», που θα διαρκέσει μέχρι 31η Μαρτίου του 2010. Οι τρεις κοινότητες εκφράζουν την αγανάκτησή τους. Καταγγέλλουν πολιτιστική οικειοποίηση από την Αγκυρα, μοιράζουν προκηρύξεις, οργανώνουν συζητήσεις στο δήμο. Προσπαθούν με κάθε τρόπο να εμποδίσουν το άραγμα του «πλοίου της ντροπής» όπως το αποκαλούν.

Οι Αρμένιοι εκτιμούν ότι αν αποδεχθούν το άραγμα του πλοίου στο λιμάνι της Μασσαλία είναι σαν να ξεχνούν πως η Τουρκία αρνείται να αναγνωρίσει την ενοχή της στην αρμενική γενοκτονία. Για τους Κυπρίους θα ήταν «σαν να ξεχνούν ότι η Τουρκία κατέχει παράνομα από το 1974 το βόρειο τμήμα του νησιού». Το πλοίο, του οποίου το κόστος κατασκευής είναι περίπου 750.000 ευρώ, θα φτάσει σήμερα στο Κασί και την Πέμπτη στη Μασσαλία.

Ο Γάλλος πρόξενος στην Κωνσταντινούπολη παρουσίασε την άφιξη του πλοίου σαν ένα από τα μεγάλα πολιτιστικά γεγονότα της «σεζόν της Τουρκίας στη Γαλλία». Το πλοίο «Κυβέλη» είναι αντίγραφο τριήρους και ακολουθεί τη διαδρομή των αποίκων Ελλήνων της Φώκαιας από τις τουρκικές ακτές ώς το λιμάνι της Μασσαλίας. Η αρμενική κοινότητα της Μασσαλίας απαριθμεί περίπου 80.000 άτομα και το μποϊκοτάζ τους θα έχει σημαντική επίπτωση στις εκδηλώσεις. Ο επίτιμος πρόξενος της Κύπρου, κ. Βοσκαρίδης, καταγγέλλει μία «πολιτική οικειοποίηση, που γίνεται για να φανεί ότι η Τουρκία είναι ευρωπαϊκή».

Ο πρόεδρος της οργάνωσης «Γαλλία - Τουρκία», Ζαν Πιερ Σαλβετά, τονίζει ότι «πρόκειται για μια πολιτιστική εκδήλωση η οποία παρουσιάζει ιστορικά γεγονότα προ 2.600 χρόνων» και εκτιμά ότι η πολεμική είναι άνευ λόγου και άτοπη.
Ελευθεροτυπια

7 σχόλια:

  1. εδω δεν διαμαρτυρηθηκαν που εδεσε στο κλειστο λιμανι του Μεσολογγιου ,

    δεν θα δεσει στη μασαλια ?

    h

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν καταλαβαίνω πως θα πάει Μασσαλία εάν δεν περάσει από Ελλάδα. Εδώ πρέπει να το σταματήσουμε και έχουμε πολύ καλό λόγο και τίποτα άλλο ιστορικό να μην ίσχυε: θα θυμάστε ότι αντίστοιχα δεν επέτρεψαν την νέα Αργώ που είχαν φτιάξει στο Βόλο να περάσει στη Μαύρη θάλασσα και να κάνει το μυθικό ταξίδι και τελικά πήγε προς Βενετία μεριά...Βέβαια θα είχε πολύ πλάκα μια αναμέτρηση με την τρίειρη Ολυμπιάδα για να δούμε τη ναυτοσύνη των ζώων...k@

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. 28 Ιούλιος 2009 11:15 πμ

    εδώ λέμε διανυκτέρευσε στο λιμάνι του Μεσολογγίου...

    κοντά στον ιστορικό ανεμόμυλο

    το δικό μας πέρυσι νομίζω άραξε στον Αστακό ,
    οι Τούρκοι δεν επέλεξαν ούτε Ναύπακτο, ούτε Πάτρα (που θα είχε περισσότερο κόσμο για διαφήμιση , ούτε Αστακό,

    επέλεξαν ΤΥΧΑΙΑ Μεσσολόγγι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τι ξεφτιλισμενο κρατιδιο ειναι αυτο.Τουλαχιστον οι Τουρκοι εχουν ανδρικους αδενες.Α ρε κλεφτρονια τι μας περιμενει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Λοιπόν, όσοι θέλετε περισσότερες πληροφορίες για τις αντιδράσεις Ελλήνων κ Αρμενίων στη Μασσαλία :

    www.diaspora-grecque.com

    και όσοι θέλετε πληροφορίες για την όλη υπόθεση, η επίσημη, τουρκική ιστοσελίδα (και στα αγγλικά και γαλλικά):

    www.foca-marsilya.info

    Εδώ θα δείτε και τους χορηγούς σε κάθε χώρα -εκτός από τους τούρκους,υπάρχουν δηλ.και κάποιοι Έλληνες, ενώ θα δείτε και τις ευχαριστίες στο Ελληνικό Προξενείο της Σμύρνης! Αν δεν εκνευριστείτε αρκετά, "θαυμάστε" και φωτογραφίες από τα μέρη της Ελλάδας,δεν ξέρω αν τελικά, πέρασε από τα προγραμματισμένα.
    Δεν ξέρω πού βρίσκετε τώρα αυτό το πλοίο, πάντως στο facebook υπάρχει και σελίδα εναντίον της άφιξης του πλοίου στη Μασσαλία.

    http://www.facebook.com/group.php?gid=83709034236&ref=ts

    Ζωή

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ποια τριηρης ρε μεγαλε! Συλαμβανεσαι αδιαβαστος. Ανεμοτρατα ειναι! Αιντε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. "Ο πρόεδρος της οργάνωσης «Γαλλία - Τουρκία», Ζαν Πιερ Σαλβετά, τονίζει ότι «πρόκειται για μια πολιτιστική εκδήλωση η οποία παρουσιάζει ιστορικά γεγονότα προ 2.600 χρόνων» και εκτιμά ότι η πολεμική είναι άνευ λόγου και άτοπη. "

    Δεν είναι απλά μια πολιτιστική εκδήλωση :Το πλοίο έχει τουρκική σημαία και συμμετέχει σ' έναν κύκλο εκδηλώσεων που τελούν υπό την αιγίδα υπουργείων του γαλλικού και του τουρκικού κράτους. Αυτό το γεγονός δίνει πολιτική διάσταση στο θέμα. Πριν 2600 χρόνια οι Έλληνες υπήρχαν κι αυτό ό,τι και να κάνουν, δεν αλλάζει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.