20/8/09

Η Ρωσία, ο Πούτιν και «τα δύο τμήματα της Κύπρου»

Φαντάζεται, όμως, κάθε πολίτης ποια θα ήταν η οργίλη αντίδραση του Προέδρου Χριστόφια, του ΑΚΕΛ, της «Χαραυγής» και κομμάτων, αν ο Ομπάμα έλεγε αυτά, που ακριβώς είπε ο Ρώσος Πρωθυπουργός Πούτιν, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Τούρκο ομόλογό του Ερντογάν, στις 7/8/2009.

ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ μιαν υπόθεση: Ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα συναντήθηκε στο Παρίσι με το Γάλλο ομόλογό του Νικολά Σαρκοζί. Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, δημοσιογράφος ερωτά τους δύο Προέδρους και για το Κυπριακό. Ο Ομπάμα δήλωσε επί λέξει τα εξής: «Γνωρίζετε βέβαια τη θέση των ΗΠΑ για το κυπριακό πρόβλημα, το πρόβλημα της κυπριακής διευθέτησης. Τασσόμαστε υπέρ της δίκαιης επίλυσης του ζητήματος, τόσο του τουρκικού, όσο και του ελληνικού τμήματος του νησιού. Υποστηρίζουμε τις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας και τα σχέδια του ΟΗΕ, υποστηρίζουμε επίσης και το σχέδιο Ανάν. Θα επιδιώξουμε και στο μέλλον την οικοδόμηση των σχέσεων και με τις δύο πλευρές, τα δύο τμήματα της Κύπρου. Θα αναπτύξουμε τις οικονομικές σχέσεις, συμπεριλαμβανομένων και αυτών με το τουρκικό τμήμα. Το έχουμε πει επανειλημμένα και το θεωρούμε σωστό βήμα, που λειτουργεί προς όφελος της διευθέτησης».
Τα πιο πάνω, ο Πρόεδρος Ομπάμα δεν τα είπε ποτέ. Φαντάζεται, όμως, κάθε πολίτης ποια θα ήταν η οργίλη αντίδραση του Προέδρου Χριστόφια, του ΑΚΕΛ, της «Χαραυγής» και κομμάτων, αν ο Ομπάμα έλεγε αυτά, που ακριβώς είπε ο Ρώσος Πρωθυπουργός Πούτιν, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Τούρκο ομόλογό του Ερντογάν, στις 7/8/2009. Στη θέση της λέξεως, «ΗΠΑ» τοποθετήστε τη φράση «Ρωσική Ομοσπονδία» και έχετε το πλήρες και επίσημο κείμενο των δηλώσεων Πούτιν για το Κυπριακό, όπως περιλήφθηκαν στην επίσημη ιστοσελίδα της ρωσικής κυβέρνησης (www.government.ru). Ο εδώ Ρώσος πρέσβης, που ρωτήθηκε σχετικά, με έκδηλη αμηχανία είπε ότι ανέμενε το επίσημο κείμενο των δηλώσεων του Πούτιν. Στις 11/8/2009, έγινε διόρθωση στην ιστοσελίδα και αφαιρέθηκε η αναφορά σε «δύο χώρες» που, δήθεν, ως lapsus linguae έκανε στην αρχική του δήλωση ο Πούτιν.
Αλλ΄ ενώ έπρεπε να γίνεται αναφορά στις σχέσεις της Ρωσίας με τη διεθνώς αναγνωρισμένη Κυπριακή Δημοκρατία, η νέα περί Κύπρου αναφορά διαμορφώθηκε ως εξής: «Θα επιδιώξουμε και στο εξής την οικοδόμηση των σχέσεων και με τα δύο τμήματα της Κύπρου, με τις δύο πλευρές». Ο Πρόεδρος Χριστόφιας πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη, ιδεολογικό και προσωπικό προσκύνημα στη Ρωσία τον περ. Νοέμβριο. Συναντήθηκε με τον Πρόεδρο Μεντβέντιεφ αλλ’ όχι με τον Πούτιν. Προτίμησε, ατυχέστατα, να συναντηθεί με το ΓΓ του ΚΚ της Ρωσίας Ζουγκάνοβιτς. Μέγα πολιτικό και διπλωματικό ολίσθημα. Δεν θέλουμε να ισχυριστούμε ότι ο Πούτιν τα φύλαγε στο Δ. Χριστόφια. Όμως, δεν δεχόμαστε ότι ο πανέξυπνος Πούτιν δεν είναι ενήμερος για το Κυπριακό. Ούτε δεχόμαστε ότι οι δηλώσεις του έγιναν για να… ικανοποιήσει τους Τούρκους. Τα πράγματα είναι απλά στην κυνική τους διάσταση. Η Τουρκία είναι μεγάλη, σημαντική, αξιόπιστη και γεωπολιτικής, στρατηγικής σημασίας χώρα, καίριος διαμετακομιστικός σταθμός ενέργειας.
Η Ρωσία έχει τρομακτικά συμφέροντα με την Τουρκία, άσχετο αν, ανά τους αιώνες, οι σχέσεις τους ήταν ταραχώδεις. Η Μόσχα, διά του Πούτιν, παίζει μεγάλα πολιτικά, στρατηγικά και ενεργειακά παιγνίδια στην περιοχή του Καυκάσου. Η Τουρκία είναι χρήσιμη χώρα για τη Ρωσία. Βεβαίως, πρέπει να αναγνωρισθεί η κρίσιμης σημασίας βοήθεια και παρεμβολή της Μόσχας στο Κυπριακό. Όμως, στις διακρατικές σχέσεις, τα συμφέροντα μετρούν και όχι τα αισθήματα. Ο Πούτιν ουσιαστικά διέγραψε την Κυπριακή Δημοκρατία και την υποβίβασε σε… μέρος ή… τμήμα. Όσο για την ανακοίνωση του Ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών (12/8/2009), είναι η επανάληψη γνωστών ανέξοδων θέσεων, που τη μεν Τουρκία δεν ενοχλούν, τη δε Λευκωσία θεωρητικά ικανοποιούν. Γι’ αυτό και σιώπησε ευσχημόνως.
ΣΗΜΕΡΙΝΗ

9 σχόλια:

  1. Ἃν περιμένουμε ἀπὸ τὸν καθένα νὰ ὑπερασπίζεται τὰ «δίκαιά μας», χωρὶς ἐμεῖς νὰ κάνουμε τίποτε καὶ φυσικὰ νὰ περνᾶμε καλὰ μὲ δανεικὰ, ζήτω ποὺ καήκαμε.
    Τὸ κυπριακὸ τὸ λύνει, σιγά - σιγά, ὁ χρόνος ποὺ ὑποστηρίζει τὸ δίκαιο τοῦ δυνατοῦ καὶ ὄχι ἠθικὲς χαζομάρες τοῦ ἀδυνάτου.
    Τί τὸν νοιάζει τὸν καθένα γιὰ τὸ κυπριακό;
    Ποιὸς ἀπὸ ἐμᾶς νοιάζεται τί συμβαίνει στὸ Σουδάν, στὴν Σρὶ Λάνκα, στὴν Γρανάδα καὶ δὲν ξέρω ποὺ ἀλλοῦ;
    Ἀλήθεια θυμᾶται κανεὶς τὴν Γρενάδα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συγνωμη το Σουδάν, η Σρί Λάνκα η Γρανάδα αποτελούν αρχέγονα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΕΔΑΦΗ;

    Τί τὸν νοιάζει τὸν καθένα γιὰ τὸ κυπριακό;

    Τότε μην απορείτε για "Μακεδονία Σκοπίων"
    "Τουρκικη Μειονότητα Θράκης",Ιμια και Γκρίζες Ζώνες,Αιγαιο υφαλοκρηπίδα και FIR,Nατοικό στρατηγείο Λάρισας και συνδιαχείριση του Αιγαίου.

    Τὸ κυπριακὸ τὸ λύνει, σιγά - σιγά, ὁ χρόνος ποὺ ὑποστηρίζει τὸ δίκαιο τοῦ δυνατοῦ καὶ ὄχι ἠθικὲς χαζομάρες τοῦ ἀδυνάτου.
    Το ίδιο θα συμβεί και στα ανωτέρω.

    Μάλλον δεν έχουμε καταλάβει καλά , υπάρχει κατοχή Ελληνικού Εδάφους η οποία διεύθετηση η νομιμοποίηση σημαίνει και τέλος του ανεξάρτητου Ελληνικού Κράτους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Επειδή με «π…ς αυγά δεν βάφονται», ο κύριος Χριστόφιας ας μείνει στην όποια τεχνολογική υποστήριξη μπορεί να του παρέχει η Ρωσία και ας αφήσει τις λογικές πελαγοδρομίες. Όλοι μας ή τέλος πάντων αυτοί που τακτικά παρακολουθήσαμε αυτό το ιστολόγιο διαβάσαμε όλη την εξέλιξη των γεγονότων του ‘74. Ασυντόνιστες δυνάμεις που προσπαθούσαν με μεμονωμένες ηρωικές ενέργειες εξ’ αρχής καταδικασμένες χωρίς επαρκή άρματα χωρίς επαρκή αντιαρματικά και με ανύπαρκτη αντιαεροπορική προστασία μέσα σ’ ένα γενικευμένο διοικητικό μπάχαλο να προσπαθούν να αποτρέψουν 200 – 300 τουρκικά άρματα να καταλάβουν όποιο κομμάτι του νησιού γούσταραν. Επειδή εγώ δεν πιστεύω στις «ηρωικές ενέργειες» της τελευταίας στιγμής αλλά στην διαρκή ετοιμότητα, εκπαίδευση και στην επάρκεια του εξοπλισμού όταν καλείται να αντιμετωπίσει την απειλή, απαιτώ από την ηγεσία μου να προνοήσει στον καιρό της ειρήνης για αυτή την εξοπλιστική επάρκεια. Όταν έκανε εκκλήσεις η ηγεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας για εξοπλισμούς τότε που δεν είχαν ακόμα στεγνώσει τα αίματα ξέρετε ποια ήταν η απάντηση; Η απάντηση σε όποιο αίτημα της Κυπριακής Δημοκρατίας για εξοπλισμούς αμέσως μετά από αυτά τα γεγονότα ήταν «στου κουφού την πόρτα όσο θέλεις βρόντα»… Ποια βαρέα άρματα υπηρετούν τώρα στην Κύπρο; Ποια ΤΟΜΑ υπηρετούν στο μηχανοκίνητο πεζικό της Εθνοφρουράς; Ποια εξελιγμένα αντιαεροπορικά υπηρετούν εκεί; Φίλοι είναι αυτοί που δέχονται να σε βοηθήσουν και όχι αυτοί που σφυρίζουν αδιάφορα. Θα μου πείτε τα πληρώσαμε δεν μας τα έκαναν δώρο. Και στους άλλους τα πληρώναμε αλλά δεν μας τα έδιναν. Λοιπόν θα κάνουμε πολιτική με λεκτικούς ακροβατισμούς ή με δεδομένα που προσπαθούμε να τα ανατρέψουμε επί του εδάφους; Έχει ή δεν έχει δικαίωμα η Κυπριακή Δημοκρατία να αισθάνεται ασφαλής με την δύναμη των δικών της όπλων που μπορεί να αγοράσει ακόμα και απ’ την Ρωσία; Η Ρωσία αρνήθηκε ποτέ τους εξοπλισμούς αυτούς όπως έκαναν άλλοι; Η απάντηση είναι όχι. Άρα γιατί εμμένουμε στην δήλωση για τα «δύο τμήματα της Κύπρου»; Αν έχουμε τα κότσια ας δουλέψουμε για να τα κάνουμε επί του εδάφους ένα ενιαίο κομμάτι, ανατρέποντας τετελεσμένα. Τι περιμένουμε ο Πούτιν να το κάνει; Αυτό ευτυχώς ή δυστυχώς, δεν είναι δική του δουλειά, αλλά δικιά μας κυπρίων και ελλαδιτών, ελλήνων.-

    Ελευθέριος Β.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Να βοηθήσουμε τον εαυτό μας, και μετα να ζητήσουμε στήριξη από τον κάθε Πούτιν. Οι μεγάλες χώρους δεν στηρίζουν ηττοπαθείς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Κύριε Sub 92, γιατί δέν τολμάς να αναρτήσεις το άρθρο του φίλου σου του Δημήτρη του Κωνσταντακόπουλου (http://www.greekamericannewsagency.com/gana/index.php?option=com_content&task=view&id=6077&Itemid=83) να μπούν οριστικά στις τρύπες τους οι Ρωσόφιλοι; Σε νομίζαμε αντικειμενικό παλληκάρι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Aνώνυμε
    το άρθρο αυτό έχει ήδη αναρτηθεί.
    Καλό θα είναι να είμαστε πιο αντικειμενικοί και δίκαιοι με το ιστολόγιο και να αποφεύγουμε να περνάμε "γραμμές' μέσα από τα ιστολόγια οι διάφοροι αμερικανόφιλοι, ρωσόφιλοι, εβραιόφιλοι, αντιεβραίοι, σιωνιστές, ειδωλολάτρες κλπ.
    Το ιστολόγιο είναι ενημερωτικό, προσπαθεί να ενημερώσει τους αναγνώστες του κατά το δυνατόν αντικειμενικά και δεν παίζει παιχνίδια με κανέναν και για κανέναν.
    Μπορούμε να διαχειριστούμε και τους εγκάθετους, να είστε σίγουροι γι' αυτό.
    Ας μην σπαταλάμε χρόνο όμως με τέτοια.
    Οι προβοκάτορες, οι εγκάθετοι και οι διάφοροι ...φιλοι και αντί... ας πάνε αλού να κάνουν παιχνίδια.

    Σάββας Καλεντερίδης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Θυμάμαι απο την ιστορία το Ρωσικό, Αγγλικό και Γαλλικό κόμμα μιας Ελλάδας που πάλευε να διαχειριστεί την απέλευθερωση της.Αποτελουσε και πιστεύω οτι αποτελεί όνειδος για το Εθνος μας και την φυλή μας η στιγμή αυτή.Η Ολη προσπάθεια αγαπητέ ανωνυμε δεν ειναι παλληκαριά, είναι να ξαναβρούμε την εθνική μας συνείδηση και να πάψουμε να ζούμε με τα -όφιλοι.Απο οτι φυσικά είδες απο το σχόλιο του Κου.Σάββα η ανάρτηση έγινε στο infognomon και αναδημοσιευτηκε.Σε αυτή την προσπάθεια, σε αυτη την αναζήτηση, υπάρχει και θα υπάρξει πλήθος δημοσιευσεων με σκοπό να καλυφθούν τα εθνικά θέματα απο κάθε οπτική γωνία.Η προσπάθεια είναι κοινή και συλλογική.Δεν είναι ατομική.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Sub92, υποθέτω ότι ο/η Konion λέγοντας ποιος θυμάται την Γρανάδα την Σρι Λάνκα κλπ, δεν αναφερόταν σε Έλληνες αλλά σε αλλοδαπούς και έτσι έχει νόημα. Αν κάποιος αλλοδαπός δεν θυμάται την Γρανάδα κλπ δεν θυμάται ούτε ενδιαφέρεται και για την Κύπρο.... Έτσι το κατάλαβα εγώ τουλάχιστον...
    ΙοΠ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.