30/7/09

Κύπρος - Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει υποχρέωση να σέβεται τα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας

Η κυπριακή κυβέρνηση θεωρεί ότι το Ηνωμένο Βασίλειο έχει υποχρέωση να σέβεται τα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας ως συμβαλλόμενο μέρος της σύμβασης του Σικάγου για τη διεθνή πολιτική αεροπορία, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου.Το Ηνωμένο Βασίλειο, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος, έχει επίσης υποχρέωση να μην αναγνωρίζει τη λεγόμενη Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου και πράξεις προερχόμενες από μια τέτοια μη αναγνωρισμένη οντότητα.

Κύπρος - Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει υποχρέωση να σέβεται τα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, δηλώνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

29 Ιουλίου 2009 (21:03 UTC+2)
του ανταποκριτή μας Α. Βικέτου

Η κυπριακή κυβέρνηση θεωρεί ότι το Ηνωμένο Βασίλειο έχει υποχρέωση να σέβεται τα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας ως συμβαλλόμενο μέρος της σύμβασης του Σικάγου για τη διεθνή πολιτική αεροπορία, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου.

Το Ηνωμένο Βασίλειο, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος, έχει επίσης υποχρέωση να μην αναγνωρίζει τη λεγόμενη Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου και πράξεις προερχόμενες από μια τέτοια μη αναγνωρισμένη οντότητα.

Ο κ. Στεφάνου χαρακτήρισε πολυδιάστατη τη σημασία της απόφασης του Βρετανικού Δικαστηρίου να απορρίψει προσφυγή για απευθείας πτήσεις μεταξύ κατεχομένων και Βρετανίας.

Σύμφωνα με την απόφαση, η Κυπριακή Δημοκρατία, επεσήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, έχει αποκλειστική κυριαρχία επί ολόκληρου του εδάφους, των χωρικών υδάτων και του εναέριου χώρου της Κύπρου, ανεξάρτητα του κατά πόσον ασκεί αποτελεσματικό έλεγχο επί τούτου.

Εξάλλου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι ο εξώδικος διακανονισμός μεταξύ Ελληνοκύπριας και της Τουρκίας δεν συνιστά αναγνώριση της νομιμότητας ή της αποτελεσματικότητας της λεγόμενης επιτροπής αποζημιώσεων.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, επεσήμανε ο εκπρόσωπος, εκδικάζοντας την ουσία της προσφυγής της Ελληνοκύπριας, έκρινε πως η Τουρκία προβαίνει σε παραβιάσεις της σύμβασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά η αιτήτρια επέλεξε το δρόμο του συμβιβασμού.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επεσήμανε ότι ο συμβιβασμός δεν καθορίζει χρονικά πότε θα επιστραφεί το μέρος της περιουσίας της αιτήτριας, που η Τουρκία αποδέχθηκε να επιστρέψει ούτε και προβλέπεται κάποια ρύθμιση για το αν μπορεί η αιτήτρια να διαχειριστεί την περιουσία της ελεύθερα.

2 σχόλια:

  1. To πόσο σέβεται το ΗΒ την Κύπρο, φαίνεται από το ότι έχει να πληρώσει ενοίκιο για τις τεράστιες βάσεις στην Κάπρο από το 1963...

    Το ΗΒ φέρει μέχρι σήμερα τη χειρότερη ιστορία αποικιοκρατίας, ιστορία που δεν μπορεί να ξεπεράσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καί ἔχει καί συνέχεια. Μετά ἀπό τήν καταδικαστική ἀπόφαση εἰς βάρος τους, οἱ θιγόμενοι ἔκαναν ἔφεση. Καί εὐελπιστοῦν ὅτι θά δικαιωθοῦν.

    Ἰόλαος

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.