9/8/09

Για την τιμή των όπλων

«Οι κρίσεις Ελλάδας και Τουρκίας γίνονται για να αγοράζουμε όπλα». Η διαπίστωση αυτή δεν αποτελεί εικασία, αλλά γεγονός που αποδεικνύεται με ντοκουμέντα.

Και δεν αφορά μόνον την κρίση στα Ιμια ή την προγενέστερη με το ερευνητικό πλοίο «Σισμίκ». Τα τελευταία 60 χρόνια όταν συμβαίνει να μειώνονται οι εισαγωγές όπλων, αίφνης η χώρα αντιμετωπίζει θερμό κλίμα με εντάσεις, όπως χαρακτηριστικά αποτυπώνεται σε στοιχεία του Διεθνούς Ινστιτούτου Ειρήνης της Στοκχόλμης (Sipri), που αποκαλύπτει η «Κ.Ε.».

1 Οπως φαίνεται στο γράφημα, η είσοδος της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ κατά την περίοδο του «ψυχρού πολέμου» συνοδεύτηκε από αθρόες εισαγωγές οπλικών συστημάτων, βάζοντάς την στην ατζέντα των καλύτερων πελατών της διεθνούς βιομηχανίας. Τότε, σχεδόν το σύνολο των αγορών αφορούσε αμερικανικές προμήθειες.

2 Την περίοδο πριν από τη χούντα των συνταγματαρχών οι εισαγωγές όπλων εμφανίζουν μια κατακόρυφη πτώση. Νωρίτερα η χώρα βρισκόταν στην πρώτη εικοσάδα των εισαγωγέων παγκοσμίως, αλλά περιορίζοντας τις προμήθειές της έπεσε κατά 20 έως 30 θέσεις στη λίστα της κατάταξης.

3 Τον Ιούνιο του 1974, η Τουρκία ανακοινώνει ότι το υδρογραφικό πλοίο «Τσανταρλί» πραγματοποίησε έρευνες σε τμήμα της υφαλοκρηπίδας δυτικά της Λέσβου. Ακολούθησε τον Ιούλιο η εισβολή στην Κύπρο.

4 Ενταση υπήρξε στις σχέσεις των δύο χωρών το καλοκαίρι του 1976, με την έξοδο του ερευνητικού σκάφους «Σισμίκ 1» (πρώην «Χόρα»). Ο Αν. Παπανδρέου ζήτησε δυναμική αντίδραση και ο τύπος του απέδωσε τη φράση «βυθίσατε το ''Χόρα''».

5 Φθίνουσα πορεία είχαν οι αγορές εξοπλισμών την πρώτη τετραετία του ΠΑΣΟΚ. Το 1987 η Ελλάδα κατέλαβε την 72η θέση στην παγκόσμια κατάταξη, τη χαμηλότερη από κάθε άλλη φορά τα τελευταία 60 χρόνια. Η κρίση με το «Σισμίκ» τροφοδότησε νέες αγορές εξοπλισμών, που μας έφεραν εντυπωσιακά στις πρώτες θέσεις.

Κλιμάκωση των προκλήσεων

Η ένταση κορυφώθηκε όταν η Αγκυρα επεδίωξε την εκμετάλλευση πετρελαίων σε περιοχές του Αιγαίου που ανήκαν στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. Ταυτόχρονα, αποφάσισε την έξοδο ερευνητικού σκάφους της στο Αιγαίο. Ο αποφασιστικός χειρισμός του Αν. Παπανδρέου οδήγησε τον Τουργκούτ Οζάλ σε αναδίπλωση.

6 Η χρονιά της κρίσης στα Ιμια αποτέλεσε άλλο ένα μικρό «διάλειμμα» στην κούρσα των εξοπλισμών. Η χώρα βρισκόταν στην 22η θέση.

7 Από το 2005 έως το 2008, οι αγορές έπεσαν και πάλι, για να βρεθούμε στις θέσεις 16 και 18 αντίστοιχα. Ταυτόχρονα, στο Αιγαίο καταγράφεται κλιμάκωση των τουρκικών προκλήσεων, καθώς σημειώνονται συχνά υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά και τουρκικά αεροσκάφη πραγματοποιούν εικονικούς βομβαρδισμούς.

Κοινός παρονομαστής όλων αυτών; Οι κρίσεις συνήθως άφησαν πίσω τους διπλωματικά προβλήματα, αλλά και αγορές όπλων με τεράστια δάνεια, που υποθηκεύουν την οικονομική ανάπτυξη και την ευημερία των πολιτών.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

5 σχόλια:

  1. η κοτα εκανε το αυγο ή το αυγο την κοτα ?

    λογικο δεν ειναι το μεγεθος των εξοπλισμων της Ελλαδας να ειναι αντιστροφως αναλογο με το μεγεθος και την ενταση των προκλησεων ?

    οταν δεν εχουμε αμυνα ενας τετοιος γειτονας δεν θα αυξανει τις διεκδικησεις του ?

    να το δουμε και αναποδα ομως ,

    εστω οτι δεν αυξανουμε τους αμυντικους εξοπλισμους μετα απο προσκλησεις ,δηλ

    >>που υποθηκεύουν την οικονομική ανάπτυξη και την ευημερία των πολιτών<<

    εχει την εντυπωση ο δηοσιογραφος που γαρφει το αρθρο αυτο οτι θα προχωρησουμε σε αναπτυξη και ευημερια με το πλεοναζων κεφαλαιο ?

    δεν θα θελησει ο γειτονας να καρπωθει το κερδος μας ?

    θα μας υποστηριξει το διεθνες δικαιο και ο ΟΗΕ ?

    εχει επαφη με την πραγματικοτητα ?
    δεν γραφει καλυτερα ιστοριες για τον παραμυθενιο κοσμο

    h

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Όχι αντιστρόφως ανάλογο... ευθέως ανάλογο είναι η σωστή διατύπωση...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δεν σχολιαζει κανεις το γεγονος, οτι ο πολεμος με την Τουρκια,θα εχει σαν αποτελεσμα ενα κρατος του ΝΑΤΟ να επιτεθει σε ενα αλλο κρατος του ΝΑΤΟ??(το βρισκεται πιθανο?)και επισης ενα κρατος του ΝΑΤΟ (και με αιτηση εισδοχης στην ΕΕ)να επιτεθει σε κρατος της ΕΕ??.
    Πρεπει να συνηθισουμε στην ιδεα οτι κοροιδευομαστε μεταξυ μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Σουηδός υπουργός Εξωτερικών, Καρλ Μπιλντ, δήλωσε ότι το Ιράν πρέπει να καταλάβει πως «δράση εναντίον ενός κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πολίτη του ή εργαζομένων της πρεσβείας του, συνιστά δράση εναντίον ολόκληρης της Ευρώπης».
    Αυτο το προσθετο στο προηγουμενο σχολειο περι ΕΕ ΝΑΤΟ Ελλαδας & Τουρκιας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. επιμενω στο αντιστροφως,

    π.χ μικροι οι εξοπλισμοι για την Ελλαδα -μεγαλες προκλησεις ,διεκδικησεις για την τουρκια

    και αντιστροφως ,

    αν ειμαστε εξοπλισμενοι δεν θα τολμουν να προκαλουν ,

    η αδυναμια αντιδρασης μας τους ανοιγει την ορεξη

    h

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.