26/7/09

Από την Αδριατική μέχρι την Κίνα


Οι επεκτατικές βλέψεις της Άγκυρας από τον Οζάλ μέχρι τον Ερντογάν Τα επεισόδια στην επαρχία της δυτικής Κίνας, την οποία οι Τούρκοι αποκαλούν Ανατολικό Τουρκεστάν, έφερε και πάλι στο προσκήνιο το ρόλο που θέλει να διαδραματίσει η Τουρκία στην ευρύτερη περιοχή του Καυκάσου και της Κεντρικής Ασίας. Αμέσως μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης η Τουρκία, προβάλλοντας τη μογγολική της καταγωγή και κληρονομιά, είχε στρέψει την προσοχή της στη διείσδυση στις νέες τουρκογενείς Δημοκρατίες της Υπερκαυκασίας και της Κεντρικής Ασίας αλλά και στα νέα κράτη των Βαλκανίων που κάποτε αποτελούσαν εδάφη της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
Από την Αδριατική μέχρι την Κίνα!
Οι επεκτατικές βλέψεις της Άγκυρας από τον Οζάλ μέχρι τον Ερντογάν
Τα επεισόδια στην επαρχία της δυτικής Κίνας, την οποία οι Τούρκοι αποκαλούν Ανατολικό Τουρκεστάν, έφερε και πάλι στο προσκήνιο το ρόλο που θέλει να διαδραματίσει η Τουρκία στην ευρύτερη περιοχή του Καυκάσου και της Κεντρικής Ασίας. Αμέσως μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης η Τουρκία, προβάλλοντας τη μογγολική της καταγωγή και κληρονομιά, είχε στρέψει την προσοχή της στη διείσδυση στις νέες τουρκογενείς Δημοκρατίες της Υπερκαυκασίας και της Κεντρικής Ασίας αλλά και στα νέα κράτη των Βαλκανίων που κάποτε αποτελούσαν εδάφη της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Ήταν η εποχή που ο Οζάλ επαναλάμβανε με στόμφο: «Όλος ο κόσμος θα μιλά για την Τουρκία, για το μεγάλο κόσμο των Τούρκων, για τον τουρκισμό, τα σύνορα του οποίου θα αρχίζουν από την Αδριατική και θα καταλήγουν στο σινικό τείχος». Τα ίδια επαναλάμβανε και ο Ντεμιρέλ και μόνο όταν η Κίνα του υπενθύμισε ότι το σινικό τείχος απέχει 70 χλμ. από το Πεκίνο, διασκέδασε τις δηλώσεις του.
Τα πολυμελή ταξίδια επισήμων από και προς τις νέες αυτές Δημοκρατίες, τα εθνικιστικά συνθήματα, η σύναψη συμφωνιών πολλών εκατομμυρίων δολαρίων, οι επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα της Τουρκίας σε αναπτυξιακά έργα των Δημοκρατιών έπεισαν τους Τούρκους ότι η χώρα τους μετατρέπεται σε υπερδύναμη ή έστω περιφερειακή δύναμη.
Ο ενθουσιασμός των τουρκογενών δημοκρατιών από τις τόσο στενές σχέσεις με την Τουρκία δεν κράτησε για πολύ αφού σύντομα κατάλαβαν ότι δεν θα πρέπει να περιμένουν και πολλά από την Τουρκία, ότι δεν πρέπει να τρέφουν πολλές ελπίδες ειδικά στον οικονομικό τομέα. Ακόμη και οι δυτικές δυνάμεις, οι οποίες έβλεπαν στην Τουρκία σαν γέφυρα μεταξύ της Δύσης και των νέων Δημοκρατιών, αντιλήφθηκαν ότι και χωρίς την παρουσία της θα μπορούσαν να διεισδύσουν σε αυτές. Οι γεωπολιτικοστρατηγικοί στόχοι της Τουρκίας άρχισαν να καταρρέουν. Όλο και περισσότερο αραίωναν οι υψηλού επιπέδου επισκέψεις, αποκαλύφθηκαν οικονομικά σκάνδαλα, ανατράπηκαν ηγέτες που υποστήριζαν τις στενές σχέσεις με την Άγκυρα (Ελτσίμπεϊ στο Αζερμπαϊτζάν), αποκαλύφθηκαν πραξικοπήματα που διοργάνωσαν Τούρκοι για ανατροπή ηγετών τουρκογενών κρατών (Χαϊντάρ Αλίεβ).
Σήμερα οι σχέσεις της χώρας με τα κράτη της Κεντρικής Ασίας βρίσκονται σε φυσιολογικά επίπεδα, η Τουρκία δεν απαιτεί πλέον να τη βλέπουν ως «μεγάλη αδελφή» και αποφεύγει να παρεμβαίνει στα εσωτερικά τους. Ακόμη και τώρα, οι Τούρκοι επίσημοι, σε συναντήσεις τους με ομολόγους τους των τουρκογενών Δημοκρατιών, προσπαθούν να προβάλουν την κοινή καταγωγή. Διοργανώνουν συνέδρια του τουρκικού κόσμου προκειμένου να κρατήσουν μια στενότερη επαφή με τα «αδέλφια» τους στην Κεντρική Ασία, πλην όμως οι αντιπροσωπείες είναι υποβαθμισμένες, η δε γλώσσα που ομιλείται, δεν είναι η Τουρκική ( μόνο τα αζέρικα ομοιάζουν αρκετά ), άσχετα αν οι Τούρκοι επικαλούνται και το δεσμό της γλώσσας. Ακόμη και η γραφή τους είναι διαφορετική, όπως στην περίπτωση των Ουιγούρων, οι οποίοι χρησιμοποιούν το αραβικό αλφάβητο.
Κάποιες φυλές που πιστεύουν ότι έχουν κοινές ρίζες με τους Τούρκους, αποτείνονται κατά καιρούς στην Άγκυρα και ζητούν τη βοήθειά της. Προ καιρού επισκέφθηκε την Άγκυρα αντιπροσωπεία των Μογγόλων Τούρκων της Μογγολίας ζητώντας χαρτί για τα ψηφοδέλτια των εκλογών που θα διενεργούνταν εκεί.
Η επίσημη Τουρκία δεν δυσκολεύεται να αποδεχτεί όσους εθελοντικά βαπτίζονται «Τούρκοι» καθ’ ότι και η ίδια το επιδιώκει, μάλιστα δε Τούρκοι επιστήμονες έφθασαν στο σημείο να ισχυρίζονται ότι οι πρόγονοι των Ευρωπαίων ήταν Τούρκοι επικαλούμενοι κάποιες έρευνες στη Σιένα της Ιταλίας για την προέλευση των κατοίκων της γηραιάς ηπείρου. Για τους Τούρκους επιστήμονες οι ερυθρόδερμοι της Αμερικής είναι Τούρκοι με τον Τούρκο αρχαιολόγο Ογκούρ Τουρκάν να ισχυρίζεται ότι όταν τα τουρκικά φύλα εγκατέλειψαν την Κεντρική Ασία προς δυσμάς, οι πρόγονοι των ερυθροδέρμων κατευθύνθηκαν προς Ανατολάς και διασχίζοντας τον Βερίγγειο Πορθμό κατέληξαν στη νέα ήπειρο.
Κάπου 20 εκατ. ερυθρόδερμοι της φυλής Μελουνγκεόν ισχυρίζονται ότι έχουν τουρκικές ρίζες. Ζουν στη Βιρτζίνια, Κεντάκι και Δυτική Βιρτζίνια.
Ας μη μας διαφεύγει ότι η Άγκυρα βάπτισε Τούρκους τους Πομάκους της Δυτικής Θράκης και Βουλγαρίας και τους Γκαγκαούζους στα σύνορα Ρουμανίας-Μολδαβίας, ενώ βλέπουν ως Τούρκους την πλειοψηφία των μουσουλμάνων στα Σκόπια, Αλβανία, Βοσνία καθώς και τους Τουρκομάνους του Ιράκ. Παρά την πόρτα που έφαγε η Τουρκία από τις τουρκογενείς Δημοκρατίες της Κεντρικής Ασίας και των χωρών της Υπερκαυκασίας, δεν χάνει ευκαιρία να υποκινεί ή να προσφέρει βοήθεια σε επαναστατικά κινήματα και εξεγέρσεις λαών της περιοχής. Όταν προ ετών σημειώθηκαν ταραχές στην Τσετσενία και Ιγκουσετία, η Άγκυρα σαν «καλή μάνα» πρόσφερε ανθρωπιστική βοήθεια -και όχι μόνο. Η βοήθεια θα παρέμενε μυστική αν δεν την αποκάλυπτε ο Τσετσένος στρατηγός Ντουντάγιεφ. Αποκαλύφθηκε επίσης συμμετοχή «γκρίζων λύκων», οι οποίοι πολεμούσαν στο πλευρό των Τσετσένων. Η ίδια υποστήριξη υπήρξε και προς την Αμπχαζία (απαγωγή του οχηματαγωγού «ΑVRΑSΥΑ» )και άλλες αυτόνομες περιοχές, πάντοτε, όμως,συγκεκαλυμμένα προκειμένου να μη δυσαρεστήσει τις κυβερνήσεις.
Σήμερα η Τουρκία βρίσκεται στο πλευρό των Ουιγούρων μουσουλμάνων της Δυτικής Κίνας και συγκεκριμένα της επαρχίας Σιντζιάνγκ και ισχυρίζεται ότι έχει ιστορικούς, πολιτιστικούς δεσμούς με την περιοχή. Αποκαλούν «Τούρκους» τους πολίτες αυτούς της Κίνας, άσχετα αν οι άνθρωποι δεν γνωρίζουν Τουρκικά και για να μεταδοθούν συνεντεύξεις της ηγέτιδας των στασιαστών -της «Μητέρας των Ουιγούρων»- Ραμπιά Καντίρ από την τουρκική τηλεόραση χρησιμοποιήθηκαν διερμηνείς.
Αναμφίβολα οι Ουιγούροι είναι τουρκογενές φύλο, η δε σημαία τους είναι η ίδια με αυτήν της Τουρκίας με τη διαφορά ότι το αστροφέγγαρο δεν βρίσκεται πάνω σε κόκκινη βάση αλλά σε γαλάζια.

Διαδηλώσεις και στα κατεχόμενα ?
«Ουιγούρους Τούρκους» αποκαλεί τους μουσουλμάνους της Δ. Κίνας και ο Σύνδεσμος Τ/κ Αγωνιστών ο οποίος καταδικάζει τις επιθέσεις που δέχονται από τους Κινέζους και επικρίνει τη διεθνή κοινότητα επειδή παραμένει σιωπηλή όπως συνέβη στην Κύπρο, Αφγανιστάν, Παλαιστίνη, Γιουγκοσλαβία, Ιράκ.
Ο Σύνδεσμος προχωρεί και ένα βήμα παρακάτω καλώντας τους Τ/κ να μποϊκοτάρουν τα κινεζικά προϊόντα. Σύμφωνα με την Μπακίς (15-7-09) οι νοικοκυρές μποϊκόταραν τα κινεζικά προϊόντα και έριξαν στα σκουπίδια όλα τα εισαγόμενα από την Κίνα λαχανικά που είχαν στα σπίτια τους.
?Ο επικεφαλής των «Θρησκευτικών Υπηρεσιών» του ψευδοκράτους Γιουσούφ Σούιτσμεζ χαρακτήρισε τα γεγονότα γενοκτονία σε βάρος των Ουιγούρων και υπογράμμισε ότι οι Τουρκοκύπριοι βρίσκονται στο πλευρό των ομοεθνών τους Τούρκων Ουιγούρων επειδή και οι Τ/κ έχουν υποστεί τις ίδιες αδικίες και τυραννίες. ?Ως «γενοκτονία σε βάρος των Τούρκων Ουιγιούρων» χαρακτήρισε τα επεισόδια ο Τ/κ Σύνδεσμος Νέων Αγωνιστών για να παραλληλίσει τις βαρβαρότητες των Κινέζων με αυτές των Ε/κ κατά των Τ/κ.
?Ο αρθρογράφος της Χαλκίν Σεσί Ακάι Τζεμάλ υπογραμμίζει ότι τα επεισόδια στην κινέζικη επαρχία απέδειξαν τη μεγάλη σημασία που έχει η κυριαρχία, ανεξαρτησία και ελευθερία και τονίζει ότι λαοί που τις στερούνται, δεν λογαριάζονται από κανέναν, όπως συνέβη και με τους Τ/κ την περίοδο 1963-1974.
?Ο αρθρογράφος της Αφρίκα Μπουλέντ Αϊκούτ γράφει: «Η επικεφαλής των Ουιγούρων Ραμπιά Καντέρ δηλώνει « ο πληθυσμός των Ουιγούρων είναι 8 εκατ. ενώ των Κινέζων δύο δισεκατομμύρια. Αφήστε μας λοιπόν να ζήσουμε με τα ήθη και έθιμά μας».
Αυτό λέω και εγώ. Η Τουρκία των 80 εκατ. και οι άλλες εγγυήτριες δυνάμεις ας μας αφήσουν να ζήσουμε ως Κύπριοι».

>Οι επεκτατικές βλέψεις της Άγκυρας από τον Οζάλ μέχρι τον Ερντογάν
Ποιοι είναι οι Ουιγούροι;

Oι Ουιγούροι είναι μουσουλμάνοι. Η γλώσσα τους συνδέεται με την τουρκική και θεωρούν εαυτούς πολιτισμικά και εθνοτικά συγγενείς των λαών της Κεντρικής Ασίας. Η οικονομία της περιοχής συνδεόταν επί αιώνες με τη γεωργία και το εμπόριο. Πόλεις όπως το Κάσγκαρ άνθησαν ως κόμβοι κατά μήκος του Δρόμου του Μεταξιού. Στις αρχές του 20ού αιώνα, οι Ουιγούροι ανακηρύχθηκαν ανεξάρτητοι για σύντομο χρονικό διάστημα. Η περιοχή περιήλθε υπό τον απόλυτο έλεγχο της Κομουνιστικής Κίνας το 1949. Επισήμως, η επαρχία Ξινγιάνγκ θεωρείται από την Κίνα «αυτόνομη περιοχή», όπως το Θιβέτ στα νότια της χώρας.
Τι πρόβλημα έχει η Κίνα με τους Ουιγούρους;
Το Πεκίνο ισχυρίζεται ότι Ουιγούροι εθνικιστές έχουν αναλάβει βίαιη εκστρατεία με στόχο τη δημιουργία ανεξάρτητου κράτους, ότι οργανώνουν βομβιστικές επιθέσεις, σαμποτάζ και αναταραχές με την ανοχή τμήματος των περίπου οκτώ εκατομμυρίων ομοεθνών τους. Μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, η Κίνα υποστήριζε ότι η Αλ Κάιντα είχε εισχωρήσει στους κόλπους των Ουιγούρων αυτονομιστών και τους εκπαίδευε στο γειτονικό Αφγανιστάν. Πράγματι, μετά την εισβολή των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν, αιχμαλωτίστηκαν περισσότεροι από 20 Ουιγούροι. Αν και έμειναν φυλακισμένοι στο Γκουαντανάμο επί έξι χρόνια, ποτέ δεν απαγγέλθηκαν εναντίον τους κατηγορίες. Η Αλβανία δέχτηκε να πάρει έξι από αυτούς το 2006, σε τέσσερις επετράπη να εγκατασταθούν στις Βερμούδες μόλις τον περασμένο μήνα, ενώ το νησί Παλάου στον Ειρηνικό Ωκεανό συμφώνησε να φιλοξενήσει τους υπόλοιπους.
(ΑΠΟ ΤΟ ΒΗΜΑ)

Οι ξεσηκωμοί των Ουιγούρων
Από τη δεκαετία του ’90 η προσοχή της Τουρκίας ήταν προς τους «Τούρκους» της Δυτικής Κίνας. Υπήρχαν Ουιγούροι πρόσφυγες στην Τουρκία οι οποίοι μπολιάζονταν με εθνικισμό από τις Εστίες του Ιδεώδους (Γκρίζοι Λύκοι). Στην Κωνσταντινούπολη διέμενε ο ηγέτης τους Ισα Αλπτεκίν. Στόχος ήταν η ανεξαρτησία της περιοχής, αλλά η μεγάλη δύναμη που άκουγε στο όνομα Κίνα, ήταν ανασταλτικός παράγοντας για οποιαδήποτε εξέγερση.
Ο ξεσηκωμός των Θιβετιανών και η δράση του Δαλάι Λάμα για αυτονομία τους ενθάρρυναν. Άρχισαν να οργανώνονται με ηγέτιδα τη Ραμπιά Καντίρ (62 ετών). Οι κινεζικές Αρχές, για να προλάβουν το κακό, την ανάγκασαν να εγκαταλείψει τη χώρα(2005-ΗΠΑ). Παρά την προειδοποίηση της Κίνας ότι η επικεφαλής των Ουιγούρων Ραμπιά Καντίρ είναι άτομο που υποκινεί τους Ουιγούρους και για το λόγο αυτό η Τουρκία δεν θα έπρεπε να της θεωρήσει το διαβατήριο, η Τουρκία όχι μόνο τη δέχτηκε αλλά της επέτρεψε να μιλήσει σε συλλαλητήριο στο Νομό Γιάλοβα της Προποντίδας (2006) ενώ τώρα της έχει θεωρήσει το διαβατήριο για επίσκεψη στην Τουρκία.
Αν και η ίδια απορρίπτει κάθε ανάμειξη στα γεγονότα στην πρωτεύουσα των Ουιγούρων Ουρούμτζι, πολλοί είναι αυτοί που πιστεύουν ότι έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο εκμεταλλευόμενη τη δολοφονία αριθμού Ουιγούρων στην επαρχία Γκουανγκτόνγκ και την αδιαφορία των κινεζικών Αρχών να συλλάβουν τους δράστες. Ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι αφού για πάνω από μισό αιώνα οι Ουιγούροι καταπιέζονται από τους Κινέζους οι οποίοι τους απαγορεύουν να μιλούν τη γλώσσα τους και να ασκούν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα. Από το 2003 η γλώσσα των Ουιγούρων απαγορεύτηκε στα σχολεία και πανεπιστήμια. Τα τζαμιά παραμένουν μεν ανοικτά αλλά φακελώνονται όσοι τα επισκέπτονται ενώ απαγορεύεται αυστηρώς η προσευχή σε αυτά των δημοσίων υπαλλήλων, δασκάλων και νέων κάτω των 18 ετών.
Τα γεγονότα και τις σφαγές στην κινέζικη επαρχία καταδίκασαν οι Τούρκοι με πολλά και ογκώδη συλλαλητήρια εξερχόμενοι των τζαμιών μετά την προσευχή της Παρασκευής. Οι οργανωμένοι σε συνδέσμους και ενώσεις στην Τουρκία Ουιγούροι πραγματοποίησαν συλλαλητήριο μπροστά στην πρεσβεία της Κίνας στην Κων/πολη και έκαψαν κινέζικες σημαίες.

«Ανατολικό Τουρκεστάν και Κύπρος»
«ΠΟΛΛΕΣτουρκικές κοινότητες που ζουν σε διάφορα κράτη υποφέρουν και δίνουν αγώνα ύπαρξης. Το πιο απτό παράδειγμα αυτού είναι το δράμα που ζουν σήμερα οι κάτοικοι του Ανατολικού Τουρκεστάν. Δεν μπορώ να φανταστώ Τούρκο ή και άνθρωπο του οποίου να μη ραγίζει η καρδιά από τα γεγονότα στο Ανατολικό Τουρκεστάν αφού εκατοντάδες Ουιγούροι Τούρκοι δολοφονούνται από τους Κινέζους ενώ χιλιάδες συλλαμβάνονται για να εκτελεστούν. Για ποια δικαιοσύνη και κόσμο μιλούμε;
Η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας κατέχει το Ανατολικό Τουρκεστάν τα τελευταία 50 χρόνια και στο διάστημα αυτό σκότωσε πέραν του μισού εκατομμυρίου ομοεθνών μας. Η κατάσταση είναι άκρως σοβαρή αφού συνεχίζονται οι συλλήψεις, δολοφονίες, κρατική τρομοκρατία. Τουρκάλες μεταφέρονται σε άλλες επαρχίες της Κίνας με πρόφαση την εργασία και εκεί εξαναγκάζονται να παντρευτούν με μη μουσουλμάνους Κινέζους. Οι Τουρκάλες δεν δικαιούνται να αποκτήσουν παιδιά πέραν του ενός και όσες εγκυμονούν σε δεύτερο, υποχρεώνονται σε αποβολή.
Το 1947 ο κινεζικός πληθυσμός στο Ανατολικό Τουρκεστάν ήταν μόλις 1,5 εκατ., σήμερα έφθασε τα 10 εκατ. ενώ κάθε χρόνο μεταναστεύουν στην περιοχή 400.000 Κινέζοι. Ο γηγενής πληθυσμός της περιοχής είναι Τούρκοι. Σήμερα είναι μειονότητα. Οι Ουιγούροι είναι θύματα γενοκτονίας προκειμένου να εξαφανιστούν τόσο οι ίδιοι όσο και ο πολιτισμός τους.
Θα πρέπει να μη μας διαφεύγει ότι ο τουρκικός κόσμος αναγκάστηκε να υποδουλωθεί λόγω των εσωτερικών του διενέξεων και διαφορών αλλά και λόγω των υποκινήσεων των Ρώσων και Κινέζων.
Το 1995 ήμουν ακόμη μαθήτρια όταν ο καθηγητής μας, μας ανακοίνωσε με δάκρυα στα μάτια ότι πέθανε ο Ασα Γιουσούφ Αλπτεκίν. Πρόκειται για τον ηγέτη των Ουιγούρων Τούρκων, ο οποίος μέχρι την τελευταία του πνοή πίστευε στην ανεξαρτησία του Ανατολικού Τουρκεστάν. Το 1939 ο Αλπτεκίν επισκέφθηκε την Τουρκία και συναντήθηκε με τον Ινονού, χωρίς ωστόσο ναπροκύψει οτιδήποτε που θα εξυπηρετούσε τους Ουιγούρους. Επιστρέφοντας στη χώρα του συνέχισε τον αγώνα. Το 1944 ιδρύεται η Δημοκρατία του Ανατολικού Τουρκεστάν αλλά σε νεότερη επίθεση των Κινέζων 798 άτομα μπόρεσαν να σπάσουν τονκλοιό, να δραπετεύσουν και να ζητήσουν άσυλο στην Τουρκία.
Μια μάνα από την περιοχή εξοργισμένη φωνάζει: Εσείς, οι υποστηρικτές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, πού είστε; Γιατί δεν αντιδράτε το ίδιο όπως αντιδράτε για τα ζώα που λιμοκτονούν ή σκίζεστε για να διασώσετε τις φάλαινες»;
Ω, τουρκικό έθνος. Ήρθε η ώρα να αφυπνιστείς επειδή αυτά που υποφέρουν σήμερα οι Ουιγούροι, αύριο μπορεί να τα υποστείς εσύ».
ΧΑΤΙΤΖΕ ΣΑΧΙΝ

«Η πραγματικότητα στο Τουρκεστάν» «Η πραγματικότητα στο Τουρκεστάν»
«Η ΚΙΝΑδιαθέτει πυρηνικά όπλα και είναι ένα από τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας με δικαίωμα βέτο. Είναι η κυριότερη χώρα μεταξύ αυτών που κυβερνώνται με κομουνιστικό σύστημα. Τα τελευταία χρόνια έχει κάνει εντυπωσιακή πρόοδο στον βιομηχανικό τομέα εκμεταλλευόμενη τα φτηνά εργατικά χέρια. Παρά τα πλεονεκτήματα αυτά, η διοίκηση της Κίνας συνεχίζει να κυβερνά όπως επί εποχής σιδηρούν παραπετάσματος. Τα τελευταία χρόνια σημειώθηκε μια βελτίωση στην κοινωνική ζωή, πλην όμως το καθεστώς του Πεκίνου επιθυμεί να κάνει παντού αισθητή την παρουσία του. Η Κίνα έχει μια πλούσια ιστορία και πολιτισμό. Στην ιστορία της βλέπουμε πολλά κεφάλαια που αφορούν τις συγκρούσεις με τους Τούρκους. Στις συγκρούσεις αυτές οι μεν Τούρκοι προέβαλαν την ανδρεία τους, οι δε Κινέζοι τις δολοπλοκίες. Για να αποσείσουν τις τουρκικές επιθέσεις κατασκεύασαν το σινικό τείχος, μήκους χιλιάδων χιλιομέτρων. Παρά την κατασκευή του τείχους δεν κατόρθωσαν να αναχαιτίσουν τις τουρκικές επιδρομές και πάντα έβγαιναν κερδισμένοι λόγω των δολοπλοκιών τους. Μετά την εγκατάλειψη των Τούρκων από την Κεντρική Ασία, οι Κινέζοι βρήκαν την ευκαιρία και εξαπλώθηκαν θέτοντας υπό την κυριαρχία τους, τουςεναπομείναντες Τούρκους όπως οι Ουιγούροι Τούρκοι. Προσπαθούν να διαβιώσουν στην αυτόνομη περιοχή που εμείς με την αποκαλούμε Ανατολικό Τουρκεστάν και οι Κινέζοι Σιτζιάνγκ. Αρκετές φορές ανακήρυξαν την ανεξαρτησία τους αλλά δεν μπόρεσαν να τη διατηρήσουν επειδή εκείνοι δεν είχαν την τύχη των Τ/κ να έχουν κάποιον να τους προστατέψει. Τα κράτη που ίδρυσαν, ήταν βραχύβια και διαλύονταν μετά από αιματηρές συγκρούσεις με Κινέζους.
Η Κίνα, ενώ αναγνώρισε καθεστώς αυτονομίας στην περιοχή, προσπάθησε να αλλοιώσει τη σύνθεση του πληθυσμού μεταφέροντας πληθυσμό από άλλες περιοχές. Ο σημερινός πληθυσμός της επαρχίας Σιντζιάγκ είναι κάπου 21 εκατ. εκ των οποίων οι μισοί είναι Κινέζοι Χαν. Οι Ουιγούροι Τούρκοι αναγκάζονται να εγκαταλείψουν την περιοχή λόγω των πιέσεων που τους ασκούνται ενώ οι Κινέζοι προσπαθούν να τους αφομοιώσουν με τον κινεζικό πληθυσμό. Όσοι παρέμειναν, έχουν εγκαταλειφθεί στο έλεος των Κινέζων. Τα όσα σημειώθηκαν τον τελευταίο καιρό στο Ουρούμτζι, η διεθνής κοινότητα τα παρακολουθούσε με απάθεια.
Δεν είναι η πρώτη φορά που ο κινεζικός στρατός και αστυνομία επιβάλλουν με τη βία την τάξη. Λέγεται ότι οι νεκροί και τραυματίες είναι χιλιάδες. Είδαμε ότι από όλο τον ελεύθερο κόσμο μόνο η Τουρκία αντέδρασε στις βιαιότητες. Τις μέρες μας συνεχίζονται οι συνομιλίες μεταξύ των ηγετών για την ασφάλεια και εγγυήσεις. Όσα αγύριστα κεφάλια συνεχίζουν να δηλώνουν ότι οι εγγυήσεις είναι περιττές για την Κύπρο, θα πρέπει να αντλήσουν διδάγματα από το Ανατολικό Τουρκεστάν».
ΑΛΠ ΟΡΣ
ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

6 σχόλια:

  1. Kαι εμεις κοιμομαστε του καλου καιρου!

    Zero tolerance:
    Βετο τωρα, οχι τον Σεπτεμβρη!

    "All civilization is Turkic in origin" or world history Turkified http://www.danielpipes.org/comments/153859

    The doctored history of the Turks or 'Epistulae virorum obscurorum'
    http://www.danielpipes.org/comments/157595

    " The 'Turkishness' of "pharaoh", "Peru", "spaghetti" ... "
    www.danielpipes.org/comments/158187

    PART I: A SHORT INTRODUCTION TO PAN-TURANIANISM http://www.rozanehmagazine.com/NoveDec05/AzarbayeganPart1.html

    Sun Theory by Ataturk : http://books.google.com/books?id=E0U104S4msoC&pg=PA138&lpg=PA138&dq=sun+theory+by+ataturk&source=bl&ots=CxaV9t9HBR&sig=GZ3lb5NaXValdc86Yulj4y3x-N0&hl=en&ei=hEUiStuHEYrFsga3quy6Bg&sa=X&oi=book_result&ct=result&resnum=4

    The Consideration of The Turkish Turan History 
    http://www.ozturkler.com/icerikler.php?id=3953&lng=1

    Δημοκριτος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συγνωμη για το λαθος (Δεκεμβρης).

    Παρακαλω να σβηστε το πρωτο μου σχολιο.

    Χαιρετισματα
    Δημοκριτος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δεν ξέρω, και δεν καταλαβαίνω, αλλά μια χαρά με κυριεύει οταν διαβάζω οτι η Κίνα προσπαθεί να σβήσει απο τον χάρτη τους Μογγόλους Τούρκους, ναι, ναι αυτούς που θέλουν να ενταχθούν και να ...γίνουν Ευρωπαίοι.
    Συμπέρασμα, να τους στείλουμε όλους τους Τούρκους στην Μογγολία.΄ετσι θα λυθούν πολλά προβλήματα.
    ΔΤ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. τι ειρωνεία και τι θράσος να μιλούν αυτοί, για προστασία μειονότητας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. μην τσιμπατε η τουρκια δεν ειναι τοσο ισχυρη οπως την παρουσιαζουν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Το προδοτικό Ιερατείο του 1453 τους έδωσε το δικαίωμα να κομπάζουν έτσι. Αν αντί να καλοθρέφουν τις κοιλιές τους έφευγαν σε ορθόδοξο χώμα και από κει κήρυτταν ιερό πόλεμο δεν θα τα είχαμε αυτά τώρα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.