28/7/09

«Συμμόρφωση α λα καρτ της Τουρκίας δεν είναι αποδεκτή»

«Συμμόρφωση α λα καρτ και επιλεκτική εφαρμογή των συμφωνηθέντων δεν μπορεί να γίνει δεκτή» ανέφερε ακόμη η υπουργός Εξωτερικών τονίζοντας ταυτόχρονα πως «αν η Τουρκία επιθυμεί να γίνει μέλος της ΕΕ πρέπει να τιμήσει την υπογραφή της».
Η Ελλάδα είναι ο πιο ειλικρινής υποστηρικτής της τουρκικής ένταξης, ανέφερε στη συνέχεια η υπουργός,
«Εκπτώσεις σε αυτή τη βασική μας θέση δεν θα γίνουν»

Ντ. Μπακογιάννη: «Συμμόρφωση α λα καρτ της Τουρκίας δεν είναι Αποδεκτή»
Πηγή: ΑΠΕ 27/07/09-19:31

Tα ζητήματα της διεύρυνσης, της λαθρομετανάστευσης και της κλιματικής αλλαγής απασχόλησαν το σημερινό - πρώτο υπό σουηδική προεδρία - Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ όπου την Ελλάδα εκπροσώπησε η Ντόρα Μπακογιάννη. Σε ότι αφορά τη διαδικασία της διεύρυνσης και ειδικότερα την υποψηφιότητα της Τουρκίας, η υπουργός Εξωτερικών δήλωσε προς τους εκπροσώπους του Τύπου ότι ενημέρωσε διεξοδικά τους ομολόγους της για την «προκλητική πολιτική αμφισβητήσεων» που ακολουθεί τις τελευταίες εβδομάδες η 'Αγκυρα.
Μια πολιτική, που όπως η υπουργός τόνισε «έφθασε στο σημείο των διαδοχικών υπερπτήσεων τουρκικών στρατιωτικών αεροσκαφών πάνω από το ελληνικό έδαφος, αλλά και στην απόπειρα δέσμευσης τμημάτων της ελληνικής υφαλοκρηπίδας».

Η Ντ. Μπακογιάννη τόνισε ότι «η πολιτική αυτή είναι απαράδεκτη» και ότι οι κυβερνήσεις των άλλων κρατών μελών της ΕΕ θα πρέπει να έχουν σαφή εικόνα της κατάστασης ενόψει του Δεκεμβρίου, οπότε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα αξιολογήσει την πρόοδο που έχει επιτελέσει η Τουρκία στην πορεία της προς την προσχώρηση στην ΕΕ.

«Μέχρι στιγμής η Τουρκία δεν έχει τηρήσει τις δεσμεύσεις της» τόνισε η υπουργός Εξωτερικών, υπογραμμίζοντας ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ εδράζονται σε αρχές οι οποίες ορίζουν σαφώς την υποχρέωση σεβασμού των σχέσεων καλής γειτονίας και την ειρηνική επίλυση των διαφορών.
«Συμμόρφωση α λα καρτ και επιλεκτική εφαρμογή των συμφωνηθέντων δεν μπορεί να γίνει δεκτή» ανέφερε ακόμη η υπουργός Εξωτερικών τονίζοντας ταυτόχρονα πως «αν η Τουρκία επιθυμεί να γίνει μέλος της ΕΕ πρέπει να τιμήσει την υπογραφή της».

Η Ελλάδα είναι ο πιο ειλικρινής υποστηρικτής της τουρκικής ένταξης, ανέφερε στη συνέχεια η υπουργός, ξεκαθαρίζοντας όμως παράλληλα ότι όσο σταθερή είναι η ελληνική υποστήριξή της τουρκική υποψηφιότητας, εξίσου σταθερή είναι και η θέση της Ελλάδας για την ανάγκη σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας.

«Εκπτώσεις σε αυτή τη βασική μας θέση δεν θα γίνουν» ανέφερε χαρακτηριστικά η Ντ. Μπακογιάννη.
Κληθείσα τέλος να σχολιάσει πρόσφατες δηλώσεις βουλευτή του ΛΑΟΣ περί ενδεχόμενης κατάρριψης στο μέλλον τουρκικού αεροσκάφους, η υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι η άσκηση της εξωτερικής πολιτικής απαιτεί υπευθυνότητα, σοβαρότητα και ψυχραιμία και κατέληξε λέγοντας ότι η αμετροέπεια, η επιπολαιότητα και ο αντιπολιτευτικός οίστρος έχουν τα όριά τους.

Σε ότι αφορά το δεύτερο ζήτημα που απασχόλησε το σημερινό Συμβούλιο, αυτό της λαθρομετανάστευσης, η Ντ.
Μπακογιάννη τόνισε ότι το σύνολο των κρατών μελών της ΕΕ αναγνωρίζουν πλέον ότι έχει πανευρωπαϊκές διαστάσεις και ότι η αντιμετώπισή του απαιτεί συντονισμό και κοινή δράση.

Το γεγονός ότι η σουηδική προεδρία το έχει περιλάβει στις βασικές προτεραιότητές της καταδεικνύει ότι η εκστρατεία ευαισθητοποίησης που έκανε η Ελλάδα από κοινού με τους νότιους εταίρους της αποδίδει καρπούς, ανέφερε η υπουργός Εξωτερικών, η οποία τάχθηκε υπέρ της ενίσχυσης της κοινοτικής υπηρεσίας για τη φύλαξη των συνόρων (FRONTEX).

Τάχθηκε επίσης υπέρ της υπογραφής και εφαρμογής των συμφωνιών επανεισδοχής με τις χώρες προέλευσης και διέλευσης των λαθρομεταναστών καθώς και υπέρ του επιμερισμού του βάρους της διαχείρισης της λαθρομετανάστευσης μεταξύ των χωρών της ΕΕ.
Τέλος, αναφορικά με το ζήτημα της αντιμετώπισης των κλιματικών αλλαγών η Ντ. Μπακογιάννη τόνισε ότι η Ελλάδα, ενόψει της συνόδου της Κοπεγχάγης ενεθάρρυνε τη σουηδική προεδρία να έλθει σε διαπραγματεύσεις με χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Ινδία και η Κίνα με σκοπό τη διαμόρφωση ευρύτερων συναινέσεων για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

5 σχόλια:

  1. ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΤΖΑΚ-ΠΟΤ
    Ο Γιωργάκης προορίζεται από τους αμερικανούς να είναι ο ΙΔΕΩΔΗΣ πρωθυπουργός άλλης μιας υποτελούς αποικίας τους στη βαλκανική.
    ΚΑΙ αργόστροφος ΚΑΙ δοσίλογος ΚΑΙ μισός (εξ’ αίματος) αμερικάνος.
    Εντάξει, με τους γνωστούς 4 καναλάρχες (Μπόμπολα, Λαμπράκη, Κυριακού, Αλαφούζο) ξέρουμε ότι τα έχουν συμφωνήσει.
    ΕΜΑΣ ΤΟ ΛΑΟ ΜΑΣ ΡΩΤΗΣΑΝ ή ΑΠΛΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΣΗΜΑΣΙΑ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η κ. Μπακογιάννη νομίζει ότι πηγαίνοντας στην Ε.Ε. δεν θα μαθευτούν αυτά που ισχυρίζεται και στην Ελλάδα. Ο Ελληνικός λαός στην πλειοψηφία του έχει κρίση. "προκλητική πολιτική αμφισβητήσεων" ακολουθεί εδώ και 40 χρόνια το λιγότερο κ. υπουργέ εξωτερικών της Ελλάδας. "απαράδεκτη" η πολιτική αυτή, τώρα ο μογγόλος τα έκανε πάνω του. Εσείς κ. Μπακογιάννη είστε ο πιο ένθερμος υποστηρικτής της τουρκικής ένταξης, όχι η Ελλάδα. Καλύτερα να βάλει την FRONTEX να φυλάει το σπίτι της από τους Έλληνες γιατί θα την πάρουμε με τις πέτρες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ου να χαθείς... άΙσιχτίρ τράβα σπίτι σου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μια διόρθωση..

    Ο Giorgos δεν είναι αμερικανος κατά το ήμισυ.

    Είναι αμερικάνος κατά τα 3/4....


    Είναι άλλωστε φανερό, όταν μιλάει χωρίς να διαβάζει, ότι σκέφτεται σε άλλη γλώσσα και μεταφράζει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Εδώ που φθάσαμε και μ' αυτές τις κυβερνήσεις, τίποτα δεν μπορεί ν' αλλάξει. Οι εθελόδουλοι και ανίκανοι που τα έδωσαν όλα, είναι αδύνατον τώρα να ακολουθήσουν ξάφνου διαφορετική πολιτική έναντι της Τουρκίας και όχι μόνο.
    Έχουν καταλάβει ότι ο κόσμος άρχισε να δυσανασχετεί πια με τον ενδοτισμό τους (λίγο καθυστερημένα, είναι η αλήθεια) και κοιτάζουν να τα συμμαζέψουν. Κάνουν ό,τι και με την λαθρομετανάστευση. Καιροσκόποι, αδιάφοροι, επαγγελματίες πολιτικάντηδες, που πουλάνε ακόμη και τη μάνα τους για λίγη εξουσία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.