31/8/09

Νέα μαρτυρία για ομαδική σφαγή Ελληνοκυπρίων το 1974

Η εφημερίδα Αφρίκα δημοσιεύει μαρτυρία Τουρκοκύπριου αυτόπτη μάρτυρα σύμφωνα με τον οποίο οκτώ λεωφορεία, στο καθένα από τα οποία επέβαιναν 40 Ελληνοκύπριοι αιχμάλωτοι, σφαγιάστηκαν με λόγχες και ξιφολόγχες από Τούρκους στρατιώτες.


Λευκωσία: Άλλη μια συγκλονιστική μαρτυρία σφαγής Ελληνοκυπρίων αιχμαλώτων κατά την τουρκική εισβολή του 1974 δημοσιεύεται σήμερα στον τ/κ Τύπο. Η εφημερίδα Αφρίκα δημοσιεύει μαρτυρία Τουρκοκύπριου αυτόπτη μάρτυρα σύμφωνα με τον οποίο οκτώ λεωφορεία, στο καθένα από τα οποία επέβαιναν 40 Ελληνοκύπριοι αιχμάλωτοι, σφαγιάστηκαν με λόγχες και ξιφολόγχες από Τούρκους στρατιώτες.
Το περιστατικό σύμφωνα με τη μαρτυρία συνέβη την ώρα που 320 συνολικά Ελληνοκύπριοι αιχμάλωτοι έφτασαν με τα λεωφορεία στην παραλία της Κερύνειας και στο σημείο της απόβασης, προκειμένου να επιβιβαστούν σε πλοίο και να μεταφερθούν στην Τουρκία. Την ίδια ώρα κατέφθασε πλοίο με Τούρκους στρατιώτες, οι οποίοι αφού έμαθαν ποιοι ήταν οι αιχμάλωτοι τους επιτέθηκαν με τις λόγχες και τις ξιφολόγχες των όπλων τους, σφαγιάζοντας τους στην παραλία.

Από το αίμα των αιχμαλώτων η θάλασσα κοκκίνισε, αναφέρει χαρακτηριστικά ο μάρτυρας στην Αφρίκα, ο οποίος παραδέχθηκε ότι φοβήθηκε και ο ίδιος για τη ζωή του λόγω της μανίας των Τούρκων στρατιωτών.

Ο αυτόπτης μάρτυρας που δεν θέλει να αποκαλυφθεί το όνομά του δήλωσε ότι οι Ελληνοκύπριοι αιχμάλωτοι πιθανόν να θάφτηκαν σε κάποιο χώρο κοντά στο ξενοδοχείο Maremonte της Κερύνειας.

Η σφαγή έγινε στα τέλη Αυγούστου 1974.
ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

AΝΑΝΕΩΣΗ
Μαρτυρία Τουρκοκύπριου σε σφαγή Ελληνοκύπριων αιχμαλώτων

Η τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Αφρίκα» αναφέρεται, σε σημερινό δημοσίευμα, σε δηλώσεις Τουρκοκύπριου, ο οποίος, ήταν αυτόπτης μάρτυρας σφαγής Ελληνοκύπριων αιχμαλώτων κατά την τουρκική εισβολή, σύμφωνα με τα λεγόμενα του.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Τ/κ δήλωσε ότι είχαν παραδώσει Ε/κ αιχμαλώτους για να τους μεταφέρουν στην Τουρκία.

«Τη στιγμή που αυτοί (Ε/κ αιχμάλωτοι) οδηγήθηκαν στο σημείο της εισβολής, προκειμένου να επιβιβαστούν στο πλοίο, κατέφθαναν Τούρκοι στρατιώτες από την Τουρκία και μόλις τους είδαν δεμένους ρώτησαν περί τίνος πρόκειται και όταν πήραν την απάντηση ότι ήταν Ε/κ αιχμάλωτοι, τους επιτέθηκαν με λόγχες και ξιφολόγχες» ανέφερε στις δηλώσεις του ο Τ/κ.

«Από το αίμα των αιχμαλώτων η θάλασσα κοκκίνισε», είπε ο Τ/κ.

Ο δημοσιογράφος ρώτησε τον Τ/κ αν φοβήθηκε από τη σκηνή και αυτός απάντησε καταφατικά και πρόσθεσε ότι φοβήθηκε για τη ζωή του επειδή είχε θολώσει σε τέτοιο βαθμό το μάτι των Τούρκων στρατιωτών και δεν αποκλείονταν να σφάξουν και τους ιδίους.

Είπε ότι επρόκειτο για οκτώ λεωφορεία, στα οποία επέβαιναν 40 αιχμάλωτοι, ένας «αγωνιστής», ένας «αστυνομικός» και ένας οδηγός στο κάθε λεωφορείο.

Υπεύθυνος για τη φάλαγγα ήταν ο Τ/κ λοχίας Χουσεϊν Ταχίρ.

Ο αυτόπτης μάρτυρας, που δεν θέλει να αποκαλυφθεί τα όνομά του, δήλωσε ότι ίσως να έθαψαν τους νεκρούς σε κάποιο χώρο κοντά στο ξενοδοχείο Μάρε Μόντε.

Προσθέτει ότι το συμβάν έλαβε χώρα στα τέλη του Αυγούστου.

Αναφέρει ότι στους Τούρκους στρατιώτες που διέπραξαν τα εγκλήματα, προτού αποσταλούν στην Κύπρο, είχε λεχθεί ότι οι Ε/κ υπέβαλαν σε φρικτά βασανιστήρια τους αιχμάλωτους Τούρκους στρατιώτες.

Ο Τ/κ δημοσιογράφος Αλί Οσμάν, ο οποίος συνομίλησε με τον Τ/κ αυτόπτη μάρτυρα, γράφει ότι αυτός προέβη στις αποκαλύψεις τώρα επειδή τον τελευταίο καιρό ο Τύπος της Τουρκίας αναφέρεται στη δολοφονία στο χωριό Τζιάος και αφήνει να νοηθεί ότι δολοφόνοι ήταν μόνον οι Τ/κ.
ΣΗΜΕΡΙΝΗ

20 σχόλια:

  1. Υπ.Έξ έχουμε ή όχι;
    Ακόμα διακοπές κάνει η κατάκοπη;Ντροπή και μόνο αισθάνομαι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σάς κατηγορώ για λογοκρισία: Η σφαγή αυτή έγινε τέλη Αυγούστου 1974 (μπείτε στο ΑΠΕ να δείτε το πλήρες τηλεγράφημα και όχι το λογοκριμένο του "Φιλελεύθερου" που μάς αναρτάτε), δηλαδή επί ημερών Εθνάρχη Καραμανλή! Αυτή είναι η είδηση, κύριε Καλεντερίδη, και όχι ότι αποκαλύφθηκε μία ακόμη σφαγή, όπως μάς γράφει ο συμπαθέστατος (αλλά βαθιά νυχτωμένος) κύριος Sub 92: Ότι, δηλαδή, πριν 35 ακριβώς χρόνια εμείς πανηγυρίζαμε την Δημοκρατία και ο Εθνάρχης Καραμανλής άφηνε τους Τούρκους να σφάζουν τους δικούς μας σάν τα κοτόπουλα, διότι "η Κύπρος κείται μακράν"!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμε 31 Αύγουστος 2009 1:39 μμ
    όταν κάνεις χαρακτηρισμούς, χάνεις το όποιο δίκιο έχεις.
    Στέλνε το σχόλιό σου θα δημοσιεύεται, παρακαλώ χωρίς χαρακτηρισμούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. http://www.philenews.com/main/1,1,22,0,16143-.aspx

    Οποιοι πιστοί προσέλθετε.
    Οσο για το βαθιά νυχτωμένος, στο επιστρεφω στα ισια.Δεν χρειάζεται άλλο τίποτα παρα να ανατρέξεις στο ΚΥΠΡΟΣ 1974 στο εδώ ιστολόγιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Η σφαγή έγινε στα τέλη Αυγούστου 1974.
    1:39 αυτό το είδες ;;;;;;;;;;;;;;;;

    και επειδή έχει παραπάει το κακό αν έχετε κάτι μαζί μου προσωπικά πείτε το στα ίσια , επώνυμα , καθαρά και αντρίκια

    Λες να μην ξέρουμε ποιοί ησαν στις ηγεσίες του τόπου μας;;;;;;;;;;;;;;

    Αντε γιατι παρατραβηξε αυτό η εκστρατεία λάσπης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΓΡΑΦΤΕ ΤΟΥΣ ΣΤΑ ΟΥΜΠΑΛΑ ΣΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΧΩΡΗΣΤΕ!!!

    ΕΥ,ΑΓΓΕΛΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Α...ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ...ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΑΤΑ ,ΕΥΛΟΓΙΕΣ ΚΑΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΕΣ ΠΡΟΣΕΥΧΕΣ ΓΙΑ ΟΛΗ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΣΑΣ...
    ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΣΑΣ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΔΥΣΚΟΛΟΥΣ ΚΑΙΡΟΥΣ ΠΟΥ ΖΟΥΜΕ...
    ΜΕ ΕΥΧΕΣ...!!!

    ΕΥ,ΑΓΓΕΛΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΠΕΣ ΜΑΣ ΠΩΣ ΣΕ ΛΕΝΕ SUB 92 NA ΣΟΥ ΠΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. SUB 92 ΜΗΠΩΣ ΕΙΣΑΙ ΚΥΠΡΙΟΣ; ΣΤΟ ΛΕΩ ΑΥΤΟ ΔΙΟΤΙ ΕΧΕΙΣ ΤΟ BLOG ELETHEROS POLIORKIMENOS ME ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝΩ ΣΤΟ ΠΑΡΟΝ ΜΠΛΟΓΚ ΕΠΙΜΕΛΗΣΕ ΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΟΡΕΙΑ ΚΥΠΡΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΝΟΤΙΑ ΚΥΠΡΟ. ΑΝ ΕΙΣΑΙ, ΘΑ ΑΡΧΙΣΟΥΜΕ ΔΗΜΟΣΙΟ ΔΙΑΛΟΓΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΥΠΡΙΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΥΜΦΩΝΕΙΣ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. επειδη παρακολουθω την Αφρικα ΤΟΥ ΣΕΝΕΡ ΛΕΒΕΝΤ καθημερινα το ρεπορταζ ειναι πριν 22 μερες .ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΜΟΝΟ ΕΣΕΙΣ ΤOΥΡΚΙΚΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Δεν είμαι Κύπριος, δεν έχω καποιον συγγενή στην Κύπρο, δεν έχω πατήσει στα αρχέγονα ελληνικά εδάφη της, δέν εχω κάποιο συγγενή μαχητή της ΕΛΔΥΚ,η μια μου φλέβα είναι Μικρασιατική,Γερμανοί εκτέλεσαν τον πατέρα της μητέρας μου,είμαι Ελληνας Ελλαδίτης.Μην μου ζητάτε λοιπόν να ξεχάσω οτι η ιστορία μας είναι γραμμένη με το αίμα της θυσίας, μην μου ζητάτε να ξεχάσω ότι κατακτητής πατεί αρχέγονα ελληνικά εδάφη,μην μου ζητάτε να ξεχάσω ότι φονιάδες του Ελληνισμού τον απειλούν και σήμερα.
    Δεν υπάρχει Βόρεια και Νότια Κύπρος, η Κύπρος είναι μια και είανι Ελληνική.Προτιμώ να μιλώ μέσα απο τις αναρτήσεις, εκεί θίγω και τα κακώς κείμενα και των Ελλήνων της Κύπρου.Ο Ελεύθερος είναι μια μικρή ατομική προσπάθεια.Ποτέ του δεν θα ήταν σε αυτό το σημείο αν δεν υπήρχε το INFOGNOMON, ποτέ δεν θα λειτουργήσει λοιπόν ανταγωνιστικά πάντα συμπληρωματικά, δεν αποτέλεσε και δεν αποτελεί πρώτη προτεραιότητα μου.Μια απλή αντιπαραβολή θα σας πείσει.Ουτε και κάποιο διαφορετικό σκοπό υπηρετεί "Την Ελλάδας μας θέλουμε κιας τρώγωμεν Πέτρες"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. ..σας ενοχλουν οι περι κυπρου αναρτησεις?
    γιατι αραγε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. οταν τα πατησεις και δεις την κατασταση και την συμπεριφορα των ανθρωπων θα αλλαξεις γνωμη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Κυριε Σαββα Καλεντεριδη

    ποια αστυνομια ειναι πιο σοβαρη (με οτι αυτο συνεοαγεται(πειθαρχημενη,αποτελεσματικη,λειτουργικη κτλ) ; Η Ελληνικη η Τουρκική;

    Με ενδιαφερειη γνωμη σας. Διοτι εχετε ζησει στην Τουρκια και γνωριζετε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Κύριοι είναι κράτος αυτό ή υποτελές κρατίδιο;
    Εάν γινόταν απο Ελληνικής πλευράς αυτό μπορείται να φαντασθείται τί ενέργειες θα έκαναν οι Τουρκομογγόλοι του κυρίου Νταβούτογλου;Μαγκιά τους γιατί τιμούν το κράτος που εκπροσωπούν.
    ΦΩΤΙΑ ΚΑΙ ΤΣΕΚΟΥΡΙ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΕΝΟΥΣ, θα έλεγαν σε άλλες εποχές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ανώνυμε 5:51 σου ξέφυγε αυτή η ανάρτηση από τον ...Ιούνιο:

    http://infognomonpolitics.blogspot.com/2009/07/blog-post_3327.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. ο. Το χθεσινό πρωτοσέλιδο της «Αφρίκα» προκάλεσε, λέει, μεγάλο θόρυβο. Ειδικά στο νότο. Μου τηλεφώνησαν από πολλά ραδιόφωνα, τηλεοράσεις και εφημερίδες. Για να πάρουν πιο λεπτομερείς πληροφορίες για το έγκλημα εκείνο στην Ακτή της Απόβασης το 1974. Όμως, εγώ είχα γράψει για το γεγονός αυτό την περασμένη εβδομάδα στη στήλη μου στον «Πολίτη». 'Αρα εκεί δεν το πρόσεξαν. Έγινε έκρηξη όταν βγήκε πρωτοσέλιδο στην «Αφρίκα».ΣΕΝΕΡ ΛΕΒΕΝΤ ΠΟΛΙΤΗΣ 01/09/2009

    SUB 92 ΜΗΠΩΣ ΕΙΣΑΙ ΚΥΠΡΙΟΣ; ΣΤΟ ΛΕΩ ΑΥΤΟ ΔΙΟΤΙ ΕΧΕΙΣ ΤΟ BLOG ELETHEROS POLIORKIMENOS ME ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝΩ ΣΤΟ ΠΑΡΟΝ ΜΠΛΟΓΚ ΕΠΙΜΕΛΗΣΕ ΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΟΡΕΙΑ ΚΥΠΡΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΝΟΤΙΑ ΚΥΠΡΟ. ΑΝ ΕΙΣΑΙ, ΘΑ ΑΡΧΙΣΟΥΜΕ ΔΗΜΟΣΙΟ ΔΙΑΛΟΓΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΥΠΡΙΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΥΜΦΩΝΕΙΣ;

    επειδη παρακολουθω την Αφρικα ΤΟΥ ΣΕΝΕΡ ΛΕΒΕΝΤ καθημερινα το ρεπορταζ ειναι πριν 22 μερες .ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΜΟΝΟ ΕΣΕΙΣ ΤOΥΡΚΙΚΑ.

    31 Αύγουστος 2009 5:53 μμ

    Κάποιος δεν λέει την αλήθεια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΝΟΤΙΑ ΚΑΙ ΒΟΡ ΚΥΠΡΟΣ
    ΚΥΠΡΟΣ ΜΟΝΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.