28/7/09

Ινδία: Οι "φτωχοί" μουσώνες απειλούν την οικονομική ανάπτυξη


Του Abhrajit Gangopadhyay

Νέο Δελχί (Dow Jones)-- Το ασυνήθιστα άνυδρο ξεκίνημα της περιόδου των μουσώνων στην Ινδία απειλεί να πλήξει την αγροτική παραγωγή, σε μια οικονομία της οποίας η ανάπτυξη ακόμη εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από τις αγροτικές περιοχές.

Η κάτω του φυσιολογικού απόδοση της συγκομιδής έχει βαρύνουσα σημασία για μια οικονομική ανάκαμψη που βρίσκεται στην αρχή της, καθώς οδηγεί ψηλότερα τις τιμές των τροφίμων, ασκώντας περαιτέρω πίεση στον κυβερνητικό προϋπολογισμό και δημιουργώντας περιπλοκές στις προσπάθειες της κεντρικής τράπεζας να αναθερμάνει την οικονομία χωρίς να επιτρέψει στον πληθωρισμό να ξεφύγει από τον έλεγχο.

Μετά τον πιο άνυδρο Ιούνιο των τελευταίων 83 ετών, τέσσερις από τις 28 επαρχίες της Ινδίας έχουν δηλώσει ότι βρίσκονται σε κατάσταση ξηρασίας. Το μεγαλύτερο μέρος της πολιτείας με το μεγαλύτερο πληθυσμό Uttar Pradesh, η οποία θεωρείται ως η σημαντικότερη περιοχή ρυζιού και ζαχαροκάλαμων, έχει πληγεί από την ανομβρία.

Το επίπεδο των βροχοπτώσεων από την 1η Ιουνίου μέχρι τις 22 Ιουλίου ήταν κατά 19% χαμηλότερο από το φυσιολογικό, με τις βόρειες και βορειοδυτικές περιοχές να δέχονται το μεγαλύτερο πλήγμα.

Η Μετεωρολογική Υπηρεσία προβλέπει ότι οι βροχοπτώσεις για την υγρή περίοδο Ιουνίου-Σεπτεμβρίου θα διαμορφωθούν στο 93% του μακροπρόθεσμου μέσου όρου, επίπεδο που δεν συνιστά ασυνήθιστα μεγάλη απόκλιση. Ωστόσο η κατανομή μέχρι στιγμής είναι εξαιρετικά ανώμαλη, με ορισμένες περιοχές να πλημμυρίζουν και άλλες να έχουν ξηρασία.

Οι μουσώνες της περιόδου Ιουνίου-Σεπτεμβρίου είναι καταλυτικοί για τις καλοκαιρινές σοδειές, συμπεριλαμβανομένων του ρυζιού και των ζαχαροκάλαμων καθώς το 60% των χωραφιών “τρέφονται” με βροχή. Αν οι βροχοπτώσεις παραμείνουν σποραδικές το Σεπτέμβριο, οι αποδόσεις των χειμερινών σοδειών όπως του σιταριού είναι πιθανό να επηρεαστούν, όπως εκτιμούν οι αναλυτές.

Πρόκειται για μια πρόκληση, για μια χώρα που τα δύο τρίτα των 1,1 δισ. κατοίκων ζουν σε χωριά και αγροτικές περιοχές και αθροίζουν το 18% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος. Η αγροτική ζήτηση αποτελεί πάνω από το μισό της εγχώριας κατανάλωσης, συνεπώς κάθε αρνητική επίδραση στα εισοδήματα των αγροτών θα επιφέρουν πλήγμα στη ζήτηση όλων των αγαθών, από το πετρέλαιο και τις μηχανές έως τα σαπούνια και το χρυσό, με αντίκτυπο στην ευρύτερη οικονομία.

Η κυβέρνηση βρίσκεται σε επιφυλακή αναφορικά με τους κινδύνους, ωστόσο δεν έχει ακόμη σημάνει συναγερμό. Το γεγονός αυτό πιθανώς αντανακλά την πεποίθηση ότι τα διάφορα μέτρα που έχουν ληφθεί για την ώθηση της οικονομικής ανάπτυξης στις αγροτικές περιοχές θα βοηθήσουν στην αντιστάθμιση των κινδύνων από την μειωμένη συγκομιδή.

“Είναι πρώιμο να φτάνουμε σε καταστροφικά συμπεράσματα, ενώ είναι καλύτερα να περιμένουμε να δούμε αν οι βροχοπτώσεις επανέλθουν”, δήλωσε ο Arvind Virmani, επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος του ομοσπονδιακού υπουργείου Οικονομικών.

Παρόλα αυτά οι οικονομολόγοι έχουν αρχίσει να συμπεριλαμβάνουν τους κινδύνους στις προβλέψεις τους για την οικονομία, η οποία παρέμεινε μία από τις πιο ανθεκτικές της Ασίας απέναντι στην παγκόσμια πιστωτική κρίση χάρη στη σχετικά μικρή εξάρτηση της από τις εξαγωγές.

Η ισχυρή αγροτική ζήτηση έχει βοηθήσει στην απορρόφηση των κραδασμών από την παγκόσμια ύφεση, με την επέκταση της οικονομίας της Ινδίας να ξεπερνά όλους τους ανταγωνιστές στην περιοχή εκτός από την Κίνα. Η ανάπτυξη επιβραδύνθηκε στο 6,7% το οικονομικό έτος που έληξε στις 31 Μαρτίου, έναντι του 9% την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Η κυβέρνηση προβλέπει ανάπτυξη μεταξύ 6,25% και 7,75% στο τρέχον έτος ωστόσο μια φτωχή συγκομιδή μπορεί να θέσει την πρόβλεψη εν αμφιβόλω.

“Αν η συνολική υποχώρηση των βροχοπτώσεων περιοριστεί στο 20%-25%, η αύξηση του ΑΕΠ της Ινδίας θα μπορούσε να διαμορφωθεί στο -5% στο τρέχον οικονομικό έτος,” δήλωσε ο Mridul Saggar, επικεφαλής οικονομολόγος της Kotak Securities.

Δεν είναι ξεκάθαρο αν ο μέχρι στιγμής ξηρός καιρός προμηνύει ανάλογη συνέχεια. Οι δυνατές βροχοπτώσεις της περασμένης Τρίτης έπληξαν τη βόρεια επαρχία του Punjab, η οποία συγκαταλέγεται στις πέντε κορυφαίες επαρχίες παραγωγής ρυζιού, βάζοντας τέλος στην περίοδο ξηρασίας. Οι μουσώνες του περασμένου έτους αναθερμάνθηκαν αργότερα βοηθώντας την αγροτική παραγωγή να σημειώσει ανάπτυξη της τάξης του 1,6%.






Η κυβέρνηση έκανε λόγο για ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής 4% όταν ανακοίνωσε τον πρϋπολογισμό τον περασμένο μήνα, ωστόσο η Morgan Stanley εκτιμά ότι τα χαμηλά επίπεδα των βροχοπτώσεων θα μπορούσαν να περιορίσουν την ανάπτυξη μεταξύ 1,5% και 2%.

Ενδεχόμενη πτώση του αγροτικού κλάδου θα ασκούσε πιέσεις στην κυβέρνηση να αντιδράσει με μέτρα στήριξης, αν και ήδη έχει προβλήματα με το δημοσιονομικό έλλειμμα να τοποθετείται στο επίπεδο-ρεκόρ του 6,8% του ΑΕΠ για το τρέχον έτος.

“Η κυβέρνηση δεν μπορεί να παραβλέψει το πρόβλημα και παρά τη δύσκολη δημοσιονομική κατάσταση, θα προσπαθήσει να δημιουργήσει κίνητρα για τους αγρότες, διογκώνοντας τα πακέτα των επιδοτήσεων,” υποστήριξε ο Shubhada Rao, επικεφαλής οικονομικός αναλυτής της Yes Bank.

Η προοπτική των υψηλότερων τιμών

Μεγαλύτερος κίνδυνος θα μπορούσε να είναι η αύξηση του πληθωρισμού.

Ο δείκτης τιμών χονδρικής- ο βασικός δείκτης του πληθωρισμού- μειώθηκε 1,17% την εβδομάδα έως τις 17 Ιουλίου, έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου, σημειώνοντας την έκτη συνεχόμενη εβδομάδα πτώσης. Ωστόσο οικονομολόγοι εκτιμούν ότι ο πληθωρισμός είναι πιθανό να επανεμφανιστεί το Σεπτέμβριο, καθώς οι αυξημένες τιμές των τροφίμων παραμένουν δυσάρεστες, ενώ η πρόσφατη αύξηση των τιμών του πετρελαίου αναδύεται στην οικονομία.

Η κεντρική τράπεζα, Reserve Bank of India τοποθετεί τον πληθωριμσό στο 4% στο τέλος του οικονομικού έτους στις 31 Μαρτίου. Ο Jahangir Aziz, επικεφαλής οικονομολόγος της JP Morgan Chase στην Ινδία, θεωρεί ότι ο πληθωρισμός θα μπορούσε να αυξηθεί κατά 2 με 3 ποσοστιαίες μονάδες κατά την εξεταζόμενη περίοδο αν οι βροχοπτώσεις των μουσώνων δεν αυξηθούν.

Η Ινδία δεν διατηρεί μεγάλα αποθέματα ελαιούχων σπόρων και ενδέχεται να πρέπει να καταφύγει σε εισαγωγές, γεγονός που πιθανώς να κοστίσει έως και 0,4% του ΑΕΠ, τόνισε. Οι ανεπαρκείς βροχοπτώσεις έχουν ωθήσει ορισμένους αγρότες να στραφούν σε χονδρόκοκκα δημητριακά που αντέχουν σε χειρότερες συνθήκες αντί για ρύζι. Η καλοκαιρινή συγκομιδή ρυζιού της Ινδίας μειώθηκε περίπου 21% μεταξύ της 1ης Ιουνίου και της 17ης Ιουλίου στα 11,5 εκατ. εκτάρια έναντι της περσινής περιόδου.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Sharad Pawar, δήλωσε την Παρασκευή στη Βουλή ότι έχει απαγορεύσει τις εξαγωγές σιτηρών και ρυζιού κατώτερης ποιότητας για ένα χρόνο λόγω των “φτωχών” μουσώνων. Εξάλλου η κυβέρνηση ενδέχεται να αυξήσει τις τιμές των προμηθειών για ορισμένες θερινές σοδειές όπως το ρύζι κατά 500 ρουπίες ανά μετρικό τόνο για να ενισχύσει τις σπορές, σύμφωνα με αξιωματούχο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Οι τιμές της ζάχαρης και του τσαγιού έχουν αυξηθεί 30%, των οσπρίων 17% και των δημητριακών 12% έναντι των αντίστοιχων περσινών επιπέδων, όπως δήλωσε ο Rohini Malkani της Citigroup συμπληρώνοντας ότι η κυβέρνηση είναι πιθανό να μπορεί να περιορίσει τη σημαντική αύξηση των τιμών των τροφίμων, δεδομένων των μεγάλων αποθεμάτων ρυζιού και σιτηρών από προηγούμενες “πλούσιες” σοδειές και των ικανοποιητικών αποθεμάτων ξένων νομισμάτων για εισαγωγές.

Πηγή capital.gr

2 σχόλια:

  1. ας σπειρουνε το διαστημοπλοιο που στειλανε προ μηνος στη Σεληνη και τα νεα πυρηνικα υποβρυχια τους και με οτι βγει να φανε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τα προβληματα ξεκινησαν με τη χρησιμοποιηση σπορων γενετικα μεταλαγμενων και με την αναγκη χρησιμοποιησης μεγαλης ποσοτητας φυτοφαρμακων απο πολυεθνικες εταιριες και οχι τα παραδοσιακα ειδη που χρησιμοποιουσαν.

    Επισης υπαρχει το βασικο προβλημα της διασυνδεσεις των καυσιμων με τις τιμες των δημητριακων και αλλων ειδων
    μεσο των Βιοκαυσιμων.

    τα βιοκαυσιμα ειναι μια απο της μεγαλητερες απειλες για την πεινα στο πλανητη αυτη τη στιγμη μεσο της διασυνδεσεις των τιμων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.