22/8/09

Αναγνώριση ζητούν Καναδοί Ειρηνευτές του '74

«Είπα στους άντρες μου ότι θα πάω ο ίδιος να πάρω τους τραυματίες και αν οι Τούρκοι ανοίξουν πυρ τότε να τους απαντήσουν». Για το σκοπό αυτό τοποθέτησε στις άκρες της περιοχής δύο πυροβόλα. Οι Τούρκοι έβαλαν αμέσως εναντίον του και οι Καναδοί άρχισαν να απαντούν στα πυρά, ώστε να μπορέσουν να αποσυρθούν οι τραυματίες, κάτι που έγινε.

Αναγνώριση ζητούν Καναδοί Ειρηνευτές του '74
ΠΕΤΡΟΣ ΘΕΟΧΑΡΙΔΗΣ
ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ στοιχεία για λεπτομέρειες της τουρκικής εισβολής το 1974 δίνει στον Καναδικό Τύπο, ο εν αποστρατεία Ταξίαρχος επικεφαλής της 116 Αερομεταφερόμενης Μονάδας του Καναδικού Στρατού Αλάιαν Φόραντ, που ανέλαβε την προστασία του αεροδρομίου Λευκωσίας. Η μονάδα αποτελείτο από 400 Καναδούς καταδρομείς. Αν και βάλλονταν σφοδρά από τους Τούρκους, είχε εντολή να μην ανοίξει πυρ. Όμως τα τουρκικά πυρά τραυμάτισαν αρχικά δύο Καναδούς ειρηνευτές της ομάδας του. Οι Τούρκοι άνοιξαν πυρ και κατά των νοσηλευτών που έσπευσαν να τους πάρουν στη βόρεια πλευρά του Αεροδρομίου Λευκωσίας. «Είπα στους άντρες μου ότι θα πάω ο ίδιος να πάρω τους τραυματίες και αν οι Τούρκοι ανοίξουν πυρ τότε να τους απαντήσουν». Για το σκοπό αυτό τοποθέτησε στις άκρες της περιοχής δύο πυροβόλα. Οι Τούρκοι έβαλαν αμέσως εναντίον του και οι Καναδοί άρχισαν να απαντούν στα πυρά, ώστε να μπορέσουν να αποσυρθούν οι τραυματίες, κάτι που έγινε. Όμως οι εισβολείς απάντησαν με κόλαση πυρός και μανιασμένες επιθέσεις για να καταλάβουν το αεροδρόμιο που ήταν σημαντικός στόχος τους. Οι Καναδοί ειρηνευτές περίμεναν ενισχύσεις από ακόμα 400 άνδρες, που δεν έφθασαν ποτέ, ενώ σε πολλές περιπτώσεις οι Καναδοί ειρηνευτές βρίσκονταν στη μέση των αντιμαχόμενων πυρών στις μάχες του αεροδρομίου. Στην εξέλιξη των μαχών υποδείχθηκε στους εισβολείς να μην προχωρήσουν πέραν του δρόμου που βρίσκεται πίσω από το αεροδρόμιο. Οι Τούρκοι όμως συνέχισαν να προωθούνται και η μάχη εξελίχθηκε σε κόλαση.
Ο τότε υπολοχαγός των τεθωρακισμένων της Ειρηνευτικής Δύναμης Κάμερον Ρος συμπληρώνει στην εφημερίδα «Star» ότι με διαταγή του Ταξίαρχου δημιούργησαν ζώνη πυρός απέναντι στο δρόμο και αναγκάστηκαν με ελαφρύ οπλισμό και χωρίς υποστήριξη πυρός, να δώσουν μάχες με την πλήρως εξοπλισμένη τουρκική Ταξιαρχία που είχε αποστολή την κατάληψη του Αεροδρομίου Λευκωσίας. Δύο νεκροί και 30 τραυματίες ήταν το αποτέλεσμα της μάχης, που έληξε με τη μεσολάβηση παραγόντων του ΝΑΤΟ - ήταν μια μάχη μεταξύ στρατευμάτων δύο χωρών του ΝΑΤΟ, σχολιάζει ο υπολοχαγός. Λίγες μέρες αργότερα έχασαν τη ζωή τους ακόμα πέντε άντρες της 450 Μοίρας των Καναδών Ειρηνευτών από συντριβή ελικοπτέρου.
Οι εν αποστρατεία αξιωματικοί της Καναδικής Δύναμης στην Κύπρο του 1974, μίλησαν στον Τύπο της χώρας τους, εκφράζοντας σφοδρά παράπονα ότι ουδέποτε αναγνωρίστηκαν οι νεκροί των μαχών στην Κύπρο.
ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

6 σχόλια:

  1. O Ταξίαρχος των Καναδικών ΕΔ (ε.α.) Clay Beattie περιγράφει στο βιβλίο του THE BULLETPROOF FLAG: CANADIAN PEACEKEEPING FORCES AND THE WAR IN CYPRUS - HOW A SMALL UN FORCE CHANGED THE CONCEPT OF PEACEKEEPING FOREVER (με τον Michael S. Baxendale, Optimum Publishing International, Maxville, Canada, 2007), σημαντικές λεπτομέρειες από την δράση του Καναδικού τμήματος (Canadian Contingent - CANCON)της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στην Κύπρο UNFICYP (United Nations Force In Cyprus), κατά την διάρκεια της Τουρκικής εισβολής του 1974. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στις μάχες γιά το Αεροδρόμιο Λευκωσίας, και τον ρόλο των Καναδών. Η αφήγηση του Ταξ. Beattie υπογραμμίζει τα κάτωθι:

    1. Την ηρωϊκή αντίσταση της Ελληνικής Α΄ Μοίρας Καταδρομών και της Κυπριακής Εθνικής Φρουράς (ΕΦ) στην άμυνα του Αεροδρομίου. Ο Ταξ. Beattie υπογραμμίζει την συντριβή των Τουρκικών επιθέσεων από διασταυρωμένα πυρά των υπερασπιστών του Αεροδρομίου και τις μεγάλες Τουρκικές απώλειες.

    2. Την συνεχή απειλή του Τουρκικού ΣΞ να επιτεθεί εναντίον του Καναδικού τμήματος όταν αυτό ανέλαβε την κατοχή του Αεροδρομίου μετά την αποχώρηση των Ελληνικών και Κυπριακών δυνάμεων. Ο διαθέσιμος βαρύς οπλισμός των Καναδών ανήρχετο μόνο σε 6 βαρέα πολυβόλα 12,7 χλστ, 6 όλμους των 81 χλστ, και 4 ΠΑΟ των 106 χλστ. Οι Καναδοί αργότερα ενισχύθηκαν από Αγγλικό Μ/Κ τμήμα του ΟΗΕ το οποίο όμως είχε ελαφρά Τ/Θ τροχοφόρα οχήματα με αντιαρματικά Κ/Β Swingfire. Το Αγγλικό τμήμα είχε και την υποστήριξη από μαχητικά Α/Φ F-4 Phantom της RAF από την Αγγλική βάση του Ακρωτηρίου.

    3. Σ' ένα σημείο ο Ταξ. Beattie αντέδρασε στις Τουρκικές προκλήσεις αναφωνώντας σε μία συζήτηση περί άμυνας του Αεροδρομίου και κανόνων εμπλοκής ότι δεν είχε έλθει στην Κύπρο γιά να δεί τους στρατιώτες του να γίνονται αιχμάλωτοι των γαμ...ων Τούρκων (I did not come to Cyprus to surrender Canadian lives to a bunch of f...ing Turks - σελίς 113).

    4. Τις απώλειες προσωπικού UNFICYP από Τουρκικά πυρά ιδιαίτερα στην φάση Αττίλα ΙΙ, π.χ., ο θάνατος 3 Αυστριακών στις 14/8/1974 από Τουρκική αεροπορική προσβολή με πυροβόλα, ρουκέτες κι εμπρηστικές βόμβες ναπάλμ στην περιοχή του Γκόσι.

    5. Τις προσπάθειες δυνάμεων UNFICYP γιά την επίτευξη τοπικών εκεχειριών, π.χ., όταν το Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας χτυπήθηκε από Τουρκικά πυρά στις 14/8/1974 - Αττίλας ΙΙ, και γενικών ανθρωπιστικών αποστολών όπως η αρωγή σε παγιδευμένους αμάχους κι αιχμαλώτους από την Τουρκική εισβολή, τον αφοπλισμό αλλά και την εκτροπή-φυγάδευση επίστρατων ΕΦ που κυκλοφορούσαν με ιδιωτικά αυτοκίνητα σε δρόμους που είχαν αποκοπεί από Τουρκικές δυνάμεις πεζικού και Τ/Θ, κ.λ.π.

    6. Την ανεπάρκεια των δυνάμεων της UNFICYP σε προσωπικό και μέσα, δεδομένου ότι κατά την περίοδο 1973-1974 αλλά πρίν από την Τουρκική εισβολή μέρος της UNFICYP είχε αποσπασθεί και σταλεί στην έρημο του Σινά και τα υψώματα του Γκολάν μετά τον πόλεμο του Οκτωβρίου 1973 μεταξύ Αιγύπτου-Συρίας και Ισραήλ.

    Στο Πολεμικό Μουσείο του Καναδά στην Ότταβα υπάρχει ένα έκθεμα με τα ονόματα Καναδών που έπεσαν κατά την διάρκεια ειρηνευτικών αποστολών στρατιωτικών δυνάμεων του ΟΗΕ ανά την υφήλιο. Ένας αριθμός ονομάτων αναφέρει ως τόπο εκτέλεσης του ύψιστου στρατιωτικού καθήκοντος την Κύπρο. Το άγαλμα που τιμά τους Καναδούς στο ειρηνευτικό έργο στρατιωτικών δυνάμεων ΟΗΕ, βρίσκεται σε μία κυκλοφοριακή νησίδα μεταξύ του Μουσείου Καλών Τεχνών και της Πρεσβείας Η.Π.Α. στην Ότταβα.

    Λάμπρος Ε. Π., εν Η.Π.Α. μετανάστης
    22/8/2009 - τοπική ώρα 10:55 - ώρα Ελλάδος 17:55

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν ήταν δηλαδή όλοι οι ΟΗΕΔΕΣ που έδιναν τις θέσεις μας στους Τούρκους...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Όχι δεν ήταν όλοι οι ΟΗΕδες που βοηθούσαν τους Τούρκους. Το αντίστοιχο έχει σημειωθεί και στον πόλεμο στην Γιουγκολαβία, όταν Καναδοί κυανόκρανοι έδωσαν μάχη κατά των Κροατών για να σώσουν τους Σέρβους αμάχους που είχαν μείνει στο Μέντακ της Κροατίας, που κατοικείτο από Σέρβους. Και εκεί οι Καναδοί κυανόκρανοι επέδειξαν την στρατιωτική αρετή που πάει περίπατο σε κάθε πόλεμο και θεωρητικά ελπίζουμε ότι πρέπει να την επιδεικνύουν οι δυνάμεις του ΟΗΕ: τον ανθρωπισμό.
    Πέτρος Ν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Στο αεροδρόμιο της Λευκωσίας η σταση τους απείχε απο τους ανωτέρω διθυραμβους. Φυσικά και ο ρόλος της ΟΥΝΦΥΚΥΠ και του ΟΗΕ ήταν φιλικός και εξυπηρετικός πρός τους Τουρκους και μάλιστα υπερ του δέοντος.Τωρα για τα υπόλοιπα οι Καναδοί έγραψαν την Ιστορία για τον ευατό τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αγαπητέ SUB92:

    Είναι αρκετές οι πηγές που πιστοποιούν το ευεργετικό έργο του Καναδικού τμήματος της UNFICYP στο Αεροδρόμιο Λευκωσίας και αλλού κατά την διάρκεια της Τουρκικής εισβολής του 1974. Το ότι εγώ έδωσα μία γρήγορη περίληψη από ένα Καναδικό βιβλίο δεν σημαίνει ότι οι Καναδοί έγραψαν ψευδολογίες γιά τους εαυτούς τους. Ούτε έχω την συνήθεια να παρουσιάζω στοιχεία στην παρούσα ιστοσελίδα τα οποία να στερούνται επαλήθευσης - διασταύρωσης από πολλές πηγές. Ήμουν στην Κύπρο τον Ιούλιο 2005. Ένας παληός Κύπριος μαχητής της ΕΦ του 1974 μου είπε τα ίδια και μου επέστησε την προσοχή ότι ειδικότερα οι Γαλλόφωνοι Καναδοί (προερχόμενοι από Επαρχία Κεμπέκ, Καναδάς) ήταν οι πιό αντιτιθέμενοι στις Τουρκικές κινήσεις. Το γεγονός ότι αρκετές ψυχές σωθήκανε από το έργο της UNFICYP το 1974 κυριολεκτικά υπό τα πυρά των Τουρκικών δυνάμεων εισβολής είναι αναμφισβήτητο. Επίσης είναι αναμφισβήτητο ότι μέλη της UNFICYP έπεσαν θύματα ηθελημένων Τουρκικών πυρών και όχι τυχαίως. Αυτό αποδεικνύει την εχθρότητα των Τούρκων εισβολέων προς την UNFICYP η οποία εκπροσώπευε και συνεχίζει να εκπροσωπεύει τα πολιτικώς απαράδεκτα γιά την Τουρκία ψηφίσματα του ΣΑ ΟΗΕ σχετικά με την Κυπριακή κρίση. Είναι άσχετο ότι αυτά τα ψηφίσματα έχουν αγνοηθεί από Τουρκία και από άλλους.

    Άς μην ανακατεύουμε τα σώβρακα με τις γραβάτες. Όταν η UNFICYP ενήργησε ώστε να προστατευτούν Τουρκοκύπριοι άμαχοι κατά την διάρκεια επιχειρήσεων το 1964-1965 και 1967, τότε η UNFICYP κατηγορήθηκε ως φιλο-Τουρκική. Όταν η UNFICYP ενήργησε γιά την προστασία των Κυπρίων αμάχων στην Τουρκική εισβολή του 1974, οι κατηγορίες περί φιλο-Τουρκισμού της UNFICYP εξανεμίσθηκαν.

    Υπήρξαν επεισόδια συνεργασίας στοιχείων και μελών UNFICYP με τις Τουρκικές δυνάμεις τόσο στις Κυπριακές κρίσεις 1964-1965, 1967 όσο και του 1974; Και βέβαια υπήρξαν. Θυμάμαι ότι το 1964-1965 η ΕΦ είχε αναχαιτίσει δύο τροχοφόρα Τ/Θ οχήματα της UNFICYP (δεν θυμάμαι άν ήταν του Σουηδικού ή του Αγγλικού τμήματος) που μετέφεραν όπλα πεζικού προς κάποιο Τουρκοκυπριακό θύλακα. Αλλά άς μην ξεχνάμε ότι και στο 1956 όταν Γαλλικές δυνάμεις είχαν μετασταθμεύσει στην Κύπρο προ της Αγγλο-Γαλλικής εισβολής στο Σουέζ (εθνικοποίηση διώρυγας από Αιγυπτιακό καθεστώς Νάσσερ), όπλα πεζικού είχαν πωληθεί στις δυνάμεις ΕΟΚΑ του Γρίβα.

    Άς μήν κρίνουμε την όλη δράση και τα αποτελέσματα του έργου της UNFICYP το 1974 από μεμονωμένα επεισόδια. Οι Καναδοί είχαν κι αυτοί μάνες 5.000 μίλια μακρυά και θα μπορούσαν κάλλιστα να ταμπουρωθούν κάπου περιμένοντας την έκβαση των Αττίλα Ι και ΙΙ. Το ότι κυριολεκτικά έβαλαν τα κεφάλια τους στον ντορβά (όπως λέμε στην Ρούμελη) γιά να εκτελέσουν πολλές κι επικίνδυνες ειρηνευτικές αποστολές βαλλόμενοι - μερικές φορές και από τις δύο πλευρές - μιλά από μόνο του και πιστοποιεί την Καναδική στρατιωτική παράδοση σε ειρηνευτικές αποστολές του ΟΗΕ.

    Λάμπρος Ε.Π., εν Η.Π.Α. μετανάστης
    24 Αυγούστου 2009
    Τοπική ώρα 11:53 - ώρα Ελλάδος 18:53

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ήταν και αυτοί προδομένοι γιαυτό και δεν κατεύθασαν ενυσχήσεις οι υπόλοιποι 400 καναδοί καταρδομείς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.