29/8/09

Τουρκικές παραβιάσεις και ελληνικά ΜΜΕ

Μετατρέποντας τον ισχυρισμό των κρατικών αρχών σε «είδηση», ο δημοσιογράφος στην ουσία διαπράττει ένα από τα σοβαρότερα ατοπήματα στη δημοσιογραφία. Παρουσιάζει ως είδηση έναν ισχυρισμό, χωρίς να προσπαθήσει να τον διασταυρώσει εξετάζοντας και τους ισχυρισμούς των άλλων εμπλεκόμενων στο θέμα, μερών. Όμως, φαίνεται ότι τελικά ισχύει αυτό που είχε πει κάποτε ένας Ελληνας διανοούμενος: «Εκεί που αρχίζουν τα εθνικά θέματα στην Ελλάδα, τελειώνει η δημοσιογραφία...»

Τουρκικές παραβιάσεις και ελληνικά ΜΜΕ

Κάθε καλοκαίρι τα τελευταία έτη, η θεματολογία στα ΜΜΕ κυριαρχείται από δυο, κυρίως, ειδήσεις. Το πρώτο είναι οι πυρκαγιές και οι ζημιές που προκαλούνται στους πολίτες και τη φύση. Το δεύτερο είναι, οι χαρακτηριζόμενες από τα ΜΜΕ, ως «παραβιάσεις» του ελληνικού εναέριου χώρου από τα τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη. Και τα δυο συμβάντα, υποτίθεται ότι παραπέμπουν σε αδιαμφισβήτητα γεγονότα και γι’ αυτό χαρακτηρίζονται ως «ειδήσεις» και όχι ως «ισχυρισμοί». Ετσι, έχουμε την είδηση «Μεγάλης έκτασης φωτιά χθες στο Γραμματικό», αφ’ ενός και την είδηση «Παραβίαση του ελληνικού εναέριου χώρου χθες κοντά στο Αγαθονήσι», αφ’ ετέρου.

Δυστυχώς, όμως, τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Η διαφορά μεταξύ των δυο γεγονότων είναι πολύ σημαντική. Το συμβάν με τις πυρκαγιές βασίζεται σε διυποκειμενικές παρατηρήσεις (δηλαδή, παρατηρήσεις στις οποίες συμφωνούν όλοι οι παριστάμενοι-θεατές) ενώ στο συμβάν με τις παραβιάσεις απουσιάζει τόσο η ατομική, όσο και η διυποκειμενική παρατήρηση. Αυτό κάνει το συμβάν με τις πυρκαγιές είδηση -κάτι το οποίο δεν ισχύει με τις «παραβιάσεις».

Στην περίπτωση μιας πυρκαγιάς, όλοι οι παριστάμενοι (και οι θεατές του τηλεοπτικού βίντεο), ανεξαρτήτως εθνότητας, φύλου και ηλικίας θα συμφωνήσουν ότι αυτό που εκτυλίσσεται μπροστά στα μάτια τους είναι μια πυρκαγιά. Μπορεί να διαφωνήσουν ως προς τα αίτια της πυρκαγιάς και την έκταση των υλικών ζημιών, όμως, δεν θα διαφωνήσουν για τη φύση του γεγονότος που εκτυλίσσεται μπροστά στα μάτια τους.

Εντελώς διαφορετική είναι η κατάσταση με τις παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου από τα τουρκικά αεροσκάφη. Κατ’ αρχάς, ποτέ κανείς δημοσιογράφος απ’ αυτούς που υπογράφουν το σχετικό ρεπορτάζ δεν είναι παρών, ούτε θα είχε ποτέ άλλωστε, τη δυνατότητα να παρατηρήσει πού ακριβώς βρίσκεται το τουρκικό αεροσκάφος. Ούτε η όρασή του, ούτε η τηλεοπτική κάμερα μπορεί να καταγράψει την ακριβή τοποθεσία του αεροσκάφους. Αρα απουσιάζει το βασικό στοιχείο μιας είδησης, η παρατήρηση. Ενώ όλοι βλέπουν τις πυρκαγιές, κανείς δημοσιογράφος δεν έχει «δει» μια παραβίαση απ’ τις εκατοντάδες στις οποίες αναφέρονται καθημερινά τα δημοσιεύματα του τύπου.

Αλλά, ακόμα κι αν μπορούσαν οι δημοσιογράφοι να δουν τις πτήσεις των τουρκικών αεροσκαφών, θα απουσίαζε η διυποκειμενική συμφωνία που καθιστά αληθή τα αναφερόμενα γεγονότα. Διότι, αν υποθέσουμε ότι τέσσερις δημοσιογράφοι- ένας Ελληνας, ένας Τούρκος, ένας Δανός και ένας Κορεάτης- παρατηρούσαν το γεγονός, θα διαφωνούσαν ριζικά μεταξύ τους. Ο μόνος από τους τέσσερις που θα χαρακτήριζε το συμβάν ως «παραβίαση» θα ήταν ο Ελληνας. Οι άλλοι τρεις θα διαφωνούσαν. Διότι μόνο η Ελλάδα θεωρεί ότι ο υπερκείμενος εναέριος χώρος επεκτείνεται πέρα των 6 μιλίων, που είναι τα χωρικά ύδατα της χώρας. Κανένα άλλο κράτος στον κόσμο δεν αναγνωρίζει ένα τέτοιο καθεστώς. Αρα, στο βαθμό που η πτήση πραγματοποιείτο πχ. στον χώρο μεταξύ 6 -10 μιλίων (10 μίλια έχει καθιερώσει μονομερώς η Ελλάδα ως τον εναέριο χώρο της), αυτό για τον Ελληνα θα αποτελούσε παραβίαση, όμως, για τον υπόλοιπο κόσμο όχι.

Η διαφορά, λοιπόν, μεταξύ της είδησης της πυρκαγιάς και της «είδησης» των τουρκικών «παραβιάσεων» είναι ότι, στην πρώτη περίπτωση, ο δημοσιογράφος έχει άμεση αντίληψη του γεγονότος ενώ στην δεύτερη, βασίζεται και υιοθετεί μια εκτίμηση των κρατικών αρχών. Η είδηση δεν είναι ότι «τουρκικά αεροσκάφη παραβίασαν τον εναέριο χώρο στο Αγαθονήσι» αλλά ότι «τουρκικά αεροσκάφη παραβίασαν τον ελληνικό εναέριο χώρο στο Αγαθονήσι, ισχυρίζεται (δηλώνει, αναφέρει κλπ) το ελληνικό υπουργείο Εθνικής Αμυνας». Με άλλα λόγια, η είδηση δεν βρίσκεται στην «παραβίαση» του ελληνικού εναέριου χώρου, την οποία κανείς δημοσιογράφος δεν έχει παρατηρήσει, αλλά στον ισχυρισμό του ελληνικού υπουργείου.

Μετατρέποντας τον ισχυρισμό των κρατικών αρχών σε «είδηση», ο δημοσιογράφος στην ουσία διαπράττει ένα από τα σοβαρότερα ατοπήματα στη δημοσιογραφία. Παρουσιάζει ως είδηση έναν ισχυρισμό, χωρίς να προσπαθήσει να τον διασταυρώσει εξετάζοντας και τους ισχυρισμούς των άλλων εμπλεκόμενων στο θέμα, μερών. Όμως, φαίνεται ότι τελικά ισχύει αυτό που είχε πει κάποτε ένας Ελληνας διανοούμενος: «Εκεί που αρχίζουν τα εθνικά θέματα στην Ελλάδα, τελειώνει η δημοσιογραφία...»

Τάκης Μίχας
newstime.gr
*H δημοσίευση ενός άρθρου δεν συνιστά και υιοθέτηση του περιεχομένου του

16 σχόλια:

  1. Φαίνεται ότι σύμφωνα με τον Κο. Μίχα κανένας μα κανένας δημοσιογράφος στο πατρίδα δεν έχει σκεφθεί να πάρει συνεντεύξεις από τους χειριστές της ΠΑ πριν και μετά από αποστολές αναχαίτισης πάνω από το Αιγαίο. Μόνο ένας δημοσιογράφος μ' Ελληνικό όνομα που γράφει γιά την Τουρκική εφημερίδα TODAY'S ZAMAN σκέφτηκε κι έκανε κάτι τέτοιο με αντικείμενο τις μοίρες δίωξης των DASSAULT MIRAGE 2000 της 114 ΠΜ στην Τανάγρα. Αλλά βέβαια, σύμφωνα με τον Κο. Μίχα, κι αυτοί οι χειριστές θα ανέφεραν ή θα ισχυρίζονταν ότι αναχαίτισαν μαχητικά Α/Φ της Τουρκικής ΠΑ μέσα στον Ελληνικό εναέριο χώρο. Ίσως μάλιστα να μπορούσαν και να το αποδείξουν με τις μαγνητοσκοπήσεις των φωτομηχανών τους. Ίσως και κάποιος δημοσιογράφος να ζητούσε να δεί την μαγνητοσκόπηση των αποτυπώσεων από τα σχετικά ίχνη ραντάρ της Ελληνικής ΠΑ. Αλλά κι αυτά ίσως να ήταν ισχυρισμοί κι άνευ ελέγχου πιστοποίησης επί του τύπου των ίλων γιά τον Κο. Μίχα. Τώρα το πώς ηθελημένα συγκρούσθηκε ένα Τουρκικό F-16C με το Ελληνικό F-16C Block 52+ του Σμηναγού Ηλιάκη στις 23-5-2006, είναι κι αυτό μιά αναφορά κι ένας ισχυρισμός. Ο Κος. Μίχας δεν ήταν παρών. Άλλοι μας είπανε - συμπεριλαμβανομένου κι ενός δικαστηρίου στην Αθήνα - ότι ο διασωθείς Τούρκος χειριστής ήταν υπεύθυνος γιά τον θάνατο του Σμηναγού Ηλιάκη. Μ' αυτή την λογική δεν πρέπει να έχουμε εμπιστοσύνη ούτε και στις φωτογραφικές και κινηματογραφικές αποδείξεις των Τουρκικών αεροπορικών βομβαρδισμών στην Κύπρο το 1964 και 1974, μόνο που αυτοί οι βομβαρδισμοί σκότωσαν κόσμο και κατέστρεψαν περιουσίες.

    Εν Η.Π.Α. ένας μετανάστης
    29-8-2009, τοπική ώρα 03:00, ώρα Ελλάδος 10:00

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Nα μας εξηγήσει ο κύριος Μίχας για ποιόν λόγο υπερασπίζεται με τόσο ζήλο την άποψη "τρίτων" περί του πόσο "νόμιμος" είναι ο εθνικός εναέριος χώρος...τόσο πολύ τον ενοχλούν οι επιλογές της πατρίδας του?? Προκαλούν έκπληξη οι θέσεις του και ο ζήλος που δείχνει στο να "φανεί αντικειμενικός".
    Σύμφωνα με τα λεγόμενά του μέχρι και η ...άλωση της Πόλης ενδέχεται να μην υπήρξε ποτέ αφού εμείς που την διαβάζουμε σήμερα δεν είμασταν ποτέ παρόντες.
    Αμφισβητεί με άνεση τους "ισχυρισμούς" του Ελληνικού υπουργείου, και υιοθετεί εξίσου άνετα τους αντίστοιχους του τουρκικού... τα συμεράσματα δικά σας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αυτή είναι η επιτομή της θεωρητικοποίησης του όρου «στρουθοκαμηλισμός». Σου δίνω την άμμο (πυρκαγιές) έλληνα μετέτρεψε τον εαυτό σου σε στρουθοκάμηλο και χώσε το κεφάλι σου μέσα ώστε να μην αισθανθείς τον κίνδυνο τον οποίο έτσι κι αλλιώς δεν μπορείς να αντιμετωπίσεις. Αν κάποιος αντιμετώπιζε την πραγματικότητα ορθολογικά και όχι φοβισμένα τότε θα είχε να κάνει κάποιες παρατηρήσεις.
    Δεν υπάρχει απροσδιόριστος κίνδυνος τον οποίο δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε ώστε να έχουμε ανάγκη να στρουθοκαμηλίζουμε. Ο κίνδυνος είναι συγκεκριμένος και αντιμετωπίσιμος και καλό θα είναι να αντιμετωπιστεί εντός κάποιου κοντινού χρονικού ορίζοντα γιατί μας ευνοούν οι συσχετισμοί ισχύος.
    Κανένας πολίτης δεν έχει την δυνατότητα να παρακολουθήσει τα στίγματα των αεροσκαφών στις εμπλοκές πάνω απ’ το Αιγαίο αλλά αντικειμενικά αυτές γίνονται. Και εγώ αμφισβητώ το μέγεθος της καταστροφής των πυρκαγιών αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πυρκαγιές δεν υπήρξαν.
    Για να υπερτονιστεί η «σοβαρότητα» των πυρκαγιών βγήκαν στις εφημερίδες κυρίως από την πλευρά των μονίμως χρησιμοποιούμενων «ευαίσθητων» κάποιες «καμένες εκτάσεις»… Από το ευρωπαϊκό σύστημα effis (όποιος έχει την διάθεση ας ψάξει στο internet για αναλυτική ενημέρωση πάνω σ’ αυτό το θέμα) όπου μιλούσαν για καμένες εκτάσεις άνω των 20.000 εκταρίων… Για να καταλάβουμε την αστειότητα των ισχυρισμών και το μέγεθος του στρουθοκαμηλισμού στον οποίο θέλουν να μας ρίξουν αν κάνει κανείς τον κόπο να ελέγξει τα στοιχεία διεξοδικά (δυνατότητα που δίνει το effis στον σύνδεσμο Dimos Marathona για τον εν λόγω εμπρησμό) θα δει ότι το καμένο δάσος σε αυτή την έκταση δεν είναι ούτε 5%… Τα υπόλοιπα είναι είτε αναδασώσεις είτε πουρνάρια τα οποία του χρόνου θα είναι όπως ήταν είτε χαμηλή βλάστηση που τον Νοέμβριο θα είναι ξανά πράσινη. Επίσης κανείς δεν κάνει τον κόπο να μάθει με πιο τρόπο κάνει εμβαδομέτρηση το effis… Όπου χαράζει απλά μια συνεχόμενη έκταση όπου έφτασε η φωτιά χωρίς να υπολογίζει ποσοστά καμένου-άκαυτου.
    Άρα αυτό το ιδεολογικό ρεύμα καλά θα κάνει να καταλάβει ότι πολιτική με τις φωτιές δεν γίνεται. Ο κόσμος έχει βαρεθεί αυτού του είδους τα πολιτικά παιχνίδια. Ο κάθε καημένος βάζει και μια φωτιά για να παρέμβει δι’ αυτού του τρόπου στην πολιτική ζωή. Και έχει μετά τους μονίμως «ευαίσθητους» και μονίμως ανόητους να χορεύουν στον χορό που τους στήνουν οι απ’ έξω.
    Αϊ σ….ρ κύριοι «ευαίσθητοι» που η μόνη αλήθεια σας είναι αυτή που βλέπετε στις οθόνες της τηλεόρασής σας και που το ενδιαφέρον σας δεν ξεπερνάει τους τοίχους του σπιτιού σας.

    Ελευθέριος Β.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @29 Αύγουστος 2009 10:23 πμ

    Θα συμφωνήσω μαζί σου. Εξάλλου είναι γνωστή η εμπάθεια του κ. Τάκη Μίχα για κάθε τι ελληνικό. Ο ίδιος έχει υποστηρίξει την ύπαρξη «Μακεδονικής» μειονότητας εντός της Ελλάδας, καθώς και είναι ο καλύτερος υποστηρικτής των Αμερικάνικων θέσεων από όλους τους δημοσιογράφους που αρθρογραφούν στον ελληνικό τύπο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΤΙΠΟΥΚΕΙΤΟΣ είπε: Δεν πρέπει να πέφτει κανείς στην παγίδα να απαντά στον κ. Μίχα (και σε ομοιους του) επιχειρώντας να ανασκευάσει τα "επιχειρήματά" του. Δεν μπορεί να πειστεί κανένας κύριος Μίχας.Είναι σαν να προσπαθείς να πείσεις τον κ. Ρασμούνσεν (γγ του ΝΑΤΟ), τον Νταβούτογλου ή τον Κύρκο, πατριάρχη απόψεων όπως ότι πρέπει να αναγνωριστεί η μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη ως εθνική μειονότητα-όπως επιδιώκει η Τουρκία. Δεν υπάρχει διάλογος. Υπάρχει μόνο αντίλογος, πολεμική, αντιπαράθεση σκληρή με προβολή άλλης, πατριωτικής, θέσης και θεώρησης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ας πάει ο Μίχας στο Φαρμακονήσι και ας μας πει αν πετάνε ή όχι τουρκικά αεροσκάφη από πάνω.
    Να πάρει μαζί και τους φίλους του τον Τούρκο, τον Δανό και τον Κορεάτη αν θέλει και να δούμε αν κάποιος δε θα το χαρακτηρίσει αυτό παραβίαση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΜΙΧΑ Ο ΕΛΛΗΝΑΣ Ο ΤΟΥΡΚΟΣ Ο ΔΑΝΟΣ ή Ο ΚΟΡΕΑΤΗΣ ΘΑ ΔΙΑΦΩΝΟΥΣΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΒΙΑΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΝΗΣΙΑ (ΣΤΑ 100 ΜΕΤΡΑ?
    ΜΙΧΑ Ο ΕΛΛΗΝΑΣ Ο ΤΟΥΡΚΟΣ Ο ΔΑΝΟΣ ή Ο ΚΟΡΕΑΤΗΣ ΑΜΦΙΣΒΗΤΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΓΙΑ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΧΩΡΙΚΩΝ ΣΤΑ 12 ΝΑΥΤΙΚΑ ΜΙΛΙΑ?
    ΜΙΧΑ Ο ΕΛΛΗΝΑΣ Ο ΤΟΥΡΚΟΣ Ο ΔΑΝΟΣ ή Ο ΚΟΡΕΑΤΗΣ ΚΟΛΛΗΣΕ ΠΡΟ ΗΜΕΡΩΝ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΧΩΡΙΚΑ ΥΔΑΤΑ?

    ΜΙΧΑ ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΤΟΥΡΚΟΣ,ΔΑΝΟΣ ή ΚΟΡΕΑΤΗΣ ΑΛΛΑ ΕΛΗΝΑΣ ΠΑΝΤΩΣ ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ.

    ΚΟΥΡΗΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Κάποιοι βάζουν γράσο στα μάτια και δεν βλέπουν καθαρά, κάποιοι άλλοι βάζουν μαρμελάδα στα αυτιά και δεν ακούνε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. καταπίνει την κάμηλο και διυλίζει τον κώνωπα!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Κούρκουλος: «Γιατί θες να με φας;»

    Καλογήρου: «Είναι πολλά τα λεφτά, Άρη»

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Προφανώς κατά την αυθεντία του κυρίου Μίχα οι εικονικοί βομβαρδισμοί πάνω -ας πούμε- από το Φαρμακονήσι δεν αποτελούν παραβιάσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Να συμπληρώσω κι εγώ στο σχόλιο του Zulu πως υπάρχουν και κάποιοι που βάζουν γράσο αλλού, επειδή δεν τους αρέσει ο πόνος...! Κατά τα τα λοιπά, βολεύονται...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ωχχχ!!!! Ποκοπικο!!!
    Στην εκανε ο Κωνσταντινος.
    Εκτος απο το γρασσο βεβαια μπορεις να χρησημοποιεις (να αποφευγης τον πονο παντα) και ΚΥ τζελι.
    Δεν περιεχει πετρελοειδη και δεν λερωνει τα εσωρουχα.
    Ρωτα και τον "Gay Hero" απο Γκαργκαβραμελ μερια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Η απάντηση μου στον έμισθο προφανώς δημοσιογράφοείναι η εξής:
    Σήμερα γύρισα απο ένα Νησί των Δωδεκανήσων όπου εχω ένα μικρό κτηματάκι και έβλεπα καθημερινα τα αερπλάνα των Μογγόλων (ΦΑΝΤΟΜ-ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΑ συνήθως)πέρναγαν πολύ χαμηλά κυρίως 10:00 ή 12:00.Κοντα μας υπάρχει ΡΑΝΤΑΡ της αεροπορίας και το αεροδρόμιο του Νησιού.
    Ο γιός μου αρχικά ήταν επιφυλακτικός λέγοντας και οι δικοί μας κάνουν παραβιάσεις κλπ, σύμφωνα με την προπαγάνδα κάποιων συγκεκριμένων κέντρων,την 2η όμως εβδομάδα είχε εξαγριωθεί τόσο που μου έλεγε ΄΄τι κάνουν οι μαλάκες οι δικοί μας, γιατί δεν τους ρίχνουν ; δεν έχουν όπλα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Αφού ασχολείσθε με τον Μίχα μήπως μπορείτε να βρείτε την φορολογική του δήλωση-των τελευταιων 5-6 χρόνων- και το Ε-9 του;;;Η προδοσία είναι αργυρώνητος οπότε κάπου πρέπει να τα ακουμπάει το τυπάκι.Από την Θεσσαλονίκη Α.Λ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. δυστυχως δεν ειναι ο μονος,για καντε τον κοπο να διαβασετε στην ιδια εφημεριδα την ΤΕΤΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ.Νικηφορος

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.