21/7/09

Ο εποικισμός στο επίκεντρο της επίσκεψης Γκέιτς στο Ισραήλ


Ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας

Πιέσεις για το θέμα
Ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ Ρόμπερτ Γκέιτς θα επισκεφθεί το Ισραήλ στις 27 Ιουλίου, θέλοντας να συζητήσει το θέμα του ισραηλινού εποικισμού. Ωστόσο, την Κυριακή, ο Μπ.Νετανιάχου απέρριψε σύσταση των ΗΠΑ να σταματήσει την οικοδόμηση οικισμού στην ανατολική Ιερουσαλήμ.
Σύμφωνα με ανώτερους Αμερικανούς αξιωματούχους, ο Ρ.Γκέιτς πρόκεται να πιέσει την ισραηλινή ηγεσία για την εξεύρεση λύσης σχετικά με το θέμα του εποικισμού στη Δυτική Όχθη, στον οποίο αντιδρά έντονα η Παλαιστινιακή Αρχή.
Προσπαθώντας να προωθήσει τις συνομιλίες για το παλαιστινιακό, οι οποίες έχουν ουσιαστικά «παγώσει», ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας αναμένεται να προσφέρει εγγυήσεις στο Ισραήλ σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.
Ο Ρ.Γκέιτς έχει εκφράσει τη συμπαράστασή του προς τις ανησυχίες του Ισραήλ σχετικά με το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, ωστόσο, αντιδρά στην πιθανότητα προειδοποιητικών επιθέσεων κατά της Τεχεράνης, φοβούμενος αποσταθεροποίηση της περιοχής.
«(Η επίσκεψη του Γκέιτς) μπορεί να είναι μια αμερικανική προσπάθεια να καθησυχάσουν οι ΗΠΑ το Ισραήλ για το θέμα του Ιράν, ως τμήμα της πίεσης της Ουάσινγκτον για κινητοποίηση στο παλαιστινιακό θέμα» δήλωσε αξιωματούχος, ο οποίος θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.
Ωστόσο, την Κυριακή, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου απέρριψε σύσταση των ΗΠΑ να σταματήσει η οικοδόμηση ενός νέου εβραϊκού οικισμού στην ανατολική Ιερουσαλήμ.
«Δεν μπορούμε να δεχθούμε ότι εβραίοι δεν έχουν το δικαίωμα να ζουν και να αγοράζουν (σπίτια) οπουδήποτε στην Ιερουσαλήμ», τόνισε.
«Η ενιαία Ιερουσαλήμ είναι πρωτεύουσα του εβραϊκού λαού και του κράτους του Ισραήλ. Η εθνική κυριαρχία μας είναι αδιαμφισβήτητη» πρόσθεσε.
«Φαντάζομαι τι θα συνέβαινε αν κάποιος έλεγε ότι εβραίοι δεν μπορούν να ζήσουν σε κάποιες γειτονιές της Νέας Υόρκης, του Λονδίνου, του Παρισιού ή της Ρώμης. Θα προκαλούσε σίγουρα μεγάλη διεθνή κατακραυγή», είπε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά την εβδομαδιαία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.
Αντιδρώντας στις δηλώσεις Νετανιάχου, ο επικεφαλής των παλαιστινίων διαπραγματευτών Σαέμπ Ερεκάτ δήλωσε ότι ο ισραηλινός πρωθυπουργός πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι «οικισμοί και ειρήνη είναι δύο παράλληλα που δεν συναντώνται».
Ο δήμος της Ιερουσαλήμ έδωσε άδεια για την οικοδόμηση του οικισμού στην τοποθεσία σέιχ Τζάραχ, στην οποία βρίσκεται το εκτός λειτουργίας σήμερα ξενοδοχείο Σίφερντ και η οποία κατασχέθηκε από το Ισραήλ μετά τον πόλεμο του 1967.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.