22/8/09

Επιστρέφει επιλεκτικά στο 1960 απαιτώντας τουρκικές εγγυήσεις

Ταυτισμένος ο Ταλάτ με τη γραμμή της Αγκυρας στο Κυπριακό
Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ δήλωσε ότι οι Τουρκοκύπριοι δεν θα εγκρίνουν λύση του Κυπριακού σε ένα δημοψήφισμα, αν δεν προνοεί για τουρκικές εγγυήσεις.
Ο κ. Ταλάτ, εμμένοντας στη θέση ότι οι τουρκικές εγγυήσεις είναι απαραίτητες για την ασφάλεια των Τουρκοκυπρίων, είπε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά «δημιουργεί προβλήματα με τις συμφωνίες Εγγυήσεων και Συμμαχίας».
Επικαλούμενος πρόνοιες της Συνθήκης Εγκαθίδρυσης του 1960 -την οποία κατά τα άλλα η τουρκική πλευρά προτιμά να αγνοεί όταν αφορά δικές της υποχρεώσεις- είπε ότι τροπολογίες στις πρόνοιες για τις διεθνείς εγγυήσεις, όπως συμφωνήθηκαν το 1960, μπορούν να γίνουν μόνο με τη σύμφωνη γνώμη των συμβαλλόμενων μερών.
«Εφόσον οι συμφωνίες φέρουν την υπογραφή μας και εμείς δεν δεχόμαστε τροπολογίες, θα παραμείνουν ως έχουν», είπε ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ. Εξάλλου, επανέλαβε την επίμονη θέση του ότι δεν βλέπει το λόγο να μην υπάρξει λύση στο Κυπριακό μέχρι το τέλος του χρόνου, «αν η ελληνοκυπριακή πλευρά ενεργήσει αποφασιστικά, όπως η τουρκοκυπριακή και εγκαταλείψει την αδιάλλακτη στάση της».
«Δεν υπάρχει λόγος να μην επιτευχθεί λύση αν ο Πρόεδρος Χριστόφιας δεν επιμένει στην κωμική απαίτηση να αποφασίζει ποιος Τουρκοκύπριος ηγέτης θα εκλεγεί και δεν προβαίνει σε ακατανόητες εισηγήσεις», είπε ο κ. Ταλάτ, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες, αλλά αναφερόμενος προφανώς στην ελληνοκυπριακή θέση για κοινό εκλογικό ψηφοδέλτιο.
Η εισήγηση αυτή υποβάλλεται σε απάντηση της τουρκικής αξίωσης για εκ περιτροπής Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο κ. Ταλάτ κατηγόρησε επίσης τον Πρόεδρο Δημήτρη Χριστόφια ότι θέτει όρους για τη λύση και πρόσθεσε ότι αν έκανε, κατά την έκφρασή του, και η τουρκοκυπριακή πλευρά το ίδιο, θα προέκυπταν ανεπιθύμητες δυσκολίες.
Ναυτεμπορική

1 σχόλιο:

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.