11/8/09

Ελληνικές τράπεζες στηρίζουν τη Ρουμανία

Στηρίζουν τις επενδύσεις τους στη Ν.Α. Ευρώπη οι ελληνικές τράπεζες, συμμετέχοντας στην κινητοποίηση των διεθνών οργανισμών για την ενίσχυση των τοπικών οικονομιών.
Η χθεσινή συμφωνία που υπέγραψαν οι τέσσερις μεγάλοι εγχώριοι όμιλοι και πέντε ακόμη ευρωπαϊκές τράπεζες με το ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη στήριξη των θυγατρικών της Ρουμανίας βοηθά στη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος και των μακροοικονομικών συνθηκών.
Εθνική, Alpha Bank [ACBr.AT] Σχετικά άρθρα , Eurobank [EFGr.AT] Σχετικά άρθρα και Τράπεζα Πειραιώς [BOPr.AT] Σχετικά άρθρα μαζί με τις Erste Bank, Raiffeisen, Societe Generale Volsksbank, Unicredit, δηλαδή οι εννέα τράπεζες με τη μεγαλύτερη παρουσία στη Ρουμανία, υπέγραψαν χθες συμφωνία με το ΔΝΤ και την Κομισιόν ότι δεν θα περιορίσουν την έκθεσή τους στη χώρα και ότι θα αυξήσουν στο 10% τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας των τοπικών θυγατρικών τους.
Πρόκειται για τη συνέχεια πρωτοβουλίας που ξεκίνησε το Μάρτιο - της λεγόμενης πρωτοβουλίας της Βιέννης και εντάσσεται σε γενικότερο σχέδιο σταθεροποίησης της ρουμανικής οικονομίας που περιλαμβάνει χρηματοδότηση από την Κομισιόν και το ΔΝΤ. Ανάλογη δέσμευση έχουν αναλάβει τραπεζικοί όμιλοι που δραστηριοποιούνται στη Σερβία, σε συνδυασμό επίσης με χρηματοδοτικά πακέτα προς την τοπική οικονομία.
Η ενίσχυση των τοπικών οικονομιών και αγορών μετριάζει τους κινδύνους από την έκθεση των ελληνικών ομίλων στην περιοχή, η οποία ήταν σοβαρό πλεονέκτημα προ της κρίσης και πλέον θεωρείται «αχίλλειος πτέρνα».
Η συντονισμένη προσπάθεια των διεθνών οργανισμών για την παροχή οικονομικής στήριξης έδωσε καταρχάς ανάσα στις χώρες αυτές, στις οποίες τα μακροοικονομικά ρίσκα παραμένουν αυξημένα, αλλά οι αναλυτές βλέπουν ενδείξεις ότι τουλάχιστον τα χειρότερα πέρασαν.
Οι οικονομολόγοι της Eurobank σε ανάλυση που δημοσιοποίησαν χθες επισημαίνουν ότι η ύφεση θα είναι βαθύτερη από ό,τι αναμενόταν και θα διαρκέσει και το 2010, αλλά η καταλυτική παρέμβαση των διεθνών οργανισμών και η βελτίωση του επενδυτικού κλίματος συνέβαλλαν στη σταθεροποίηση νομισμάτων και αγορών.
Μετά την αρχική ψυχρολουσία πάντως που οδήγησε σε «πάγωμα» των επενδύσεων και περιορισμό της χρηματοδότησης των θυγατρικών τους, οι ελληνικοί όμιλοι ξαναβλέπουν την περιοχή με διαφορετική στρατηγική. Την επιθετική ανάπτυξη διαδέχθηκε η προσεκτική τοποθέτηση και δυνητικά, η αξιοποίηση ευκαιριών που προκύπτουν, καθώς οι αποτιμήσεις έχουν υποχωρήσει ακόμη και κάτω από τη λογιστική αξία.

Ενδιαφέρον για εξαγορές
Πωλητήριο έχουν βάλει αρκετές τράπεζες της περιοχής και ήδη διεθνείς όμιλοι που δεν έχουν παρουσία, όπως η Deutsche Bank η Santander και η HSBC, εξετάζουν τις ευκαιρίες, όπως και τράπεζες με ισχυρό ισολογισμό, όπως η Intesa και η Societe Generale ή όσες συγκέντρωσαν κεφάλαια από αυξήσεις, όπως η Εθνική και η πολωνική PKO.
Πρόσφατα, ο ρουμανικός Τύπος έχει μάλιστα αναφερθεί σε πιθανό ενδιαφέρον της Εθνικής Τράπεζας για την Banca Transilvania που είναι η πέμπτη μεγαλύτερη στη χώρα. Είναι ενδεικτικό ότι η αποτίμησή της κινείται σήμερα στα 310 εκατ. ευρώ από 1,7 δισ. ευρώ προ διετίας.
ΑΝΝΑ ΔΟΓΑ
ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

2 σχόλια:

  1. Ενώ παγκοσμίως οι τράπεζες εξ ορισμού είναι το εργαλείο που βοηθά την ανάπτυξη μιας χώρας , στη χώρα μας αποτελεί μοχλό στήριξης του κράτους , αυτού του βραδυκίνητου , βραχυκυκλωμένου και και κομματικού βραχνά που επιμένουν τα κόμματα εξουσίας να αποκαλούν κράτος.Ενώ πληρώνουμε διπλάσιους τόκους , έχοντάς τους χαμηλότερους μισθούς , πληρώνουμε τραπεζικά έξοδα που δεν υπάρχουν πουθενά στον κόσμο, βλέπουμε πάλι ότι οι χρυσοκάνθαροι της υποτιθέμενης κυβέρνησης να μας στοχεύουν πάλι εμάς, να ξανα-ματα-πληρώσουμε την βλακεία που κάνουμε ψηφίζοντας τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. οι Ελληνικες τραπεζες συνεχιζουν την καλη τους πορεια στα βαλκανια ,
    τωρα και μ τη στηριξη της εε και δντ μειωνεται ο κινδυνος και στη ρουμανια

    μετα απο αυτο θα ειναι ετοιμη η τουρκια να μπει και να κανει πολιτικη οπως εγινε με την αλβανια και τη σερβια (για τα άλλα δε λεω γιατι ταχουμε χαμενα )

    h

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.