18/8/09

Αναβλήθηκε το ταξίδι του κ. Ιερώνυμου στις ΗΠΑ μετά από θυελλώδες παρασκήνιο

Αν λοιπόν ο μακαριστός Χριστόδουλος δεν ήταν αρεστός λόγω φιλοδοξίας αυτονόμησης , ποιο είναι το πρόβλημα με τον χαμηλών τόνων διαλλακτικό και «πιστό αδελφό» Ιερώνυμο? Το ζήτημα αναμένεται να συζητηθεί στη Συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου στο τέλος Αυγούστου , ενώ οι συνεργάτες του Αρχιεπισκόπου Αθηνών φοβούνται αντίδραση των συντηρητικών Ιεραρχών της «αντιπολίτευσης» που δεν στηρίζουν τη συνεργασία της Ελλαδικής Εκκλησίας με τη Μητέρα Εκκλησία.

Από Άντζυ Σταθάτου

Μετά από τέσσερις ακυρώσεις της ημερομηνίας της επίσκεψης του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου στις ΗΠΑ, το ταξίδι για την βράβευση της Ελλαδικής Εκκλησίας με το ομήρειο βραβείο της Χιακής ομοσπονδίας , αναβάλλεται μέχρι νεωτέρας. Είναι πλέον εμφανές, ότι η επίσκεψη Αρχιεπισκόπου Αθηνών στην Αμερική κινδυνεύει να γίνει το πιο σύντομο ανέκδοτο στους εκκλησιαστικούς κύκλους. Η απάντηση της χιακής ομοσπονδίας προκάλεσε ερωτήματα στους συνεργάτες του Αρχιεπισκόπου , καθώς στην σύντομη επιστολή αναφέρεται ότι επειδή δεν υπάρχει χρόνος για την οργάνωση της επίσημης επίσκεψης της Ελλαδικής Εκκλησίας – η οποία ήταν προγραμματισμένη για τον Νοέμβριο- , αυτή αναβάλλεται μέχρι να προτείνει η Ελλαδική Εκκλησία το πότε είναι έτοιμη να μεταβεί στις ΗΠΑ. Αυτό που ανέμενε εδώ και μήνες η Ελλαδική Εκκλησία ήταν η πρόσκληση από την Αρχιεπισκοπή Αμερικής , ώστε να μπορέσει να πραγματοποιηθεί το ταξίδι , αφού οι ΗΠΑ ανήκουν στην Εκκλησιαστική επικράτεια του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Η πρόσκληση ουδέποτε έφθασε στην Αθήνα , ενώ η Αρχιεπισκοπή Αμερικής ανέμενε να σταλεί αίτημα επίσκεψης στο Φανάρι. Την ίδια ώρα πληροφορίες κάνουν λόγο ακόμη και για απειλές που δέχθηκαν Χιώτες από γνωστό κληρικό της Αρχιεπισκοπής Αμερικής για να αποσύρουν την πρόταση για βράβευση της Ελλαδικής Εκκλησίας . Πρόκειται για νέα σύννεφα που σκιάζουν τις σχέσεις της Ελλαδικής Εκκλησίας με το Φανάρι, για γραφειοκρατικό κόλλημα , ή για παιχνίδι εξουσίας ?

Το παρασκήνιο της αρχιεπισκοπικής επίσκεψης στην Αμερική είναι ιδιαίτερα ομιχλώδες . Όλα ξεκίνησαν στο τέλος του περασμένου Σεπτέμβρη , όταν η Χιακή Ομοσπονδία Αμερικής έλαβε την απόφαση να απονείμει το Ομήρειο Βραβείο στην Ελλαδική Εκκλησία. Νωρίτερα, στις 9 Σεπτεμβρίου ο πρόεδρος της Χιακής Ομοσπονδίας Γιώργος Αλμυρούδης , είχε συνάντηση στην Αθήνα με τον Αρχίσκοπο Ιερώνυμο, στον οποίο εξέφρασε την σκέψη να δοθεί το Ομήρειο βραβείο στον ίδιο. Χαμηλών τόνων ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας αρνήθηκε την προσωπική προβολή και αντιπρότεινε τη βράβευση της Ελλαδικής Εκκλησίας . Η πρόταση έγινε δεκτή ομόφωνα από την ομογενειακή Ομοσπονδία, όμως σύμφωνα με τους Εκκλησιαστικούς τύπους , την πρόσκληση πρέπει να την απευθύνει η Αρχιεπισκοπή Αμερικής , έτσι ενημερώθηκε αμέσως ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος για τις προθέσεις της Χιακής ομοσπονδίας να βραβεύσει την Ελλαδική Εκκλησία τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο του 2009 , δηλαδή πριν από περίπου πέντε μήνες.

Αυτή ήταν η αρχική πρόθεση.

Ο κ. Δημήτριος όμως πρότεινε η εκδήλωση για τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών να μετατεθεί για τον Οκτώβριο του 2009, οπότε και θα συνέπιπτε με την επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει στις ΗΠΑ ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος. Ο Προκαθήμενος της Ορθοδοξίας θα βρίσκεται στις ΗΠΑ, σε οικολογικό συνέδριο στον ποταμό Μισισιπή από τις 17 Οκτωβρίου , ενώ στα τέλη Οκτωβρίου θα βρίσκεται και στη Νέα Υόρκη κι από τις 3 μέχρι και τις 5 Νοεμβρίου στην Ουάσιγκτον για σειρά επαφών με την υπουργό Εξωτερικών Χίλαρυ Κλίντον , ενώ επιδιώκεται και συνάντηση του κ. Βαρθολομαίου με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπάρακ Ομπάμα.

Όμως και η περίπτωση αυτή αποκλείστηκε από τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής το Μάρτιο που πέρασε, οπότε κι ενημέρωσε τον πρόεδρο της Χιακής Ομοσπονδίας Γιώργο Αλμυρούδη ότι το πρόγραμμα του Οικουμενικού Πατριάρχη δεν επιτρέπει άλλες εκδηλώσεις , άρα η βράβευση της Ελλαδικής Εκκλησίας δεν μπορεί να γίνει. Η στάση αυτή προκάλεσε εκνευρισμό στους Χιώτες. Βλέποντας όμως την πρόθεση της ομοσπονδίας να τιμήσει τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών παρά τα «προβλήματα» , ο κ. Δημήτριος συμφώνησε τελικά να έρθει ο κ. Ιερώνυμος στις ΗΠΑ , μετά την αναχώρηση του κ. Βαρθολομαίου , δηλαδή το Νοέμβριο του 2009. Υποσχέθηκε μάλιστα να εξηγήσει ο ίδιος τηλεφωνικά στον Προκαθήμενο της Ελλαδικής Εκκλησίας τους λόγους που επέβαλαν τη νέα αλλαγή ημερομηνίας της επίσκεψης. Πλην όμως, το τηλεφώνημα δεν έγινε ποτέ!!

Στις 17 Μαρτίου ανακοινώθηκε επίσημα από την Χιακή Ομοσπονδία σε συνέντευξη τύπου η απονομή του Ομήρειου Βραβείου στην Ελλαδική Εκκλησία κι η ομογένεια άρχισε ήδη τις προετοιμασίες για την υποδοχή του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και της Συνοδικής αντιπροσωπείας των Ιεραρχών που θα τον πλαισιώνουν. Η πρόσκληση από την Αρχιεπισκοπή Αμερικής όμως , ακόμη να φανεί! Στις 11 Ιουνίου ο Γιώργος Αλμυρούδης στέλνει ξεκάθαρη επιστολή στον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο με κοινοποίηση στο Πατριαρχείο, τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και την Ελλαδική Εκκλησία , στην οποία ζητά με βάση το πρωτόκολλο και τους ιερούς κανόνες να αποστείλει ο κ. Δημήτριος και δια αυτού το Οικουμενικό Πατριαρχείο , την πρόσκληση προς την Ελλαδική Εκκλησία. Και μετά σιωπή… Ακολούθησε νέα συνάντηση των Χιωτών με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής στις αρχές Ιουλίου , οπότε διαμηνύθηκε στην ομοσπονδία να βρει έναν τρόπο να ματαιώσει για άλλη μια φορά το ταξίδι και να το μεταθέσει για τον Απρίλιο , χωρίς όμως δέσμευση ότι το ταξίδι τελικά θα πραγματοποιηθεί.

Για την ιστορία , ο μακαριστός Χριστόδουλος προσπάθησε πάνω από τρεις φορές να συναντήσει τους ομογενείς σε επίσημη επίσκεψη , αλλά το σχέδιό του δεν πραγματοποιήθηκε λόγω των τότε κακών σχέσεων της Ελλαδικής Εκκλησίας με το Φανάρι. Τώρα όμως , ο κ. Ιερώνυμος , έχει συμφωνήσει να ακολουθήσει κατά γράμμα όσα προβλέπονται στην Πράξη του’28 και τον Τόμο του 1850 που διέπουν τις σχέσεις των δύο Εκκλησιών κι έχει προσυπογράψει τη συμφωνία συνεργασίας Κωνσταντινούπολης- Αθήνας , αμέσως μετά την εκλογή του, δεχόμενος μάλιστα όλα τα αιτήματα του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Πολλάκις ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών έχει διαλαλήσει προς πάσα κατεύθυνση τον σεβασμό και την αγάπη του προς τη Μητέρα Εκκλησία κι όλα αυτά, παρά τις διαμαρτυρίες των συντηρητικών Ιεραρχών που τον κατηγόρησαν ότι «πήγε στην Πόλη Αρχιεπίσκοπος και γύρισε Μητροπολίτης». Αν λοιπόν ο μακαριστός Χριστόδουλος δεν ήταν αρεστός λόγω φιλοδοξίας αυτονόμησης , ποιο είναι το πρόβλημα με τον χαμηλών τόνων διαλλακτικό και «πιστό αδελφό» Ιερώνυμο? Το ζήτημα αναμένεται να συζητηθεί στη Συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου στο τέλος Αυγούστου , ενώ οι συνεργάτες του Αρχιεπισκόπου Αθηνών φοβούνται αντίδραση των συντηρητικών Ιεραρχών της «αντιπολίτευσης» που δεν στηρίζουν τη συνεργασία της Ελλαδικής Εκκλησίας με τη Μητέρα Εκκλησία.
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

6 σχόλια:

  1. Παιχνίδια εξουσίας …!!! Δυστυχώς η εκκλησία στο σύνολο της έχει μεγάλη ευθύνη στην κατάντια του ελληνισμού

    Zed

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο/Η Ανώνυμος είπε...
    Παιχνίδια εξουσίας …!!! Δυστυχώς η εκκλησία στο σύνολο της έχει μεγάλη ευθύνη στην κατάντια του ελληνισμού

    Zed

    ΑΝΤΕ ΜΑΝΑΡΙ ΜΟΥ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΙΣ ΙΣΤΟΡΙΑ!!!
    ΑΦΟΥ ΔΕΝ ΞΕΡΕΙΣ ΤΙ ΠΑΤΑΣ ΤΟ ΚΟΥΜΠΑΚΙ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΧΟΛΙΟΥ!!!! ΑΣΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΑ!!!!!!
    ΕΞΥΠΝΑΔΕΣ ΤΩΡΑ...ΣΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟ ΧΩΡΟ;;
    ΑΝΤΕ......

    +

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Προς τον + 2:28
    Γιατί δε μας λες την άποψη σου εν συντομία παρά σαλαγάς το μανάρι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εγώ ανώνυμε 2:28 δεν ξέρω την ιστορία της εκκλησίας και των κληρικών μπορείς να μου την αναφέρεις εν ολίγοις σε παρακαλώ;
    Χριστίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΧΡΙΣΤΙΝΑ
    ΕΝ ΟΛΙΓΟΙΣ, ΟΠΩΣ ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΕΝΑΝ ΓΛΥΚΟ ΜΕ ΟΛΙΓΗ, ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΕ!
    ΑΠΟΡΩ ΠΩΣ ΕΣΥ ΚΑΝΕΙΣ ΤΕΤΟΙΑ ΕΡΩΤΗΣΗ!!
    ΔΗΛΑΔΗ ΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ ΤΑ 400 ΧΡΟΝΙΑ ΣΚΛΑΒΙΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΚΡΥΦΑ ΣΧΟΛΕΙΑ, Η ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ, ΟΙ ΤΟΣΟΙ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΜΑΡΤΥΡΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΙΣΤΗ ΚΑΙ ΤΟ ΕΘΝΟΣ, Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 21, Ο ΑΛΒΑΝΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΑΚΟΜΑ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ,ΠΑΝΤΟΥ Ο ΓΝΗΣΙΟΣ, ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΩ.. Ο ΓΝΗΣΙΟΣ ΠΑΠΑΣ ΗΤΑΝ ΜΠΡΟΣΤΑΡΗΣ Π ΠΑΠΑΦΛΕΣΑΣ ΠΑΛΑΙΩΝ ΠΑΤΡΩΝ ΚΑΙ ΤΟΣΟΙ ΑΛΛΟΙ.
    ΟΛΗ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΝΕΟΤΕΡΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΔΕΜΕΝΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ!! ΟΥΔΕΜΙΑΝ ΕΥΘΥΝΗ ΦΕΡΕΙ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΤΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ.
    ΤΙ ΑΛΛΟ ΝΑ ΠΩ......ΤΟΣΟ ΠΟΛΥ ΕΧΟΥΜΕ ΕΚΤΡΑΠΕΙ ΠΙΑ....
    Ο ΘΕΟΣ ΑΓΑΠΗ ΕΣΤΙ, ΤΟ ΙΔΙΟ ΚΑΙ ΟΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΙ ΤΟΥ....ΟΙ ΣΩΣΤΟΙ!! ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΛΟΙ!!
    +

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.