28/8/09

Περί ανοιχτής κρίσης στην Ε.Ε. με αφορμή την Τουρκία


Η πιθανότητα «ανοιχτής κρίσης» δεν αναφέρεται μόνο στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η πραγματικότητα είναι ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση, παλιά ΕΟΚ, αν δεν εξυπηρετούσε συμφέροντα της Αμερικής μαζί με τα «Ευρωπαϊκά» συμφέροντα στην ανάσχεση της Σοβιετικής απειλής δεν θα γινόταν ποτέ πραγματικότητα. Αλλά τα συμφέροντα της Αμερικής όσο περνά ο καιρός διαφοροποιούνται από τα συμφέροντα της «Ευρώπης». Γι’ αυτό και η Αμερική εφευρίσκει τρόπους ώστε να ελέγχει το μόρφωμα που λέγεται «Ευρώπη». Ένας από τους τρόπους αυτούς ήταν παλιότερα η συμμετοχή της Μεγάλης Βρετανίας ποιο πρόσφατα η προηγούμενη διεύρυνση στην Ανατολική Ευρώπη και τώρα η επιχειρούμενη διεύρυνση στην Τουρκία. Βέβαια ο έλεγχος πάντα βοηθούνταν και από την επιλογή της ευρωπαϊκής γραφειοκρατίας, από ανθρώπους κλειδιά που προωθούνταν όλες αυτές τις δεκαετίες ανεξαρτήτως πολιτικής τους τοποθέτησης φτάνει να έχουν ένα ευρωατλαντικό προσανατολισμό στην αναλυτική τους σκέψη.
Τώρα όμως αυτό που επιχειρείται σαν σύλληψη είναι αδιανόητο. Δηλαδή ουσιαστικά ζητούν από τις μεγάλες χώρες της Ευρώπης (Γαλλία, Γερμανία) χωρίς απτά δικά τους ανταλλάγματα να «επιδοτήσουν» την ισλαμική, μεσανατολική, κεντροασιατική πολιτική των ΗΠΑ με το δώρο της τουρκικής ένταξης στην Ευρώπη. Ή μάλλον για να είμαστε ποιο σαφής οι ΗΠΑ προτείνουν σαν «δώρο» στην Ευρώπη ένα νέο «ψυχρό πόλεμο» με την Ρωσία. Άρα ο όρος «ανοιχτή κρίση» αναφέρεται σε κρίση μεταξύ ΗΠΑ και μεγάλου μέρους κρατών της «παλιάς Ευρώπης». Πολλά απ’ αυτά τα κράτη βλέπουν ότι απειλείται το μέρισμα ελέγχου που έχουν επιτύχει στο εσωτερικό της Ε.Ε. μέσω των οικονομικών ισορροπιών μέσα από την αναδιανομή των πόρων της Ε.Ε. σε φτωχότερα κράτη. Άλλα κράτη φοβούνται την ένταξη της Τουρκίας λόγω της αποστέρησης δικών τους οικονομικών πόρων μιας και η Τουρκία έχει τεράστιες ανάγκες και τέλος άλλα κράτη όπως η Ελλάδα και η Κύπρος απειλούνται και εδαφικά.
Και ερχόμαστε τώρα να συνδέσουμε γεγονότα. Μετά τους εμπρησμούς που κατέστρεψαν περιουσίες στην Αθήνα έρχεται με ένταση η εκλογολογία. Στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν έχουν αντιληφθεί ότι δεν βρίσκονται σε ένα προστατευτικό κουκούλι που τους εξασφαλίζει από όλους τους εξωτερικούς κινδύνους και υπάρχουν εξωελλαδικοί θέλω να πιστεύω παράγοντες που θα μπορούσαν να «παρέμβουν δυναμικά» διαμορφώνοντας την πολιτική ατζέντα και γνωρίζοντας την απληστία της αντιπολίτευσης για εξουσία και με δεδομένους τους στόχους τους θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν ακόμα και εμπρησμούς. Ενώ οι κύριοι πολιτικοί μας όλων των κομμάτων δεν πρέπει ούτε στιγμή να ξεχνούν ότι οι μεγάλες αποφάσεις είναι μπροστά μας, εμείς για το μόνο που συζητάμε είναι αν ο Παυλόπουλος πήρε την μάνικα να σβήσει τις φωτιές ή όχι και αν ο Μαρκογιαννάκης νοίκιασε έγκαιρα ή όχι τα ελικόπτερα και για το αν πρέπει να χρησιμοποιούμε ή όχι τα σινούκ στην δασοπυρόσβεση. Πράγματα για τα οποία αυτοί που μας γράφουν την πολιτική ατζέντα επιδιώκουν να μιλάμε… Αλλά. Για σκεφτείτε το μέλλον των παιδιών μας αν τώρα εξακολουθώντας να συζητάμε για πράγματα επουσιώδη, και ασήμαντα δεν βάλουμε στην πολιτική ατζέντα πράγματα ουσιώδη όπως είναι το μέγιστο ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί απ’ τον ελληνικό λαό.
«Πρέπει ή δεν πρέπει να μπει η Τουρκία στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ακόμα και αν χρειαστεί ένοπλα να υποστηρίξουμε αυτή την απόφασή μας απαντώντας στις προκλήσεις. Ακόμα και αν χρειαστεί καταστρέφοντας το επιχειρούμενο σύστημα ασφάλειας που στήνεται από τις ΗΠΑ στην Μέση Ανατολή και Ανατολική Μεσόγειο»;
Αυτό είναι το μεγάλο ερώτημα που πρέπει να μας απασχολεί και κυρίως φτάνει ο καιρός που πρέπει να απαντηθεί σαφέστατα, ευκρινέστατα και δίχως περιστροφές, μέχρι τον Δεκέμβρη και όχι η δασοπυρόσβεση ή ποιος θα είναι πρωθυπουργός τον Οκτώβρη. Όλα τα άλλα είναι απλά ανοησίες.

Ελευθέριος Β.

6 σχόλια:

  1. Pavlopoulos, Dora, όπλα παλάσκες και στη γραμμή. Η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας κινδυνεύει. Εμπρός να σας βρουν μπροστά τους οι αντιτιθέμενοι... και μεταξύ αυτών και το 80% του... Ελληνικού λαού!!! Απάνω τους (μας)...
    ΙοΠ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τὸ θέμα εἶναι πολὺ περίπλοκο καὶ θέλει σκέψη καὶ ἀποφασιστικότητα. Ὁ ἕλληνας πολίτης εἶναι ἀδιάφορος, διότι οὐδέποτε ἔβαλε το μυαλουδάκι του σὲ σκέψεις.
    Ὁ εὐδαιμονισμὸς μὲ δανεικὰ ποὺ ἔχουμε εἶναι ὅτι χειρότερο. Ὅσο δέ, ψηφίζουμε μὲ γνώμονα τὸ ποιὸς θὰ μᾶς διορίση τὸ παιδί, ζήτω ποὺ καήκαμε.
    Τὸ ὑπάρχον κοινωνικὸ μοντέλο ποὺ ἐπιβάλλουν ὅσο μποροῦν οἱ ἰσχυροὶ τοῦ κόσμου (κράτη, εὐαγῆ ἰδρύματα κ.λπ.) προσπαθεῖ, ὄχι μόνο νὰ κτυπήση τὶς θρησκείες, ἀλλὰ καὶ ὁποιαδήποτε μορφῆς πνευματικότητα γιατὶ ἔτσι τοὺς βολεύει, καὶ νὰ ἑρμηνεύη ἀποκλειστικὰ τὶς διάφορες ἔννοιες (ἀνθρώπινα δικαιώματα κ.λπ.).
    Ἡ Εὐρώπη θὰ ἔλθη μακροπρόθεσμα, πιστεύω, σὲ σύγκρουση μὲ τὴν Ἀμερική, γι' αύτὸ προσοχὴ στὶς συμμαχίες μας.
    Ἡ Ἀμερικὴ θὰ βρεθῆ πρὸ πολλῶν ἐκπλήξεων καθῶς δὲν γνωρίζω γιὰ πόσο καιρὸ ἀκόμη θὰ ἔχη τὰ πρωτεῖα στὴν τεχνολογία.
    Ὅσο γιὰ τὰ δάση, βεβαίως φταίνε οἱ οἱκοπεδοφάγοι, διότι ὁτιδήποτε ἄλλο μᾶς χαλάει τὸν ὕπνο, μᾶς γεμίζη ἀνασφάλεια.
    Ἂς ἀφήσουμε λοιπὸν τὰ δύσκολα γιὰ τοὺς ἑπομένους χωρὶς βεβαίως νὰ κάνουμε καμμία προεργασία, οὔτε τὸν δρόμο νὰ τοὺς δείξουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Στο ερώτημα εάν πρέπει ή δεν πρέπει να μπει η Τουρκία στην Ε.Ε, απαντώ ΟΧΙ, δεν πρέπει να μπει στην Ε.Ε. Αλλά δεν κατάλαβα ο Β. Ελευθέριος προτείνει ακόμη και πόλεμο; Προτείνει την ολοκληρωτική καταστροφή μας;; Αυτό το σκεπτικό είναι Έλληνα – Πατριώτη.
    Εγώ προτείνω να εμποδίσουμε την είσοδο της Τουρκίας στην Ε.Ε με διπλωματικά και νομικά «όπλα» και δημιουργώντας κατάλληλες συμμαχίες.
    Φυσικά για να δίνουν αυτά χρειάζονται πολιτικοί με όραμα και δυστυχώς η σημερινή Κυβέρνηση αποδείχθηκε πολύ κατώτερη των περιστάσεων. Είναι η χειρότερη κυβέρνηση της μεταπολίτευσης.
    Το σημαντικό λοιπόν για μένα είναι να γίνουν εκλογές, να φύγει αυτή η βρώμα και η δυσοσμία, αυτή η ανικανότητα.
    Πιστεύω αυτοί που θα έρθουν θα είναι πολύ καλύτεροι από τους τωρινούς. Κυβέρνησαν επί (30) χρόνια και η Ελλάδα δεν καταστράφηκε. Αν μείνουν οι τωρινοί, με μαθηματική ακρίβεια οδηγούμαστε σε οικονομική κατάρρευση.
    Μ.Μ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τι άλλο πρέπει να γίνει για να καταλάβουμε πια ότι πρέπει να ταχθούμε αναφανδόν και χωρίς περικοκλάδες με το αντιτουρκικό μπλοκ της ΕΕ;
    ΙοΠ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΜΜ
    Σύνελθε λέω και βγάλε τις κομματικές παρωπίδες.Το ίδιο άχρηστοι θα είναι με αυτούς που μας πηδάνε και τώρα.Όλοι αυτοί με τις LEXUS ΚΑΙ ΤΙς "βολευτικές" ασυλίες είναι το ίδιο και το αυτό.Καμία διαφορά.
    Ήμαρτον πια ρε βγάλτε τις παρωπίδες,έτσι μας έφεραν σε αυτή την κατάντια και ντρεπόμαστε να πούμε πως είμαστε Έλληνες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. MM Δεν θέλω πόλεμο με τίποτα όπως και ο κάθε στοιχειωδώς εχέφρων άνθρωπος, όμως όταν δηλώνω ορθά κοφτά ότι δεν θα κάνω πόλεμο με τίποτα και για τίποτα, ακόμα κι αν μου επιβληθεί (δεν λέω ότι το τελευταίο το είπες εσύ, έχει γραφτεί και ακουστεί κατά κόρον) δεν είμαι χαμένος από χέρι;
    ΙοΠ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.