19/8/09

Ελληνικό "όχι" στη νέα πρόταση Νίμιτς

-Αρνητική ήταν η ελληνική απάντηση, δια στόματος του πρέσβη Αδ. Βασιλάκη, στην τελευταία δέσμη προτάσεων του ειδικού μεσολαβητή του ΟΗΕ Μ. Νίμιτς για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.
-Επιστολές προς τους ομολόγους του των κρατών-μελών της ΕΕ και του ΝΑΤΟ και τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με τις οποίες τους ενημερώνει για τις πάγιες ελληνικές θέσεις στο ζήτημα του ονόματος με την ΠΓΔΜ απέστειλε ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Δημήτρης Σιούφας.

Αρνητική ήταν η ελληνική απάντηση, δια στόματος του πρέσβη Αδ. Βασιλάκη, στην τελευταία δέσμη προτάσεων του ειδικού μεσολαβητή του ΟΗΕ Μ. Νίμιτς για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.
Ο κ. Νίμιτς δήλωσε ότι δεν αποθαρρύνεται από την εξέλιξη και ότι η διαπραγμάτευση είναι μία ζωντανή διαδικασία.

Στη συνάντηση των δύο ανδρών στη Νέα Υόρκη, η οποία διήρκεσε δύο ώρες, ο πρέσβης Αδαμάντιος Βασιλάκης εξέφρασε τις ενστάσεις της κυβέρνησης στην τροποποιημένη πρόταση Νίμιτς, στο επίκεντρο της οποίας βρίσκεται η πρόταση ονομασίας "Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας" για διεθνή χρήση.

Ο κ. Βασιλάκης επανέλαβε τις πάγιες θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης για "σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό έναντι όλων", συνθήκη που δεν ικανοποιεί η νέα πρόταση του ειδικού μεσολαβητή. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η απάντηση Βασιλάκη κινείτο στο πλαίσιο των δηλώσεων Καραμανλή ότι η Ελλάδα έχει χαράξει "κόκκινες γραμμές" στα εθνικά θέματα, από τις οποίες δεν κάνει πίσω.

Σύμφωνα με ανακοίνωση των Ηνωμένων Εθνών ο κ. Νίμιτς θα συναντηθεί με τον πρέσβη εκ μέρους της ΠΓΔΜ κ. Γιόλεφσκι την Πέμπτη, στη Νέα Υόρκη για να συζητήσουν τις θέσεις της κυβέρνησής του.

Επιστολές Σιούφα προς τους ομολόγους του της ΕΕ και του ΝΑΤΟ για την ονομασία της ΠΓΔΜ
Επιστολές προς τους ομολόγους του των κρατών-μελών της ΕΕ και του ΝΑΤΟ και τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με τις οποίες τους ενημερώνει για τις πάγιες ελληνικές θέσεις στο ζήτημα του ονόματος με την ΠΓΔΜ απέστειλε ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Δημήτρης Σιούφας.

Στις επιστολές του, μεταξύ άλλων, ο κ. Σιούφας υπογραμμίζει ότι η Ελλάδα διαχρονικά κατέβαλε και καταβάλλει κάθε προσπάθεια προκειμένου να εξευρεθεί αμοιβαία αποδεκτή λύση με τη γείτονα χώρα στο πλαίσιο του ΟΗΕ.

Τονίζει ότι η Ελλάδα προσέρχεται, διαχρονικά, στις διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών, επιδεικνύοντας καλή πίστη και εποικοδομητικό πνεύμα, αποδεχόμενη λύση που θα προβλέπει μια σύνθετη ονομασία, με γεωγραφικό προσδιορισμό και θα ισχύει έναντι όλων.

Ο Δ. Σιούφας απέστειλε στους ομολόγους του και την επιστολή που απέστειλαν, στις 18 Μαΐου 2009, 200 ακαδημαϊκοί από όλον τον κόσμο προς τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, στην οποία καταγράφονται για μια ακόμη φορά τα πραγματικά ιστορικά γεγονότα, που επιβεβαιώνουν πλήρως τις ελληνικές θέσεις.
ΝΟΟΖ.GR

1 σχόλιο:

  1. Peonia και πολύ τους είναι.

    Χάρτης του 1949 στο National Geopgraphic.

    http://www.youtube.com/watch?v=XkJUO-5sU_I&eurl=http%3A%2F%2Fventetta.blogspot.com%2F2009%2F08%2Fnational-geographic.html&feature=player_embedded

    Νήμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.