28/8/09

Οι οκτώ συμφωνίες Τουρκίας-Ισραήλ (Bήμα 3/09/1998)

Οκτώ συμφωνίες, αλλά ­ κατά τον πρωθυπουργό της Τουρκίας κ. Μ. Γιλμάζ ­ καμιά από αυτές δεν είναι μυστικές, έχει υπογράψει η Τουρκία με το Ισραήλ σε αμιγώς στρατιωτικό επίπεδο. Πρόκειται για γιγαντιαίες συμφωνίες, που αν υλοποιηθούν σχηματίζεται ένας ισχυρότατος στρατιωτικός άξονας στην Ανατολική Μεσόγειο και στα Βαλκάνια, με πρωταγωνιστές την Αγκυρα και το Τελ Αβίβ.

Οι οκτώ συμφωνίες Τουρκίας-Ισραήλ

Οκτώ συμφωνίες, αλλά ­ κατά τον πρωθυπουργό της Τουρκίας κ. Μ. Γιλμάζ ­ καμιά από αυτές δεν είναι μυστικές, έχει υπογράψει η Τουρκία με το Ισραήλ σε αμιγώς στρατιωτικό επίπεδο. Πρόκειται για γιγαντιαίες συμφωνίες, που αν υλοποιηθούν σχηματίζεται ένας ισχυρότατος στρατιωτικός άξονας στην Ανατολική Μεσόγειο και στα Βαλκάνια, με πρωταγωνιστές την Αγκυρα και το Τελ Αβίβ. Οκτώ στρατιωτικές συμφωνίες, που έχουν θορυβήσει τον αραβικό κόσμο, περιλαμβανομένης και της Αιγύπτου, και που, παρά τις ισραηλινές καθησυχαστικές διαψεύσεις, αποτελούν πλέον ορατή απειλή και για την Ελλάδα, αλλά και για την Κύπρο. Οι συμφωνίες αυτές, που υπογράφηκαν από τους πρωθυπουργούς της Τουρκίας και του Ισραήλ, κατά την πρόσφατη επίσκεψη του κ. Γιλμάζ στο Ισραήλ, όπως «Το Βήμα» πληροφορείται, είναι οι εξής:

*Πρώτη συμφωνία (καθαρά στρατιωτική): Τούρκοι χειριστές αεροσκαφών F-16 και Fantoms θα εκπαιδεύονται εφ' εξής από Ισραηλινούς στον ηλεκτρονικό πόλεμο και στον τρόπο αποφυγής πυραύλων αέρος- αέρος και επιφανείας - αέρος. Η εκπαίδευση των τούρκων πιλότων θα γίνεται στο Ισραήλ και η πρακτική τους εκπαίδευση στο πεδίο βολής του Ικονίου (το οποίο, σημειωτέον, αποτελεί και ΝΑΤΟϊκό πεδίο βολής).

*Δεύτερη συμφωνία (πολιτικοδιπλωματική): Συνεργασία της Τουρκίας με το εβραϊκό λόμπυ σε Ευρώπη και ΗΠΑ για την προώθηση των εθνικών θεμάτων των δύο χωρών. Τούρκοι διπλωμάτες πρόκειται να επισκεφθούν τις ΗΠΑ και να πραγματοποιήσουν επαφές με τους ηγέτες του εβραϊκού λόμπυ, ενώ Αμερικανοεβραίοι θα προσκληθούν στην Αγκυρα, όπου θα ενημερωθούν από τα υπουργεία Εξωτερικών και Αμυνας, και θα έχουν συναντήσεις με τον πρόεδρο και τον πρωθυπουργό της χώρας.

*Τρίτη συμφωνία (οικονομική): Οι δύο χώρες αποφάσισαν να στηρίξουν με όλα τα μέσα την κατασκευή του αγωγού Baku Ceyhan. Τον αγωγό τον θεωρούν νευραλγικό σημείο στις οικονομίες των δύο χωρών.

*Τέταρτη συμφωνία (στρατιωτικοδιπλωματική): Πλήρη συνεργασία, πολιτική, διπλωματική και στρατιωτική υπό μορφήν ανταλλαγής στρατιωτικών πληροφοριών και ηλεκτρονικής παρακολούθησης στο Αζερμπαϊτζαν και στην ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής Ασίας. Πρόκειται για συμφωνία - μαμούθ, βάσει της οποίας προβλέπεται πλήρη ενεργοποίηση των μυστικών υπηρεσιών και των δύο χωρών.

*Πέμπτη συμφωνία (καθαρά στρατιωτική): Οι χερσαίες και οι ναυτικές δυνάμεις των δύο χωρών εφ' εξής θα συνεργάζονται κατά το πρότυπο της συνεργασίας της Αεροπορίας των δύο χωρών. Η Τουρκία θα συμμετάσχει με το Ισραήλ, την άνοιξη του 1999, σε ναυτική άσκηση στην Ανατολική Μεσόγειο (κοντά στα χωρικά ύδατα της Κύπρου). Στην άσκηση θα συμμετάσχουν με αεροναυτικές δυνάμεις και οι Ηνωμένες Πολιτείες. Η άσκηση θα διεξαχθεί υπό μορφήν «ασκήσεων συνεργασίας για την ειρήνη».

*Εκτη συμφωνία (καθαρά στρατιωτική): Η Τουρκία, το Ισραήλ και η Ιορδανία συμφώνησαν ιορδανοί πιλότοι αεροσκαφών F-16 να εκπαιδευθούν στην Τουρκία. Επίσης, στην Τουρκία, θα εκπαιδευθεί μονάδα του ιορδανικού στρατού, επιπέδου τάγματος, και αντίστοιχα στην Ιορδανία μονάδα του τουρκικού στρατού. Στο μέλλον, θα υπάρξουν κοινές στρατιωτικές ασκήσεις Ιορδανίας, Τουρκίας και Ισραήλ, με πιθανή συμμετοχή των ΗΠΑ.

*Εβδομη συμφωνία (καθαρά στρατιωτική): Οι αμυντικές βιομηχανίας των δύο χωρών θα συνεργασθούν για την ανάπτυξη νέων οπλικών συστημάτων, στους τομείς των πυραύλων αέρος- αέρος, στην κατασκευή μη επανδρωμένων αεροσκαφών, ενός νέας (τρίτης και τέταρτης) γενιάς άρματος μάχης, στον εκσυγχρονισμό των αεροσκαφών και των αρμάτων μάχης, στον τηλεπικοινωνιακό τομέα, στον ηλεκτρονικό πόλεμο και στα συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης αεραμύνης.

*Ογδοη συμφωνία (οικονομική): Το Ισραήλ θα ενοικιάσει από την Τουρκία εδάφη της για αγροτική εκμετάλλευση. Η συμφωνία αυτή θα πρέπει να εγκριθεί από το τουρκικό Κοινοβούλιο και παρέχει τη δυνατότητα στις δύο χώρες στενής συνεργασίας για το πρόγραμμα «GAP- Ανάπτυξης της Νοτιοανατολικής Τουρκίας». Η Τουρκία ως αντάλλαγμα θα έχει ισραηλινή τεχνική βοήθεια στους τομείς της γεωργίας, της κτηνοτροφίας και των ιχθυοκαλλιεργειών.

Η πρόταση που υπέβαλε ο ισραηλινός πρωθυπουργός κ. Νετανιάχου για περιφερειακή ζώνη ασφαλείας με την Τουρκία, τελικώς δεν προχώρησε, αφού ο κ. Γιλμάζ, την απέρριψε αμέσως. Την επομένη, ο ισραηλινός πρωθυπουργός επανήλθε στο θέμα και εξήγησε ότι οι δηλώσεις του παρανοήθηκαν. Απλώς, όπως είπε: «θέλησα να περιγράψω τις υφιστάμενες τουρκοϊσραηλινές σχέσεις και να τονίσω ότι η συνεργασία των δύο χωρών δεν στρέφεται εναντίον καμιάς τρίτης χώρας και είναι προς την κατεύθυνση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή της Μεσογείου».

Πέραν όμως των οκτώ συμφωνιών που υπέγραψε η Τουρκία με το Ισραήλ, υπεγράφησαν και τρεις συμφωνίες Τουρκίας και Ιορδανίας, που αναφέρονται στη γεωργία, στον αθλητισμό και στην τυποποίηση των προϊόντων. Ο κ. Γιλμάζ, πλήρως ικανοποιημένος από τις συμφωνίες που υπέγραψε, προσφέρθηκε και ως μεσολαβητής ανάμεσα στο Ισραήλ και στους Παλαιστινίους (συναντήθηκε και με τον κ. Γιάσερ Αραφάτ), υποστηρίζοντας το σχέδιο των ΗΠΑ για την ειρήνευση στην περιοχή, ενώ επικαλέσθηκε την πρόταση της Γαλλίας για σύγκληση διεθνούς διάσκεψης, στην οποία όμως να πάρει μέρος και η... Τουρκία.

Υπενθυμίζεται, όπως έγραψε «Το Βήμα», ότι η τουρκική αεροπορία συνεργάζεται ήδη στενά με την ισραηλινή, και τούρκοι και ισραηλινοί πιλότοι πραγματοποιούν κοινές πτήσεις στον εναέριο χώρο των δύο χωρών. Οι ισραηλινοί έχουν αναλάβει την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό των τουρκικών F-4 και τη μετατροπή τους σε αεροσκάφη τρίτης γενιάς. Παράλληλα, προωθούν στα αεροσκάφη αυτά τους ισραηλινούς πυραύλους αέρος- αέρος, τύπου «Πόπαϊ», και συνεργάζονται οι αμυντικές βιομηχανίες των δύο χωρών για την ανάπτυξη μη επανδρωμένων αεροσκαφών προς ηλεκτρονική παρακολούθηση θαλάσσιων και χερσαίων χωρών. Τα αεροσκάφη αυτά, λόγω της κατασκευής τους, είναι «αόρατα» από τα συστήματα ραντάρ αεραμύνης. Επιπλέον, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη ο εκσυγχρονισμός 45 αεροσκαφών F-5 από την ισραηλινή Lahav Aircraft Upgrade, ενώ οι Ισραηλινοί έκαναν ήδη προσφορές για αναβάθμιση της αμερικανικής κατασκευής αρμάτων μάχης Μ-30. Τέλος, βρίσκονται στην Αγκυρα, στο τελικό στάδιο, οι διαπραγματεύσεις για την προμήθεια από το Ισραήλ των μικρού βεληνεκούς εξελιγμένων πυραύλων αέρος- αέρος «Πύθων - 4» που θα αναβθμίσει τις δυνατότητες της τουρκικής αεροπορίας στις αναχαιτίσεις αεροσκαφών.

ΒΗΜΑ
(Ευχαριστώ τον Κο.Μίνως για την υπενθύμιση του άρθρου αυτού)

6 σχόλια:

  1. Συμφωνία συνεκπαίδευσης μεταξύ των ελληνικών και των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων μπορεί να γίνει. Εν μέρει γίνεται τώρα.

    Συνεργασία μεταξύ ελληνικών και ισραηλινών αμυντικών βιομηχανιών μπορεί να γίνει. Για κάποια συστήματα ήδη γίνεται.

    Συνεργασία ελληνικών και ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών μπορεί να γίνει στο πλαίσιο της μουσουλμανικής τρομοκρατικής απειλής, λόγω 1) της συμφωνίας Ισραήλ-Τουρκίας, 2) λόγω της ελληνικής κοινής γνώμης και πολιτικών χώρων...

    Αλλά και αγωγός θα μπορούσε να γίνει υπό συνθήκες: Ιταλία-Ελλάδα (ITGI)- σύνδεση μέσω Πελ/σου -Κρήτης-Ρόδου-Κύπρου-Ισραήλ

    Όσο για τις πολύ στενές επαφές των ισραηλινών και των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών και των λόμπυ, αυτό οφείλεται στην ελληνική αδυναμία των αντιστοίχων. Επίσης η Τουρκία σαν μουσουλμανική χώρα έχει περισσότερες "πηγές" στον Καύκασο, στη Μέση και Κεντρική Ασία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το Ισλάμ στην Κύπρο με άγριες διαθέσεις…!
    Ζητούν τερματισμό του κοσμικού καθεστώτος

    Προβληματίζονται οι Τουρκοκύπριοι
    Ήταν θέμα χρόνου, καθαρά, το να εμφανιστεί το φονταμενταλιστικό στοιχείο που εμποτίστηκε μέσα από τους συνεχόμενους εποικισμούς, στην κατεχόμενη Βόρεια Κύπρο.
    «Όπως έστρωσες θα κοιμηθείς», μπορεί να λέει ο θυμόσοφος λαός, μόνο το που το συγκεκριμένο πρόβλημα που εμφανίστηκε –με την κύρια ευθύνη να βαραίνει τις εκάστοτε τουρκικές κυβερνήσεις καθώς και τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις- που οργάνωσαν και εκτέλεσαν με ιδιαίτερη προσοχή τον εποικισμό των κατεχομένων.
    Ο έντονος προβληματισμός που υπήρξε ανάμεσα στους Τουρκοκύπριους, σχετικά με το αύριο που τους περιμένει, ίσως πολύ σύντομα να μεταβληθεί σε φόβο και αγωνία μπροστά στο κοινωνικό – ιδεολογικό και εθνικό απεγκλωβισμό που τείνει να εγκαθιδρυθεί οριστικά και αμετάκλητα στην κατεχόμενη από τα τουρκικά στρατεύματα βόρεια πλευρά του νησιού της Αφροδίτης.
    «Ο Αλλάχ ήρθε εδώ», φώναζαν οι διαδηλωτές φινταμενταλιστές ισλαμιστές που ξεχύθηκαν στους δρόμους της κατεχόμενης Λευκωσίας, ζητώντας την διδασκαλία του Κορανίου στα σχολεία… Πλήρεις πάθους, αντιπροσωπεία των διαδηλωτών επέδωσε σχετικό ψήφισμα στην Τουρκική πρεσβεία, συνοδευόμενοι από συνδιαδηλωτές που αποτελούνταν από συντεχνίες εκπαιδευτικών, μαθητών και μαθητριών (φυσικά με τις απαραίτητες μαντήλες), από ιμάμηδες (που φαίνεται πως αρχίζουν να αναλαμβάνουν μεγάλο μέρος των «κοινών» στην πλευρά των κατεχομένων.

    «Ο Αλλάχ είναι μεγάλος», ωρυόταν τον πλήθος των φανατικών ισλαμιστών, των μεταφορόμενων εποίκων και την ίδια στιγμή, οι Τουρκοκύπριοι ένιωθαν πως είναιι πλέον ξένοι στον τόπο που γεννήθηκαν. Δεν έλειψαν, φυσικά, και τα συνθήματα κατά του Μεχμέτ Αλή Ταλάτ, ενώ πάρα πολλοί από τους συμμετέχοντες διάβαζαν συνεχώς (και φωνάζοντας) το Κοράνι. Δεν άργησε όμως να έρθει η στιγμή που η διαδήλωση «ξέφυγε» και άρχισαν τα συνθήματα τόσο κατά της ψευτοκυβέρνησης των κατεχόμενων όσο και κατά της Άγκυρας και ιδιαίτερα κατά του πρωθυπουργού της Τουρκίας, του Ταγίπ Ερντογάν!!!
    Επί δύο συνεχόμενες εβδομάδες οι φωνές των φονταμενταλιστών εποίκων δεν έχουν σταματήσει να ακούγονται και να ζητάνε από την ψευτοκυβέρνηση του κατοχικού καθεστώτος να σταματήσει το κοσμικό καθεστώς στο νησί και να εφαρμοστεί το θεοκρατικό!!! «Ο Αλλάχ ήρθε για να μείνει» και όπως όλα δείχνουν, αν δεν συμβεί κάτι πολύ σπουδαίο, αν δεν βρουν την δύναμη να αντισταθούν οι ίδιοι οι Τουρκοκύπριοι, πολύ σύντομα η κατεχόμενη Κύπρος δεν θα διαφέρει καθόλου από την Τεχεράνη!!!
    Προβοκάτορες χαρακτηρίστηκαν οι διαδηλωτές φονταμενταλιστές έποικοι από τις εφημερίδες που είναι φίλα προσκείμενες στο κατοχικό καθεστώς. Και θεωρείται πλέον βέβαιο πως ο στρατός «έχει βάλει το δαχτυλάκι του», αφού η μεταφορά και η τοποθέτηση των εποίκων αποτελεί μία από τις κύριες μέριμνες των τούρκων στρατηγών. Και φυσικά δεν πρέπει να ξεχνάμε πως οι στρατηγοί πιέζονται αφόρητα στην Τουρκία και εδώ και καιρό ψάχνουν τρόπους να ανταποδώσουν την πίεση στην κυβέρνηση του Ταγίπ Ερντογάν.
    Και ίσως να ανησυχούν οι Τουρκοκύπριοι (με το δίκιο τους άλλωστε, επειδή αλλιώς γα σκεφτόντουσαν και διαφορετικά εξελίσσονται τα πράγματα), αλλά μεγαλύτερ ανησυχία πρέπει να έχουν οι Ελληνοκύπριοι, οι οποίοι πιθανότατα θα βρεθούν στο δύσκολο σημείο να πρέπει να αποδεχθούν όλους αυτούς τους φονταμενταλιστές, ως Τουρκοκύπριους και να ζήσουν μαζί τους (όποια λύση και αν δοθεί στο ζήτημα της κατοχής της βόρειας Κύπρου).

    http://nationalpride.wordpress.com/2009/08/28/%CE%B1%CE%B3%CF%81%CE%B9%CE%B5%CF%8D%CE%BF%CF%85%CE%BD-%CE%BF%CE%B9-%CE%AD%CF%80%CE%BF%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CE%B9-%CF%83%CF%84%CE%B7-%CE%BA%CF%8D%CF%80%CF%81%CE%BF/#more-5612

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Για ποιον πόλεμο ακριβώς μιλάμε - αν ήταν απλά ένας ελληνοτουρκικός θα ήταν ξεκάθαρα τα πράγματα όταν έχεις να τα βάλεις με τους Γολιάθ G8 τι μπορείς να κάνεις ?
    Είναι όλα προσχεδιασμένα-
    http://www.youtube.com/watch?v=ZAUPAdKMQg0&feature=relatedhttp://www.dotcomeon.com/unnwo.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ωραία... 11 χρόνια πριν υπέγραψαν αυτά που γράφει το άρθρο.

    Ποιές από αυτές υλοποιήθηκαν; και ποιες όχι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. http://infognomonpolitics.blogspot.com/2009/08/blog-post_28.htmlΠαρασκευή, 28 Αύγουστος 2009
    Ο Αλλάχ ήρθε κατεχόμενα.Διαδήλωση ισλαμιστών στα Κατεχόμεν

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.