29/7/09

Θέλουν να κρατήσουν την ΕΕ μακριά Εκνευρισμός στην Αγκυρα για τις περιπολίες της Frontex στο Αιγαίο

Περιπολικά της Frontex στο λιμάνι της Σάμου

Κωνσταντινούπολη
Ενοχλημένη από τις επιχειρήσεις της δύναμης της ΕΕ, Frontex, κατά της δράσης των κυκλωμάτων παράνομης μετανάστευσης στο Αιγαίο εμφανίζεται η Αγκυρα, σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκικής Aksam.Σύμφωνα με την εφημερίδα, η ενόχληση αυτή της Τουρκίας διατυπώθηκε αρμοδίως στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ το θέμα φέρεται να ετέθη από την τουρκική πλευρά και στον πρόσφατο γύρο διερευνητικών επαφών μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών της Ελλάδας και της Τουρκίας.
Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, η Τουρκία εμμένει ότι οι περιπολίες της διεθνούς δύναμης γίνονται σε διεθνή χωρικά ύδατα, και ως εκ τούτου το γεγονός αυτό δεν την βλάπτει. Σημειώνεται ωστόσο ότι το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών διαμήνυσε ότι η κατάσταση αυτή «δεν συμβάλλει στην επίλυση του προβλήματος στο Αιγαίο». Κατηγορεί επίσης την Ελλάδα ότι με άλλοθι την παράνομη μετανάστευση επιχειρεί τη διεθνοποίηση των ελληνοτουρκικών διαφορών στο Αιγαίο.
Αιτία επιπλέον ανησυχία για την τουρκική διπλωματία φέρεται να είναι, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, το ενδεχόμενο να ζητήσει και η Κύπρος περιπολίες της Frontex στα δικά της χωρικά ύδατα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Newsroom ΔΟΛ

6 σχόλια:

  1. Δεν είναι «διεθνοποίηση». Είναι αναγνώριση ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει «ζωτικά συμφέροντα» εντός των συνόρων των κρατών μελών της τα οποία καλείται να προασπίσει προς το παρόν μόνο με αστυνομικά μέτρα. Αν ζητήσουμε για ανθρωπιστικούς λόγους από τις κυβερνήσεις των χωρών της Ευρωζώνης αρωγή για τους 150000 λαθρομετανάστες που περνούν κάθε χρόνο από την Τουρκία στην Ελλάδα θα πρέπει εκτός από τα χρήματα που θα δώσει η Ε.Ε. να ενδιαφερθεί και για την λήψη αστυνομικών–σωστικών μέτρων γιατί δεν γίνεται να περιθάλπεις κάποιον αν δεν ενδιαφέρεσαι και για την διάσωσή του όσο είναι στην θάλασσα. Αν απλούστατα μας έδιναν μόνο οικονομική βοήθεια και όχι βοήθεια σε μέσα το αποτέλεσμα θα ήταν να περνούν περισσότεροι λαθρομετανάστες λόγω των καλύτερων συνθηκών υποδοχής τους που αυτό θα συνεπαγόταν μεγαλύτερες απώλειες σε ανθρώπινες ζωές αφού δεν θα είχαμε επαρκή μέσα διάσωσης. Άρα καλώς μας ενισχύουν και σε μέσα και προκειμένου να αγοράζουμε νέα μέσα μπορούν να μεταφερθούν εδώ ήδη υπάρχοντα μέσα από περιοχές που δεν χρειάζονται. Αλλά σε αυτή την περίπτωση πρέπει να υπάρχει ένας κεντρικός εποπτικός οργανισμός που θα συντονίζει αυτά τα μέσα γιατί λογικά θα πρέπει να υπάρξει σχεδιασμός αντιμετώπισης παρόμοιων καταστάσεων και σε άλλες χώρες της Ε.Ε. που αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα. Η Τουρκία θα πρέπει να κατανοήσει ότι όποια και αν είναι η στήριξη της Αμερικής έχει απέναντί της ανθρώπους λογικούς που εντοπίζουν προβλήματα και προσπαθούν να βρουν λογικές λύσεις. Όσο δημιουργεί προβλήματα τόσο θα ψάχνουμε για λύσεις. Ίσως μια καλή παρενέργεια της τουρκικής πολιτικής να είναι και η συνειδητοποίηση των Ευρωπαίων ότι χρειαζόμαστε κοινές δομές ασφαλείας που στο μέλλον δεν θα μείνουν στην αστυνόμευση μόνο. Άλλωστε ποιος μπορεί να κατηγορήσει τις χώρες τις Ευρώπης ότι κάνουν κάτι κακό όταν π.χ. προσπαθούν να θέσουν υπό κεντρική διοίκηση τις τοπικές δυνάμεις αεροπυρόσβεσης. Αν έχεις στην Ελλάδα βροχές γιατί να μην κάνεις αεροπυρόσβεση με τον σημαντικότατο ελληνικό στόλο στην Ισπανία π.χ.; Γιατί να μην συμβεί στο ορατό μέλλον κάτι ανάλογο και με τις δυνάμεις εξωτερικής ασφάλειας δηλαδή τον στρατό; Άλλωστε όλα τα κράτη στην Ευρώπη δεν έχουν βλέψεις αλλαγής συνόρων μεταξύ τους. Αυτός είναι όρος απαράβατος για την είσοδο στην Ε.Ε. Και σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις θα ήταν απαραίτητο συστατικό αυτής της δομής ασφαλείας ακριβώς λόγω του αριθμού των οπλικών συστημάτων που υπηρετούν σ’ αυτόν.-

    Ελευθέριος Β.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλά εντάξει, μην μου πάθετε και τίποτα...θα τα πάρει πίσω το...Pavlopoulos...(Είδατε τι έπαθε ο Σαρκοζί που αντιτίθεται στην έισοδο της Τουκίας στην ΕΕ..; Βρήκε μπροστά το...Pavlopoulos)...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η Frontex υπερασπίζεται τα Ελληνικά ύδατα και οι Ελληνικές φρεγάτες τα νερά της Σομαλίας.

    Μια χαρά τα έχουμε καταφέρει.
    Δεν κάνουμε και καμιά πυραυλάκατο ακόμα δωράκι στον φίλο μας Σαακασβίλι, του οποίου το εγκώμιο έπλεξε προχθές ο Δήμαρχος Βόλου (ως γνήσιος απόγονος του Ιάσωνα που είναι ..), κατά την επίσκεψη του "Αργω" στο ΠΟΤΙ !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Χαιρέτα μας στόν πλάτανο... φίλτατοι. Δυστυχῶς ἤ εὐτυχῶς ποτέ ἕνα συμβάν δέν ἔχει μόνο μία συνιστώσα καί ἕνα ἀποτέλεσμα. Σαφῶς ἡ ΕΕ ἔχει ζωτικά συμφέροντα στό Αἰγαῖο καί ὁ χῶρος σύγκρουσης εἶναι τό Αἰγαῖο. Μάλιστα τώρα πού ἀναβαθμίστηκε ἡ ναυτική βάση τῆς Ρωσίας στή Συρία θά δοῦμε μέσα στούς ἑπόμενους μῆνες σκληρό πόκερ...

    Ἰόλαος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Με την εμφάνιση της γρίπης των χοίρων, ξεχάστηκε εντελώς το μεταναστευτικό από τα ΜΜΕ.
    Άλλαξαν έργο, όπως οι σινεμάδες.
    Για ποικιλία, εκεί προς το τέλος των "ειδήσεων", παίζουν και ολίγον Μάικλ Τζάκσον.
    Έτσι θα ξεχαστεί κι από την κυβέρνηση η υπόθεση, την οποία έφερε στην επιφάνεια το 7,15% του ΛαΟΣ στις ευρωεκλογές και το πράγμα θα συνεχίσει όπως πρώτα.
    "What do you have, John?", "What I always had" που λέει και η εγγλέζικη παροιμία :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Τρελλαινεσαι.Φωναζει ο κλεφτης να φοβηθει ο νοικοκυρης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.