17/8/09

Παναγία Σουμελά: Θρησκευτική ή πολιτική πανήγυρις;

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, προσκυνητές κυρίως από Ελλάδα, κατακλύζουν την Παναγία Σουμελά Τραπεζούντας, ανάβουν κεριά και προσεύχονται σε μια «μάνα» Παναγία, αποδεκτή από κάθε θρησκεία και σε κάθε ανθρώπινη ψυχή.

Η προσέγγιση αυτή στην Τραπεζούντα γίνεται με διακριτικό και καθαρά πνευματικό τρόπο. Ο καθένας βιώνει την πίστη και την προσδοκία με δικό του, ιδιαίτερο τρόπο.

Δυστυχώς, όμως, κάποιοι θέλησαν φέτος να εκφραστούν με συμπεριφορές απόλυτα κοσμικές και προκλητικές.

Είναι η δεύτερη χρονιά που ο βουλευτής της Ρωσικής Δούμας κ. Ιβάν Σαββίδης επισκέπτεται την Παναγία Σουμελά στην Τραπεζούντα με τη συνοδεία εκατοντάδων πιστών... ακολούθων του.

Την περασμένη χρονιά οι τουρκικές αρχές «ανέχτηκαν» την απόβαση 500 Ρώσων με τρείς ιερείς και τη λειτουργία σε ειδικό χώρο έξω από το μουσείο, πια, της Παναγίας Σουμελά.

Φέτος, διέκοψαν την παράκληση εν τη γεννέση της, επικαλούμενοι την έλλειψη της σχετικής άδειας απ' το Υπουργείο Πολιτισμού της Τουρκίας. Δεν επετράπη στους προσκυνητές να ανάψουν κεριά, γεγονός που θεωρείται αυτονόητο(το άναμμα των κεριών), οποιαδήποτε άλλη μέρα του χρόνου.

Στην άρνηση αυτή, το συγκεντρωμένο πλήθος Ελλήνων άρχισε να ψέλνει το «Τη Υπερμάχω», ως αντίδραση στις απαγορεύσεις. Στη συνέχεια, ο νομάρχης Θεσαλονίκης κ. Παναγιώτης Ψωμιάδης, κάνοντας το χοράρχη, ξεκίνησε τον εθνικό ύμνο της Ελλάδας!!!

Πέραν ελαχίστων εξαιρέσεων, οι αποδοκιμασίες των Ελλήνων προσκυνητών, ήταν έντονες. Θεωρήθηκε από όλους προβοκατόρικη και για λόγους εντυπωσιασμού ενέργεια. Απομακρύνθηκε ο περισσότερος κόσμος και ο Ιβάν Σαββίδης βρήκε ευκαιρία να εκφραστεί στα ρώσικα και να χειροκροτηθεί...

Ας σημειωθεί οτι σε τουρκικό έδαφος οποιαδήποτε δικαιοδοσία για εκκλησιαστικά ζητήματα έχει το Οικουμενικό Πατριαρχείο, το οποίο δεν είχε δώσει "Ευλογία" για την περσινή λειτουργία. Ούτε φέτος έλαβαν "Ευλογία" από τον Οικουμενικό Πατριάρχη γεγονός πρωτοφανές για τα εκκλησιαστικά δεδομένα.

Παράκαμψη δηλαδή όχι μόνο των τουρκικών αρχών αλλά και του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης παρά ταύτα έστειλε ιερέα εκπρόσωπο του για να τελέσει την προσευχή ο οποίος ήταν και ο μόνος που σεβάστηκε την απαγόρευση και δεν διαπραγματεύτηκε εν μέσω διενέξεων την ολοκλήρωση της προσευχής .

Αναρωτιέται κανείς αν το προσκύνημα αυτό ήταν για «εσωτερική κατανάλωση» , ελληνική και ρωσική, είτε για το αληθινό πνεύμα της ημέρας.

Αναρωτιέται κανείς, επίσης, πώς την προσέγγιση πολλών ετών με την πολυαγαπημένη "πατρίδα Τραπεζούντα" την γκρεμίζουν τόσο εύκολα κάποιοι «τουρίστες δύο ωρών».


Σχετικό βίντεο

http://vod.cnnturk.com

Πηγή: http://epontos.blogspot.com

8 σχόλια:

  1. Τέτοια μόνο καταλαβαίνουν οι Τούρκοι! Άλλωστε ήταν χαρακτηριστική και ενδεικτική η εικόνα που ενώ απ΄τη μια ο Ερντογάν υπόσχονταν δημοκρατία στους Χριστιανούς της Τουρκίας, από την άλλη το τουρκικό κράτος παρεμπόδιζε μια απλή τελετή σ'έναν ανοιχτό χώρο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. τωρα αν εννοειται η πολιτικη πανηγυρης λογω παρουσια του ψωμιαδη ...
    θα ελεγα να το διορθωσουμε και να το κανουμε σκετο για τα πανηγυρια .

    η πολιτικη απαιτει μακροχρονιους σχεδιασμους και οχι αυτοσχεδιασμους της στιγμης

    σκεφτηκε οτι απο τετοιες επιπολαιοτητες μπορει να 'καταφερει΄να κλεινει το 'μουσειο' τετοια μερα ?

    αλλα οι τουρκοι φανταζομαι δεν θα ηθελαν να του χρεωσουν τετοια αποτυχια ,
    τους βολευει η 'πολιτικη' του παρουσια ...

    h

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Περισσότερο Έλληνες είναι οι «ρωσοπόντιοι» από εμάς, να τού πείτε αυτουνού που κατηγορεί τον Σαββίδη. Όχι πάλι αλληλοφάγωμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. τελικα την πηρε την ταυτοτητα ,

    και η Εληνικη Πολιτεια εβγαλε ανεξοδα την υπορεωση της

    http://troktiko.blogspot.com/2009/08/18_4736.html

    h

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Κάποιος πρέπει να ειδοποιήσει τα καραβάνια του θρησκευτικού τουρισμού, ότι η ΚΥΡΙΑ του Μελά έχει "μετακομίσει" στην νέα "κατοικία" της το Βέρμιο.

    Οι συνειρμοί με την αλησμόνητη πατρίδα θα έχουν αξία, όταν η εικόνα επιστρέψει σε ΕΛΕΥΘΕΡΑ χώματα και "πατρικό"!

    Οι πολιτικοί με τους δεκάρικους λόγους και τα πατριωτικά άσματα, κάνουν κακό στους ποντιόφωνους που ζουν εκεί. Η κουστωδία που εκτονώθηκε κάνοντας το κομάτι της, θα επιστρέψει ασφαλής πίσω. Εκείνοι που μένουν, θα κυνηγηθούν ξανά απο το βαθύ κράτος.

    Εδώ θα επαίρονται όλοι, ότι τόλμησαν να πουν τον Εθνικό Ύμνο μέσα στην Τουρκία, προσδοκώντας να ηρωποιηθούν και να επενδύσουν πολιτικά με την πράξη τους.

    Όμως δεν είδα κανέναν απο τους πολιτικούς αυτούς ( π.χ.Ψωμιάδης) να καταδικάζει το κόμμα του για υποχωρητικότητα στα Εθνικά θέματα.
    Θεατρινισμοί για κατανάλωση και η Ντόρα...το βιολί της να παίζει αμανέδες !

    Άντε και του χρόνου παληκάρια να ξαναπάτε με το καλό.

    Αργικέραυνος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΓΕΙΑ ΣΟΥ ΡΕ ΑΓΡΙΚΕΡΑΥΝΕ...
    ΑΡΧΟΝΤΑ....
    Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΜΑΖΙ ΣΟΥ!!!
    ΣΥΜΦΩΝΩ ΑΠΟΛΥΤΩΣ!!

    ΕΥ,ΑΓΓΕΛΟΣ

    ΥΓ:
    ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΙΑ ΕΚΦΡΑΣΗ ΠΟΥ ΣΙΓΟΥΡΑ ΤΗΝ ΕΧΕΤΕ ΑΚΟΥΣΕΙ, ΠΟΥ ΠΗΓΑΙΝΕΙ "ΚΟΥΤΙ" ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΣΤΑΣΗ.

    ''ΜΥΑΛΟ...ΚΟΥΡΚΟΥΤΙ..!!!!"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αργικέραυνε παρά το γεγονός ότι σε ότι σχόλια έχεις κάνει μέχρι τώρα στο πλείστον συμφωνώ πες μου σε παρακαλώ αν και είναι έτσι όπως τα λες εμείς ως Ελληνες τι κάνουμε για όλα αυτά ; Το δικό μας μερίδιο ευθύνης από πιο σημείο ξεκινά και σε πιο σταματα ;
    Χριστίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Χριστίνα.

    Η Ελλάδα και οι Ε Λ Λ Η Ν Ε Σ να κάνουν τα αυτονόητα.

    Αργικέραυνος

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.