17/8/09

Ζητά την καταδίκη στρατιωτών με αφορμή την 66η επέτειο της σφαγής στο Κομμένο

«Από το 1943 μέλη της 1ης Ορεινής Μεραρχίας πήραν μέρος σε πολυάριθμες σφαγές αμάχων, σε εκτελέσεις ομήρων και σε δολοφονίες αιχμαλώτων πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία (Μαυροβούνιο, Σερβία), την Αλβανία και την Ελλάδα», είπε χαρακτηριστικά ο Αυστριακός βουλευτής, συμπληρώνοντας: «Τη 16η Αυγούστου συμπληρώνονται 66 χρόνια από τη σφαγή του Κομμένου (Αρτας) όπου σε πράξη αντιποίνων για δράση ανταρτών μέλη του 12ου λόχου της 1ης Ορεινής Μεραρχίας εκτέλεσαν εν ψυχρώ 317 άτομα, μεταξύ των οποίων βρέφη και γυναικόπαιδα».


Mε αφορμή την επέτειο της σφαγής του Κομμένου (Άρτα), στις 16 Αυγούστου 1943, από τους Nαζί, o αυστριακός βουλευτής Γιόχαν Μάιερ αξιώνει να βρεθούν ενώπιον της δικαιοσύνης αυστριακοί στρατιώτες που ευθύνονται για εγκλήματα κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

«Στο βαθμό που είναι γνωστά τα ονόματα στρατιωτών που εμπλέκονται σε εγκλήματα πολέμου, η αυστριακή δικαιοσύνη οφείλει να διώξει όσους βρίσκονται ακόμα στη ζωή», τόνισε ο Μάιερ, υπενθυμίζοντας ότι ο γερμανικός στρατός διέπραξε πολυάριθμα τέτοια εγκλήματα στις χώρες στις οποίες είχε επιβάλει την κατοχή του, όπως η Ελλάδα, η Ιταλία και η πρώην Γιουγκοσλαβία.

«Από το 1943, στρατιώτες της πρώτης ορεινής μεραρχίας συμμετείχαν σε πολυάριθμες σφαγές αμάχων, εκτέλεσαν ομήρους και δολοφόνησαν αιχμαλώτους πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία, την Αλβανία και την Ελλάδα», υπογράμμισε, τονίζοντας ότι «πολλοί από τους στρατιώτες αυτούς ήταν Αυστριακοί».

Στο Κομμένο, εκτελέστηκαν 317 άνδρες, γυναίκες και παιδιά από τον 12ο λόχο αυτής της μεραρχίας στις 16 Αυγούστου 1943, υπενθύμισε ο σοσιαλδημοκράτης βουλευτής.

Περίπου 5.000 ιταλούς αιχμαλώτους πολέμου εκτέλεσαν γερμανικά στρατεύματα στην Κεφαλονιά, ενώ σφαγές αμάχων διεπράχθησαν στις Λιγκιάδες, τις Σκινές, το Λαμερίβιο, την Παραμυθιά και τη Μουσιοτίτσα.

Ιστορικά στοιχεία:

Η σφαγή του Κομμένου Άρτας είναι μια από τις τραγικότερες στιγμές στην ιστορία της Ηπείρου. Ένα γερμανικό τζιπ με δύο στρατιώτες του τάγματος Φιλιππιάδας διενεργούσε περιπολία στα χωριά του Αμβρακικού κόλπου. Το τζιπ ανατράπηκε με τους Γερμανούς να ισχυρίζονται ότι είδαν έναν ένοπλο αντάρτη μέσα σε χωράφι και τρόμαξαν.

Τότε ο επικεφαλής λοχαγός της μονάδας Φιλιππιάδας Πρέβεζας επικοινώνησε με το Στρατηγείο στα Ιωάννινα (στρατηγός Hubert Lanz) και έλαβε την ανατριχιαστική εντολή «να εξαφανίσει το χωριό από το χάρτη», σύμφωνα με εντολές του Χίτλερ.

Ο εντολέας ταγματάρχης Falner εκτελέστηκε αργότερα στη Σερβία από παρτιζάνους αντάρτες του στρατάρχη Τίτο και ο επικεφαλής Μέραρχος των Ναζί στα Ιωάννινα Ηubert Lanz, παραπέμφθηκε και δικάσθηκε στη δίκη της Νυρεμβέργης ως εγκληματίας πολέμου. Ωστόσο, η ποινή του ήταν ασήμαντη και γρήγορα αποφυλακίσθηκε.

Ο αείμνηστος Στέφανος Παππάς, μεταξύ των 440 ανθρώπων που επέζησαν της σφαγής, έγραψε το βιβλίο "Η σφαγή του Κομμένου" με πλήρη περιγραφή των γεγονότων. Συγκλονιστικό απόσπασμα από το βιβλίο…

«Οι πρώτοι προστρέξαντες μετά την ανθρωποσφαγή Γρηγόρης Κολιοκώτσης και Ευστάθιος Κολιοκώτσης, ευρήκαν τις δύο ξαδέρφες των Αθηνά και Θεοδοσία νεκρές από σφαίρες πιστολιού και φανερότατα τα ίχνη του βιασμού. Άλλα παραδείγματα μακαβρίου εγκληματικότητας είναι τα δύο μωρά του μακαρίτη Ευστάθιου Κολιοκώτση ηλικίας 7 μηνών, που ευρέθηκαν νεκρά από ασφυξία, γιατί οι κακούργοι εγέμισαν τα στόματά των με βαμβάκι βρεγμένο με βενζίνη και κατόπιν το άναψαν για να απολαύσουν ένα σαδιστικό πυροτέχνημα. Ευρέθη επίσης ο δεύτερος παππάς του χωριού Ζώης Παππάς σκοτωμένος με μαχαίρι και με εξωρυγμένους τους οφθαλμούς. Ως επισφράγισμα της θηριωδίας των ανωτέρω αναφέρω ένα πρωτάκουστο κακούργημα. Η ετοιμογέννητη Παναγιώτα σύζυγος του Λεωνίδα Τσιμπούκη βρέθηκε νεκρή με την κοιλιά ξεσχισμένη και το έμβρυο νεκρό δίπλα της, όπως βεβαιώνει ο αυτόπτης μάρτυρας Θεόδωρος Σταμάτης…».

«Να δικαστούν οι Αυστριακοί για τα εγκλήματα στην Ελλάδα»
Τη νομική δίωξη στην Αυστρία των συμπατριωτών του που στον πόλεμο συμμετείχαν σε εγκλήματα πολέμου ζήτησε ο βουλευτής του αυστριακού Σοσιαλιστικού Κόμματος (SPO), Γιόχαν Μάιερ, χθες σε ανακοίνωση του γραφείου Τύπου της παράταξής του.

«Από το 1943 μέλη της 1ης Ορεινής Μεραρχίας πήραν μέρος σε πολυάριθμες σφαγές αμάχων, σε εκτελέσεις ομήρων και σε δολοφονίες αιχμαλώτων πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία (Μαυροβούνιο, Σερβία), την Αλβανία και την Ελλάδα», είπε χαρακτηριστικά ο Αυστριακός βουλευτής, συμπληρώνοντας: «Τη 16η Αυγούστου συμπληρώνονται 66 χρόνια από τη σφαγή του Κομμένου (Αρτας) όπου σε πράξη αντιποίνων για δράση ανταρτών μέλη του 12ου λόχου της 1ης Ορεινής Μεραρχίας εκτέλεσαν εν ψυχρώ 317 άτομα, μεταξύ των οποίων βρέφη και γυναικόπαιδα». «Μετά την επίσημη ανακοίνωση των ονομάτων όσων Αυστριακών συμμετείχαν στην 1η Ορεινής Μεραρχία, είναι ευθύνη της αυστριακής Δικαιοσύνης να προβεί σε διώξεις όσων είναι ακόμη εν ζωή», δήλωσε ο Γιόχαν Μάιερ.

Σύμφωνα με τον Αυστριακό βουλευτή, μέλη της ίδιας μεραρχίας στήριξαν επίσης τους διωγμούς από τη μυστική στρατιωτική αστυνομία των Ελλήνων Εβραίων από τα Ιωάννινα. Ο Γιόχ. Μάιερ αναφέρθηκε και σε άλλες θηριωδίες από τη γερμανική κατοχή στην Ελλάδα, όπως της Κεφαλονιάς (που αφορά την εκτέλεση χιλιάδων Ιταλών αιχμαλώτων πολέμου), της Κέρκυρας, της Παραμυθιάς, του Λαμερίβιου, της Μουσιωτίτσας κ.ά. Την 1η Σεπτεμβρίου 2009 συμπληρώνονται 70 χρόνια από την έναρξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, κατά τη διάρκεια του οποίου εκατομμύρια στρατιώτες αλλά και άμαχοι-θύματα εγκληματιών έχασαν τη ζωή τους. «Η δολοφονία ως πράξη δεν πρέπει να παραγράφεται - ούτε και στην Αυστρία», τόνισε ο Αυστριακός βουλευτής.
ΟΛΓΑ ΚΟΛΙΑΤΣΟΥ (Πηγές: krone.at, derStandard.at, ΑΡΑ)

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ,COSMO.GR

2 σχόλια:

  1. >>o αυστριακός βουλευτής Γιόχαν Μάιερ αξιώνει να βρεθούν ενώπιον της δικαιοσύνης αυστριακοί στρατιώτες που ευθύνονται για εγκλήματα κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

    «Στο βαθμό που είναι γνωστά τα ονόματα στρατιωτών που εμπλέκονται σε εγκλήματα πολέμου, η αυστριακή δικαιοσύνη οφείλει να διώξει όσους βρίσκονται ακόμα στη ζωή<<


    αυτοι προσπαθουν να διωξουν δικους τους που εκαναν εγκληματα και εμεις ?

    εμεις καναμε τιποτα ?

    κραταμε την ψυχραιμια μας ?

    φοβομαστε μηπως μας κατηγορησουν οι τουρκοι για εγκληματα ?

    μηπως καταδικασουν τον σαμψων ?

    h

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Aμέτρητα τα βάσανα.
    Το χειρότερο ήρθε όταν οι συνεργάτες των Γερμανών το γύρισαν στο πατριωτικό ,συνεργάστηκαν με τους Εγγλέζους και τη γλύτωσαν.Όχι μόνο τη γλύτωσαν αλλά πήραν και θέσεις στο δημόσιο,ΔΕΗ,ΟΤΕ,στρατό κλπ.
    Κάποιοι από αυτούς έχουν πολλά να πουν για τη στάση της επίσημης Ελλάδας στα γεγονότα του 74 στηνΚύπρο,στην προδοσία δηλαδή.
    Οι άνθρωποι αυτοίείναι βλασφημία για την πατριωτική στάση που θέλουμε να κρατήσουμε οι νεώτεροι και που επιζητούμε να κρατήσει η νέα γενιά.
    Ήταν η εξυπνότερη κίνηση των Άγγλων και του OSS,να συνεργαστεί με δοσίλογους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.