4/7/09

Οι ματωμένες μετοχές του Carl Bildt

Οι επενδύσεις στην Τουρκία και ο Κίσινγκερ της Σκανδιναβίας.
Καθόλου τυχαία δεν είναι η εχθρική στάση του Σουηδού υπουργού των Εξωτερικών Carl Bildt έναντι της Κύπρου. Και είναι αφελείς όσοι πιστεύουν ότι μπορεί να αλλάξει και μάλιστα εν μιά νυκτί. Ο Σουηδός ΥπΕξ έχει δεθεί με την Τουρκία μέσω επενδύσεων εκατομμυρίων. Σε τέτοια έκταση που ο σουηδικός Τύπος ζητούσε, λίαν προσφάτως, ακόμη και αυτή την παραίτησή του.
Σύμφωνα με το σουηδικό Τύπο, και πιο συγκεκριμένα την εφημερίδα «Dagens Nyheter», ο κ. Bildt προωθούσε επενδύσεις στην Τουρκία, μέσω σουηδικού ταμείου. Πρόκειται για το Ταμείο East Capital, στο οποίο ο Σουηδός ΥπΕξ έχει, κατά άμεσο ή έμμεσο τρόπο, προσωπικά κεφάλαια.

Σύμφωνα με έκθεση του Υπουργείου Εξωτερικών της Σουηδίας, ημερομηνίας 27 Οκτωβρίου του 2006, ο κ. Bildt είχε διανείμει το μετοχικό κεφάλαιο του East Capital, που φθάνει το 1.818.219 δισεκατομμύριο σουηδικές κορόνες (αντιστοιχούν σε 192.565.578 εκατομμύρια ευρώ) σε τρία επίπεδα:

Πρώτο, East Capital Explorer 1.526.003 SEK (Κορόνες Σουηδίας).

Δεύτερο, Επενδυτικό Ταμείο «East Capital» για τα Βαλκάνια 275.791 εκ. SEK.

Τρίτο, East Capital για την Τουρκία 16.425 εκ. SEK.

Τα σουηδικά κεφάλαια του Επενδυτικού Ταμείου για την Τουρκία απορροφήθηκαν και από εταιρεία του τουρκικού στρατού! Όμως, η Τουρκία δεν απορροφά χρήματα για επενδύσεις μόνο από το ταμείο που την αφορά ονομαστικά, αλλά και από τα υπόλοιπα ταμειακά επίπεδα... Τουλάχιστον το 25% του ταμείου για τα Βαλκάνια επενδύεται στην Τουρκία και συνολικά οι επενδύσεις στη χώρα αυτή, λόγω της δράσης του Bildt, φθάνουν το 1 δις SEK, που αναλογούν σε 105.898.329 εκ. ευρώ.

Ο κ. Bildt είχε αναλάβει τη διαφημιστική προβολή της σημασίας των επενδύσεων στην Τουρκία. Και το έπραξε επιτυχώς. Μεταξύ των συμφωνιών τις οποίες προώθησε, περιλαμβάνεται και αυτή με εταιρεία του τουρκικού στρατού.

Η εν λόγω επένδυση φθάνει το 11,4% του συνολικού Επενδυτικού Ταμείου του East Capital για την Τουρκία και αφορά στην τουρκική εταιρεία Adana Cimento. Η εταιρεία αυτή είναι ιδιοκτησία του ΟΥΕΚ. Δηλαδή του τουρκικού «Armed Forces Pension Fund» (Ταμείο Συντάξεων των Ενόπλων Δυνάμεων). Το ΟΥΕΚ έχει υπό τον έλεγχό του περί τις 40 εταιρείες και συνιστά μέρος του τουρκικού οικονομικού κατεστημένου. Η Adana Cimento είναι μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες παραγωγής τσιμέντου στη Μεσόγειο.

Ο κ. Billdt παραιτήθηκε από το Ταμείο East Capital στις 21 Οκτωβρίου του 2006, 15 μέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του ως υπουργού των Εξωτερικών. Όμως, οι επενδύσεις του Ταμείου East Capital με την εταιρεία του τουρκικού στρατού θεωρούνται «κόκκινη κηλίδα» για τη σουηδική πολιτική ζωή.

Σε σχετικό με το θέμα άρθρο, που δημοσιεύτηκε στο σουηδικό Τύπο, και πιο συγκεκριμένα στην εφημερίδα «Expressen», οι επενδύσεις προς την εταιρεία του τουρκικού στρατού χαρακτηρίζονται ως «ματωμένες μετοχές». Και δόθηκε αυτός ο χαρακτηρισμός, διότι προβάλλεται ο ισχυρισμός ότι εκείνοι οι οποίοι διοικούν την τουρκική εταιρεία Adana Cimento, χρηματοδοτούσαν 12 μέλη της τουρκικής μυστικής αστυνομίας, που κατηγορούνταν για βασανιστήρια και δολοφονίες οκτώ αντικαθεστωτικών Κούρδων, μεταξύ των οποίων και ο συγγραφέας Musa Anter.

Το μοντέλο της Δ. Παπούα...

Βεβαίως, οι μετοχές, που ο Σουηδός ΥπΕξ διαχειρίστηκε, δεν είναι «ματωμένες» μόνο λόγω των εγκλημάτων του τουρκικού παρακράτους, αλλά και ένεκα των σχέσεων του κ. Bildt με την πολεμική περιοχή του Νταρφούρ. Ο δημοσιογράφος Goran Greider έγραψε στην εφημερίδα «Dagens Nyheter» ότι δεν ήταν τυχαίο το γεγονός ότι ο κ. Bildt απέφυγε να αναφερθεί σε γενοκτονία στο Νταρφούρ. Και ο λόγος, σύμφωνα με τον κ. Dagens Nyheter, ήταν η προηγούμενη σχέση του κ. Bildt με την εταιρεία Lundin Oil, που δραστηριοποιείται στην περιοχή.

Πέραν τούτου, οι επιχειρηματικές δραστηριότητες του κ. Bildt απλώνονται και αλλού, καθότι διέθετε μεγάλης αξίας μετοχές στη ρωσική εταιρεία Gazpon. Από αυτές πώλησε, μόλις εξελέγη ως υπουργός των Εξωτερικών, 1 εκ. SEK. Διατηρεί, όμως, μετοχές αξίες 5 εκ. SEK. Αυτό θεωρήθηκε ως ασυμβίβαστο με τη θέση που κατέχει ως υπουργός των Εξωτερικών. Πολλοί, μάλιστα, στη Σουηδία παρομοίασαν τον κ. Bildt με τον Χένρι Κίσινγκερ, λόγω της αμφιλεγόμενης στάσης του στη Δυτική Παπούα, δηλαδή τη δυτική Νέα Γουινέα, η οποία προσαρτήθηκε στην Ινδονησία με αμερικανική στήριξη.

Συνεπώς, και η θετική στάση του έναντι της αποσχιστικής πολιτικής του ψευδοκράτους και της Τουρκίας έχει... προηγούμενο και είναι ποτισμένη και θεμελιωμένη με συμφέροντα.

Ο σουηδικός Τύπος (βλέπε εφημερίδα Svenska Dagbadet) ισχυρίζεται σε δημοσίευμά του ότι η πολιτική που τήρησε ο ΥπΕξ της χώρας, στην περίπτωση της Δυτικής Παπούα, ήταν αμφιλεγόμενη. Και, ταυτοχρόνως, προσθέτει ότι ο κ. Bildt εξακολουθεί να διατηρεί μετοχές στη Lundin Petroleum, η οποία δραστηριοποιείται στη Δυτική Παπούα...

Τα αυτονόητα, το άλλοθι και η αγαθότητα της Ε.Ε.

Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ στάση του κ. Bildt έναντι της Τουρκίας δύσκολα μπορεί να αλλάξει, γιατί στηρίζεται σε προσωπικά και άλλα συμφέροντα. Σε αρκετές περιπτώσεις οι αντιδράσεις του στο Συμβούλιο χαρακτηρίζονται από επιθετικότητα και ειρωνεία σε ό,τι αφορά την Κύπρο και δεν συνάδουν με αυτό το οποίο γνωρίζουμε ως σουηδικό πολιτικό πολιτισμό. Όμως, μέσα στο διπλωματικό παιχνίδι, είναι πάντοτε ενταγμένα τα οικονομικά και άλλα συμφέροντα. Ανέκαθεν η διεθνής πολιτική σκακιέρα στηριζόταν πρώτα στα συμφέροντα και μετά στην ηθική.

Οι κανόνες της ηθικής ήταν και παραμένουν μεθοδολογικό εργαλείο κάλυψης νόμιμων και παράνομων ενεργειών. Στην περίπτωση του Σουηδού ΥπΕξ έχουμε ένα απροκάλυπτο φαινόμενο. Και εχθρικό, που έχει σχέση περισσότερο με τις δικές του προθέσεις επί των πολιτικών και οικονομικών του επιλογών και πολύ λιγότερο με τη δική μας πολιτική και στάση απέναντί του. Άλλωστε, όπως γράφει ο σουηδικός Τύπος, ο κ. Bildt ήταν ο κεντρικός διαφημιστής των επενδύσεων του East Capital. Και η διαφήμιση αυτή είχε στηριχθεί στον ισχυρισμό περί της σταθερότητας της τουρκικής οικονομίας και της ανάπτυξης, καθώς και του εκδημοκρατισμού της Τουρκίας. Τώρα πώς μπορεί να κάνει πίσω;

Λογικό είναι, ασχέτως εάν ηθικώς είναι ασυμβίβαστο με τη θέση του, να προωθήσει πολιτικά τις τουρκικές θέσεις, δηλαδή τις πολιτικές θέσεις μιας χώρας με την οποία επέλεξε να συνδεθεί παντοιοτρόπως.

Εξ αφορμής, μάλιστα, του φαινομένου Bildt απομυθοποιείται και η «ιερότητα» και «αγαθότητα», ακόμη και η δικαιότητα, που μπορεί να έχουν πολλοί στο μυαλό τους για το χαρακτήρα της Ε.Ε., η οποία αποτελεί ένα χώρο συνεχών διεκδικήσεων. Γίνεται, επίσης, κατανοητό πόση προσπάθεια πρέπει να καταβάλλεται και εντός Ε.Ε., προκειμένου η Κύπρος να μπορεί να πετύχει στην πολιτική της και να πείσει -ακόμη και για τα αυτονόητα- πολιτικούς όπως ο κ. Bildt. Όμως, ο κ. Billdt δεν μπορεί να συνιστά άλλοθι για τα δικά μας ελλείμματα ή αδυναμίες.

Από την άλλη, παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει, η Κυπριακή Δημοκρατία έχει καταφέρει να καθοριστεί εντός της Ε.Ε. ένα νομικό πλαίσιο λύσης του Κυπριακού επί των αρχών και των αξιών, στις οποίες είναι θεμελιωμένη η Ε.Ε. Τώρα, εάν αυτές τις αρχές και αξίες τις ακρωτηριάσουμε μέσα από διχοτομικά και αντιδημοκρατικά σχέδια λύσης, δεν θα ευθύνεται καμιά Ε.Ε. και κανένας κ. Bildt, παρα μόνο οι δικές μας μειωμένες αντιστάσεις, λανθασμένες επιλογές, που αδυνατούν να δουν το Κυπριακό μέσα στο σύγχρονο γεωστρατηγικό περιβάλλον, επειδή η πολιτική ηγεσία παραμένει προσκολλημένη σε μεθοδολογίες και στόχους λύσης του παρελθόντος, που δεν οδηγούν σε επανένωση, αλλά σε εναλλακτικές μορφές διχοτόμησης.
web/mac.com
ΓΙΑΝΝΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗ

4 σχόλια:

  1. Από διάφορες ειδήσεις που κυκλοφορούν διάβασα ότι η SAAB ενδιαφέρεται για την αγορά που θα ανοίξει στην Πολεμική Αεροπορία της Ελλάδας για τα μαχητικά της Gripen NG. Όταν θα έρθουν οι αντιπρόσωποι της εταιρείας να καταθέσουν τις προτάσεις τους θα τους επισημανθούν οι διπλωματικές-οικονομικές σχέσεις που διατηρεί η Σουηδία με την Τουρκία και το πιθανό δίλημμα που θα αντιμετωπίσει κάποια στιγμή στο μέλλον η πολιτική ηγεσία της Σουηδίας να παρέχει άδεια υποστήριξης αυτού του υπό ελληνική υπηρεσία οπλικού συστήματος σε περίπτωση ελληνοτουρκικού πολέμου;

    Άρα εξ αυτού του γεγονότος θα ήταν ανοησία της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας να επενδύσει πολλά δισεκατομμύρια ευρώ σε ένα οπλικό σύστημα που είναι πολύ πιθανό ότι δεν θα τύγχανε τεχνικής υποστήριξης σε περίπτωση πολέμου έναντι του κυριοτέρου αντιπάλου της.

    Φυσικά και δεν γνωρίζω την σουηδική νομοθεσία αλλά θεωρώ καλή τη πίστη ότι ο κύριος Μπίλτ έχει κάθε δικαίωμα να ασκεί παράλληλα με την πολιτική του ιδιότητα και επιχειρηματική δραστηριότητα. Αλλά, αν οι δύο ιδιότητες έρχονται σε αντίθεση με θέματα που αφορούν τα συμφέροντα της πατρίδας μου ασφαλώς και περιμένω από τους αρμόδιους στρατιωτικούς που επιλέγουν τα μελλοντικά οπλικά συστήματα να πράξουν αυτό που επιτάσσει η λογική και να μην δεσμευτούν από τυχόν χαμηλό κόστος αγοράς.

    Χρησιμότερο θα ήταν να επιδιωχθεί η πλήρης διαθεσιμότητα αυτών των αεροπλάνων σε καιρό πολέμου με την Τουρκία. Και για προφανείς λόγους δεν μπορεί να είναι τα συγκεκριμένα οπλικά συστήματα.

    Δεν γνωρίζω και δεν με ενδιαφέρουν τα συμφέροντα της Σουηδίας έναντι της Τουρκίας αλλά στην περίπτωση που μας παρουσιάζουν κάποια προϊόντα τους ώστε να τα αγοράσουμε είμαι σίγουρος ότι οι σουηδοί και όλοι οι άλλοι φίλοι, σύμμαχοι και εταίροι καλό θα ήταν να γνωρίσουν και να κατανοήσουν βιωματικά κατά την διάρκεια των διαπραγματεύσεων την ελληνική έκφραση: «Ο πελάτης έχει πάντα δίκιο»…-

    Ελευθέριος Β.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. πεφτω απο τα συννεφα..υπαρχει διαφθορα στη Σουηδια?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πάρε τα Gripen σου και βάλτα εκεί που ξέρεις... και με σφεντόνες θα πολεμήσουμε αν χρειαστεί και θα νικήσουμε γιατί έχουμε απόφαση...όχι η άρχουσα τάξη, αυτήν την έχουμε χεσμένη και είναι και χεσμένη από μόνη της, αλλά ο λαός...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @ Ανώνυμος 2:23

    Όμορφα τα λες, αλλα δυστυχώς οι Έλληνες του 2009 δεν είναι όμως ούτε Παλαιστίνιοι, ούτε Κούρδοι...
    Σε περίπτωση πολεμου και κατάρρευσης του μετώπου θα αντιδράσουμε στην πλειοψηφία όπως αντέδρασαν οι Κύπριοι: Θα τραπούμε σε φυγή. Και όσοι δεν τραπούν σε φυγή θα πέσουν. Hρωικά μεν, αλλα...θα πέσουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.